HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Slavbas

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eriksson Posted - 2012/03/15 : 19:32:54
För ett par år sedan köpte jag två Wavecor basar av FixarStig. Jag visste inte då att Ophetic köpte slavarna som också var till salu vid samma tidpunkt. Ophetic sålde emellertid även han, slavarna till mig för en tid sedan.

Nu har alltså dessa bröder varit ute på varsina resor, och åter igen återförenats i en och samma lådor. Detta är väl en lite kul historia i sig.

De spelar nu en slavbas prov konstruktion, som jag får se om jag når ända fram med. Men som vanligt låter det ju bra i det lilla mätlabbet, värre kan det bli när man släpat ut den i vardagsrummet för finlyssning.

Detta måste emellertid väntas med till någon dag då inte tanten är hemma.

Återkommer med mer info samt mätvärden.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Eriksson Posted - 2012/08/16 : 22:31:43
Jag skulle ju inte rapportera mer om det här bygget. Men jag måste väll ändå tala om hur helhetsintryket blev. Kombinationen med sateliterna blir rätt hög, 109 cm. Sitter man i soffan har man diskanterna alldeles i öronhöjd. Det ena filtret är inte klart, därför provkördes ena låda med filterprovsystemet.

Musikaliskt är jag faktiskt helt nöjd. Plågade den med mycket dynamiskt explosiv musik, utan att den kroknade. Tom (Golden Eye) funkade, funkar den funkar allt Konstigt nog blev det inte ens bumligt vid hörnplacering, men det började skaka i bokhyllan

sladdbarn Posted - 2012/08/13 : 18:14:06
Ser ut att vara grym finish!
Eriksson Posted - 2012/08/11 : 19:33:50
I går blev den ena lådan färdig för mätning och en del provlyssning efter ett hysteriskt ytbehandlande. Så här ser de nu ut, det som fattas är tyget runt tygringarna. Jag sa ju då, när utprovningarna av den här började att lådan ska ha en nettovolym på ca 22 liter.

De lådor som har används till de här, är ett par gamla 25 liter lådor jag haft i stående i garaget. Efter stagande och grejande trodde jag mig nästan ha kommit ner till 23 liters bruttovolym. Men det visade sig genom mätning att lådorna trots allt blev i största laget.

Resonansfrekvensen blev 30 hz, den skall vara 32 hz. Det här betyder alltså att lådan i alla fall var ca 2 liter för stor för att det ska bli helt optimal.

Efter en stunds slö lyssning i mätlabbet kunde jag även konstatera detta lyssningsmässigt. Till den större volymens försvar får jag dock lov att säga att basen blev fullständigt neutral mot det övre registret, inga som helst problem att trycka in den lådan i ett hörn.

Men det rätta klöset saknades. Likaså elementets exakta styrning. Det blev alltså i och för sig mycket neutralt, men samtidigt en smula uddlöst.

Ordningen är nu återigen återställd genom tillägg av 2 liters extra volym. Om man vill kan man även ha en bit extra dämpmaterial alldeles bakom elementet.





Härmed avslutas redovisningarna av denna modell.
Eriksson Posted - 2012/08/04 : 18:32:46

Den ständigt återkommande återvändsgränden när det gäller ytbehandling har ännu en gång besannat sig. Jag ansåg mig ju vara färdig med måleriet, men efter moget granskande av resultatet tyckte jag ändå att ytan såg en smula solkig ut, trots klarlackering.

Efter upprepade försök med slipning och omlackering blir ytan bättre o bättre, men det är ju alltid något som skall jäklas in i det sista. Nämligen en ynka liten halvmilimeters flugjäkel som satt sig i lacken när jag ånyo trodde allt var frid o fröjd.

Ok, sett från den positiva sidan, ytan blir ju trots allt bättre ju mer man målar. En ny omgång slipning/lackering. Jaha, vad hände nu då. Jo en kantrinning som inte kunde uppenbara sig så länge lacken fortfarande var blöt. Alltså ännu en omgång, jag undrar om det här någonsin blir färdigt. Blir det inte bra nästa gång bränner jag också upp skiten!

När man penselmålar får man vänta med att ta upp mindre hål. Mindre hål sådana som tex går åt för clippsen som skall hålla tygskivan på plats gör man nog bäst genom att bara markera ut innan målning, annars får man färgrinningar ur de hålen, såvida inte baffeln lutar bakåt.

