HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Dags att sätta glöggen!!!!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Pac Posted - 2011/11/12 : 17:22:01
Var det någon som sade "glögg-kalas"???

Japp, då var det dags att sätt glöggen.

Här är GPs recept på dunderglögg:
quote:
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färskk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
1 paket russin, 500 gram
2.5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink. Rör gärna ut jästen i lite svagdricka innan du blandar i den. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.



Ingredienserna är inhandlade, nu skall de bara hitta ner i behållaren så blir det glögg om några veckor.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Pac Posted - 2011/12/27 : 09:03:45
Kul att det inspirerade. "göra själv" är både intressant, lärorikt och roligt.
Eref Posted - 2011/12/27 : 08:36:56
Hmmm... Såg inte ditt inlägg sladdbarn när jag skrev mitt inlägg. Var inte menat som nån debatt om sockermängden. Fast min glögg blev både lagom söt och stark efter min smak.
Eref Posted - 2011/12/27 : 08:29:24
Fick en kick genom denna tråd att göra glöggen själv och det blev succe! Kvinnan i OBSkassan gav mig lite extra tips och jag drog också ner på sockermängden.
sladdbarn Posted - 2011/12/27 : 08:20:46
Det var ett dåligt råd ;) Mängden socker avgör alkoholhalten, inte sötman.
Jag har använde socker enligt recept och den blev inte alls söt.
De som mot förmodan vill ha den söt får tillsätta socker efter jäsning.
Pac Posted - 2011/12/26 : 21:04:23
Jag fick rådet att använda mindre socker för att det skulle bli mindre sött. Den är inte alls lika "sockersöt" som köpeglögg.
sladdbarn Posted - 2011/12/26 : 18:14:16
Någon särskild anledning till att du bara använde 2 kg socker?
Var det av bevämlighetssjäl
Pac Posted - 2011/12/26 : 17:17:22
Tänkte avrapportera:

Jag hade enbart 2 kilo socker, men i övrigt följde jag receptet. Det blev riktigt bra. Det blev så bra att jag hellre dricker min hemmagjorda än köpeglögg.

Nu skall jag samla ihop till en omgång som skall få ligga i källaren och mogna till nästa vinter.
Eref Posted - 2011/11/19 : 22:08:40
Jag gör en vanlig ättika/socker/vatten inläggning och lägger i blandade pepparsorter helst kryddpeppar, nejlikor, kardemummakärnor, kanelstång och ingefära. Sen brukar jag hälla i en skvätt rödvin, färdig glögg eller nån spritskvätt man har till hands(förra julen blev det sherry). Jag gör det lite på känn men det brukar bli gott. Rekommenderas!

Nu har jag själv satt en glöggsats som redan luktar gott i köket!
Hörde förresten en historia om några vänner som gjorde liknande glögg förra året. Den blev jättegod. Efter att glatt druckit upp halva satsen fiska de upp en död mus ur glöggen. Låter nästan som en vandringssägen men jag tror den är sann. Varning!
Larsho Posted - 2011/11/19 : 20:00:43
Eref

Vad är det för glöggkryddor du använder till sillinläggningen
whiskyman Posted - 2011/11/16 : 08:11:06
"Var kan man få tag på Grönstedts svagdricka i 5 liters flaskor och som fanns så sent som på på 50-talet"

Du kan ju alltid söka på beställningssortimentet hos Systembolaget.För jag tror att Vin&Sprit åtminstone när de var svenskägda hade en del med både Grönstedts och Systembolaget att göra.mvhKristofer
Pac Posted - 2011/11/15 : 21:38:59
quote:
Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat...
Jag fick exakt det här tipset av en jobbarkompis idag. Hon sade "sätt en likadan sats efter nyår och lagra flaskorna så kommer de att vara riktigt kanongoda till nästa Jul!"

gcs Posted - 2011/11/15 : 16:04:37
Var kan man få tag på Grönstedts svagdricka i 5 liters flaskor och som fanns så sent som på på 50-talet.
Mickeman Posted - 2011/11/15 : 16:04:15
Instämmer - hade filurat på om jag skulle sätta något i år men där blev det avgjort. Bra tips Plind!
sladdbarn Posted - 2011/11/15 : 14:47:15
Det lätt gott Plind, måste jag testas!
plind Posted - 2011/11/15 : 13:48:32
Öljäst tror jag inte går så bra. Tål nog inte den höga alkoholhalten.


