HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 iTunes 11

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
AlfaGTV Posted - 2013/04/08 : 08:46:22
OBS! Artikeln saknar lite bilder och justeringar! Kommmer snarast möjligt!


iTunes 11
Eftersom iTunes 11 har förändrats en smula, både utseende och funktion, kände jag behovet av att uppdatera denna sektion en del, men konstaterade att den gamla kunde gott ligga kvar. Inte alla gillar det nya gränssnittet och beteendet hos iTunes.

iTunes 10.x tråden ligger kvar där den gjorde förut.

iTunes 11 är en musikuppspelare från Apple, som utvecklats till att hantera många flera saker. Utseendet är väldigt lika, oavsett om du har den på din Macintosh eller i din Windows PC, eller för den delen i din iPad.
Om du har en Mac med Mac OS X så har du redan iTunes och om du skött dina uppdateringar så är den också av senaste snitt. Har du en Windows-dator så kan du hämta denna kostnadsfritt från http://www.apple.com/itunes/

Möjligheter
Så, nu har du då tillgång till iTunes, vad kan denna mångsidiga app då?

  • Hantera dina musikfiler, filmer m.m. Du kan också justera filinformation som t.ex. artistnamn, låttitel, lägga till omslagsbilder etc. Detta kallas även för metadata eller taggar. Naturligtvis kan du skapa egna spellistor, både sådana som populeras automatiskt och sådan du själv hanterar.

  • Läsa in musikfiler från CD-skivor till ditt bibliotek.

  • Konvertera musikfiler till ditt önskade format

  • Agera som synkroniseringsstation och backupenhet för din iPod/iPad/iPhone

  • Musikaffär, du handlar från iTunes Store och köper nedladdningar

  • Agera musikserver som du sedan fjärrstyr med Apple Remote ifrån din iProdukt

  • Agera musikserver och "streama" musik från ditt bibliotek till din Airport Express eller annan "Air Play" enhet.

  • Inte att förglömma, en musikspelare av hög klass med smidig tillgång till hela ditt musikbibliotek, oavsett om du har det på datorn, nätverket eller spelar internetradio. Från version 11 har du också stöd för WASAPI, Windows ljudsession, direkt i iTunes






Inställningar
Vad du bör tänka på när du ska börja använda iTunes som ditt musikbibliotek är att kontrollera inställningarna för iTunes. Från version 11 visas inte menyraden som standard, men det kan du själv välja från den lilla menyn, allra längst upp till vänster i iTunesfönstret.


Personligen föredrar jag att trycka till på [Alt]-tangenten för att tillfälligt visa menyraden. (eller [ CTRL ]+[ b ] för att visa/dölja denna permanent)

Välj "Inställningar" och klicka på "Avancerat" uppe till höger i dialogen.

Jag föredrar personligen att låta iTunes "Ordna mappen iTunes Media" så därför aktiverar jag denna funktion. Likaså avmarkerar jag valet att "Kopiera filer till mappen iTunes Media".
Dessa båda inställningar sammantaget gör att du kan ha egna mappar med dina musikfiler var du nu vill placera dem, på nätverket eller lokalt på din dator. Om du däremot nyttjar iTunes för att konvertera musikfiler kommer de att bli lätt flyttbara då iTunes har skapat mappar och filer snyggt och prydligt namnsatta under mappen \iTunes Media\Music vid konverteringen.
Om du inte väljer bort inställningen "Kopiera filer till..." detta kommer du att fylla din iTunes mapp med kopior av alla musikfiler du spelar upp/lägger till i iTunes. Om du hellre känner att du helt överlämnar dena bit till iTunes så brukar det fungera utmärkt, men när du börjar få ihop en ansenlig samling musik så blir det svårare att hantera backup av dina filer och ha en överblick över biblioteket.

Medan vi ändå är inne och rotar i "inställningar..:", gå till första sektionen till vänster, "Allmänt".

