HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Back to the fun things in life

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Corpsegrindern Posted - 2013/11/23 : 16:21:44

Tjo..

Så börjar man då så smått tröttna på hifin och tröga barnelement...
Hade ju en stor Pa-rigg med lab,B&C,18 sound och Dbx förut som jag min fullständiga imbecill sålde av. Detta ångrar jag bittert idag. Att det på viss musik inte lät riktigt som jag ville har jag kommit fram till var min egen inkompetens fel. Vill även be om ursäkt för andra idiotiska inlägg och trådar jag gjort här.

På infected mushroom har jag till dags dato inte hört något annat som varit ens nära klippet,drivet och orubbligheten (svårt att beskriva) i ljudet oavsett volym,som Pa grejerna presterade,och då har jag hört anläggningar för över 3 miljoner.

Lyssnade även på No frills ja vad heter modellen tro? Det är en koaxial 12" i en kvartsvågspipa om jag inte missminner mig,den var med på en mässa i Jönköping. Dessa lät riktigt,riktigt bra måste jag säga. Roligt, för att använda ett annat ord. Modellen med 15" skulle jag verkligen vilja höra.

Nåväl,jag har nu andra planer.
Jag har kvar mina gammelgamla toppar fast de saknar element,de hade en B&C De750 2" och 1st 15" bas. Dessa tänkte jag nu skrämma liv i igen.
En passiv konstruktion av kostnadsskäl. Tanken är en Beyma Tpl 150 i horn som diskant och sen nån vettig 15" under. Tex Beyma 15P80fe eller Nd. Skulle detta funka,eller bara bli trams? Läste i en annan tråd att man måste köra WTW konfiguration pga spridningen om man använder Tpl 150. Gäller detta även om man kör 15" under? Är det bättre med nån komp driver och en 15? Jag har hört tpl 150 i wavelit högtalarna,och den är sjukt bra i mina öron. Så jag vill ju gärna ha just den..

Alla tankar o funderingar om precis vad som helst är välkommet.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Corpsegrindern Posted - 2013/12/03 : 17:16:28
Martinsson: När du säger att Me60 och De75 inte är en speciellt elak kombo,vad har du lyssnat på för musik då? "Vanlig" musik låter inte speciellt argt. Möjligen att sång låter lite onaturligt och färgat.

Det är på den musiken jag gillar mest,dödsmetal och liknande tex Nile,Cannibal corpse,Deicide, Mortician osv det låter hårt. Eller ja,lät.

Den musiken kan fås att inte låta jobbigt alls,som till exempel med de grejer jag har nu. Men då saknar jag kraften och känslan av att bli överkörd av ett lok när man drar på lite istället...
Corpsegrindern Posted - 2013/12/02 : 18:47:47
Och alla tankar och ideer är givetvis välkomna.
Corpsegrindern Posted - 2013/12/02 : 17:59:17
Nu låter det som jag redan har 2226,det har jag inte.
Det enda jag har är diskanterna.
Att jag vill ha just den basen är för mina lådor är byggda
enligt jbl:s ritning för just den basen. Ska jag bygga ett helt nytt system
kan jag lika gärna välja nån annan bas,kanske rentutav 18".

Turbosound såg jag fanns ute på annons på blocket, en komplett rigg.
Om nu dom låter så bra,så kan man ju köpa ett par såna toppar och ett par 18"
till det så är det klappat o klart. Men då står fortfarande lådorna kvar i källarn.. :-)
Jag vet ärligt talat inte hur jag ska göra....
martinsson Posted - 2013/12/02 : 16:44:42
För mellanreister finns genrellt långt mkt bättre alternativ än en 2"'s driver/horn, jag skulle om jag var du, med full insikt om att så inte är fallet, sikta på att försöka få ihop en fullt hornladdad kompakt topplåda a'la turbosound TMS-2, även om detta kanske inte är det lättaste projekt man kan ge sig på.

Jag hade behållt 1"-arna och 2226'orna, och införskaffat ett par XT8 MKII mellanregister horn från blue aran samt tillhörande 8", sneglat lite rog mogales HD15 för att sedan pyssla ihop en "modern" TMS-2 variant, då med skillnaden att 10" är utbytt mot 8" vilket medför att 15" hornet behöver kliva upp lite till i frekvens jämfört med orginalet.

Men det är jag det, jag gillar turbo, jag har varma tankar om tony andrews skapelser, och även om tms-2 är en gammal konstruktion har få lådor jag stött på spelat så roligt, även om de var bestyckade med dåtidens jämförelsevis rätt klena element, fast det kanske bara är nostalgi och hornromantik som spökar :)

Inte mkt hjälp här kanske, ville bara delge mina tankar.

