HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 Har lillasyster en chans mot storebror???

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Adagio Posted - 2013/01/24 : 11:04:55
Efter ett års tvekande och tweakande fattades ändå beslutet nu ska vi se vad en på pappret bättre och framför allt dyrare arm kan erbjuda. Tack vare den gode PEO ( tack )
Kommer här ett reportage som ska insperera hoppas jag.
[/img]
Vad är detta?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Adagio Posted - 2013/06/22 : 23:16:34
Ok en liten analys:
REF erbjuder en auktoritet och kontroll som S inte förmår. Detaljer, anslag allt harmonierar till en exakt ansträngningslös helhet.
S däremot har ett flow och en behaglig spelstil.
Till de flesta typer av musik erbjuder REF en klart högre kvalitet. Men med några klassiska verk/inspelningar, främst med mindre orkestrar, lyckas S med konststycket att erbjuda mer magi. Men REF står nog som klar segrare om man ser nyktert på det hela.
Kul att även armen gör sån skilnad.
Hoppas alla någon gång får tillfälle att avnjuta en rigg av denna eller högre kaliber för det som uppstår är ren magi.
Adagio Posted - 2013/06/22 : 20:57:14
Har nu lyssnat och förundrats! Det är helt otroligt, skivor jag tidigare trott vara sönderdelade spelar rent och klart som fjällbäckar. Lyssnade på en gammal Clanad pastpresent, underbart! Harpor, sång mm spöklikt. Likaså Sinead O'Connor, I do not want what I haven't got. Vilken röst, vilken ambiance, grym närvaro förtrollande.
Återkommer när jag lugnat mig lite.
Adagio Posted - 2013/06/22 : 17:43:34
Kom hem efter en vecka utan Hifi skönt! Satte mig och lyssnade på några vax, PEOs uppmaning prova med hel LP och se om REFarmens kvaliteter lyfte LPn ytterligare började eka i bakhuvudet.
Sagt o gjort, mekade bort stogiS monterade stogi REF och hel Benz LP.
Ställde in allt perfekt och körde igång Eva Dahlgren "ängeln rummet"
OH NEJ!!! Det var som jag befarat alldeles, alldeles.....underbart!
Oh så jobbigt att höra detta! Det innebär ett måste på ett eller annat sätt!
Okunskap är lycka, för det var vad jag var innan lycklig. Nu är jag överväldigad och slagen med häpnad.
Adagio Posted - 2013/06/13 : 10:24:42
Igår fick jag SMS från Anders på Lefflers " din LP har kommit"
Shit! Jag har inte hört nåt på över 4 månader sen dyker den bara upp som gubben i lådan! "Jag är där i ett nafs" svarade jag.
Ganska sent igår fick jag tid över att montera den lilla rackarn, den fick bida sin tid på spiselkransen.
Det första som slog mig var vilken skilnad det var på själva motorn i jämförelse med ACE. Och vikten!! Hm... Efter en nogrann montering och instälning var det dags att lyssna och märk väl med stogi S inte den lånade REF.
Sweet Jesus! Ok, har denna (min) någonsin varit hel innan??
Nu är den iaf det.det var ju himmelriket att satta dit en hel ACE men detta var mycket lärorikt. Jag trodde faktiskt att det inte skulle bli någon jätteskillnad eftersom ACE lirade så djäkla bra. Men som vanligt, jag hade fel, fel, fel.
Ok vad är skillnaden?
Detaljrikedomen! Luftigheten, den "äkta" klangen, närvaron , värmen, dynamiken i alla register, ska jag fortsätta? Nej det känns överflödigt.
Är ACE en grym puppa? Ja! Skulle kunna leva med den alla dar resten av mitt liv, men här tar vi några rejäla kliv upp i återgivningen, delikat.
Om ACE var en måltid skulle den vara en festmåltid och LPn skulle vara en smakmeny på någon av världens bästa krogar. Om de var boxare skulle ACE vara en slugger med underbar kämparglöd och charm LPn skulle vara en briljant tekniker med precis lagom balans mellan kraft och teknik.
Hur blir det nu då? Uppgradera arm? Jag har fått indikationer att PEO ev vill sälja sin spelare komplett och då kan jag inte köpa denna arm. Behöver jag det nja?
Lillasyster har en charm och delikatess som storebror inte riktigt förmedlar, storebror å andra sidan har kraft och kontroll och en självklarhet som syrran inte har.
Klart jag vill ha båda! Får uppgrader spelaren till en SD, vid tillfälle köpa en REFarm och en ACElow.
Adagio Posted - 2013/05/20 : 21:50:38
Nej ingen kvittens från Benz, dock från Lefflers som får sköta detta. Anledningen till den bristfälliga infon känner jag att jag inte kan dela med alla här men ni som vet förstår nog vad jag syftar på. Jag hoppas det blir bättre med tiden och en PU på drift är ett litet problem relaterat till allvarligare saker.

