HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 5998A-SE (poco a poco)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
soundbrigade Posted - 2009/08/26 : 19:25:11
Jag vet inte hur jag ramlade över detta bygge. På italienska är den benämnd Triodino 2 (LÄNK).
Det kuliga är att den är uppbyggd av 2 (3) rör; ett ingångs- och drivrör, 6201 och ett effektrör, 5998A (en likriktarrör 5U4). Man kan ju bygga andra förstärkare med två rör om man plockar ECL82, 50EH5, 6T9 och såvidare, men den här förstärkaren är en SET och en sådan fixar snyter man inte ur näsan sådär (med bara två rör). Man kan ju köra med exotiska ryska trioder som 6S45P eller med 6EM7 (tror jag det heter).

Nog om det.
Som ses av schemat på den länkade sidan är allt mycket enkelt. Jag ska dock krångla lite genom att använda iPod-dockan reVintage skickade till mig.
Lådan är en återanvänd Hammond-låda i plåt. Det skulle sitta ett aktivt delningsfilter i den men jag kom aldrig så långt, varför jag får göra lite kompromisser då hålan var lådad .. lålan var hånad ... det var hål i lådan.. Dessutom tror jag det skulle bli lite snårigt att få till en "vettig" och "tillfredställande" layout.

Så här får det bli:
Vy framifrån (här sitter volymratt, ingångsväljare - linje/iPod och knapp/ratt till nätströmbrytaren).


Vy från sidan (framtill på andra sidan sitt linjeingångarna)


Vy från ovan. De där monteringsringarna till rörhållarna kommer väl till pass.


Jag monterar de flesta komponenter på ett lite veroboard. De stora kondingarna till nätdelen får tills vidare också monteras så, men när allt ska in i lådan får jag titta på en annan lösning. Dessutom är det kanske lite overkill med 2 x 470uF. Trafon kan vara lite snålt tilltagen men jag har en annan som är lite biffigare. Om den här Welter-trafon börjar koka, byter jag till den från Die Wuestens (Frag Jan Zuerst). Det fattas några komponenter och jag ersätter dem med andra (47uF på anoderna på ingångsrören istf 100uF), funkar det beställer jag inga nya.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
soundbrigade Posted - 2010/07/01 : 19:05:36
Ny fundering även om jag har andra problem (??), är att knipsa av korta snuttar av 6mm alurör och limma dessa snuttar på ändarna på en spik eller annat smalt.
Problemet är om Edcor-trfarana klarar 90mA biasström.
Bubbel Posted - 2010/06/26 : 21:12:41
På rören kan man trycka dit en träplugg i änden så att man inte klämmer ihop den när man spänner fast skruven men det mesta går att använda bara det den är 6mm i diameter.

anders
soundbrigade Posted - 2010/06/26 : 20:47:29
Jag kan ha snuttar kvar av ett 6mm alurör och så en speciell "extension" jag köpte från VT4C.
Bubbel Posted - 2010/06/26 : 19:56:46
Gängstång har jag provat ljudet blir snedvridet .

Nä det var inte så lyckat för ratten som skulle sitta på gängstången vred sig hela tiden när jag skulle spänna fast den trots att jag hade filat en plan yta för skruven.

Det såg för jäkligt ut hur jag än gjorde det slutade med att jag började använda rundstav det enda problem med rundstav är att man får spänna skruven några gånger men sen sitter det som det skall.

Men bäst är det att skaffa sig aluminium stänger så att man har till alla framtida byggen.

anders
soundbrigade Posted - 2010/06/26 : 17:52:44
Jag har en gängad stång, M6. Spelar det någon roll för ljudet om stången är vänster- eller högergängad? Kanalbalansen, hur blir det med den?
Bubbel Posted - 2010/06/26 : 17:22:13
quote:
Skulle gärna vilja hitta 6mm axelmaterial i icke-ledande material.


