HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 HiFi Norr Part Deux: Miniträff hos Swen

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
EuphoniC Posted - 2005/07/27 : 20:49:29
HiFi Norr är ju ett rätt färskt gäng så vi har ännu inte hunnit känna så mycket på varande och för att råda bot på det så tog vi en lite mindre formell miniträff i ordets rätta bemärkelse hemma hos Swen som liksom mig också bor i Skellefteå.

Vi blev bara tre men det gör inte saken mindre rolig, man får lite mer tid att snacka och lära känna varandra jämfört med det gäng på 12 personer som fanns på förra träffen där det blir för många för att hålla en mer gemensam konversation.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Metal Posted - 2005/08/05 : 09:55:18
Jag tyckte det lät riktigt trevligt hos Swen. tyckte att basen inte funkade riktigt men det blir
nog bättre i det nya huset.

Trevligt var annars rätt ord tycker jag, aldrig för vasst.

Det roligaste var att höra hur mkt välljud man kan få från vinyl utan att lägga ner en förmögenhet.
En ny tonarm och pickup skulle vara en bra investering dock, visst hade du sådana funderingar Swen?
En SME 3009 kanske och en Ortofon MC-pickup borde gå att hitta till rätt kurs.

Det var mkt trevligt att få komma och lyssna, gott fika och trevligt sällskap!
Swen Posted - 2005/08/01 : 19:29:31
Jag räknar med att kunna uppfylla AEs krav på placering (åtminstone från bakväggen) i mitt kommande rum på 34 m2
Labbe Posted - 2005/08/01 : 18:44:06
Swen:
Skulle tippa på att 70-80 ut från sidoväggen och ca 80-85 från bakväggen är alldeles lagom (ae själva rekommenderar ca 1m från sidovägg och ca 70 från bakvägg) Men som du sade själv, flytten går före.


Euphonic:
Vinklar han ut dem lite så dämpar han registrerna lite, och på så vis så kan han faktiskt få fram mellanregistret lite mer.
EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 18:03:07


Metal sitter och begrundar hur bäst husera anläggningen i Swen's eventuella nya hus



Tvärr hade jag inte fler bilder på lager men avslutar med en bild på Swen till höger syns subban lite bättre som har ett nedåtriktat högtalarelement.

EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 17:57:35
Förstärkaren kommer från Arcam...



och är modellen DiVA A90.

Swen Posted - 2005/08/01 : 17:55:16
Jo, jag hade tänkt laborera lite med placeringen eftersom jag bytt både förstärkare och signalkällor sen jag testade ut denna placering. Högtalarna står ganska nära både bakvägg och sidoväggar nu. Jag tyckte det behövdes det extra basstödet när jag testade ut placeringen eftersom jag då hade mycket mindre kraft till burkarna. Högtalarna står ca 30cm från sidovägg och ca 40cm från bakvägg. Detta är med den elektronik jag har idag för nära. Dessutom hade jag tänkt vinkla ut dem lite för att få en bredare ljudbild.

Men... som jag nämnde så är husköpet nästan klart så det känns inte riktigt motiverat att börja kämpa med akustiken och placeringen i detta rum då vi antagligen flyttar om tre månader.
EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 17:54:58
Det stämmer bra att högtalarplaceringen kan förändra uppfattningen av röster men det rör sig snarare om fokus, luftighet och placering i Z-led inte så mycket hur balansen mellan just röstregionen i frekvensbandet och det övriga frekvensbandet förehåller sig. Naturligtvis om basen är överrepresenterad så drunknar en del av återgivningen i basgångarna och det kan till en viss del röra sig om det i det här fallet. Invinkling utåt borde snarare dämpa ut ljudet något ytterligare. I det här fallet är jag bergsäker på att det är karaktären på högtalaren det rör sig om

Swen: Så gott som klart det lät lovande
Labbe Posted - 2005/08/01 : 17:18:19
Swen: Testa med att vinkla om högtalarna lite, för det kan vara så att de är fel invinklade (ang mellanregistret) En kompis till mig hade det och han vinklade om högtalarna och vips så kom mellanregistret fram lite bättre.
Troligtvis skall du vinkla ut dem lite, enligt vad jag kan se på bilderna. Du kan även testa att flytta dem liiiiiiiiite närmre bänken.

Vad har du för avstånd till bak och sidovägg?
Swen Posted - 2005/08/01 : 08:24:07
Tack för dina intryck EuphoniC! Det finns mycket tänkvärt i din text och det mesta av det är väl såna saker jag själv misstänkt, t.ex. akustiken i rummet med den väldigt begränsade sweetspoten. Det är alltid kul att få höra andras intryck!

Högtalarna är ju som sagt (förutom rummet) den begränsande faktorn nu och det skulle vara mycket intressant att börja testa nya burkar men tyvärr är jag tvungen att vänta ett tag med det. Har tidigare tyckt att den något avrullade diskanten har varit största problemet med dem men nu "hör" jag att mellanregistret är mer tillbakadraget än diskanten. Mitt första intrck av EuphoniCs anläggning var "wow vilket tydligt mellanregister", så visst finns det stora skillnader mellan våra anläggningar, både prismässigt och ljudkvalitetsmässigt. Jag tycker i alla fall att EVO 3 presterar bra med tanke på prisklassen dom ligger i och jag kan utan vidare leva med dem ett tag till.