Protracktorn är mycket mer lättanvänd än den medföljande till stogi S, det blir en mycket exaktare inställning med den. Bla pga av ARC-bågen och vinkeln mot pivot-punkten.
Tomas.PEO Posted - 2013/05/20 : 16:46:35
Hej.
Har du fått någon form av mottagningskvittens?
3-4 månader verkar konstigt.

quote:
Nu började jag få dåligt samvete eftersom jag bara lånat stogi ref av PEO

Det är ingen panik, jag kan bara ha en tonarm åt gången på min skivspelare.

quote:
med den förträffliga protraktor

Har du någon uppfattning om denna ARC-protractorn skiljer sig från de som du tidigare använt. Jämför gärna med den gamla. Det kan vara kul att veta.
Denna är skapad utifrån Stogi-armarnas effektiva längd på 229mm och "spindle to pivot distance" på 212mm (.Ref och S har samma mått).

/Tomas
Vox Posted - 2013/05/20 : 08:46:11
quote:
Det har nu tyvärr gått 3 - 4 månader utan att ha hört ett knyst från Bemz

Kanske läge att höra efter om den har kommit fram eller inte.
Adagio Posted - 2013/05/19 : 17:58:58
Nu är det dags för en liten efter-rapport!
Efter div ut ärderingar kvarstod ändå en viss resonans som lät som en spruckenhet. Skickade iväg pickuppen på vinst och förlust, det var den enda länken som faktiskt aldrig bytts ut. Det har nu tyvärr gått 3 - 4 månader utan att ha hört ett knyst från Bemz, : (
Som tur är har en vän lånat ut en benz ACE : ) vad underbart! Ingen spruckenhet även om den jämförelse med LP är lita av en slugger, men vilken slugger En slugger med finess. Så nu fick jag höra vad armen förmår. Som herr D sade " hellre en hel ACE än en trasig LP, alla far i veckan" kan bara hålla med.
Nu började jag få dåligt samvete eftersom jag bara lånat stogi ref av PEO, så tänkte jag prova att ta ett steg bakåt för att se om det var möjligt att leva med stogi S efter att ha hört vad stogi REF förmår.
Packade med sorg ner REF i kartongen. Monterade "S" med ACE,en hel ACE. Och med den förträffliga protraktor PEO skickat med.
Låga förväntningar, stor förvåning, glädje! Med hel PU spelar denna unipivot riktigt bra.
Som jag beskrivit tidigare mer rymd, en sinnlighet, nästan kvinnlig spelstil. Förförisk!
Visst är den lite dynamiskt efterbliven i en direkt jämförelse. Men nu talar vi om en jämförelse med en arm som är nästan 4 ggr så dyr.
Nu ska lyssnas på stogi S ett tag. Återkommer med kommande rapporter.
Adagio Posted - 2013/02/11 : 12:05:12
Vilken bra beskrivning, spot on!
HerrD Posted - 2013/02/10 : 21:15:52
Nu har jag haft möjlighet att lyssna. Mest slående är lugnet och den fasta trygga handen som låter dynamiken hoppa fram ur intet eller ta ett skutt mitt i andra händelser. En helt annan bas att stå på för alla ljud som har lättare att samexistera och inte prata i munnen på varandra. Nu finns också en annan tyngre och djupare klang från pianon och ståbasar. Efterklangen från inspelningsrummet känns längre och mera nyansrik. En väldigt trevlig tonarm!
Adagio Posted - 2013/02/06 : 20:35:27
Hej. Har nu sett till att få så bra inställning som är möjligt och jag är helt förbluffad! Sitter och bara njuter, har aldrig hört vinyl spelas så här.....ever!
Fantastiskt!

