HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Fria händer, 21 kvadrat.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Fuling Posted - 2014/01/23 : 02:22:36
Som titeln antyder har jag ett dedikerat lyssningsrum på ca 21 kvadrat vilket nu ska akustikbehandlas med besked.
Några givna faktorer:

* Måtten är ca 4,25 x 5,2 meter och 2,32 meter i takhöjd. Återkommer med exakta siffror när jag har skaffat en tumstock och mätt ordentligt. EDIT: 4,25 x 4,92 meter och 2,33 meter i tak, plus minus en centimeter. Hade för mig att rummet var strax över fem meter långt men så var det tydligen inte.

* Klickgolv ovanpå spånskiva, träpanel i taket och väggarna är nog en salig blandning av olika trämaterial.

* Två dörröppning lite olyckligt placerade i ett hörn, dörren på kortväggen går nästan ända in mot hörnet medan dörren på långväggen är ca. en meter från hörnet.

* Rummet är färdigt med tapeter och annat och ska kunna återställas till originalskick genom en rimlig arbetsinsats. (Lite skruvhål och normalt slitage räknar jag förstås med men inga strukturella ombyggnationer).

* Lyssning kommer att ske på längden i rummet, dörröppningarna gör att det inte går att möblera på något vettigt sätt om soffa och anläggning ska stå vid långsidorna.

* Anläggningen består av två staplar med horn som spelar från ca. 150Hz och uppåt. Basarna är än så länge en öppen fråga, det står mellan dipolbasar (2x18" per sida) inklämda bredvid hornen eller bashorn placerade i hörnen bakom soffan. Båda varianterna har testats, båda har sina för- och nackdelar.

* WAF är inget problem, det här rummet är i princip stängt för andra än invigda audiofiler och tekniknördar.

Några betraktelser så här långt:

* Varken dipolerna, bashornen eller vanliga baslådor verkar förmå att spela särskilt snyggt ihop med hornen i det här rummet. Dipoler + horn funkade bra när vi testade utomhus och bashornen funkar utmärkt ihop med sina fronthögtalare i rummet bredvid (där de egentligen hör hemma). Jag drar därmed slutsatsen att det är rummet som spökar.

* Ojämn nivå i midbasen, toner sticker ut medan andra försvinner.

* Djupbasen har en tendens att "fastna i hörnen" och ger förnimmelser av åskväder och lock för öronen snarare än musik.

Åtgärder så här långt:

* Taket har försetts med två mindre "öar" av innertak (komprimerad glasfiber med målad utsida) samt BAD-liknande paneler av masonit.
En större ö i reflexpunkten mellan soffa och högtalare samt en mindre ovanför soffan. De hänger ner totalt ca. 10cm från taket, längre ner ville jag inte ha de eftersom jag är drygt två meter lång...

Jag har några plattor kvar som kan hängas upp men tyvärr inga mängder, jag fick tag på ett litet parti begagnade plattor.

* Har beställt hem komponenter till ett antal aktiva basabsorbenter ("bummelmumsare"). Alla fyra hörnen i taket är fria att behängas med mumsare, hörnen på golvet bakom högtalarna är upptagna av dörröppningarna (på ena sidan) och hörnen på golvet bakom soffan är eventuellt lediga beroende på om det blir bashorn eller dipoler.

* Jag har börjat bekanta mig med XTZ#180;s room analyser för att kolla upp rumsresonanser och efterklang. Testade att göra en trepunktsmätning med bara ett hörnplacerat bashorn inkopplat och fick en fin lista på rumsmoder vid 80, 105, 151 och 176hz (om jag minns rätt). Ska sätta mig in bättre i hur XTZ funkar och göra seriösare mätningar med olika bashögtalare inkopplade, det här var bara en uppvärmning.

Jag är lite osäker på arbetsgången här, välja (bas)högtalare först och sen fixa akustiken tills det låter bra eller fixa akustiken först och hoppas att åtgärderna generellt fungerar oavsett högtalare?

