HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Cerwin Vega DC10S under luppen

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Wing Zero Posted - 2013/12/19 : 15:29:52
Hade turen idag att få tag på ett par fina Cerwin vega. Dom är i hyfsat bra skick förutom några småsaker som inte ska vara allt för svårt att fixa. Tänkte plocka isär dom så mycket det bara går för att se till att det blir något vettigt av dom igen till slut eller ännu bättre än vad dom var från första början då jag hittade en massa saker som man kan förbättra med enkla medel. Lite bilder vill ni säkert se.


Här är den lille krabaten som hamnade till slut hemma hos mig. Som sagt i bra skick trots 20 år på nacken.


Detta är ingen ovanlig syn på så pass gamla basar. Upphängningen har tråkigt nog en livslängd på runt 15 år innan den ger upp. tack och lov så är elementen i sig fina och hela så nya kantringar ska dom få sen.




Bort med basen och det visar sig att den har dubbel talspole. Har svårt att förstå vitsen med dubbel talspole i en vanlig högtalare. Någon som kanske kan berätta det för mig?


Bara man rör vid upphängningen så vill den spricka upp ännu mer. Ska lägga undan dom här så dom inte skadas mer i onödan tills jag har införskaffat dom nya kantringarna.




Trevligt att dom till och med skriver dit tillverkningsdatumen. 27e Januari -93.


Nu är det mellanregistrets tur. En 6 tummare som vad jag har hört kommer från Peerless och ska vara riktigt bra.


Lite mörk bild kanske.




Dammkåpan är av tyg för att kunna kyla talspolen därifrån.


Det märks att där har stått någonting på lappen bak på magneten men dom har målat över det så man inte ska se vad där stod. Trist tycker jag.


Diskanten ser ut att ha ett membran av någon sorts skum. Tror inte att det är sant men läste någonstans att diskanten är tillverkad av Fostex. Någon som kan bekräfta isåfall vart den kommer ifrån?




Närbild på domen.


En liten rolig sak jag lade märke till. Som ni kan se på bilden så är där dubbla Cerwin Vega emblem på diskanten. Det visade sig att det är en vanlig diskant som dom har satt en waveguide/horn tratt framför. troligtvis för att öka känsligheten på elementet.




Delningsfiltret. Här vill jag göra en hel del förbättringar. Byta ut ringkärnespolarna, vissa av kondningarna och kanske justera delningen om det behövs.


Smart med en vippa så man kan justera diskantens nivå efter behov.




Kåpan till mellanregistret. Det satt löst i lådan när jag tog bort mellanregistret. Det kan inte ha varit helt tätt när det satt så löst som det gjorde. Bort ska det.


Detta fick mig att dra på smilbanden. En helt vanlig syltburk som jag ser det. Detta kan omöjligt ha varit bra för mellanregistret. Den ska bort och införskaffa en riktig mellanregisterkåpa istället.


Ett rejält stag i lådan mellan mellanregistret och basen. Hyggligt tjocka väggar i lådan. 22 mm på sidorna, 24mm i fronten och 19mm bak.


Detta var allt i dämpmaterialväg som fanns i lådan. Inte mycket alls men lite mer i sen kan inte skada.


Och nu till det lite tråkiga. lådorna är som sagt i bra skick förutom detta här. Ena fronten har släppt halvvägs ner som ni kan se. Det borde inte vara så svårt att åtgärda. Räcker kanske med att dra lite trälim runtom utanpå och innanför och en låta hela lådan pressas ihop så det får stelna under en natt.