Eriksson Posted - 2012/07/28 : 17:20:46
Lådorna är nu försedda med möbelhjul.

Jädrans vad det går undan nu

Eriksson Posted - 2012/07/26 : 16:58:18
Sidoelementen behöver ha ett beröringsskydd i form av en ring som man spänner tyget över. Här är denna ring tillverkad av en bit Mdf-board. Ringarna är gjorda med hjälp av sticksåg, men fräs kanske är att föredra. Frontfastsättningsdonen slår man dit genom att trä honan över hanen, och därefter försiktigt bankar ner dem med en hammare. Hanen ska ha ett hål på 6 mm, samt honan 10 mm.



Efter detta kan man sprutmåla ringen, då helst med matt färg.

Eriksson Posted - 2012/07/24 : 19:33:15
Nu är slavarna snart klara. Sista jobbet på ytbehandlingen lades idag. Här stagas lådorna upp med bitar av ställningsvirke. Stagen kommer samtidigt att fungera som hyllor för filtren.





Efter en hård dags slit på sin post är det dags för lite mys med Mia.

Stormen Posted - 2012/07/18 : 22:09:54
kul bygge, blir lite nervös på dig när du borrar EFTER målningen, men vad gör man inte för att hålla igång nerverna när man är nära o slinta !
MagArne Posted - 2012/07/18 : 16:18:50
Blir ju alla tiders det där. Heja heja :-)
Gordi Posted - 2012/07/18 : 13:27:24
woW grymt coolt
Eriksson Posted - 2012/07/14 : 20:57:16
Här är nu håltagning på gång för anslutnigsbrunnarna. Det här skärverktyget som finns att köpa på bla Jula, är också lämpligt för att ta upp diskanthål med. Men den klarar inte ett materialdjup på 35 mm, så sista biten får man slå loss, men genom att först försiktigt slå igenom resterande materialet med en kniv. Annars får man ett onödigt stort materialbortfall på insidan. Om spånplattan är av långfibrig natur spjälkar den sig annars på insidan.

Vän av ordning undrar kanske varför inte dessa hål gjorts innan målning, men det beror på att mindre hål ofta är en källa för färgrinning, speciellt så små hål som de som går åt till frontfastsättningsdonen. Sådana små hål måste ovillkorligen vänta till hela ytbehandlingen är slutförd.

Här ska också nämnas att 35 mm materialtjocklek har kunnat uppnås genom att lådan är gjord som en två-skikts konstruktion. Grundlådan som får ta emot de värsta resonanserna är gjord i 22 mm spån, som sedan försvagade mynnar ut i en Mdf beklädnad på 12 mm.



Eriksson Posted - 2012/06/14 : 22:11:30
Ja, det ser så här blankt ut så länge inte färgen är torr. Jag har en förkärlek för blanka ytor, även om de flesta föredrar matta. Jag skulle gärna vilja lära mig pianolackering. Det närmaste jag kan komma det är att stryka en vanlig lack över ytan när den är klar, så kommer förmodligen också att ske. För ädelträ är en intressant metod annars Fransk polering, men ett jäkla jobb. Dessutom är den enligt utsago känslig för alkoholer, så det gäller att inte vara för nära en sådan högtalare med midsommarsupen
fixarstig Posted - 2012/06/14 : 20:49:14
Looking good
Eriksson Posted - 2012/06/14 : 20:18:43
Nejdå, det här fungerar bra. Spädde färgen lite extra. Blir blankt som en spegelyta, utan penselspår. Lika bra som sprutning. Syns inte så bra på fotot, pga dåliga ljusförhållande.

Eriksson Posted - 2012/06/14 : 17:51:38
Nu har även täckfärgs behandlingen kommit igång för slavarna. I och med att jag enligt annan tråd (Färger)faktiskt lyckats få tag på Alkydfärg, provar jag med penselstryckning före sprutning här ialla fall. Men den här Alkydfärgen känns inte lika smidig som den jag har till (halv Carlsson), Nordsjö , så vi får se hur det blir i slutänden.



Det här var en konstig Alkydfärg, torkade efter bara någon timme?
Eriksson Posted - 2012/05/12 : 17:37:04
Du har så rätt Sladdis. Jag har haft semester i 2 veckor, varav den sista har varit alldeles hopplös. Man är ju beroende av bra väder för att komma någon vart.

