HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Lancetta, TABAQ eller ML TQWT och hur?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
FForsman Posted - 2009/06/12 : 00:43:34
Funderar på att försöka bygga mig ett par tranmissionslinjehögtalare. Har tittat med lystna ögon på Lancettan och LennArts tråd "En utmanande högtalare" (http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=45145&SearchTerms=utmanande).
Då jag bor i lägenhet men både spädbarn och grannar med allt för god hörsel tror jag mig inte behöva kunna spela så högt. Som den nybörjare jag är verkar Lancettan vara ett lämpligt första projekt att ge sig på. Det som dock talar till dess nackdel är den låga känsligheten om ca 80 dB/2,83 V. Jag hoppas också kunna knåpa ihop en enkel SE rörstärkare men den kommer inte att ge mer än 3 W. Frågan är om det alls går att få trevligt ljud ur Lencettorna med så lite effekt.

Ett annat alternativ är kanske att använda sig av ett känsligare element. Såg att det fanns ett par Fostex FP203 till salu här på forumet. Får fram en frekvenskurva med de elementen som jag gissar ser rätt ok ut (M.J.K. - ML TQWT). Måste understryka att jag kan ha fått det mesta om bakfoten då detta är nytt för mig men den som inte försöker lär sig inte



Tyvärr verkar kabinetten bli alldeles för stora för vardagsrummet:

Höjd: 154 cm
Area i toppen: 15*15
Area i basen: 38*38
portradie: 5,1 cm
portlängd: 2,54 cm

Önskar att det gick att klämma ut motsvarande kurva ut ett mycket slankare kabinett likt Lancettans som fungerar att driva med en single end stärkare. Detta kanske också låter sig göras och har någon tips är jag tacksam.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Gubben i Kalmar Posted - 2010/10/09 : 18:40:13


quote:
....kardborreband......


Jag vet inte.......har inte haft tid att grunna på det.
Rent spontant så skulle jag ta ett snack med tjejerna
i "syklubben".
Kanske ett "teamwork" under temat; "hur WAF:far man till
ett par rektangulära tuber".

Det kunde nog bli riktigt trevligt!
bibl Posted - 2010/10/09 : 17:02:32
Sätta fast tyget med någon form av kardborreband?
Gubben i Kalmar Posted - 2010/10/09 : 14:22:37


quote:
Hittade en bild på vikningen av tyget vid elementet i kameran, och där gör den ju ingen nytta
Nä det är så sant, så sant.

Det blev mycket fint med "högtalare i tyg". Min dotter tyckte mycket
om det. Fast hon vill kunna byta tyg, lika enkelt som man gör med gardiner.

Här finns utvecklings-potential!
FForsman Posted - 2010/03/07 : 00:22:47
Hittade en bild på vikningen av tyget vid elementet i kameran, och där gör den ju ingen nytta



/mvhff
Thermochron Posted - 2010/02/23 : 20:15:52
Sjukt cool idé att klä högtalarna med tyg, det tror jag att jag ska kopiera för min "kontors-stereo" den dagen den ska byggas. Tack för tipset.

Edit: Faktum är att jag kanske kunde göra så med mina hemmahögtalare också (Arielhögtalare jag byggde för 10 år sen, färgen börjar bli lite sliten)
FForsman Posted - 2010/02/23 : 19:54:28
Tack

Den skarpsynte kan skönja att fåtöljen i förgrunden är klädd i samma mönster fast negativ färgsättning - det kallar jag WAF!
quote:
Det där såg spännande ut!! Du får gärna visa/berätta hur du fick till beklädnaden!!
Det var egentligen väldigt enkelt att klä dem. Rundade hörnen på kabinettet till r=10 mm. Sprayade sedan både kabinettet och tyget med spraylim. Rullade in kabinettet i tyget. Tryckte och strök med händerna för att få god vidhäftning. Fållade kanten i skarven på baksidan och låste det hela med häftklamrar. Undertill vek jag in tyget som på ett vanligt presentpaket och förseglade med mer lim. För elementen skar jag upp hål något mindre än det som är fräst i trät så att elementet drar med sig lite tyg ner i spåret. Fungerade också över förväntan. Basporten klädde jag också in helt och hållet och skar sedan ut den med en skarp skalpell.