I det övre fältet väljer du vilka funktioner som du vill ha tillgängliga i ditt iTunes. Jag använder iTunes enbart som musikspelare i detta fall och har därför valt bort allt lull-lull som är orelevant. Radio behåller jag, då jag vill kunna lyssna till Radio Paradise ibland! :)
OBS! Delade bibliotek kan vara intressant om du har flera instanser av iTunes i ditt hem som tillgängligör musik. Det betyder att dessa bibliotek blir tillgängliga på alla instanser av iTunes i ditt hem, och även i din bärbara enhet. Se mera under "Hemmadelning".

Välj även knappen "Importinställningar..." och i dialogen som dyker upp väljer du vilket filformat du vill använda för import av CD-skivor. Denna inställning avgör också vilket format du kan konvertera filer till genom att högerklicka på ett album eller fil(er).

Exemplet här visar hur du ställer in för att konvertera till det förhållandevis välljudande komprimerade formatet AAC. Användbart i de flesta mediaspelare. Välj 320kbps för nära-CD-kvalitet!


iTunes kan spara CD-skivor och konvertera filer till följande format; AAC, AIFF, Apple Lossless, MP3 och WAV.


Rippning
Glöm inte att bocka i rutan "Använd felkorrigering.." om du har för avsikt att använda iTunes för att läsa in filer ifrån CD-skivor. iTunes gör detta med ett godkänt resultat, men är du lite neurotisk då det gäller "rippning" bör du kanske använda ngt annat program med mera avancerade korrektionsfunktioner.


Bättre ljud ut ur Windows
iTunes har som sagt lagt till möjligheten att välja en bättre metod att dirigera ljud ut ur Windows än via DirectSound. WASAPI, Windows Audio Session Application Programming Interface eller Windows-ljudsession som Apple kallar det, har du möjlighet att läsa om på andra ställen, både här i Digitala kokboken och på nätet. Det som Mirage nämnde tidigare, har nu av Apple infogats i inställningsdialogen i iTunes, snarare än att du måste installera QuickTime för att nå denna möjlighet.
I Inställningarna, under Uppspelning, hittar du detta:

Jag har inte gått på djupet med dessa inställningar men jag uppfattar dem som att de förbättrar ljudkvaliten. Som bilden visar blir följaktligen uppspelningen optimerad för CD-kvalitet i detta läge, men vill du så kan du även definiera uppsampling/omsampling och skicka ut data i önskat format.
Detta är inte WASAPI Exclusive Mode, så du förbigår inte Windows mixningsfunktioner fullständigt. Rekommenderar en utvärdering dock, det verkar förbättra ljudet för mig i alla fall.
Just det, glöm inte att ställ in dina Windows inställningar för ljud att låsa till samma format som i iTunes, annars kommer Windows att sampla om i realtid i alla fall!


Lägga till musik
Hur lägger vi till musik till denna spelares bibliotek då? Jo, i version 11 funkar drag-and-drop till huvudfönstret likväl som att använda Arkiv-menyn och välja "Lägg till i biblioteket...". I Windows-världen finns ytterligare en funktion och den heter "Lägg till mapp i biblioteket..." vilken är lämplig att använda då man lagt till en eller ett par nya mappar i musikbiblioteket.
OBS! Denna finns inte under snabbmenyn, endast under Arkiv-menyn! Tryck på [Alt]-tangenten för att visa Arkiv-menyn om du inte redan valt att visa den permanent.

Genom att peka ut en specifik mapp och lägga till, så går proceduren mycket fort. De musikfiler du lagt till blir omedelbart tillgängliga i iTunes. Vill du hitta någon specifik musik så finner du sökfältet längst upp till höger. Glöm inte att markera "Musik" nästan längst upp till vänster i fönstret, under rubriken Bibliotek.



Uppspelning av musik och Vyer
Det finns ett flertal olika vyer, att visa innehållet i biblioteket, tillgängliga och dessa väljer du mellan genom att klicka på de olika vyerna ovanför musik . Vyerna kallas för "Låtar", "Album", "Artister", "Genrer" och "Spellistor".



