HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 TRILUND, en kompis till iPRELUND

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
reVintage Posted - 2008/11/04 : 08:51:11
Vad ska månne dölja sig i denna? Samma storlek på lådan som kompisens, 120*120*34mm.



Notera de kinesiska "vulgo"-kontakterna. Nu ,måste det låta bättre!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
reVintage Posted - 2008/11/13 : 20:12:00
Tack Soundbrigade! De orden värmde!
IOU.......
soundbrigade Posted - 2008/11/13 : 18:08:04
Mitt i alla "finprojekt" måste man driva ett riktigt entusiastprojekt. Jag bygger min subminförstärkare (och har spanat in en subminförförstärkare), har en fundering på et förstärkare med 6T9 i PP tillsammans med en iPod-docka.
Jag tror reVintage har haft idel ädla entusiasttankar i huvudet när detta projekt planerades, precis som andra X-lundprojekt.

Det är just den ohämmade entusiasmen, den ändlösa fantasin och sinnet för det vackra som skapar de riktigt fina projekten. Och med "fin" avser jag inte pryttlar byggda av specialkomponenter från de djupaste regnskogar, de högsta berg och mest avlägsna länder som betingat de allra högsta priserna. "Fina" projekt är de som löser de svåraste problemen, som ger idéer till andra (avknoppnings)projekt.

Jag har ett klassD-projekt på G sedan flera år. Min AMP3:a löddes ihop i maj-07 och fronten sågades, hyvlades, borrades, putsades och oljades för ganska precis ett år sedan. Här har jag en förebild och en inspirationskälla - tack reVintage-mannen! Efter din beskrivning har jag fått lite mer rörselsemängdsmoment ....
reVintage Posted - 2008/11/13 : 15:17:16
Nu börjar minianläggningens slutliga form anas.

Ett par W4-1320CS i OB som monteras på sidoväggarna på varsin sida om den väggfasta bokhyllan blir sista länken. Limträ ek ca 350*1200 som fästes med pianogångjärn mot en ekstav 40*50mm som i sin tur skruvas i väggen. Det blir ca 2,4m mellan elementen och 3m till lyssningsplats.

Jag skippar Lundahl då en ingångskondensator går åt för att skära av vid 20Hz. Har med hjälp av Basta gjort en kompensationslänk för att uppnå -3dB vid 50Hz utan att få genomslag vid full utstyrning från Trilund.
time Posted - 2008/11/09 : 13:10:36
javisst är det så, måste erkänna att jag har dålig koll på HF och sånt men det går in lite varje dag och genom kontakter med andra..
reVintage Posted - 2008/11/09 : 12:09:31
Jag är bara hobbykonstruktör och teoretiserar om "de hele"! IRL rules!
time Posted - 2008/11/09 : 11:56:36
Jodå, kollade det visst, fast jag vet inte om parafeed automatiskt tar bort alla störningar ?
Jag är ingen driven konstruktör som du och kan inte argumentera mot
En lyssning med två nätdelar med samma kapacitet ska dock bli intressant.
reVintage Posted - 2008/11/09 : 11:35:44
Time, tydligen har du inte kollat schemat på iPRELUND ordentligt. Det är parafeed, alltså ligger det switchade helt utanför signalbehandlingen. Tror det är lika bra så!

Däremot TRILUND, som jag betraktar som kul grej/leksaker, blir avkopplat med rejält med kondensatorer(ellyt+film) i matningen. Men den är ju dessutom "dubbelswitchad": Både nätdel och utgångssteg.
time Posted - 2008/11/09 : 11:30:45
Men Windows i anläggningen ?! "ye dirty crap"

Bernt lyckades nästan övertyga mig sist i GBG men fördomarna lyckade hålla mot ! kanske mer en fråga om hur man förhåller sig till teknik och musik ? man har rötterna för långt i 70 talet...