Mycket bilder blev det men mer kommer senare då där finns något att göra.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Wing Zero Posted - 2014/02/18 : 07:22:55
Precis men har inte sett något faktablad som kan bekräfta detta.
CSMM Posted - 2014/02/17 : 20:58:04
DC = dual coil
Wing Zero Posted - 2014/02/17 : 09:25:30
Är det någon som har faktabladen på DC-serien eller vet var jag kan finna den? Jag undrar hur det står till med dom andra modellerna när det gäller basarna. Läste någonstans att basarna i hela serien har dubbla talspolar och då undrar jag om dom är kopplade på samma sätt som DC-10an så impedansen ligger under 2 ohm på dom med.
Wing Zero Posted - 2014/01/07 : 21:30:22
Nej, jag väntar en liten stund med nya kantringar då något annat kom i vägen som jag är i större behov av. Kommer berätta senare men inte nu.
manw Posted - 2014/01/07 : 20:38:46
Problemet KAN bli i mellanregistret, eftersom Q-värdet ökar när man kopplar in en serieresistans. MEN ifall Q-värdet är tillräckligt lågt innan, och/eller resonansfrekvensen i mellanregistret hamnar väl under delningsfrekvensen, så borde det inte helt säkert vara ett problem.

Bygga högtalare är i regel en rad kompromisser, som vi sett exempel på här, i konstruktionen som den var...

Har du lyckats beställa renoveringssatserna till basarna?
Wing Zero Posted - 2014/01/07 : 19:19:26
Varför skulle inte det funka? Om det nu bara blir 6 dB då borde man kunna lägga till en dämpkrets som dämpar lika mycket på både mellanregistret och diskanten så dom också hamnar i nivå. Sen vet jag att när jag seriekopplar basen istället så ändras T/S parametrarna en del och då måste jag ändra delningsfrekvensen på basen samt justera avstämningen på lådan. Behöver inte bli besvärligt alls eller har jag fel? Att jag sänker känsligheten lite gör mig absolut ingenting, bara trycka in lite mer effekt istället i burkarna ;)
marens Posted - 2014/01/07 : 15:55:16
6dB tappar dom vid seriekoppling jämfört med parallell. Det blir en rejäl sänkning och kommer inte fungera bra. Bättre att köra dem som det är tänkt med filter och allt.
Wing Zero Posted - 2014/01/06 : 15:47:30
manw: Detta ska jag mäta upp sen när elementen har fått sina nya kanter. Jag ser hellre till att dom förlorar lite i känslighet än att förstärkaren skickar ut oren signal pga överbelastning.
manw Posted - 2014/01/06 : 13:03:51
Absolut, att seriekoppla lindningarna till en 8 ohms högtalare känns naturligtvis som det mest naturliga, men du kommer att förlora 12dB genom att seriekoppla istället för att paralellkoppa, om jag tänkte rätt nu, men jag tror det. Kopplar du bara ur en spole tappar du 6dB.
Wing Zero Posted - 2014/01/06 : 07:44:07
Jag funderar faktiskt på att seriekoppla spolarna och ändra om filtret till basen. Det innebär då att jag måste dämpa både mellanregistret och diskanten men det borde inte bli svårt. Då borde basen stramas upp en del. Absolut värt ett försök.
manw Posted - 2014/01/05 : 21:56:18
Man skulle ju kunna testa att koppla ur ena lindningen till baselementet, då ökar Q-värdet och impedansen, men tyvärr minskar även "verkningsgraden" i basen, eller kanske snarare effektuttaget från förstärkaren. Ja, den låga impedansen borde få många förstärkare att låta illa.
Wing Zero Posted - 2014/01/04 : 17:02:04
Verkligen. Även om känsligheten är runt 93 - 94 dB så kommer dom kräva en massa av förstärkaren. Undrar om dom två större modellerna lider av samma problem?
tian Posted - 2014/01/04 : 14:31:15
Oj, tungdrivna
opethic Posted - 2014/01/04 : 14:22:54
Jag kör med en Inter-M R500 plus till mina - Rekommenderas!

Wing Zero Posted - 2014/01/04 : 12:21:59
Nu har jag impedansmätt ena högtalaren och det stämde väldigt bra som marens sade innan.