Blir man sittandes inne pga vädret kan man ju alltid prova lite Rockdricka: Givetvis bara för smakens skull

Eriksson Posted - 2012/05/12 : 17:19:08

Idag var vädret nog bra för spackling.

sladdbarn Posted - 2012/05/09 : 08:38:42
quote:
Jag är rädd för att jag inte kan leverera snabba resultat.


Det som ska bli bra tar tid!
Det är vad jag försöker intala mig när mina projekt tar evigheter
Eriksson Posted - 2012/05/08 : 21:37:04
Jag är rädd för att jag inte kan leverera snabba resultat. Jag har dragit på mig lite för många projekt som inte blivit klara. Så jag betar av lite både här o där samtidigt. Förhoppningsvis blir resultatet flera färdiga samtidigt.
sladdbarn Posted - 2012/05/08 : 21:07:16
Nu vill jag inte gå offtopic i din fina tråd men tanken slog mig,
undrar hur en MLTL med slavbas? Det har åtminstone inte jag hört talas om.

Ge oss mycket bilder och intryck nu
Eriksson Posted - 2012/05/08 : 19:26:04
I höstas köpte jag en Bosch färgspruta. Då det inte blev av att prova den då, tänkte jag göra det nu på slavbaslådorna. Det visade sig att det nog kommer att fungera fint. Efter lite trassel med inställningen blev resultatet bra, även om det än så länge bara är provsprutat med grundfärg.

Vid första försöket hade jag ställt in för hårt tryck på munstycket, vilket gav en okontrollerad färgmängd som resulterade i en del färg plumpar Men efter att skruvat ner trycket verkar det faktiskt fungera.





Få se nu om det vill sig lika bra hela vägen. Annars får det bli handtralla igen
Eriksson Posted - 2012/05/02 : 22:55:27
Efter moget övervägande har jag nu beslutat att färdigställa det här slavbastestet till ett par färdiga högtalare. Jag kan inte låta bli att tycka att konstruktionen låter bra. Egentligen skulle jag helst vilja slippa, för jag har varken plats eller tid för den egentligen. Men blir det så bra som det faktiskt verkar bli, kan jag bara inte låta bli.

Ljud är svårt att beskriva i ord, men ska jag försöka, vill jag i alla fall påstå att basen har en mycket frapperande, dynamiskt exakt och kanske framförallt ren framtoning.

Jag ämnar ge fortlöpande info med bilder. Men eftersom andra projekt samtidigt pockar på uppmärksamhet kan det ta lite tid innan jag kommer till skott.
Eriksson Posted - 2012/03/20 : 22:21:54
Jaha, ja det kanske man ska tänka på när det gäller slavar. Annars är dämpmaterialet redan nu ordnat så att det bildar en flik mellan bas och slav.
Basen heter: SW178WA01
Slaven: PR178WA01, bägge Wavecore.

Mätprogramet heter: Clio.

Sladdbarn: det var kul att du uppskattade min tråd. Men jag uppfattar mig inte alls själv som någon större tillgång, det är allt för stora ord. Det jag kan skriva om är sådant jag hållit på med länge, och dragit på mig viss erfarenhet av. Jag började med det här på den tiden det knappt fanns datorer. På den tiden var man helt hänvisad till manuella mätningar med tongenerator och millivoltmeter. Hade man dessutom en mikrofon var lyckan fullständig. Men det var i alla fall svårt att kunna mäta en högtalares hela tonkurva. Simuleringsprogrammen hade just började se dagens ljus. Därför kan det kanske vara roligt för en del att se hur det gick till innan datorns tid. Jag tror att mycket av det här är mer eller mindre bortglömt idag. Jag tänker främst då på mätningen med diskantmetoden. Den var man tvungen att komplettera med för att få en uppfattning om högtalarens hela tonkurva. Idag lever jag lite i bägge värdar med det här. Jag är både lite i stenåldern och rymdåldern samtidigt alltså.
Men jag blev mycket glad för dina uppskattande ord.
Mike.
fixarstig Posted - 2012/03/20 : 20:19:16
Rolig tråd, fortsätt jobba. Ska själv testa med två slavar för att se om jag kommer under 30 Hz. Verkar svårt
Ryssen Posted - 2012/03/20 : 20:09:26
Vilket mätprog använder du?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000