Album
Denna vy visar dig omslagsbilder för respektive album. Det är den vy jag mest nyttjar, då jag också är en album-spelare. För dig som lyssnar mera på enskilda låtar kanske föredrar en annan vy.

Dubbelklickar du på en omslagsbild så spelas albumet upp.

Om du klickar med musen på ett omslag så visas låtinnehållet i albumet och omslagsbildens dominanta färg används som bakgrund för denna lista. Snyggt med litet lull-lull!

Du stänger innehållet i albumet genom att åter klicka på omslagsbilden eller den lilla "kryss"-knappen överst till vänster i albumets vy.

Du kan spela enskilda låtar genom att dubbelklicka på dem, eller styra uppspelning av albumet via de knappar som finns tillgängliga i album-vyn.

Den sedvanliga högerpilen betyder enligt gängse norm - Play, dvs spela album. Symbolen till höger om denna betyder - Slumpad uppspelning. Den lilla knappen längst till höger, även denna en högerpil, visar en meny med ett antal alternativ för detta album. Påminner mycket om att högerklicka på ett album eller låt om du är van vid detta.

Nytt! Aktuell spellista, Nästa...
Det som tillkommit i iTunes, mycket positivt tycker jag, är möjlighet att lägga till låtar och album i aktuell spellista, alltså den dynamiska spellista som de flesta uppspelare har och som oftast kallas "playing now" men i iTunes heter "Nästa".
OBS! Denna kommer ihåg låtar som lags i den även om du stänger iTunes. I ovankant av iTunes fönster visas vad som spelas nu och där finns även Nästa-listan tillgänglig, klicka i högerkant på den lilla symbolen med tre rader enligt bilden nedan.




Artister
Denna vy är en översikt över de artister du har i ditt bibliotek. De organiseras i bokstavsordning på albumnivå i den högra delen av fönstret, efter att du klickat på en av artisterna.

(Som ni kanske ser kommer Black Celebration före A Broken Frame och det beror på att iTunes ignorerar vissa ord och tecken som t.ex. "The" och "A", avseende ordningen i listor.)

När du placerar muspekaren över ett album eller en låt i denna vy kommer kontroll-knappar att dyka upp, där du kan välja att gå till Artisten, Album, Genre eller Lägga till i Nästa m.m.



Låtar
Denna vy låter dig snabbt sortera musikbiblioteket genom att klicka på kolumnrubrikerna för t.ex. Namn (på låten), Album eller Artist. Här nedan ser du dessutom hur den lilla "kontroll-menyn" ser ut efter att man klickat på högerpilen. Möjligheter att gå till artisten, albumet eller att lägga till låten i "Nästa"-listan.




Spellistor
I Spellistor-vyn visas de spellistor du skapat. Du kan skapa egna spellistor, både "smarta" och vanliga genom att använda plus- och kugghjulsknapparna längst ned till vänster.

Utseendet på denna vy kan du justera genom Innehåll-knappen uppe till höger. Denna lista visar en "smart" spellista som visar musik publicerad på 00-talet. Den kommer att uppdateras automagiskt när/om jag lägger till eller tar bort musik som faller i denna åldersklassificering. (förutsätter naturligtvis att "taggen" Album year/Year är korrekt)

När du skapar en ny vanlig spellista med plus-knappen visas denna vy:

Du väljer från urvalet av Genrer, Album, Artister eller låtar i de två kolumnerna till höger och när du är nöjd med innehåller i din spellista klickar du på den blå knappen Klar uppe till höger - Du kommer tillbaka till Spellistor-vyn.




Hålla snyggt och prydligt!
Att editera musikinformation för en fil (eller flera) är enkelt, högerklicka på filen (albumet) och välj "Visa info". I dialogen visas ett antal flikar med all möjlig info om albumet eller låten. Om du editerar info om ett helt album (eller flera låtar) så ser dialogen lite annorlunda ut. Här fungerar klipp o klistra utmärkt, både då det gäller bilder och text.