Det som varit lite lurigt är att få det tätt runt element och lock. Som ni ser är locken på toppen av kabineten inte inklädda. Jag var tvungen att skruva loss och ta bort tyget för att få så få skarvar som möjligt mellan lock och kabinett. Nu är det tätt där men jag tror att jag fortfarande har lite pyspunka runt elementen. Jag saknar lite bas och jag har fräst för snålt så att det är svårt att få elementet att täta ordentligt. Tyget får inte riktigt plats i skarven mellan kabinett och element.

edit: För att få ett jämnt och fint slutresultat är det viktigt att stryka tyget ordentligt först. Skrynklor sysn förvånasvärt bra även om man pressar och limmar tyget mot kabinettet.

/mvhff
Tobbe_L Posted - 2010/02/22 : 09:32:42
Det där blev riktigt snyggt
zikkan Posted - 2010/02/22 : 09:14:06
Det där såg spännande ut!! Du får gärna visa/berätta hur du fick till beklädnaden!!

Mvh
zikkan
bibl Posted - 2010/02/21 : 23:04:43
Riktigt snygga och snyggt mönster på tyget!
FForsman Posted - 2010/02/21 : 20:58:43
Äntligen med lite kläder på blev slutresultatet så här





/mvhff
asto Posted - 2009/11/24 : 17:53:27
Spolens resistans ökar elementets Qe och därmed också totala Q värdet. Spolens induktans däremot gör att du får ett högre motstånd med ökad frekvens. Prova ändra lite på Re och Le i ett simuleringsprogram så ser du tydligt effekterna.

Mvh Asto
FForsman Posted - 2009/11/24 : 14:46:23
quote:
Ändras inte Q då du kopplar på en spole, och därmed borde ju något hända med basen??
Du får gärna utveckla din tankar om högre Q. Min (miss)uppfattning om Q är att Qms är konens masströghet omsatt till elektriska termer, Qes är den elektriska trögheten (impedans?) och Qts den sammanlagda av de två tidigare. Hur ändrar sig Q om jag sätter en spole i serie med elementet. Jag trodde att spolen endast bromsade de högre frekvenserna och på så sätt framhävde de lägra. Eller är det just ett resultat av ändrat Q?

I varje fall så blev basen mer accentuerad med filtren men dessa monterade jag för ett ganska bra tag sedan och jag tror faktiskt att elementen börjat leverera lite mer i basregistret nu än vad det gjorde i början.
Tomas J Posted - 2009/11/24 : 06:21:25
Mina tangbandare i Lancettorna tog rätt lånt tid på sig att spela in sig, så man märkte rätt stor skillnad efter X-antal timmars inspelning!

Och som du beskriver så var det lika dant på mina, det var basen som får ett mycket fylligare ljud!
asto Posted - 2009/11/24 : 05:52:16
Ändras inte Q då du kopplar på en spole, och därmed borde ju något hända med basen??
FForsman Posted - 2009/11/24 : 00:34:19
Kan det vara så att dessa små element tar ett tag att spela in sig? Jag tycker mig uppleva att det hänt en hel del i basen. Det verkar finnas mer av den nu än det gjorde i början. Antingen är det bara jag som är så nöjd över att ha snickrat något själv att jag inbillar mig eller så har ljudet förändrats en hel del. Kul är det att lyssna i alla fall.
FForsman Posted - 2009/10/08 : 19:32:04
Jo, så får det nog bli så småningom. Ska sanningen fram var jag så sugen på att höra om det gjorde någon skillnad att jag smällde dit dem medan min kära hustru och barn väntade på mig på gatan utanför . . .
Ska hitta en snyggare lösning.
softishman Posted - 2009/10/08 : 13:56:11
Ok, blir ju bra! Du kan inte skruva fast filtret vid högtalaranslutningarna?!
FForsman Posted - 2009/10/08 : 10:05:42
Jag kör med de filter som Bjørn rekommenderar. Prövade ett tag utan då spolen nästan är lika dyr som elementet, om man köper den på fel ställe vill säga. Tycker att ljudet blev behagligare med filter än utan. Hittade bra spolar i 1 mm tråd för 86 kr i en komponentbutik runt hörnet.

Satte filtret direkt på kabeln utanför kabinettet för att skydda det från vibrationer. Vet inte om just det spelar roll, men ändå. Tänker bygga in dem i de små askarna också så småningom.


softishman Posted - 2009/10/08 : 07:51:22
Tackar för det! Använder du filterna som han angett? eller har du gjort några egna?
FForsman Posted - 2009/10/07 : 23:02:30
Softishman: jag tror du kan hitta alla länkar som behövs i posten daterad 2009/06/17. Konceptet är inte mitt utan Bjørn Johannesens

Jag vet inte egentligen vad man kan förvänta sig av en tre-tummare men jag tycker att den spelar riktigt trevligt och förvånansvärt långt ner i basen också (min subjektiva uppfattning förstås). Tyvärr har jag inget att mäta med men jag har kört LTS sinussvep 0-120 hz och kabinetten börjar låta lite försiktigt redan från 50 hz! Lite längre upp i frekvensen kommer volymen också.