Som synes är fokus inställt på problemen i basområdet. Övriga register ska också behandlas men där tror jag det går att komma på långt med en bra blandning av diffusion och "fluff" upphängt på rätt ställen längs ytorna.
WAF är som sagt ingen faktor men jag siktar på att täcka över de värsta konstigheterna med någon form av tygdraperier. Fritt fram för omålade papprör och uppseendeväckande spånskivekonstruktioner alltså...

Det här med akustisk är mer eller mindre nytt för mig, jag har väl läst och småfuskat lite förr men det här är första gången jag har ett dedikerat lyssningsrum (som inte är ett trädgårdsskjul...) vilket kan och måste akustikregleras.
Alla någorlunda vettiga idéer och infall är välkomna så länge de kan utföras för hand och inom en rimlig budget, dyra konsultfirmor och köpelösningar går alltså bort.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Fuling Posted - 2014/03/25 : 02:01:20
quote:
Bilder!!!


Kommer vid tillfälle, har förlagt kameran nu igen...

Som jag nyss skrev i min svammeltråd i Teknik & DIY ska nog panelerna i taket plockas ner och målas om, betsen blev alldeles för mörk för att det ska gå ihop med det vita taket.
Har ändå "råkat" dra på mig några extra paneler av masonit vilka förstås ska målas snarare än betsas så det är väl lämpligt att para ihop dessa med de "sönderbetsade" genom att måla allihop vita och hänga upp dem i taket.
De resterande plywoodpanelerna får jag vara lite varsammare med när det gäller val av ytbehandling.

Glädjande nog går det i alla fall framåt med den ljudmässiga biten av det hela. Senaste ändringen var att gå från dipolbas (vilket jag aldrig riktigt fick att fungera) till stora slutna lådor med en betydligt mäktigare basåtergivning som följd. På gott och ont förstås, nu dök det upp en del lågbasfenomen som tidigare inte gjort sig påminda. Hädanefter kallar vi dem "möjligheter" så låter det roligare.
johan.björklund Posted - 2014/03/24 : 22:22:50
Bilder!!!
Fuling Posted - 2014/03/13 : 02:40:40
Första lyssningen på flera veckor igår (att lyssna fortlöpande medan man gör stora ändringar är förstås bara för kycklingar...) och jodå, basfenomenen jag störde mig på tidigare har minskat.

De fix som är på plats är följande:

4 st BAD-paneler i taket (med två "patterns" per panel, 120x60cm). Två platta och två välvda, alla med tyg + 45mm Isover glasfiberull bakom.

2 st "barnhagar" enligt bild på första sidan, stående längs sidoväggarna.

2 st "cubetraps", täta lådor på ca. 110 liter styck där ena väggen består av komprimerad glasfiberull (innertak). Tillfälligt placerade i hörnen bakom högtalarna.

Lovande, med tanke på att jag har 8 dubbla BAD-ar och nästan en hel bal Isover kvar som ska byggas ihop och installeras.


Fuling Posted - 2014/02/18 : 21:52:43
Ja, elementet var nog billigare än bra men nytta gjorde det ju och jag har som sagt tre till.
Exakt hur de ska arrangeras i rummet tål att funderas på, jag hat ju redan slängt ihop fyra lådor dimensionerade för att hängas upp i taket men om jag nu ska ha BAD-paneler med djupa lådor i bakre hörnen så måste jag kanske tänka om lite.
Blir det så att jag måste bygga nya lådor för att det ska passa ihop så är inte det hela världen, spånskiva är billigt och det kan vara värt lite extra för att grejorna ska se integrerade ut snarare än staplade på varandra.

