Text & Bild:
Datum:
Plats:
rannagarden
September 2009
Vedum


Vafalls? En ny svensk högtalartillverkare? Vi är inte direkt bortskämda med inhemska högtalarproducenter så i mina ögon är alla tillskott enbart till det positiva! Då det dessutom visade sig att konstruktören bara bor en timmes resväg bort och dessutom hade ett par högtalare för utlåning fanns det inget att skylla på för att inte göra en närmare inspektion. Sagt och gjort; några samtal senare stod högtalarna här hemma.

TQaudio - Compact 1

TQaudio - Compact 1
TQaudio - Compact 1 (klickbar)

Konstruktion och mål

Högtalaren i fokus är en 2-vägs basreflexkonstruktion i 22 mm MDF. Diskantåtergivningen sköts av en 1" tygdomediskant från Peerless och mellanregister/bas hanteras av ett 5" element från Seas. Högtalarens låda, som känns stabil med bra tyngd, har de uppmätta måtten 200x340x320 mm (BxHxD). Utsidan är av mattlackat valnötsfanér vilket gör att högtalaren för mig upplevs som modernt sober, medan det matchande svarta fronttyget knyter ihop utseendet bra. Terminalerna erbjuder anslutning för singelwire och är av trevlig kvalitet. Till det yttre blir betyget väl godkänt med andra ord.

Enligt TQaudio var målet med Compact 1 att konstruera en liten, kompakt (därav namnet) och möbleringsvänlig högtalare som inte skulle göra avkall på vare sig "stort" ljud eller ljudtryck. Spridningen och dynamiken skulle också vara god, så ambitionen verkar ha varit att ta fram en liten, men ändå STOR högtalare. Det var i alla fall något som väckte min nyfikenhet, så det var helt klart dags att koppla upp högtalarna och se hur de lyckats.

Valnötsfinish
Valnötsfinish (klickbar)

Lyssnarrum och lyssnardags

Ljudet ur Compact 1:orna blev genast en rolig överraskning. Överlag upplevs de väldigt alerta, med framför allt god rytmik och snärt, samtidigt som de är detaljerade utan att sticka iväg eller överbetona diskanten. Informationen i topp- och mellanregister känns avvägd och balanserad mellan lyssningströtthet och musikalitet. Här finns ingen hårdhet och musiken, som släpper bra från högtalaren, har en bra klang och realism.

I det lilla lyssningsrummet hamnar de i tight hörnplacering och även om ljudbilden är både djup och bred samt skapar ett behörigt avstånd till scenen, får högtalarna inte tillräckligt med luft för att andas helt korrekt. Det blir något som går ut över mellanregistret vilket blir lite tillbakadraget och försiktigt. Närfältslyssning i litet rum fungerar visserligen, men efter en flytt till det större lyssningsrummet (ca 20 m2) så blir det tydligt att de här klimparna behöver lite yta för att visa vad de kan. Här hamnar de, något invinklade, 70-80 cm från bakväggen och 120 cm från sidoväggarna. Rätt positionerade tjocknar inga röster samtidigt som det blir bra tryck i basregionen. Mellanregistret åker fram igen och sammanhållningen blir bra oavsett ljudvolym. Tonalt låter det naturligt och detaljerat, även om det kanske lutar en aning åt det mer analytiska hållet. Det är dock på inget sätt illa då resultatet blir avslappnat men ändå på hugget!

I lyssningsrummet
I lyssningsrummet (klickbar)

Nils Lofgrens - Acoustic LIVE! snärtar om strängarna så att man hoppar i soffan. Med trumpetstötarna från titellåten på Eagle-Eye Cherry - Desireless färska i minnet är det bara att inse att trumpeter kan ha grym dynamik! När The Proclaimers - Sunshine on Leiht med den bekanta låten I'm Gonna Be (500 Miles) landar ca 23 sekunder in med både trumma och bas visar högtalarna dynamiken igen och det bara smäller till - Smack! Trummorna rätt i nyllet. Härligt! Rammstein och sedvanliga Sehnsucht tätt följd av Mustasch med Above All resulterar i köttiga riff med sluggertyngd. Nästa testskiva blir en från Zelmani och låten I'll remember you vilket alltid är en realitetscheck, och det låter tillräckligt övertygande i röst och gitarr.