Sopie Zelmani snurrar flitigt för tillfället, verkar passa de små kabinetten ganska bra
softishman Posted - 2009/10/07 : 22:13:42
Kul!!! man kanske ska bygga ett par själv, har ett par TB som inte används.... Vart hittade du din ritning? Eller mätte du upp allt själv?
FForsman Posted - 2009/10/07 : 21:09:59
Nu verkar de små elementen ha spelat in sig. I början lät det nästan som ena talspolen var skadad. Ett skrapande otäckt ljud. Blev riktigt orolig tills jag läste att fler här på forumet råkat ut för det. Detta släppte successivt och hörs det inte alls.

I min iver att lyssna knödde jag ner 100g kuddstoppning. Ingen hit egentligen då det inte håller ihop och måste ligga i en tunn påse. Bytte idag till täckjacksfoder som jag handlade i tygaffären runt hörnet. Roligt för det blev märkbar skillnad. En tendens till boxighet i ljudet försvann och röster lät lite klarare. Det var i alla fall vad jag kunde utröna lite snabbt med mina otränade öron.


dålig kuddstoppning


bra täckjacksfoder
FForsman Posted - 2009/09/12 : 23:16:19
Äntligen har jag fått lite tid över att sätta ihop de sista bitarna. Helt underbart att lyssna till någonting man knåpat ihop själv, vilken tillfredställelse Finish och slutbehandling kvarstår som synes.



Funderade på vad man normalt tätar med runt element och ev. avtagbara lock mm. Tänkte en stund på Sikaflex men permanentare montering än så är svårt att hitta. I sommar har vi renoverat vår lilla segelbåt. Bland annat har vi isolerat och klätt om väggarna invändigt. Den väggklädsel vi använda visade sig vara ett exemplariskt packnings-, tätningsmaterial, perfekt för högtalarbyggeri. Tre mm tjockt, gummerat på båda sidor och skumfyllt med täta bubblor. Formar sig efter varje ojämnhet i underlaget och verkar täta perfekt.





Kunde inte motstå frestelsen att ta en liten närbild på faspluggen. Vet att detta är ett populärt motiv men det kan inte hjälpas



Nu har jag bara hunnit lyssna på dem i garaget en liten stund på en riktig skrutt stärkare men ändå. Vad bra det låter både detaljer och bas! Nu ska jag villigt erkänna att jag inte har så mycket att jämföra med men det här var klart över förväntan.



Edit: meningsbyggnad
FForsman Posted - 2009/08/29 : 21:43:04
Kvalitetsverktyg är kul. Fick låna en Festool av kompisen och den gav mersmak! Lyckades också få till både hål och försänkningar.

Lite lurigt att få tillräckligt med gods att fästa islagsmuttrarna till elementet med. Hålsågarna mina har lite för stora steg mellan sig. En liten jigg under fräsen gjorde susen och jag fick exakt de diametrar jag önskade


(försänkning av elementen)

Lödde fast den interna högtalarkabeln både i anslutningarna och element. En sak som slog mig är att det diskuteras mycket om olika högtalarkablars kvalité och färgning av ljudet men sällan har jag läst något om kablarna inuti själva kabinetten. Hur går det generella resonemanget där? Kanske är det av underordnad betydelse och detta lilla projekt är inte av en sådan kvalité att det spelar någon roll troligen men jag tycker att frågan i sig är lite intressant. Själv tog jag en billig högtalarkabel från Hornbach men principiellt borde man väl tänka på att vårda signalen från källa via alla steg hela vägen till örat.

Läste den här artikeln angående kablar: http://www.lts.a.se/Portals/0/artiklar/diy_ekk_v6.pdf . Kan det vara något att satsa på?


(bricka till terminalskruvarna)


(lödning av intern kabel i elementet)

PetterPersson Posted - 2009/07/09 : 11:28:10
Det slutade med att jag för tre veckor sedan köpte en CoTech-2100W-fräs
hos Clas i sjön. DIYtools.com kunde inte ta emot betlaningar. Annars
hade det blivit DeWalten.

Jag är jättenöjd hittills. Den är ganska tung, men mjukstarten är
underbar, djupinställning fungerar fint och den går betydligt
vibrationsfriare än min förra Fermfräs för 350:- Nu kan jag även
utnyttja varvtalsinställningen kreativt när maskinen orkar. på min
förra stog den alltid på max...

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000