Strömförsörjningsbiten ska också ses över, av princip gillar jag inte att lämna nätdrivna hembyggen på när jag inte är i närheten så det lutar åt att det blir en central nätdel inkopplad på samma grendosa som anläggningen.
RuneStone Posted - 2014/02/18 : 19:44:33
En förbättring i allra högsta grad även om den var relativt liten..
Dock får man ha i åtanke att det var 1 mumsare med ett litet element och allt var ett snabbtest..
med säg 4st mera noggrant injusterade kan det nog bli riktigt trevligt..
Fuling Posted - 2014/02/18 : 03:29:39
Från det ena till det andra så har de aktiva absorbenterna utsatts för ytterligare tester under helgen. Hemma i hobbyrummet märkte jag ärligt talat ingen skillnad när jag provade med en "mumsare" i ett hörn bakom lyssningsplats (kan dock nämnas att det testet utfördes samma dag som jag hamnade på sjukan och alltså inte riktigt var i form för att lyssna kritiskt i lugn och ro).

Några dagar senare tog jag med mig mumsaren hem till RuneStone och riggade upp den i hans lilla lyssningsrum som bebos av två JBL artontummare i stora basreflexlådor.
Där gick det däremot att få fram tydligare resultat både mät- och lyssningsmässigt, mätmässigt var det främst en resonans vid ca. 50hz vars efterklang gick att påverka markant genom att aktivera mumsaren.

Lyssningsmässigt var det inte tal om några stora mirakel, musiken i sig påverkades inte vad jag kunde höra men däremot var det lite som att stänga av en störande ventilationsfläkt eller liknande när mumsaren aktiverades. Nånting störande i bakgrunden, gissningsvis nämnda resonansfenomen vid 50Hz, minskade så att "nyttobasen" hördes tydligare.
Som sagt inte någon skillnad mellan natt och dag men det var i alla fall en entydig förbättring, skäl nog att fortsätta experimentera med dem.
Fuling Posted - 2014/02/18 : 02:58:29
quote:
Denna loobverkan kan undvikas/minskas om du blandar positiva och negativa paneler (+1 och -1 i den där Barker-koden)


Aha. Har hunnit läsa lite mer om Barkerkoden sen sist och jag ska inte påstå att det är solklart men något har det i alla fall klarnat. Begreppet dök för övrigt upp igen nu när jag försökte läsa in mig lite på teorin bakom QRD, ytterligare en anledning att fördjupa sig i resonemangen.

Guldlänken tackar vi för, ska läsa igenom den vid tillfälle. För närvarande består bassystemet av fyra artontummare upphängda i ramar av 2x2" regelvirke, en sorts öppna bafflar utan bafflar alltså (en vad jag kallar långsiktigt temporär lösning...).
Jag har lekt en del med tanken på att köra med multipla subwoofers utspridda i rummet men några praktiska prov har inte gjorts, dels av kostnadsskäl men också på grund av att delningen mellan bas och midbas sker vid ca. 150hz vilket känns väl högt för en sådan lösning.

En konkret fråga: När man bygger lådor bakom BAD-paneler för att få den att fungera som (helmholtz)absorbenter, hur "döda" behöver lådorna vara? Klarar man sig med relativt klent skivmaterial och lite uppstagning eller måste man sikta på att bygga dem lika stumma som högtalarlådor? Både pris och vikt bär iväg ganska snabbt här märker jag...
Och hur är det med fyllnadsgraden, ska de fyllas helt med isoleringsmaterial eller räcker det med 10cm eller så direkt bakom BAD:en och tomrum bakom?
adhoc Posted - 2014/02/18 : 01:42:16
Om du ställer upp en lång radda identiska diffusorer /paneler direkt bredvid varandra (eller har perfekt symmetri med många i antal av två olika) blir reflektionen likadan,-du får en loobverkan som inte är önskvärd ljudmässigt men det ser tjusigt ut i ett heminredningsmagasin. Denna loobverkan kan undvikas/minskas om du blandar positiva och negativa paneler (+1 och -1 i den där Barker-koden) eller har "ett större" mellanrum mellan identiska.