Fjärrstyrning
Nu då, sitter vi där med en dator kopplad till stereon. Måste man då sitta och hänga över densamma för att växla mellan låtar och styra uppspelningen?
Nej, självklart inte! Om du har Apple Macintosh har du förmodligen också fått med Apple's lilla fjärrkontroll. Med denna kan du byta låtar, växla mellan play och pause etc. Den är väldigt enkel, men lätt att använda. Denna är en vanlig IR-fjärrkontroll och fungerar direkt och snabbt om du nu har din uppspelande dator i "synfältet".



Fjärrstyrning via iPad, iPod Touch och iPhone med Apple Remote (App)
Råkar du ha en iPhone? Eller iPod Touch/iPad? Då har du kostnadsfritt tillgång till en app som heter Apple Remote. Denna gör att du inte behöver se datorn för att kunna fjärrstyra uppspelningen, eller ens ha den i samma rum för den delen.
Det är tämligen simpelt att komma igång, starta bara appen och om du inte använt den tidigare så kommer du till dialogen "lägg till bibliotek" eller "Hemmadelning".
Alternativ 1: Klicka på "Lägg till ett iTunes-bibliotek" och då visas en fyrsiffrig pinkod på din skärm. Gå till din dator med iTunes igång och välj din iEnhet i listan över tillgängliga funktioner:


Alternativ 2: Hemmadelning ger dig ett enklare förfarande, men då måste du ange ditt Apple-ID. Har du redan ett sådant är det otroligt smidigt, om inte så rekommenderar jag dig att skaffa detta för det förenklar på många plan. Tråkiga är att du måste ange dina kreditkortsuppgifter för att kunna registrera dig. Detta är givetvis för att du skall sedan enkelt kunna göda Apple genom inköp från Appstore eller iTunes Store.
OBS! Kravet för att detta skall fungera är din iGrunka är ansluten trådlöst till samma nätverk som din iTunes-dator.
Öppna iTunes på din dator och plötsligt dyker din iGrunka upp i vänstermarginalen under rubriken Enheter som t.ex. iPod Touch. När du klickar på denna får du upp en inmatningsruta för den pinkod som din iGrunka visar. Mata in och allt är klart!
Det tar bara några sekunder att visa din dators bibliotek och du har full tillgång till detta via din iGrunka.



Vyer i din fjärrkontroll
Så här kan det se ut på din iPhone/iPod Touch i Album-vyn:


När du klickar på något för uppspelning får du fram "Nu Spelas":



Ett par exempel från iPad också:

Ännu ett exempel på hur iTunes tar färgerna från ett skivomslag och återanvänder i vyn då du visar innehållet i ett album! Snyggt!

Artistervyn på iPad, ser ut som både på iPod och på dator i stort sett.

Snyggt, prydligt, lättmanövrerat och lättbegripligt!



Hemmadelning
För att ytterligare förenkla har Apple relativt nyligen lanserat något som de kallar för Hemmadelning. Har du en nyare iGrunka och precis installerat appen Apple Remote kan du se Hemmadelning som ett alternativ när du ska konfigurera din fjärrstyrning.
Hemmadelning bygger på att du delar dina bibliotek mellan alla aktiva enheter på ditt hemma nätverk. Vad betyder detta då? Jo, jag behöver inte synkronisera all musik till min iPhone eftersom jag redan har den på min MacMini där all min musik katalogiseras. Så länge min MacMini är igång (Det funkar givetvis även om du har iTunes på en Windowsmaskin), kan jag spela upp all musik ifrån dess biblioteket på min iPhone när den är ansluten till samma nätverk (via trådlöst).
Hemmadelning kräver att du använder ett och samma iTunes-konto på alla enheter du vill dela informationen mellan. iTunes-kontot är användbart i andra sammanhang också, även om det känns kymigt att ange sina kreditkortsuppgifter vid anmälan.


