HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Dags att bänka sig.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
rannagarden Posted - 2008/10/24 : 23:13:38

Man ser trådarna då och då. Trådarna om vilken bänk man skall ha, köpa, eller bli tipsad om. Jag har själv varit där och skrapat men inte fått mycket i dager... Är bänkarna snygga som skam är de inte sällan lite väl dyra. Eller så är det tveksamt att ett par väl placerade slutsteg skulle hållas uppe av konstruktionen - skramlig spånskiva från IKEA, nej tack. Eller så är bänken inte flexibel nog, helt enkelt. Jag får kanske skjuta in en passus om det där med WAF också. *harkel*

Så efter att ha klurat i nåt år eller så på grundkonceptet, var tajmingen sådan att det var dags att kavla upp ärmarna om göra den där eftersökta bänken själv. Som ordspråket lyder: Själv är bäste diyare.Ritningar är inte min grej och jag minns lärarnas förtret på gymnasiet när jag förklarade för dem att högen med 'bråte' skulle bli en finfin möbel, när jag under årets vackraste septemberhelg botaniserade i förrådet efter lämpligt spillvirke.

Här har valet hamnat på massiv ek. Några mått framkallas och sågen skall strax sättas i arbete.


Kameran hanterar inte sensommarsolens blänk fullt så bra som önskat.

Sågen har smakat på materialet och den goda doften av ek sprider sig.
Efter att ha hostat tillräckligt i garaget tar jag paketet med bitar vidare till nästa instans.En rikt-/planhyvel av kinakvalisort med symaskinspondus. Att mata en sådan här 'leksak' med massiv ek nära maxbredd är inget jag kan rekommendera om man inte har ett grundmurat tålamod. Med en hastighet av ungefär 0,2mm per runda hyvlar jag ned bitarna från 30 till 20mm. Lockas man att köra fortare kommer urflisning som ett brev på posten. Nej, här gällde det att ta det lugnt och fint...


/M
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
rannagarden Posted - 2008/12/03 : 08:03:59
Tack, Andy. Jag kan hålla med om att det är praktiskt då och då att ha tillgång till bra målargrejer. Min skapelse står dessvärre ännu utan namn. Nåt menlöst som "Bänkis" eller "Stadig" då kanske.

/M
Andy Posted - 2008/12/01 : 16:24:13
WOW! Du har lyckats grymt bra att få till estetiken, utan att tumma på funktionen nämnvärt! Impad som alltid när Reportage-Harry är i farten. Då är det bäst att man ser upp

Och så blir man så där avis över att "vissa andra" (ingen nämnd) har nånstans att lacka på Men man får väl fixa waf på annat sätt.

Och jag gläds med dig. Du måste vara stolt över ditt "barn" Har hon fått ett namn än? Alla IKEAs pjäser har ju namn!

Mvh
Andy
rannagarden Posted - 2008/12/01 : 12:59:06
Man kan lätt tro att dörrarna kommer från IKEA, men så är inte fallet. Dörrarna jag använder har måtten 572x496mm (HxB) och inköpt från en köksinteriörtillverkare. Jag skall inte förneka att jag kollat in IKEA´s luckor, men de blev för stora för mina tilltänkta mått.

Att göra så som du tänkt är snart en klassiker och kommer säkert att funka bra.

/M
Rickard.v Posted - 2008/12/01 : 12:20:28
Det där blev en himla fin bänk. Känner igen dörrarna från IKEA. De är 60x64cm breda va?? Bestå tror jag de heter. Jag tänkte skaffa 3 sektioner bestå och montera ihop då blir det ungefär som du gjort. Men jag tänkte ha hjul under, högre waf faktor då, o till bio grejerna duger det bra.
soundbrigade Posted - 2008/11/06 : 08:52:26
Njaä .... jag har en massiv historia i furu och skulle vilja ha den mindre massiv. Det står för mycket skrot där. Men tanken föresvävar mig att bygga på det sätt jag beskrev.
Gängad stång kostar inte så vidrigt mycket och alu-rör borde gå att uppbringa billigt.
En CD-hyllar ligger däremot högre upp på listan eftersom jag inte har plats för alla skivor.
rannagarden Posted - 2008/11/06 : 08:41:41

Tack, soundbrigade. Du beskriver nästan en klassisk diy-bänk som funkar i alla lägen. Bygge på G?


johmi - Ja, jag upplevde en positiv skillnad. Ljudet behöll focus men blev "luftigare". Diffusorerna är ingalunda optimerade (förmodligen större effekt/mer diffusering om man skapade större och olika avstånd mellan tavlornas högsta och lägsta punkter). Men i mitt fall var det en mer estetisk sak, så det fick bli som det blev. Beroende på utformning och materialval kan de varieras i pris. Hålkälslist skiljer ganska kraftigt i pris beroende på vart man köper den.

/M
johmi Posted - 2008/11/06 : 07:16:06
Jag får nog testa diffusorer av hålkantlist. Fast först måste köket bli klart (deadline jul och det ser inte just ut direkt...).