Är också mycket nyfiken på switchat just pga det ReVintage säger, skräpet är flyttat till fladdermössens domäner och är lättfiltrerade.
Med en skärmburk och en aning tankeverksamhet borde det gå bra, filtrering på det som går tillbaks via jord och signal kan man nog fundera på också. Nagra mfl har ju fixat det ?
Bernt Jansson Posted - 2008/11/06 : 09:17:29
Med HF blir ju filterkomponenterna små, det är ju bra.
reVintage Posted - 2008/11/06 : 09:04:53
Bernt,
Precis, man kan faktiskt säga att stort sett allt som har med digital ljudalstring att göra har switchat idag.

Däremot så är det inte lika frekvent i övriga audioprodukter. iPRELUND var mitt första test, där DC/DC Recom-modulen för B+ lovar gott. Det kräver dock ett helt annat tänkande när det gäller filtrering ifh till konventionella nätdelar. Små fina keramiska alt. filmkondingar tillsammans med HF-drosslar!

Bernt Jansson Posted - 2008/11/06 : 08:33:36
Jag har länge varit skeptisk till switchade nätdelar. Men det kom en vändpunkt, och det var när jag provlyssnade ljudkortet Lynx Two. Det är mer frågan om tillämpningen än principen anser jag.

Som en konsekvens av den provlysningen ersatte Lynx Two i datorn en batterimatad dac och även försteget här hemma. Inbyggd volym i IC-form var ju också ett stort tabu, men det var bara det att det faktiskt lät bättre. Så jag fick krypa till korset och slänga mina fördomar på sopberget.
reVintage Posted - 2008/11/05 : 23:29:36
quote:
Avslutar så.


Om vi bortser från dogmatiska uttalanden så är switchade nätdelar intressanta då de flyttar ut AC-DC omvandlingens arbetsfrekvens flera oktaver från audioområdet. De sitter i massor med audioutrustning idag. Precis som med batterier och konventionella nätdelar finns det både bra och dåliga.
soundbrigade Posted - 2008/11/05 : 23:16:30
Kompisen och tillika ex-kollegan berättade om en del konstigheter han hade råkat ut för när han körde switchade mätförstärkare och switchade nätdelar ihop. Det föreföll som om switchfrekvenserna ibland "samverkade" och gjorde så förstärkarna betedde sig underligt. Genom smärre justeringar kom man undan problemet.
Alltså, reVintage, lämna utförlig rapport hur giftemålet gått! Jag tvivlar på att du ska få problem, men ändå.
Lovan Posted - 2008/11/05 : 21:26:45
I beg to differ med det sista. http://www.tnt-audio.com/clinica/regulators_noise4_e.html
Nu är det här förvisso med lågström nätdel...
kme Posted - 2008/11/05 : 19:10:27
quote:
Det har inte med nätstörningar att göra.



Det är rätt, men switchat i sig lämnar mycket skräp och skickar ut bakvägen. Ska man köra vanlig nätdel så kräver den en omfattande filtrering om den skall bli lika ren som ett batteri. Batteri är alltid bäst batteriets spänning och ström är alltid renare.
Avslutar så.
Mvh kme
soundbrigade Posted - 2008/11/05 : 18:07:48
Jag har spanat på solceller. Jag misstänker att Conrads är skapligt billiga (men f*n vet). Vi åker ibalnd på bussturer ut i Europa och då kunde man tejpa upp en panel mot panoramafönstret och bjuda medpassagerarna på god musik (Death metal å sånt ).

Jag vet att detta är en annan nisch, ett annat problem och främst, en annan tråd men solcellsdrivet löser onekligen en del problem.

Om det där med switchat: om man kör primärswitchat (heter det så), har man ju inbyggt i själva lösningen eliminering av allt vad nätburen störning heter. Man slipper knäppar och smällar när stora fabriken stänger ner kl 18.00 på kvällen osv.


Borde slippa.
reVintage Posted - 2008/11/05 : 18:04:58
Tror inte du förstått!