Varför?
Själv använder jag Hemmadelningen för att kunna lyssna på valfri musik från min MacMinis-bibliotek (som eg. ligger på en NAS i skrubben) ut via min iPhone/iPad vid sängen, kopplad till en hörlursförstärkare. Det är svårt att få plats med 5000 låtar i AIFF-format i iPhone'n

Hur ser detta ut i min iPad? (Glöm inte att detta är vyer ifrån standardfunktionen Musik i din iGrunka, inte Apple's Remote)
Så här ser det ut när jag spelar upp musik från ett annat bibliotek på min iPad:

Och slutligen, om du aktiverar hemmadelning kommer du att automatiskt kunna fjärrstyra alla uppspelare inom ditt nätverk. Sonos, ni har fått konkurrens...



AirPlay
Nu när du fått igång ett bibliotek med musik kanske du upptäcker att det vore skoj att kunna spela upp detta i t.ex. köket med ett par aktiva högtalare. Eller att du helt enkelt av praktiska eller estetiska skäl inte vill ha din dator i steroracken.

AirPlay (kallades tidigare AirTunes) är helt enkelt en mottagare för den musik som du väljer ur lämpligt bibliotek. På din bärbara dator startar du iTunes (det finns andra programvaror som funkar) och väljer ut en spellista eller album. Nere till höger i iTunes-fönstret finns en liten symbol:

När du klickar på denna symbol får du upp dina AirPlay-enheter som är redo att börja spela musik.

Detta fungerar givetvis även om du fjärrstyr din iTunes-programvara med Apple's Remote-app från din iPhone (eller annan iGrunka). Så här ser det ut på en iPod Touch:

Efter att du valt en AirPlay-enhet så blir den lilla symbolen blå och musiken borde strömma ur de anslutna prylarna!

Och slutligen, har du musik på din iPhone/iPad/iPod Touch så kan du givetvis skicka ditt ljud till AirPlay enheten från denna också! Det ser i princip likadant ut.



AirPlay enheter
Här finns ju ett ganska stort antal enheter att välja mellan och jag väljer att lista några som jag har i minnet bara:
Apple AirPort Express, kostar under tusenlappen och har flera funktioner bl.a. trådlöst nätverk och optisk digital/analog 3.5mm utgång samt möjlighet att ansluta en skrivare via USB.
Micromega AS400 förstärkare samt ARIA AirDream (!) Förstärkaren har en anslutning för nätverk och fungerar som mottagare av AirPlay-strömmar likväl som förstärkare.
Marantz har många optioner likväl som Denon
sedan finn även en lite mindre känd aktör som heter iHome



Hantera din musik med hjälp av iTunes, taggar
Redigera metadata, taggar, med iTunes
Taggar, eller metadata, är information om innehållet som lagras i själva filen. Ett vanligt exempel är att ditt album rippats men man har missat att få bildmaterial.
Så här kan det se ut då man rippat albumet LP1 med Joss Stone:


Okej, hur gör vi då? Jo, börja med att googla fram bildmaterial som skall användas för att pryda dessa filer när du spelar upp albumet i iTunes. Rekommenderas att söka på "Joss Stone LP1" och när resultaten visas så klickar du på "Bilder" i ovankant på Google-fönstret.
Nu vissas en faslig massa bilder som matchar din sökning och ditt jobb blir nu att försöka hitta en bra bild i en storlek som helst är runt 500x500 pixlar. Om du pekar (alltså utan att klicka) på en bild visas bl.a. den informationen. Välj nu en bild och spara den på din hårddisk där du vet att du har den.

Sedan går du tillbaka till iTunes-fönstret och högerklickar på LP1-albumet (i Macintosh håller du ned CTRL-tangenten och klickar) i menyn som dyker upp väljer du "Visa info..."


Du kan i detta läge få en varning som säger följande:

Du kan bocka i rutan "Visa inte igen" innan du klickar på Ja, så slipper du denna i fortsättningen.