Har provat ett kraftigt modifierat recept ett par gånger som jag gillar skarpt. Kan väl dock inte kallas för glögg.


Byt ut svagdrickan mot äppeljos.
Ta 1,7-1,8kg socker istället för 2,5kg
Ta bort russin,nejlikor och kardemumma
Sätt till extra kanelstång och lite mer färsk ingefära.


Blir ett kanonfräscht starkt äppelvin med en touch av kanel o ingefära. Perfekt att förtära svalt varma sommarkvällar på balkongen eller verandan!
sladdbarn Posted - 2011/11/15 : 12:18:03
quote:
Ska man göra egen svagdricka och ha i också eller passar det med nån man köper?


Köpt går utmärkt
Mathias på Öckerö Posted - 2011/11/14 : 23:21:53
Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat...
Mathias på Öckerö Posted - 2011/11/14 : 23:21:08
Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat...
imaster Posted - 2011/11/14 : 20:16:53
Ska man göra egen svagdricka och ha i också eller passar det med nån man köper? Funkar det med öljäst tro (har en Safale US-05 liggande)?
Pac Posted - 2011/11/14 : 19:58:35
Sill-glögg, hehehe... Nja, det var ju inte så jag gjorde. Men det hade nog blivit bättre!

quote:
...smaksätta med rom, whisky, vanilj, saffran och kakao...
Hmmmm, jag har en vaniljstång som liksom slank med av misstag när jag handlade ingredienserna. Den skulle jag ju kunna få användning av! Kanonbra idé, tack!
Eref Posted - 2011/11/14 : 19:52:01
Apropå sill och glögg så brukar jag varje år göra en sillinläggning med glöggkryddor och det har blivit en favorit på vårat julbord. Rekommenderas!

I år skall jag absolut prova att göra egen glögg efter Pacs recept också! Verkar enkelt och förhoppningsvis gott! Är väl inte riktigt godkänt för en diabetiker men nåt lite får man väl unna sig.
Amatören Posted - 2011/11/14 : 12:42:56
quote:
De få gångerna jag försökt mig på sillinläggningar har det katatrofmisslyckats...

Pac, undvik att smaksätta glöggen med sill, blir inte bra...
sladdbarn Posted - 2011/11/14 : 10:56:14
quote:
Intressant, hur tänker du göra då?


Jag har satt dubbelsats, dvs 10 liter. Tänkte hälla upp i halvlitersflaskor och
smaksätta med rom, whisky, vanilj, saffran och kakao. Kommer dosera försiktigt
och notera hur mycket jag tar i för att utvärdera det sen. Kanske smakar det
för mycket, för lite eller så blir det inte alls gott. Skulle tro att det
behöver stå och dra ett par veckor, antagligen blir det bättre ju längre tid
som det för stå och gifta sig.
Marina Jansson Posted - 2011/11/14 : 08:50:30
Jag kan inte låta bli att tycka att det är iaf lite romantiskt att kalla tillverkning av alkoholhaltiga drycker för julpyssel.
Då borde väl maskrosvinstillverkning kunna kallas midsommarpyssel, hembränning för långkok för män, etc.

Men om man läser forumregeln så är det ok, bara man inte diskuterar alkoholen i sig. Om jag fattat det rätt.

quote:
§.14 Alkohol och droger - Detta är ett HiFiForum
Alkohol och droger diskuteras inte på HifiForum.nu.
Bardis Posted - 2011/11/13 : 21:15:33
Mitt tips är att byta ut Bakjästen mot riktig vinjäst. Det blir klar skillnad. Men det finns massor av olika sorters vinjäst,vilken som är bäst till just glögg blir ett experiment.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000