Det har inte med nätstörningar att göra.

Antagligen testade du med den lilla fjutt som såldes ihop med T-Amp. Den kanske skulle kunna jämföras med en ack med långt mindre än 5Ahs kapacitet.

Om du ska göra en seriös jämförelse med batteri och nätdel så bör de vara med ung. samma kapacitet.
kme Posted - 2008/11/05 : 17:27:14
quote:
Hur skulle störningarna från nätet kunna ta sig igenom ett switchat nätaggregat?



jag hade just en switchat adapter och kontentan är, pröva.
reVintage Posted - 2008/11/05 : 15:49:37
Men hallå KME! Hur skulle störningarna från nätet kunna ta sig igenom ett switchat nätaggregat?

Aggregatet kan och andra sidan lämna en massa HF-elände, men det är en annan sak!

Hur såg det nätagg ut som du jämförde med ack(18Ah?), kunde det lämna lika mycket ström? Tror att skillnaden ligger i kapaciteten hos de båda. Om man ska göra en riktig test bör båda ha samma kapacitet.

Det är ändå en leksaksstereo vi diskuterar. Känner inte att ackar och laddare till slutsteg har något och göra i min bokhylla. Då missar man ju poängen med det kompakta bygget. Men på sommaren kan det enligt ovan vara intressant ur mobil synpunkt.

Till mitt kommande försteg, som inte drar lika mycket ström, kan det vara värt att pröva batteridrift. Bl.a. Nagra har denna lösning.






reVintage Posted - 2008/11/05 : 15:42:56
Soundbrigade, ditt förslag var inte så tokigt när man fick klura lite till och tänker sommar!

Varför inte ladda batteriet med en solcell?

Inget 50Hz-brum från laddaren så långt örat når och inget behov av Vattenfall och de andra ockrarna i elbranschen!


kme Posted - 2008/11/05 : 14:46:12
quote:
Vad är det som säger att det på något sätt kommer att låta bättre med batteri! Låna gärna och kör blindtest, det skulle vara intressant.


Har haft en T-amp och jämfört med ström och ett 12 volts 18amp batteri. Och efter ha testat ström och batteri så var det illa kvickt man kopplade in batteriet igen till dess fördel. Försök och låna ett batteri så kommer du också till insikt att det är att föredra batteridrift, du har inget som stör, men i nätet finns det en hel del skräp som påverkar strömmen.
soundbrigade Posted - 2008/11/05 : 14:00:45
Batteriet vill jag ha med i det fall man hamnar i en granskog med 70 mil närmaste vägguttag, glömmer nätsladden eller vägguttagen tar slut. Jag avsåg inte batteriet som "ljudförbättrare".

OK, då väntar vi på testrapport om nätaggregatet.
reVintage Posted - 2008/11/05 : 09:41:21
Tanken är god. Men det är totalt ointressant att lägga ner mer tid på en sån här leksaks-anläggning. Byggde den egentligen bara för att kolla funktionen på Recom-kretsen, DC/DC, 12-210V. Switchat "notebook"-agg är smidigt.

Vad är det som säger att det på något sätt kommer att låta bättre med batteri! Låna gärna och kör blindtest, det skulle vara intressant.

Den typ av laddare du beskriver finns väl förresten att köpa för en billig penning och kommer kanske ifråga på mitt kommande, "riktiga" försteg. Men då med underhållsfritt bilbatteri!

Hade tidigare ett sådant aggregat, köpt på CO, där underhållsladdningen och batteri låg i samma låda, till min vedervärdiga Goldmund-skivspelare.


soundbrigade Posted - 2008/11/05 : 09:00:29
Vore jag nu som du, skulle jag knåpa ihop ett nätaggregat med matning från nätet och med matning från ett 12V MC-batteri med underhållsladdning och automatisk omkoppling.
reVintage Posted - 2008/11/04 : 14:35:26
Är det någon risk? Det är ju bara 12V..........

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000