Sedan dyker dialogen "Information om flera objekt" upp:

Här har jag kompletterat med Album Artist, och det syns genom bocken i rutan till vänster om fältet. Likaså i fältet Bildmaterial. Hur fick jag dit bilden då? Jo, helt enkelt genom att dra den dit ifrån där jag sparade den tidigare. (Eller ännu enklare, högerklicka-Kopiera i webbläsaren och högerklicka sedan häri och välj Klistra in)

När du nu klickar OK så kommer du tillbaka till iTunes huvudfönster och du hinner förmodligen se att en liten dialog blinkar till. Den heter "Bearbetar filer" och är en bekräftelse på att filerna ändras, med nytt bildmaterial inbäddat och även information om Album Artist.

Redigera information om enskilda filer
Visar du istället information om en enskild musikfil så får du följaktligen möjlighet att redigera informationen som är unik för varje stycke, t.ex. styckets titel, eller spårnumret.

Visa info liksom du gjorde tidigare, men i detta fallet för en låt och du möts av följande dialog:

Här ser du bl.a. var filen är lagrad, vilka egenskaper den har vad gäller upplösning m.m.
Läge märke till att du på alla flikar i denna dialog har Föregående och nästa-knappar i nederkant. Bra för att bläddra mellan låtarna i albumet!

Om du kikar på fliken Info så hittar du detaljerad information om denna låt:


Slutligen har du fliken Bildmaterial, där du kan klippa, klistra och förändra bildmaterialet


Låt mig slutligen tillägga ett hett tips:
Om du har ställt in ett iTunes konto i inställningarna så kan du genom att högerklicka (CTRL-klicka i Mac) på albumet välja ett alternativ som heter "Hämta bildmaterial till album".

Kanonbra funktion och det funkar oftast om albumet är korrekt namngett. Men!!!! Om du nöjer dig med detta och sedan byter dator så kommer INTE bildmaterialet att följa med dina filer... Därför skall du göra så här efter att du nyttja funktionen:
1. Visa info om en av filerna i albumet
2. På fliken Bildmaterial klickar du på bilden, sedan använder du snabbkommandot Ctrl-C eller kringla-C för att kopiera bilden, avbryt sedan dialogen.
3. Åter i iTunes fönstret högerklickar du på albumet, väljer "Visa info" och i denna dialog, "Information om flera objekt" markerar du rutan Bildmaterial genom att klicka i den.
Här klistrar du in bildmaterialet genom att trycka Ctrl-V eller kringla-V.
Rutan för Bildmaterial som ursprungligen var tom borde få den bild du klistrade in, om allt gick rätt.
När du nu klickar OK, borde du se dialogen "Bearbetar filer"
Klart! Nu visas albumet med bildmaterial och rätt information:


Det bästa är att nu är bildinformationen lagrad i filen, inte i iTunes.



Smarta spellistor som verktyg
Jag kom på ett par bra saker att lägga till här:
Mitt musikbibliotek har av ngn anledning blivit korrupt, några få album har tappat sina taggar och det är alltid oroväckande.
Troligen beroende på överhettning av en processor på min PC som användes för att göra en MP3-kopia på biblioteket...

Hur som helst, jag har ju backuper så eg. är det ju bara att identifiera vilka album som blivit trasiga och återställa dem.
Men det är inte helt enkelt? Man vill ju inte kopiera flera hundra Gb i onödan. Hur kan man göra då? Jo detta är ett hett tips, använd Smarta Spellistor i t.ex. iTunes.
Smarta spellistor är spellistor som oftast har ett dynamiskt innehåll, dvs innehåller förändras beroende på egenskaperna för filer i biblioteket.

Jag har t.ex. listor för HiRez-filer, alltså musikfiler med en bithastighet överstigande 1411Kbps, listor för filer som har vissa av mina favoritartister, listor för 70-talsmusik etc etc.
Möjligheterna är enorma och det är väldigt enkelt att skapa dem och de är ju per definition underhållsfria!