Om du inte har integrerat fast baslådorna ännu har du en guldlänk här: http://usir.salford.ac.uk/22862/1/JAES_V60_5_Perception_Modal_Control.pdf SSS-varianten är intressantast om du har "bara" 2 lådor. Själv håller jag just nu på och rumstrerar om i biorummet för CABS-varianten som ibland även kallas för Double Bass Array, med 4 st front-och 4 st bakre baslådor.
Fuling Posted - 2014/02/17 : 12:32:43
quote:
Hos Fulingen rör det på sig, kul!


Jovars, det har snurrat på en del här de senaste veckorna. Hela huset ser ut som Stalingrad efter tyskarnas påhälsning och jag fick lov att söka vård för hjärtklappning och yrsel efter att ha råkat glömma bort att sova i ett par veckor...men det blir i alla fall en del gjort!

Panelerna med 10mm hål har jag mycket riktigt tänkt bygga djupa lådor bakom, exakt hur djupa återstår att se men jag siktar på 300mm djup åt i alla fall två av dem. Preliminärt är tanken att de ska stå längs väggen bakom soffan, två i bredd från hörnen och inåt.
Då får jag kvar ett 185cm brett utrymme i mitten där det kanske vore på sin plats med en ren diffusor.

Barker Code, där fick man nåt att fundera över ser jag. En första snabb googling ledde inte direkt till några hifirelaterade aha-upplevelser men jag ska kika mer på det där.
adhoc Posted - 2014/02/17 : 05:31:39
Hos Fulingen rör det på sig, kul!

Om du siktar på god absorbtion långt ned i basen med panelerna med Ø10-hål, så se till att göra ramverket som panelen monteras mot så djupt som möjligt samt har en bottenskiva och att(helmholtz)lådan blir helt tät. Om möjligheten finns, skulle jag göra panelen kurvad då får du förättrad spridning / diffusion. Om panelskivan är 600 mm bred fås lämplig kurvatur om bredden mellan raka långsidorna är ca 565 mm. Gör ett praktisk prov genom att böja en spillbit /strimla av plywooden och rita av mot en brädbit. För lämplig fördelning av positiva och negativa paneler bredvid varandra; googla på Barker Code.

(Kopierar du dom jag gjort så ser du också att fluffigast möjliga isolering är lämpligast om du har djup från ca 150 mm och uppåt; http://www.component.se/forum/index.php?showtopic=6176&page=15#entry177189 )
Fuling Posted - 2014/02/15 : 21:49:53
Jovars, jag är sjukt nöjd med tillverkningsprocessen. Exakt hur panelerna ska riggas upp i rummet har jag inte riktigt bestämt än men det lutar åt att hafsverket som hänger i taket nu kommer att bytas ut samt att det blir några bakom högtalarna och i hörnen bakom lyssningsplats. Bygger man man in dem i tjocka ramar som fylls med glasull ska man tydligen ha absorption ner under 100Hz, högintressant för mig som har en hel härva av problem i området 75-90hz.
sladdbarn Posted - 2014/02/15 : 21:24:47
Häftigt!
FForsman Posted - 2014/02/15 : 20:36:41

/mvhff
Fuling Posted - 2014/02/15 : 20:26:55
Bästa Alla hjärtans dag på länge, två grymtande ungkarlar i ett uthus fullt av virke och hembyggt maskineri. Först ut lite mjukvara:



Säkerhetskonsulter kan snabbt scrolla förbi nästa bild där undertecknad agerar materialfixtur under borrning av skruvhål:



Efter att ha borrat några hål längs kanterna skruvades skivmaterialet fast i en underliggande spånskiva för att sitta fast ordentligt inför själva bearbetningen...:



...som gick alldeles utmärkt, om än inte rasande snabbt:



Fräsmaskinen är byggd helt från scratch. Inte minsta lilla driftstörning på ~7 timmars körning, klart imponerande:



Operatören var vänlig nog att göra ett program för paneler med inverterad hålbild också, i den allmänna röran inför första körningen råkade det vara det programmet som blev kört. Ingen förlust, vad jag förstått ska det vara bra att blanda inverterade och icke inverterade hålbilder när de monteras bredvid varandra:



Första körningen tog nog bortåt tre timmar för en dubbelpanel, mot slutet hade programmen trimmats ner till ca. 70 minuter för samma körning:



Resultatet av denna horribla arbetsmöda (vilken för min del bestod i att ha några synpunkter om skruvhålens placering, byta skivor i fräsen med någon timmes mellanrum samt sitta på en stol och äta kokosbollar) är:
2st inverterade paneler med 12mm hål, 8 st icke inverterade paneler med 12mm hål och 4 st icke inverterade med 10mm hål (för bättre absorption av låga frekvenser). Totalt 8,64 kvadratmeter BAD-panel.

Stort tack till Tomas för denna heroiska insats i kampen mot bummel, skrammel och missljud.



Fuling Posted - 2014/02/13 : 15:52:05
En liten uppdatering: Två aktiva basabsorbenter är klara för test. Experimenterade lite med en igår men kom inte fram till något entydigt resultat varken med via mätningar eller genom att lyssna. Experimenten fortsätter även om jag måste säga att frånvaron av resultat var en aning nedslående.

Utöver det har jag snickrat ihop ett par mindre "kattburar" liknande skapelserna som syns på bild en bit upp, hittade fina trälister som använts som packmaterial i nån leverans som kom till jobbet. Knappast världens mest effektiva eller vetenskapligt uträknade akustikfix men jag gissar att de är bättre än motsvarande yta kal vägg. Bilder kommer.

Mer spännande är att jag har köpt hem 9 kvadratmeter plywood och engagerat en polare med cnc-fräs att knåpa ihop ett program för att borra BAD-paneler. Just det här känner jag kan bli ett stort lyft för rummet. Planen är att vi ska dra ihåg med tillverkningen i morgon, ska försöka komma ihåg att ta med kamera och dokumentera processen.

Fuling Posted - 2014/02/05 : 23:07:03
Tack, det var överlag ett mördande tråkigt arbete att bygga de här sakerna. Av kostnadsskäl byggde jag av läkt istället för att köpa hyvlade lister, det straffade sig förstås senare när allting skulle putsas. Ska jag bygga nånting mer i samma stil så blir det att putsa och grundmåla alla lister innan de sätts på plats.
Bernt Jansson Posted - 2014/02/05 : 22:39:52
Vilken energi!
Fuling Posted - 2014/02/05 : 22:11:57
Det tar sig:

Fuling Posted - 2014/02/03 : 13:43:41
En träram (en av två förstås), klar att kläs med svart tyg och stoppas full med glasfiberisolering:



När ovanstående gjorts klart ska ramarna få flytta in i ett par "barnhagar":



Onödigt besvärlig konstruktion kanske men jag kunde inte komma på något bra sätt att fästa tyget inuti "barnhagarna" så det fick bli en extra träkonstruktion inuti att fästa tyg och isolering i.
Halvjobbiga saker att bygga och rent mördande tråkiga att slipa och måla!
Fuling Posted - 2014/01/31 : 06:26:48
quote:
Du håller bra tempo


Jotack, nu har jag fått nånting nytt på hjärnan och då brukar det bli en period av intensiv verksamhet. Jag har alltid betraktat rumsakustik som ett ganska otrevligt ämne vilket skulle undvikas genom att gilla läget och pyssla med apparaterna istället.
Nu när både behov och möjligheter infann sig blev det plötsligt ganska intressant.
Möjligheter i och med att jag bor själv och har ett dedikerat lyssningsrum, behov i och med att nämnda rum låter väldigt mycket sämre än mitt vardagsrum på 4x4 meter...

"Spaljéabsorbenterna" är under uppbyggnad, jag ska försöka komma ihåg att ta några bilder medan konstruktionen fortfarande är öppen för insyn. Har gott om idéer till olika kombinationer av absorbenter och diffusorer till närapå alla ytor i rummet men tid och pengar sätter förstås stopp. Dock behöver ingenting vara klart i morgon.