Ett mer realistiskt och vettigt alternativ vore kanske att kränga av 1"-arna, skaffa ett par fina moderna 1,4" eller 2" samt horn och ett par riktigt bra 12" (B&C 12FW76 alt. Beyma 12P80Nd) för att sätta ihop i ett par traditionella toppar och sedan smälla in 2226'orna i några lämpliga inte för lågt avstämda TH, en kompakt killer combo som borde kunna spela så det räcker och blir över rätt processat och förstärkt.

måhända glider detta kanske utanför budget... fasen...återigen, bara mina tankar...
Corpsegrindern Posted - 2013/12/02 : 15:12:38
Från början satt det Jbl 2226,Jbl 2118H och Cp21F i mina lådor. Men när jag köpte dom så bytte han ut basen mot en Hiih 1501B,av kostnadsskäl. Jag hörde aldrig hur de lät med rätt baselement. Då var de även passivt delade,när de köptes alltså. Sen en blöt midsommar så blev festen för glad,och jag spelade sönder bägge mellanregistren och en diskant,samt brände upp delningsfiltren (ja det var högt..)

Efter det så körde jag aktiv delning med en 15" och sen Cp21... lät inte bra,men det lät mycket med en 15" som mellan.. Då höll det dessutom :) Sen flyttade jag,och i samband med det så köptes topparna med B&C De750 i Me60 hornet och dubbla 12". Då fick jag nån snilleblixt och meckade dit hornet i de gamla lådorna,och förstörde därmed den separata invändiga lådan för 8tummaren,vilket var dumt.

Så EGENTLIGEN ska det sitta ett 8" Jbl mellanregister,Cp21F och Jbl 2226H i de nu tomma lådorna. Hornet ska inte sitta där alls,det är min egna ide.

Martinsson: Ja,om de75 är lika stark som De750 som jag hade,så håller jag med dig till fullo. Den kroknar inte i första taget den... Om bara inspelningen håller måttet går det spela ohälsosamt starkt.

Men kombon De75 och Me60,Cp21F och Jbl 2226 kanske skulle funka superbt rentutav? Om jag använder De 75 som mellanregister. Och sen kör aktivt, och lite Eq på hornet? Vad tror ni?

Det som behövs införskaffas är då alltså:
2 st Jbl 2226H
2 st De 75
2 st Me60
1 st Aktivt delningsfilter med Eq
3 st slutsteg
Kablage

Hmm.. Låter inte så billigt om man kollar såhär..
Men men,det är ju ingen panik.
Prio ett just nu är att fixa eventuella fel på bilen efter besiktning.

Det skulle bli super på Techno och trance iaf,speciellt infected.
Korn,Crowbar,Eyehategod och annan tung metal som inte skränar så mycket går också bra. Men går man in mer på blackmetal så blir det olidligt. Men då har jag ju mina Pioneer.. Det är nästan så jag har en plan nu faktiskt,om herrarna tror att det kommer funka med nämnda kombo vill säga.
Fuling Posted - 2013/12/02 : 13:25:31
quote:
Annars vet jag om ett par mellanregisterhorn i Nusnäs som förtillfället står och samlar damm..


Inte nu längre. Må de vila i frid. Horn som spelar från 1200-1400Hz och uppåt finns det dock gott om.
martinsson Posted - 2013/12/02 : 12:22:03
DE75 på ME60 är en frisk fläkt av krispig osminkad rivighet, då ME60 hornet har relativt låg kompression så bär det på rätt bra uppåt i frekvens, DE75 är inte en speciellt brutal driver, och ME60 är inget speciellt elakt horn, och sett till vad det är måste jag säga att det kan bli en fin kombination för de som har behov av direkt skadligt höga nivåer diskant.

Detta är en äldre driver och visst har det hänt en del sen dess men under sin glanstid huserade den i flera prominenta tillverkares konstruktioner (l'acoustics ARCS tex.) och var en av de första att 2" tillsammans med RCF N-XXX ( har glömt ihåg exakt betäckning) att helt ta bort behovet av en 075'a eller liknande för toppen av registret.

Jag gillade kombinationen, personligen därför att det är B&C, men även pga. driverns fina renomé och den levde upp till mina förväntningar, bytte senare till DE250 på ME45, vilket var en mkt mer finstamämd upplevelse, det blev mer av "jag smyger in och sätter mig här lite fint" jämfört med någon som DE75 som mer sparkar in dören och skricker i megafon att man gör bäst i att lyssna nu om livet är en kärt, vilket var klart roligare som jag ser det, även om DE250 sannerligen inte tutar upptaget med rätt förutsättningar, det är en mkt fin 1", den bästa jag hört hittills.
Joda Posted - 2013/12/01 : 22:36:25
martinsson har väl erfarenhet av ME60 med DE75 vill jag minnas.
RuneStone Posted - 2013/12/01 : 22:32:40
quote:
Rada upp vad du har för element, filter, förstärkare och utrymme tillgängliga, så kan vi lättare se vad som går att göra. För att få lite mer utbyte av dina grejor tror jag du kan vinna massor på att släppa "rädslan" för lite hederligt snickeriarbete.