Upplevde du någon skillnad när diffusorerna kom på plats?

/Mikael
soundbrigade Posted - 2008/11/05 : 18:14:58
Snyggt jobbat Rannagarden!


Nu är du visserligen klar men kan inte låta bli att komma med en idé från en möbel jag sett tillverkas.
Hyllplanen väljer man i lagom bra material men jag kan tänka mig att stavlimmad björk, ek och andra hårdare träslag är optimala liksom (björk)plywood.
För att montera ihop det hela behöver man stål- eller aluminiumrör av ca 30-40 mm dia, samt gängad rundstav, låmga som drygt höjden på bänken.
Man borrar så hål (rundstavens dia) där man ska ha hyllbärarna (kallar dem så). runt dessa hål borrar/fräser man hål så rören sitta i dessa hål. Kanske 5 mm djup räcker. Sedan bultar man ihop det hela.
rannagarden Posted - 2008/11/05 : 12:18:02

Ja, det blev helt okej.


Fått några frågor om diy-diffusorerna. Så här är en närmare bild.Hålkälslist (typ, taklist 65x20mm). 'Tavlorna' är 60x60cm limmade på masonitbitar på 55x55cm. De lägre listerna är limmade direkt på botten, medans de förhöjda har en liten distans på 20-25mm. Vanligt trälim funkar. Jag har för mig att jag sågade upp runt 100 30cm bitar för att ha några att byta med om nån var kass. Det tog en stund med den fintandade handgirsågen då kapsågen flisade ur för mycket. Upphängningen är enklast möjliga med et hål i masoniten och en skruv i väggen.

Inget vetenskapligt, helt diy, men jag gillar dem.

/M
mr.olle.norell Posted - 2008/11/04 : 13:07:34
Jättefint! Stor förbättring jämfört med innan!
jonsson Posted - 2008/11/04 : 12:05:28
Blev riktigt snyggt det där!!

Mvh Magnus Jonsson
rannagarden Posted - 2008/11/04 : 09:30:52

Tackar, tackar.

Bänken gör så att allt får plats och att det äntligen kan bli lite filmtittande igen. Nu är det dags att ta några helheltsbilder på bänken i sin miljö.


Tv´n kom lite längre ut från väggen än vad jag hade tänkt mig... men, men...

Huset vi bor i är gammalt och snett och vint på alla håll och kaknter. Rummets högra hörn är 4cm lägre än det vänstra. Väggarna lutar ut och golvet sluttar... Inte helt lätt att ljuga ihop räta linjer med sånt. Men tv´n och bänken står åtminstone i våg. Resterande interiör är mest en pågående kompromiss för att få det att gå ihop med ögat.
Så sammanfattningsvis kan jag gå med på att bänken blev funktionsduglig, relativt billig (ca 2tusen kr), flexibel och hyggligt snygg. Den känns rejäl och inte nåt skramlig. Dessutom godkänd av de andra av huset invånare. Den blev ungefär som jag hade tänkt mig från början - och det är ju bra.

Som ordspråket lyder: Själv är bäste diyare.

Jag skall se ifall jag har nån bild på diy-diffusorerna också...


/M
Marina Jansson Posted - 2008/11/04 : 08:39:33
Det blir skitsnyggt!
johmi Posted - 2008/11/04 : 07:14:38
Kan man få en närbild på diffusorerna? En intressant (och enkel)lösning.

/Mikael
rannagarden Posted - 2008/11/03 : 23:42:44

He he... Det finns gott om 'Pettson' här hemma också, kaktus.

På väggen sitter det lite DIY-diffusorer gjorda av hålkälslist (30cm stumpar - tror jag köpte 18m list?!) limmade med MDF-distanser på en masonitbotten. Sedan är det målat i någon grå färg (6500-N eller nåt sånt). Inget vetenskapligt men ger viss diffusering och jag gillade det. Både för örat och ögat. De vita plattorna är någon variant av Ecophon (sitter mest uppe som snygg kontrast till de grå diffusorerna och skall nog bytas vad det lider då jag tyckte att absorbenterna rörde till precisionen i ljudbilden).Spikes i vardagsrumsgolvet går inte för sig och en snygg liten 'spikepad' inhandlades som skydd.
Slamrande glasdörrar går också bort och avhjälps med den inbyggda 'soft-close' funktionen. Justerbar, tyst och oljedämpad.Det blev en rätt okej färgkombo.


Löjlig detaljstudie.


/M
johmi Posted - 2008/11/03 : 11:54:50
Vad är det du har på väggen runt plattisen och metallicatavlan? Kryddburksställ från ikea och dämptavlor?

/Mikael
Kaktus Posted - 2008/11/03 : 11:18:19
Jahaja. Så det kan bli så där. Allt jag gör ser ju ut som nåt hemma hos Pettson.
rannagarden Posted - 2008/11/03 : 08:56:24

Tackar för trevliga kommentarer. Och ja, det skall nog bli en "plattis" under tavlan.Sen kväll (runt 23-tiden) och med brorsans hjälp kunde bänken bäras på plats. Här gällde det att måtta bra - för när bänken väl var på plats och lastad med elektroknik - är den inte lättmanövrerad. TV´n är på plats också. Rummet är i en gigantisk oordning och bilder får tas med blixt för att fungera.