Fortsättning följer.
Kilgore Posted - 2013/02/02 : 17:05:08
Oj många förändringar på en gång, då är det svårt att veta vad som gjorde största skillnaden, men huvudsaken är ju att slutresultatet blev bra :)

Skönt du fick rätt på azimuthen.
Adagio Posted - 2013/02/02 : 15:49:11
Ja nu sitter azimut så bra jag med mina begränsade metoder kan få till det, det låter så bra att jag gick ut o rundade lite begagnad vinyl. Finns en beg bokhandel i stan som inte har nån koll på vinyl alls. En Tchaikovsky symphony no 5 på Decca Lorin Mazel wiener philharmoniker från 64 i perfekt skick för 15 spänn. En DG tulipanetikett eine kleine nachtmusik med Karajan & Co. För 25. Mycket roligt.

Vidare fixade jag nåt jag funderat länge på: jag flyttade speedboxen till racket där krellarna står. Även trafon till Lukaschek flyttades dit, dvs lååångt bort från skivspelaren.
I samma veva bytte jag strömkabel från speedboxen till motorblocket från Nordost Shiva till ELLY 4x0,6 mm² PE isolerad ledare. I och med detta kunde ja lyfta ur det lilla kortet till motorn och bygga in det i en separat kopplingsdosa placerad nära speedboxen. jag har alltid upplevt det som lite trångt i blocket.
Nu med Fyrtråd hela vägen=ingen elektronik i motorblocket för utom motorn. Resultat klart minimerade vibrationer, om speedboxen reducerade vibrationer, vilket den klart gjorde så var detta det största lyftet på vinrationsfronten.
Ljudet? Ja som vanligt när man mekar själv och lyckas... Bäst hittills!
Ekan Posted - 2013/02/01 : 01:01:01
Bra beskrivning av skillnaderna mellan Stogi S och REF, ungefär vad jag själv kom fram till när jag tog steget upp! REF har ett torrare ljud där kontroll och precision är ledorden. Det lite gyllene skimmer som Stogi S lägger till saknade jag först, den är också mer förlåtande. Efter tillvänjning stod det dock klart att REFen är ett bra kliv i rätt riktning. Jag misstänker att Stogi REF är en bra match till Stabi S.

Det verkar finnas lite olika varianter av azimuthjustering, sen har min arm ett spår (svarvat - jag kan inte se att armen skulle vara delad även där) några centimeter ut från delningen:



Kablaget ser ut att vara detsamma, men kontakterna är WBT nextgen (0102 Cu). Jag har köpt min arm begagnad så jag är osäker på hur första ägaren tänkt med kablaget, men ryktesvis så är Cardasvarianten heldragen från pickup till ändkontakt medan det i min sitter någon bättre sorts silverlitzkabel i armen vilken är ihopsplitsad och lödad till VDH 501 vid tonarmsbasen. En teori är att man gjort så för att senare kunna byta ut 501 mot något trevligare utan att begränsas av kabeln i armen?
Adagio Posted - 2013/01/29 : 15:11:29
Tack för tipset pöjkar! Hade inte ens sett markeringen på armen! Testade igår utan särskilt bra ljus, utan lupp, utan kunskap.
Nu idag med alla dessa saker känns det som jag hittat en bättre vinkel, inga problem med den rachmaninov DG jag lyssnar på nu iaf.
Ska senare lyssna på problemplattor, nu vill jag bara njuta!
Denna ordning på orkestern har jag inte tidigare hört. London symphony orchestra reder ut alla svåra passager fint, basen har det man kan begära och pianoklangen är inte det minsta anemisk.