Efter ett tag blir penna och block liggande och jag rycks med av musiken. Jag får skärpa mig för att hålla örat skarpt och recensionskostymen på. Dynamik är förförande! Är det något som kan störa mina annars fina intryck så är det diskanten som känns, om än fullt närvarande, som om den inte får klinga ut helt. Cymbaler och vispar får inte fullt den längd eller sprödhet jag skulle kunna önska. Om högtalarna bara är ärliga mot musikvalet eller om det är en designkompromiss skall jag låta vara osagt, men enstaka skivor låter lite platta i toppen. Sedan får jag en känsla av att högtalarna inte helt saknar egen karaktär. Svårt att sätta fingret på och heller inget som upplevs tokigt, utan mer som lite eget.

Summering med + och -

Baksidan
Baksidan (klickbar)

Det skall tydligt sägas att Compact 1 är en högtalare som gillar stora ytor och många watt. 20 kvadrat är inga problem och 200 watt eller mer gör bara gott. Att gå från 10 till 30 till 380 watt livar hörbart upp högtalaren vid varje steg. Det bör också nämnas att 2x10 rörwatt i push-pull var märkbart i underkant för C 1:orna som med ens blev trötta och lite grå. Men med rätt backning i förstärkarledet gillar Compact 1 musik med takt och dynamik, och levererar till exempel en bra liveinspelning med behållning. Ljudscenen blir lite som man placerar högtalarna, men kan bäst beskrivas som både djup och bred. Vidare laborering med några centimeter hit och dit kan trolla bort högtalarna mer eller mindre, men med ett bibehållet normalt lyssningsfönster ("sweet spot"). Tonaliteten lutar mot en något analytisk klang och diskanten kanske inte är fullt transparent. I jämförelsen med HFLS-1 upplevs Compact 1 som mer dynamisk, som om musiken släpper lättare och som om den sträcker toppen lite längre. Däremot faller den troligtvis till korta i samma rum som JAS Audio - Orsa med dess otroligt sirliga diskant. Compact 1:orna har dock en bättre sammanhållning vid högre volymer och orkar dessutom hänga med längre när volymen åker upp.

Finishen är klanderfri och som konsument får du en bra och genomtänkt konstruktion som jag förmodar kan spela brallorna av vem som helst som törstar efter dynamik och ljudtryck. Bor du i närheten av Göteborg rekommenderar jag ett hemlån!

Michaels anläggning
Michaels anläggning (klickbar)

Michaels anläggning:

Källor: Sony SCD-1, Marantz DV8300
Högtalare: Canton Digital 1.1, NHT1.5, HFLS-1
Försteg: Myryad MDP500
Slutsteg: Rotel RB1090, Rotel RMB1066
Integrerad: Baby Amp S.E.T Sophia Electric
Signalkablar: Purist Audio, Supra, SignalCable
Högtalarkablar: Purist Audio, ViaBlue, Supra
Akustik: Stora lyssingsrummet är ca 4,4x4,7x2,55 m (BxDxH). Väggar av timmerstock, tretex och gips. Golv och tak av trä. Tjock matta på golvet. 2 Soffor, litet bord. Stor bokhylla. Lilla lyssningrummet är ca 2,8x2,5x2,20 m (BxDxH).

Tweaks: Soundcare spikes till högtalarna. Terminator T0.3 strömfilter till signalkälla och försteg. Separat dragen el till anläggningen (Ölmass) med egen säkring. Lite DIY akustikbehandling.
Compact 1 kan även fås i andra utföranden/träslag.
Delningsfiltret kan till viss del anpassas efter kundens preferenser.
Tillhörande stativ och sub finns. Mer information kan fås hos TQaudio.

Till fler artiklar