Nytt rum ja! Nu är det så gott som klart med huset så det är inte omöjligt att jag behöver sambeställa lite akustikprylar med dig EuphoniC Det lär inte bli det lättaste att fixa till ett 34m2 vardagsrum så att akustiken blir hyfsad.
EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 00:37:01
Metal mäter bredden på högtalaren

EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 00:35:00
Här kommer en lite översiktsbild där ni också ser lite av fronthögtalarnas placering i förhållande till främre hörnen

EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 00:33:51
Hade varit att läsa lite om Metal's intryck då vi inte snackade nåt om de ljudliga intrycken hemma hos Swen. Tyvärr är Metal datorlös under semestern men med lite tur hittar han hit snart och kan förmedla lite "känslor"
EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 00:29:45
Det är lätt att vara egenkär men jag svaret är nog nej Kanske också lite orättvist att jämföra på det sättet med tanke på de stora skillnaderna i prisklass på framför allt högtalarna. De här högtalarna spelar inte i samma division som resten av Swen's egen anläggning och om/när Swen fixar högtalare som presterar lite bättre så kommer det att bli en tuff match!

Om man ska anmärka på något specifikt så är det framför allt balansen i mellanregistret, ett mellanregister som är för layed back jämförelse med den övriga återgivningen vilket på många skivor gör att rösten inte träder fram ur det myriad av ljud som annars kan finnas i en låt.

Sedan kändes basen ganska odefinierad och slapp men det har inget överhuvudtaget med anläggningen att göra ut med rummet och dess resonanser just i basen som bråkar. Några riktigt elaka resonanser fanns också i det inte allt för låga basregistret, speciellt om man inte satt nålad i sweetspot, en lite tråkig effekt då man kanske inte alltid är ensam i soffan när man lyssnar.

Nu spelas det som sagt var i en betonglåda så det är egentligen precis vad man kan förvänta sig i de flesta lägenheter - jag gjorde ett lamt försök att få Swen att köpa lite basabsorbenter till främre hörnen men det funkade inte så bra - förstår att det inte känns motiverande att åtgärda något i lägenheten då hus väntar inte så långt runt knuten.

Huruvida Swen har några planer att ta akustiktjuren runt hornen i huset vet jag inte.

Swen, vad säger du? Kommer du att fixa något med akustikbehandlig eller kommer du att optimera högtalarplacering för bästa ljud i rummet med de givna förutsättningarna? Högtalarplaceringen i lägenheten kunde filas lite på då högtalarna såg ut att stå olyckligt nära lika avstånd från sido och främre väggen vilket inte gör basresonanserna bättre.

Nu spelar ju Swen's rum på sin sista vers och kanske rent av är nästa rum redan funnit så det ska bli intressant att höra samma anläggning ännu en gång i ett helt annat rum med helt andra förutsättningar.

Min anläggning spelar väldigt på gränsen mellan högupplöst och vasst, något som jag gillar - dvs när det inte i vissa låtar kliver över till det vassa. Hos Swen finns inga som helst tendenser till detta, många inte allt för framträdande detaljer drunknar lite i det övriga ljudet, lite allmänt förlåtande men man riskerar å andra sidan ingen lyssningströtthet.

Det blir intressant att se vilka framtida högtalare som kan tänka sig att finna sin väg in i Swen's anläggning.

Det var väl en lätt sammanfattning av mina intryck.
Snoop Posted - 2005/08/01 : 00:03:45
Fina bilder, och grymt snygga högisar...

Hur lät det?

Bättre än hos dig jonas?
EuphoniC Posted - 2005/08/01 : 00:02:17
Drar in ännu en av Swen's egna bilder på den bortglömda RIAA'n Pro-Ject Phonobox SE.

EuphoniC Posted - 2005/07/31 : 23:58:10
Här har vi en bild på högtalaren i fråga, en AE Aegis Evo 3.



Och nu kvarstår i princip bara förstärkaren

EuphoniC Posted - 2005/07/31 : 23:55:36
Swen: Du har en knasig länk till din bild där, den länkar direkt till ftp:// istället för till http:// så jag lägger in bilden här, tar du bort din bild för den gör att sidan frågar efter lösenord varje gång man laddar den

EuphoniC Posted - 2005/07/31 : 19:11:32
Ljudkällan som också fungerar som en bild dito är en Primare V25.

Anläggningen tjänstgör med andra ord också som en bit i ett hembiosystem, men då jobbar den integrerade 2-kanalsförstärkaren som används i "hifi-domänen" enbart som förstärkare och en surroundförstärkare driver center och surroundkanaler samt agerar processor till frontarna (som alltså kommer från Acoustic Energy).

Tar och pillar in en av Swen's egna bilder då mina bilder på spelaren blev ur fokus

EuphoniC Posted - 2005/07/31 : 10:14:55
Så där ja, då var man åter på plats

Högtalare ja...

Slupen Posted - 2005/07/30 : 17:59:23
Så ni passar på att träffas när man befinner sig utomlands

Svårt att ligga på topp som vanligt. Måste säga att skivspelaren gör sig fin på bild, helt klart.. är väldigt vinylkåt men väldigt grön på området. Verkar luta mot en project RPM 9 men är inte säker. Har precis fått jobb så nu verkar det lätta på eknoomifronte så den spelaren är inte omöjlig...

Vilken låt gav hifinirvana på träffen då?
Swen Posted - 2005/07/30 : 11:47:45
borta...
Labbe Posted - 2005/07/29 : 20:01:43
Okej då, första ledtråden är:
Aluminium element.

(sug på den ni)
Swen Posted - 2005/07/29 : 19:18:35
Ok, ingan annan verkar ju vara sugen på att gissa så ge en ledtråd du!
Labbe Posted - 2005/07/29 : 18:56:23
Synd att hifi norr medlemmar inte får gissa. men får vi ge ledtrådar då??
Swen Posted - 2005/07/29 : 16:03:55
Medlemmar i Hifi Norr får inte gissa!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000