Impedansen i basen är väldigt låg. Som lägst 1.76 Ohm vid 34 hz. Det där kan inte vara roligt för en "vanlig" förstärkare. Kan nu faktiskt förstå lite varför vissa säger att basen är bumlig och hemsk. Dom behöver en ganska stabil och strömstark förstärkare/slutsteg för att komma till sin rätt och stramas upp. Vid 45 hz är impedansen som högst med 50 ohm och vid 100 hz är den på 2.72 ohm. Inte vidare roligt. borde nästan ha klassats som en 2 ohms högtalare.
Wing Zero Posted - 2014/01/03 : 12:29:59
marens har rätt att impedansen är låg men hur låg vet jag inte. Ska ta reda på det då ena högtalaren inte är isärskruvad än. Bara att göra en impedansmätning på den så har vi svaret på frågan. Ska göra det sen idag när vi kommit hem.
opethic Posted - 2014/01/03 : 10:52:09
Mina 12" har en impedans på 3,15ohm och lådor avstämda ca 10Hz över Fs
Jag delar dock aktivt och Eq'ar med MiniDSP
marens Posted - 2014/01/03 : 10:45:37
Om de verkligen är 4+4ohm blir det väldigt låg impedans ner mot 2ohm i basen (en dryg ohm i serie med varje talspole som då skulle ha 3.4ohm dcr). Lätt att testa med en multimeter bara.

Annars vad gäller delningarna så kan man lätt närfältsmäta elementen (+port) och få en uppfattning utifrån det. Vill du ha en tätare låda vid mätningarna så lägg lite eltejp eller något över hålet i upphängningen också...
Wing Zero Posted - 2014/01/03 : 10:35:28
Du har säkert rätt men dom elementen som jag har simulerat med som har ett QTS lägre än 0.2 har varit problematiska att få till en bra låda. Ska lägga in den i AkAbak sen och se vad som händer med det. Hade gärna velat ha fram induktansen på elemetet också.
opethic Posted - 2014/01/03 : 09:14:45
Jag kör mina ATW-12 med liknande Qts i BR, fungerar suveränt bra
Wing Zero Posted - 2014/01/03 : 08:54:09
Kontaktade Janne på Loudspeaker Shop (gamla Technovox) och frågade om värdena på baselementet som sitter i DC10 och han hade inte dom rätta värdena men ett baselement från Cerwin som heter XL-10D ska ha mer eller identiska värden med mitt baselement.
Imp: 4 + 4 Ohm
Känslighet: 94dB
Power: 125W RMS/coil
Coil dia: 2"
FS: 27hz
QTS: 0.16
QMS: 3.516
QES: 0.168
VAS: 91.18 Liter
Xmax: +/- 3.99mm
Revc: 3.4 Ohm
SD: 355cm2

Då har jag något att gå på. Tycker att Qts är oroväckande lågt för att funka bra i en basreflexlåda. Tankarna går mer till horn eller liknande.
opethic Posted - 2014/01/03 : 08:40:55
Jag tror inte att det är någon som helst fara att Rocka loss med bashögtalarna i det skick de är i.

Klart att du ska testa dom ordentligt så att du kan höra ev. skillnad före/efter moddning.




Wing Zero Posted - 2014/01/03 : 08:06:28
marens: Just nu vågar jag inte mäta upp dom med tanke på baselementens skick men mätningar kommer. Vad för mätningar vill du se? Impedans, enskilda element med/utan filter?

tian: Har bara provlyssnat på den ena högtalaren på låg volym så jag inte riskerade att skada basen och det lät lovande det lilla jag hörde.
tian Posted - 2014/01/02 : 22:57:25
Blir nog kanon det här, har aldrig hört Dc serien, hur tycker du det låter?
marens Posted - 2014/01/02 : 10:20:26
quote:
Sådär. Nu har jag mätt upp spolarna.
L1 är på 0.16 mH 1.25 Ohm
L2 är på 0.54 mH 1.4 Ohm
L3 är på 4.58 mH 1.67 Ohm
Och L4 är på 5.71 mH 1.14 Ohm.
Någon vänlig själ som vet då ungefär vart delningarna ligger på? Alla elementen är på 4 ohm.
Vart delningarna ligger beror även på elementens frekvensrespons och impedanskurva. Man kan simulera lite grovt i basta hur delningarna ser ut elektriskt och utifrån elementparametrar och baffelform. Fast enklast är nog att mäta elementen i närfält eller inkopplade var och en för sig med bara sitt eget filter.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000