Jag ställer in azimut rent visuellt, dvs lupp och stark ficklampa, kollar så den står så rakt man kan se, och att bommen går rakt in i hålet, hm .... ursäkta.

Kilgore Posted - 2013/01/29 : 14:03:38
Håller med Tomas, det låter som det kan vara Azimuthen som spökar...
Tomas.PEO Posted - 2013/01/29 : 13:06:32
Hur kontrollerar du azimuth vinkeln?

Du kan inte lita på att nålen sitter rakt i förhållande till pickuphuset.
Mina två senaste pickuper har behövt korrigeras en aning.
Azimuth vinkeln har stor betydelse, och symtomen är som du beskriver.

Lägger med en bild som visar hur mycket jag behövde korrigera med min nuvarande pickup.


Den förra pickupen krävde ungefär samma korrigering, men på andra hållet.
Jag använder en testskiva och ett oscilloskop.



/Tomas

Adagio Posted - 2013/01/29 : 10:21:02
Fan!! Ursäkta franskan men jag börjar tro att det är nått lurt med min PU, har lirat mina problemplattor, nypressningar, och visst är det mer kontroll men problemen kvarstår dvs tydlig distortion vid ihållande kvinnoröster samt extra dynamiska partier, yttringarna verkar mest i höger kanal, precis som tidigare. Aldrig kan man vara helt nöjd.
Adagio Posted - 2013/01/29 : 09:51:49
Sönderspelade ska det stå! Jag har köpt mycket begagnat och då är kvaliteten högst varierande. Det står dock bortom allt tvivel att denna arm förvisso redovisar felen men reder ut i röran på ett bättre sätt än stogiS som bragdes ur fattning lättare vid störningar.
Armen är viktigare än man tillåter sig tro.

Så har lillasyster en chans mot storebror?
Nej egentligen inte. Hur ska jag försöka sammanfatta detta.
Utan att ha lyssnat till dom bästa armarna är ju detta min referens, så att sätta betyg med siffror på olika parametrar skulle ju bara bli full pott i allt.
Finns det nåt jag saknar ?
Nej, verkligen inte.jag.
Det låter kanske lite förmätet att säga detta men man har inte en aning om hur bra vinyl kan låta om man inte testar en rigg i denna prisklass, synd att det är så dyrt. Det vore på ett sätt roligare om fler hade möjlighet att lyssna på detta. Läste en intervju med Franc Kuzma där han sa att han kunde tillverka stabi XL till en tiondel av priset om han sålde i samma volymer som tex en bilmodell, det hade varit nåt det, suck!
En sak är säker: samspelet mellan komponenterna är ytterst viktigt att välja en svindyr PU till en arm som inte lirar i samma klass inte bara avslöjar brister utan inte heller ges möjlighet att prestera optimalt.
StogiS passade mycket bra med ACE och Glider, men med LP avslöjas små brister.

Lillasyster stogiS är en elegant arm som är mycket rigid och stabil trots sin konstruktionstyp, spelstilen vacker och elegant med en romantisk flärd. Fin dynamik och fokus på övre registret.

Storebror stogi ref är en dominant arm som styr och ställer med järnhand med silkeshanske, allt presenteras med solklar tydlighet utan minsta tvekan eller färgning( nja har den färgning så skulle det vara det fina mellanregistret) Okomplicerad och rak.
Fin tonalitet. Superlativ på superlativ, gillar jag denna arm? Jo.
Adagio Posted - 2013/01/28 : 23:11:24
Hmm.. Det stämmer verkligen, den har väl varit i gång ca 12 timmar nu, lyssnar lite på en gammal Enyaskiva-låter fantastiskt trots att den är rätt sönderspelad. Vi får se imorgon. Intressant är att trots om skivorna är rätt sönderdelade låter det bra med denna arm. : )
Tomas.PEO Posted - 2013/01/28 : 21:37:38
Det här med att RIAA-steg behöver ordentlig uppvärmningstid känner jag igen. Mitt WhestAudio behöver minst 12 timmar innan det släpper.