Jag använder rundstav av björk till axelmaterial det funkar alldeles utmärkt bara man ger f** i att hänga på knopparna . Jag såg att du hade funderingar på blompinne varför inte då är det ingen risk att ljudet inte blommar ut .

anders
Gastone Posted - 2010/06/26 : 16:51:22
Det var inte dåligt vad du kör på, det är ju ändå Midsommardagen idag och en annan kan knappt stå rak...
soundbrigade Posted - 2010/06/26 : 16:18:43
Dj***ar!!! Bilden från undersidan kom inte med ...





Här syns var axlarna ska gå.
Plexiglas har jag funderat på, blompinne är ett reservalternativ; pinnen kommer ju givetvis att haverera under DIY-träffen i Göteborg nästa år. Varianter är alu-rör med krypslang.
emanuelgbg Posted - 2010/06/26 : 14:29:08
Stav rör i icke ledande material.
Kan detta vara något?
http://www.akriform.se/standardprodukter/?id=4
soundbrigade Posted - 2010/06/26 : 13:09:40
Mycket sakta har det här projektet börja rulla på

Jag har bockat en plåt som håller nätströmbrytaren och volympoten på plats inne i chassit. Skulle gärna vilja hitta 6mm axelmaterial i icke-ledande material.


Mycket i chassit är återvunnet. Högtalarterminalerna är från en anslutningsterminal till högtalare. Skruvarna är långa nog att räcka igenom träet.


Kör lite lackad koppar till ledningsdragningen.


Ovansidan med socklar och trafar på plats.
soundbrigade Posted - 2010/03/02 : 13:47:58
Jag insåg att 5mm ändrå inte är världens mest stadiga varför jag limmade på björknotarna.
Tanken var ju helt annorlunda. Jag skulel ju bara fräsa ur där det skulle vara komponenter, men det slutade så här, eftersom det visade sig vara enklast ändå.
Nu måste jag fräsa ner bakstycket eftersom högtalarterminalerna inte når igenom annars. I övrigt är det just bara den biten jag måste ta hand om. Och borra lite hål för just dessa terminaler, RCA-honorna och nätbrunnen. SUCK!


Skulle väl kommentera det där med verktyg ... det känns inte kul att köpa ett frässtål eller något annat för HIMLA stora pengar, när man vet att det ska användas en gång eller två.
TxF Posted - 2010/03/02 : 13:34:22
Köp ett riktigt frässtål nästa gång så slipper du borra =) Jula/rusta prylarna är skräp. Fast enklast hade väl varit att klyva träblocket och gjort en låda av delarna, trodde först du ville ha ändträet synligt men där har ju limmat på en björkbit eller lönn kanske. Well huvudsaken du blir nöjd i slutänden =)
soundbrigade Posted - 2010/02/24 : 22:06:00
Mössa har jag inte funderat på, men däremot att beställa en ändkåpa från Jan Würsten (Frag jan). När du nu nämner det skulle jag kunna sno ihop en ändkåpa i trä iofs.


har jag visat trafon till min Luxmanklon? Den ser ju också lite sådan ut men har en "mössa" av annat material. Foton har jag var???
pix Posted - 2010/02/24 : 21:30:59
Kommer att bli supersnyggt när du ytbehandlat trät SB
Har du funderat på att göra en "mössa" av samma träslag på toppen av nättrafon?
Mvh
/Pix
Bubbel Posted - 2010/02/24 : 20:32:15
För att uppmuntra dig bävermannen så håller jag på skissa på en liten trevlig EL84 SE med trächassi det blir lite annat att tänka på än de som jag har byggt med topplåt + träram men kul är det.

anders
Thermochron Posted - 2010/02/24 : 20:19:36
Ser inte ut att vara mycket kvar, ska bli kul att se hur den blir. Oljar du träet?