+1

Ska man peta igång ett par gamla lådor är väl det enklaste att stoppa i lika element som suttit där från början, det är väl ändå till dom elementen lådorna är konstruerade ?

Annars vet jag om ett par mellanregisterhorn i Nusnäs som förtillfället står och samlar damm..
HerrD Posted - 2013/12/01 : 22:08:06
Ett tänkvärt alternativ är att få hjälp med konstruktion och svåra steg i bygget. Jag valde en byggsats på ett par Catacomber, dvs konstruktionsjobbet var gjort av kunniga personer. Sen valde jag att få materialet sågat av ett snickeri vilket gör sannolikheten för ett bra resultat väsentligt mycket större. Återstod "bara" att bygga ihop det hela. Resultatet är fenomenalt mycket bättre än något jag skulle åstadkommit på egen hand. Med en egen idé kan man säkert köpa konsulttid av t.ex. Petter Persson eller annan duktig konstruktör och skapa ett drömsystem. En härlig resa ligger framför dig!
Corpsegrindern Posted - 2013/12/01 : 21:56:18
Hela syftet med den här tråden var ju att få tips om hur
jag ska få fart på de lådor jag har. 2226 ska funka bra i dessa lådor
för konstruktören fick ritning från Jbl. Det är klart jag vill kunna spela högt..
Det är den totala kontrollen och orubbligheten på hög volym jag gillar med pa grejer.
Det fixar inte mina S1Ex. På lägre volym (under 100 db) låter de jättebra verkligen.

Skulle kolla länkarna,men det gick inte på telefonen. Får kolla imorgon på datorn istället.
Beat Posted - 2013/12/01 : 21:17:11
Hupp - nu blev jag nyfiken. Var hittar du en kompressormatad boxer 12:a på 3,6L? Borde vara mekanik på høg nivå..

Ursækta OT

/P
mostlydiy Posted - 2013/12/01 : 19:22:48
Låter som du får köpa ett färdigt mindre PA system och köra med eller köra vidare i din gamla låda. Ge ett bud på ett par sånna här http://www.tradera.com/item/301972/194670177/2x15-jbl-2385a-toppar-6st- så är saken biff. Får känslan av att du ändå mestadels vill ha systemet för att lira högt. Förmodligen är det 2226 i dom men jag tycker det ser ut att vara slät kon på dom(svårt att se med gallret över, jag frågade förut men fick inget svar iof) Är det slät kon kan det vara 2227 och då är det lite roligare. Lite mindre nedåt men bättre mid och dessutom mer värdefulla.

Har sneglat lite på den här också http://www.blocket.se/ostergotland/Kraftigt_PA_Yamaha_med_bra_ljud_50845726.htm?ca=4&w=3&last=1 för att elektroniken är bra. Ingen aning om hur högtalarna låter men de får man nästan mer på köpet känns det som.
Corpsegrindern Posted - 2013/12/01 : 18:19:15
Ja,nu har jag ju bara ett par beyma Cp21F och ett par tomlådor,thats it. Och sen min Maestro förstärkare som driver pioneer högtalarna,men den ska få vara ifred. Det blir aktivt har jag bestämt. Slutsteg som är vettiga kan man ju få för ett par tusen begagnat,likaså delningsfilter.

Du menar alltså att jag ska skippa mina lådor helt och bygga ett helt nytt system från grunden? ja,det skulle ju säkerligen bli bättre,men då frångår jag min tanke jag hade från början. Jag har dessutom ingenstans att hållas med att bygga o greja,jag har inte ett endaste verktyg,möjligen en skruvmejsel. Och jag är värdelöst sämst på att bygga saker,ni anar inte... Skruva i basar och dra kablar i en låda,fine inga problem. Bygga en ny låda = många problem.
Circlomanen Posted - 2013/12/01 : 14:57:28
En övergripande fundering (ingen kriktik):

Högeffektiva system med bättre proffsgrejor är mycket mer högupplösta och därmed mycket mindre förlåtande att bygga med. Att använda dina gamla lådor som en fix ram, kommer att dra ned detta projektet i kvalitet. Med så fina element, aktiv delning osv har du potentialen till ett absolut världsklass high end (på riktigt) system. Det känns lite fel i min värld att envisas med att hålla fast i sitt gamla Opel Corsa chassi, växellåda och bakaxel men byta ut motorn till en kompressormatad 3,6 liters boxer-12a på 800 Hk.