Ditt Graham Slee måste vara ett rejält brusigt MM-steg om det (med trafo) brusar mer än ett aktivt MC-steg.
Normalt har ett MC-steg 20-30 dB högre gain än ett MM-steg. vilken motsvarar vad en normal stepup-trafo brukar ge och den tillför inget brus.

Behöver du skruva upp volymen högre med Graham Slee + trafo än med ditt Lukaschek?


/Tomas
Adagio Posted - 2013/01/28 : 18:22:02
Kan ändå inte riktigt släppa tanken på vad bra trafo och ett bra MM skulle kunna göra, kraften och flowet är bättre, om man bara kunde komma åt bruset!
Adagio Posted - 2013/01/28 : 18:11:02
Hej. Nu börjar set bli dags att skriva, efter en förmiddag av ströförsörjningmek till Lukaschek har det lyssnats en hel del. Först blev jag lite besviken på Lukascheken var den verkligen så här tam? Den spelade snyggt och korrekt men rätt oengagerat,bytte tillbaka till trafo +MM RIAAt maffigt flow! Men högt brum i jämförelse. Nästan dubbelt mot Lukascheken. Nåja Lukascheken fick väl gå varm innan jag kunde fälla den.
Efter att ha stått på 5-6 timmar börjar den blomma ut igen efter reparationen. Den är mer ärlig och korrekt än trafocombon och börjar närmare sig dynamiskt. Något ljusare mer detaljerad klang.
En del av de egenskaper jag tillägnat stogi ref måste ja erkänna var att härleda till trafo/RIAA . Men jag repeterar kontroll, skillnaden mellan armarna är mindre än jag först erfar. Med lukascheken på plats kom detaljerna och luften tillbaka. Kraften och kontrollen är fortfarande i högsta grad närvarande.
Tyvärr måste jag så småningom byta tillbaka arm för att kontrollera mina många upplevelser.

Efter att ha lyssnat på skivor hela dagen tycker jag dock att denna arm klarar av div saker på ett grymt bra sätt .
Lyssnar nu på J Casch AMERICAN IV wichita lineman.
Slås återigen av kraften och kontrollen, Jonnys röst låter som jag inbillar mig att den ska låta. Allt är rent, kontrollerat och naturligt. Oansträngt! Jag erfar igen hur snyggt akustiska gitarrer återges, massor av härliga övertoner med fint strängljud, klart definierat i rymd.
Jag har även justerat azimut om aldrig så lite. - Lättare än på stogiS.
Spelade Led Zeppelin moby Dick och anslagen i trummorna frapperar mig,dynamiken detaljerna , återigen allt bara finns där!
Adagio Posted - 2013/01/28 : 13:37:34
Jo det stämmer, Mattor ger också skillnader, högst påtagliga dito. Har faktiskt en hemmagjord kork/gummi-compound gjort av biltema motorpackning. Minns inte riktigt hur det lät, vill minnas att det blev mulligare och mindre detaljerat. Jag kör tillv med orginalmattan. Jag tror Franc Kuzma provat en hel del innan valet föll på denna. Samma sak med fötterna, dom fyller sin funktion väl. Dvs hindra skivspelaren från att glida iväg och dämpa mässingen.
Kilgore Posted - 2013/01/28 : 12:03:19
visst gör det skillnad med olika kopplingar mellan plint och underlag (även olika underlag) gör skillnad.

Jag har en kompis som har en StabiS, som oxå testat många olika kopplingar mellan plint och underlag. Han har dessutom bytt till Stogi Ref o "dubbelmacka". StabiS verkar vara en mkt tweakvänlig spelare som svarar på alla förändringar, både positivt o negativt...

Ska bli intressant att höra hur det blir med PP-1:an. Den är du väl mer familjär med än din nuvarande RIAA-lösning...


HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.14 sekunder. Snitz Forums 2000