Men i detta fallet finns en bra funktion att använda:
1. Man gör en ny användare på sin dator och loggar in som denna.
(För att klargöra, det är bättre att härja med ett bibliotek som du kan kassera sedan)
2. Starta iTunes och populera iTunes-biblioteket med din musiksamling.
3. Skapa en "Ny Smart spellista..." via Arkiv-menyn
4. Välj "Uppfyll följande villkor":
[ Har bildmaterial ] [ är ] [ Falskt ]
5. Klicka OK och namnge ev. spellistan som t.ex. "Inga bilder"

När du visar denna spellista kommer du att visa dina filer som inte har bilder och om filerna blir korrupta av ngn anledning kommer de definitivt att tappa sina taggar och därmed bilder!

En annan bra funktion är att "Visa dubletter" i sin samling. Då visas de stycken du har mer än en av. Har man många album kommer man förr eller senare att skaffa sig dubletter, beroende på stavning eller andra anledningar. Då kan detta hjälpa dig hålla rent och snyggt. Du kommer tillbaka till vanlig visning genom att välja "Visa alla". Denna funktion finns under Arkivmenyn i iTunes.



Slutligen har jag nu testat Genius-funktionen... Jag misstänker att det helt enkelt är ett sätt att du skall ge Apple information om ditt musikbibliotek som de kan använda i marknadsföring och affärsvetenskap. Vad den gör är att den samlar ihop information om ditt musikbibliotek, skicka denna till Apple och får i retur några olika förslag till dynamiska spellistor inom olika kategorier:

Så här kan det se ut för mig, och då spellistan Alternativ vuxenblandning.
Jag kan tänka mig att det finns folk som gillar detta, men jag är själv en album-spelare. Jag gillar inte "Best of"-plattor och tycker de allra flesta album har en genomtänkt linje som gör behållningen större då du lyssnar igenom hela. (eller i alla fall delar av det)
4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
freann Posted - 2013/04/11 : 19:48:18
Det går att spela upp Flac-filer i iTunes via Audirvana Plus (mac).

Audirvana - förut att vara ett rejält kliv uppåt i ljudkvalité jämfört med iTunes - kan den spela Flac-filer på två sätt:
- via egna playslists
- genom att skapa proxyfiler som automatiskt läggs till i iTunes. Då hanteras även DSD-filer!

Jag använder Audirvana i "iTunes mode", vilket innebär att interaktionen sker i iTunes, men Audirvana sköter den faktiska uppspelningen av ljudfilen. Amarra funkar på samma sätt. Amarras GUI och dess buggighet gör att jag inte förlängde demoversionen...

En annan finess med Audirvana Plus är en mycket bra uppsamplingsmotor (iZotope) som kan konfigureras på detaljnivå för brytfrekvens, filterbranthet, pre-ringing etc.

sladdbarn Posted - 2013/04/08 : 11:28:20
quote:
Att konvertera är enkelt och förmodligen enklast, det finns gratis program som gör detta åt dig utan större insats...


Japp, får hoppas att jag kan konvertera utan förluster.
AlfaGTV Posted - 2013/04/08 : 11:20:39
Tack Sladdis!

Jag känner inte till något stabilt sätt att spela FLAC i iTunes, men det kan funka med Fluke (i Mac OS X, före Mountain Lion)...

Jag har personligen valt att spara mina filer i AIFF istället av två anledningar:
1. Det funkar i de uppspelningsprogram/hårdvaror jag utnyttjar (Mac-iTunes, PC-JRiverMediaCenter, BladeliusEmbla-USBDisk)
2. Det bär med sig taggar, omslagsbilder och filinformation, vid kopiering/flytt

Att konvertera är enkelt och förmodligen enklast, det finns gratis program som gör detta åt dig utan större insats...

VH
/Micke

sladdbarn Posted - 2013/04/08 : 11:00:52
Jäklar va grymt AlfaGTV!!

Vet du om det finns något sätt att spela upp flac-filer?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000