Edit: Såg nu ovan att du redan svarat på det. Lustigt att det inte funkade att fräsa, min låda är ju i Ek och det är också rätt hårt. Förvisso var min låda mycket mindre, och jag körde en 6mm fräs tror jag, men ändå. Hursomhelst, borra funkar ju också, och resultatet blev rent och snyggt.
soundbrigade Posted - 2010/02/24 : 19:28:19
Jag har grubblat mycket i termer av runda och trekantiga chassin men det måste finnas nån sorts balans och harmoni.
Min Stealth som är byggd på ett lite större (svart) hammondchassi har rören (4 utgångs- och 4 ingångsrör) monterade i bågar, alltså inte i raka led.
Jag har en aluminiumhistoria med 4 7-polssocklar (för 6AQ5) och jag funderar på om den kan vara som grädden på moset i en cirkulär historia med tre paln med nätdel nederst, utgångstrafar i mitten och rörelektroniken överst.

Just nu ska jag montera allt i träklumpen och har en del småproblem att lösa. Bland annat blir det bekymmer med potentiometer och nätströmbrytare. Skulle vilja ha blå 6mm (invändigt) Festoslang.
Bubbel Posted - 2010/02/24 : 19:11:02
quote:
Jag är dessutom lite trött på allehanda plåtchassin.


Lite av varje är bäst men chassi i trä är ändå trevligast.

anders
soundbrigade Posted - 2010/02/23 : 23:41:37
Du kan ju tro att jag svor när jag petade ut glödande spå ur spåren jag fräst och insåg att jag målat in mig i ett hörn.

Jag hade nu tänkt ut den här konstruktionen INNAN jag såg Thermochrons Darling och HADE tänkt fräsa ur plankbiten på lite annat sätt.

jag har ett försteg jag vill peta in i en plankbit på samma sätt, men jag tar nog några MDF-skivor istället. Fräsen verkar glida bättre genom det snuskmaterialet. (MDF är snuskigt)

Jag är dessutom lite trött på allehanda plåtchassin.
Ryssen Posted - 2010/02/23 : 23:28:23
Ovanligt förfarande att tillverka ett chassie.Men det blir ju bra!
soundbrigade Posted - 2010/02/23 : 23:05:25
Kämpat lite på slöjden ikväll, men attan vad hårt träet var. Det gick inte att fräsa utan jag fick köra lite stämjärn och sedan i borrmaskinen med ett ljusborr (borr för ljusstakar). Men det funkar nog.




soundbrigade Posted - 2010/02/18 : 11:35:42
Jag vill ha de rattarna (eftersom jag har några för många av dem).
Jag har fått igån min fräs ... den där usla bulten som håller hela "foten" på plats kom jag åt genom att lossa locket till strömbrytaren ... så enkelt!!! Dock har min 8mm hylsa försvunnit varför ett besök på HarladNyborg elllr Rusta är en god idé. Lokala järnaffären har säkert annars för mer än min fräs kostade.

Ed. Skulle också bara säga att chassit får helt annan färg när jag oljat in det. Dessutom ska nättrafon ha en täckplåt, rören är annorlunda (större), osv. Och en 10mm blå lysdiod ska in i fronten också - HÖGINTENSIV!!!!
Gastone Posted - 2010/02/18 : 10:56:18
Man måste tydligen vara bäver för att få till en snygg trälåda, men rattarna sticker ut lite på mer än ett sätt, tycker jag.
Ett par trärattar i nåt mörkt träslag skulle jag vilja ha...
soundbrigade Posted - 2010/02/17 : 15:41:08
Plockar fram min låda med (billiga) frässtål och hittar inte 8mm-hylsan!!!!! Jag kan ju inte fräsa ur lådan med ett 6mm frässtål, ju!!
soundbrigade Posted - 2010/02/16 : 23:13:54
Min plankbit är tilltrixad. Jag fällde in en björkbit i fronten och i aktern så jag slapp trixa med ändträet. Hål är borrade till de fyra rörsocklarna (rören är bara där för fotograferingens skull, förutom likriktaren och drivröret).
Jag ska fräsa ur undersidan precis som Thermochron gjort med sin Darling, nättrafon ska få en ändkåpa och fällas ner i chassit.
Nätströmbrytare och ev. volympoten placeras längre bak i chassit.






HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000