En uppmärksam ser att en ny matta har lagts på golvet också...

NU börjar det ju likna nåt!

Nästa steg är att få hyllorna på plats. Jag hade stora och fräcka funderingar på en massa snygga lösningar på justerbara hyllplan - avkopplade och med en massa extra features. Det senaste på papper var några slags stag som skulle gå under hyllplanen och 'låsas' i bänkens sidoluftspalter. En inga-borrhåll-i-bänken lösning. Men... det blev omständigt och valet föll på enklast möjliga.Ett slags vinkeljärn (kallas möbelvinkel) och har ett fast/runt hål och ett justerbart/avlångt hål. Det avlånga hålet möjliggör en enkel men bra justering höjdmässigt för att få hyllan i perfekt våg (kan höjas sänkas ca 15mm). En gummiplupp (genomskinlig sak som syns lite granna på bilden) mot hyllan dämpar en aning också. Det blir visserligen några borrhål och en inte så estetisk lösning jag tänkt mig, men jag kan nog leva med det.

Jag har dessvärre inga bilder på själva hyllmonteringen (sambon gav upp och nattade sig själv vid tolv-slaget. Just som hyllorna skulle upp?!). Men jag kan berätta att hyllorna sattes upp efter bestämd höjd mätt på apparaterna avsedda för platsen. De justerades i perfekt våg med vattenpass innan elektroniken lyftes på plats. Hyllorna i sig består av 16mm MDF lackad med samma strukturlack som topp och botten på bänken.

/M
johmi Posted - 2008/11/03 : 07:26:27
snyygt repotage är bara förnamnet. Antar att det är planerat en plattis under metallica
/Mikael
Snoop Posted - 2008/11/02 : 21:00:42
Än en gång har Rannagarden totalt hänfört mig, sanslöst snyggt det blir.
rannagarden Posted - 2008/11/02 : 16:07:39

Lugn, det kommer, det kommer.


Först måste ju allt kopplas bort och städas rejält. Här har gamla bänken och all apparatur åkt bort.En stund senare har även tjock-tv´n fått maka på sina 60kg(!)Nu är det strax klart för lite ny bänk. Klockan är sen och mörkret har fallit. Skall bara fästa upp en sak först (hålet under Metallica-tavlan är en hint, doh!).

/M
mr.olle.norell Posted - 2008/11/02 : 12:10:27
Hur ser det ut efter inflyttning av stereobänken?
rannagarden Posted - 2008/11/02 : 10:44:08

Självklart kan man - med lite överväganden - få ek och MDF i samma möbel. Dessutom kan det bli hyfsat snyggt.Andra dörren är borrad för gångjärn och varit provad med framgång. Än så längen blir det inget för att täcka mittpartiet. Hade det i tankarna först, men det går ju alltid modifiera på plats senare. Om man skulle tröttna eller inte behöva de frostade glasluckorna senare kan man byta till mer estetiskt rena och släta luckor. Exempelvis vitt med en liten bruten kant i samma anda som bänkens topp och botten.

Det var under "produktionens" förlopp också tänkt att luckorna skulle vara försänkta. Eller i alla fall inte utanpå-liggande. Det hade framhävt bänkens färgkombination bättre. Men det blev en omständig process att hitta lämpliga gånggjärn som passade till alu-luckorna. Och en modifiering äventyrade luckornas funktion. Så... det fick bli utanpå-liggande. Det funkar.


Det har blivit dags att göra det slutliga testet: Nämligen att få bänken på plats och lastad med godsaker. Eftersom huset bebos av barn i olämplig ålder för att hjälpa pappa med "pappas kablar" och "pappas grejor", fick merparten av denna stora rumstering ske under kväll, sen kväll och natt. Varpå bilderna delvis kan ha skiftande kvalitet.


Så här såg vardagsrummet med stereobänken och tv´n ut innan inflytt:


Jag antar att det är spänningen inför flytten som gör bilden suddig.

En rad saker skulle här sammanfalla som alla började med den där Metallica-tavlan.

/M
Marina Jansson Posted - 2008/11/01 : 23:34:50
Jag är nu övertygad,
man KAN para ek och MDF.
rannagarden Posted - 2008/11/01 : 10:55:43

Jag hittade passande "renoveringsgångjärn" som man bara lägger an kanten och skruvar dit. Förborrar naturligtvis i massiva eken.Mmm... Nice.Jag har här fäst upp luckan med två skruvar för att få en bra justermån ut i fall att något verkar knas. Senare skall det dras i mer skruv för att det skall klara stabilare hantering. Om någon undrar över det ansenliga hålet i aluminiumramen på nedersta bilden - så är det där luckdämparen skall sitta. Oljedämpat för en smooth stängning.


Lite småjusteringar bara för att få luckan i våg och det här kan nog bli nåt till slut.
/M

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000