Rada upp vad du har för element, filter, förstärkare och utrymme tillgängliga, så kan vi lättare se vad som går att göra. För att få lite mer utbyte av dina grejor tror jag du kan vinna massor på att släppa "rädslan" för lite hederligt snickeriarbete.

Bara min allmänna refelektion över din nuvarande situation.

Mvh Johannes
Corpsegrindern Posted - 2013/12/01 : 14:44:27
Jag har ju nåt att lyssna på,jag har ju kvar Pioneer S1Ex och Audio analogue kombon. Det här är ett sidoprojekt jag inte har bråttom med,fick bara ett infall att jag skulle skrämma liv i lådorna som står o skräpar i källarn. Och tanken från början var att köra helt passivt,så jag kunde använda min 65 kilos förstärkare.

Men nu börjar det luta mer o mer åt att det blir aktivt iaf,och att jag ska spela med de "nya" grejerna på längden i rummet,så jag har 2 system i samma rum. Eller så blir de nya grejerna sovrumsstereon,jag har inte bestämt mig 100 än. Har bara bestämt vad Basen och diskanten blir. Skulle Me60 funka bra som mid så vore ju det great,så jag slipper hålla på o kapa större hål, eller limma dit mdfskivor på fronten och kapa hål i.
more10 Posted - 2013/12/01 : 14:20:04
Äh va fan. Skicka in element i lådan du har och smeta dit ett par superdiskanter sen. Så du har nåt att lyssna på. Sen kan du se dig efter andra objekt. Det finns säkert en massa horn här på forumet som inte används och står i vägen som du kan få ta över till en rimlig penning.
Corpsegrindern Posted - 2013/12/01 : 13:40:15
Tror också det finns mycket som är bättre än det hornet.
Lät ju som sagt lite argt på vissa frekvenser. Funkade dock mkt bättre
om man delade det vid 7-8 khz och körde cp21 över det. På icke skränande musik så lät det kalas. Men nu är ju problemet att jag lyssnar mkt på just sån musik som ÄR skränig,känns ju dumt o ha en högtalare som låter bäst på det jag lyssnar minst på...

Ett dilemma detta.
more10 Posted - 2013/12/01 : 11:48:23
Enligt JBL spec så är hålet för 2309 152x259. Exiterande hål borde vara 207x232.

2309 är 305 djupt, men me60 är 202 djupt. JBL-drivern är mycket djupare också. Tveksamt om det går in på djupet i lådan.
mostlydiy Posted - 2013/12/01 : 10:32:38
Ser ut som ett klassiskt PA horn. Tror nog att det finns mycket som är bättre. Åke har ett par 2441 med tillhörande horn som är lite intressanta tycker jag. Vet inte hur de låter för jag har aldrig hört dom och det är lite "samlarvärdespriser" på dom men kanske skulle kunna funka?

http://www.blocket.se/stockholm/Luxman_PD_310_Sansui_Mc_Intosh_JBL_Fisher__50566540.htm?ca=4&w=3

JBL 2441,2309,2310
more10 Posted - 2013/12/01 : 10:07:17


Kan det där hornet generera välljud? Vad säger panelen?
more10 Posted - 2013/12/01 : 08:58:53
Enligt Thomann är det ett 2-tumshorn. DE75 passar.
Corpsegrindern Posted - 2013/12/01 : 08:14:41
Någon som vet vettig driver att ha i ett me60 horn?
För använder jag ett sånt horn och cp21 överst så behöver jag
inte ändra nånting på lådorna alls. Det vore det absolut bästa för mig.

Och spara lite till och köra aktivt så jag slipper krånglet med delningsfilter.
RuneStone Posted - 2013/11/30 : 13:39:01
quote:

18sound 6ND410 i en 180Hz Tractrixtratt spelar spikrakt 250-1500Hz, tillräckligt för att täcka upp mellan basen och vilken entumsdriver som helst.


Här är hornen han pratar om.

www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=89951&whichpage=1 br / " target="_blank"> br / www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=89951&whichpage=1 br /


Väldigt enkla att bygga
more10 Posted - 2013/11/30 : 11:09:16
quote:
Men de flesta (många) drivers "sackar" i kurvan upp mot 20k,varför?


Mass rolloff, när drivern inte orkar röra på luften längre för hornet ger för högt "motstånd". Ju större membran desto lägre frekvens uppträder fenomenet.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000