En halvgammal idé ploppade upp i skallen nu inatt: Förutsatt att jag inte väljer att köra med hörnplacerade horn bakom soffan så finns det plats där för två ganska massiva basabsorbenter (företrädelsevis aktiva).
Även om estetik som sagt inte är en särskilt tung faktor så vore det kul att maskera dem till någonting annat än just absorbenter och då kom jag att tänka på en polare som under en period samlade på...arkadspel!
Tunga, dyra as att köpa men är man lite allmänt händig så är de ganska enkla att klona. Att snickra kabinetten borde inte skilja sig nämnvärt från att snickra högtalare vad det gäller material och metoder och elektroniken går att köpa i kraftigt förminskat format till helt ok priser.
Det som på 80-talet krävde mängder av enorma kretskort tar ingen plats alls idag, det skulle alltså finnas gott om utrymme i kabinetten för att smyga in osynliga bummelmumsare.

Tål att tänkas på, definitivt dyrare och besvärligare än att bygga fyrkantiga lådor men det skulle kanske vägas upp av underhållningsvärdet i att kunna spela Double Dragon och Golden Axe hemma i mysrummet
johan.björklund Posted - 2014/01/31 : 01:27:46
Du håller bra tempo :)
jag är nyfis på vad du kommer tycka om spaljélösningen :)
Fuling Posted - 2014/01/29 : 21:40:05
Dag för dag trillar det in små paket från Kina med komponenter till mina aktiva absorbenter. Sex av tio kort är närapå klara, det fattas i stort sett bara mikrofonkapslar och likriktare. Idag dök det upp fyra tiotummare från Tyskland också så i helgen kanske det blir provkörning.

Förutom de aktiva absorbenterna har det handlats hem material till ett par ordentliga passiva dito också. Planen är ett par klumpar på ca. 120x120x30cm som ska stå utmed sidoväggarna och täcka upp reflexpunkterna från hornen. I princip stora klumpar av isoleringsmaterial bakom "spaljéer" av träribbor för att få både resistiv dämpning och diffusion. Bilder kommer.
Fuling Posted - 2014/01/26 : 13:16:05
Vackert är det inte men det handlar som sagt om hobbyrummet i en ungkarlslya... Att bygga snyggt är otroligt mer resurskrävande än att bygga funktionellt men jag kan nog ändå ångra lite att jag inte gjorde de där takpanelerna lite prydligare när jag höll på.

Å andra sidan är det väl inget som hindrar att jag tar ner dem och pyntar dem med lite tyg och vad som nu behövs. Inte för att jag egentligen bryr mig om utseendet men det skulle kanske ta bort lite av "Världsrymden Anfaller"-känslan.
En absolut förutsättning för det är att jag lyckas lura hit någon som hjälper mig när de ska på plats igen, det var ett fullständigt helvete att skruva upp dem ensam.

Kort och gott ska vi nog inte förvänta oss några estetiska underverk här, ambitionsnivån för den biten är något i stil med att rolla alla suspekta papprör och lådor med matt vitfärg och sen täcka för det värsta med någon sorts draperier. Musik, inte bildkonst

Kan nämna också att rummet från början bestod av ett sovrum, ett förråd och en pytteliten hall. Tre utrymmen som jag inte hade någon som helst nytta av byggdes om till ett med syfte att bli hifirum. Dum var man som inte tänkte på att bygga in en del grundläggande akustikfix redan då men det är som bekant lätt att vara efterklok.
Träkonstruktionen som syns i taket är visar lite var väggarna gick tidigare, att bygga den där trärännan var en latmanslösning för att en massa besvär med att dra om elen med mera.
johan.björklund Posted - 2014/01/26 : 12:40:27
Underbart att se :)))
Fuling Posted - 2014/01/26 : 12:03:00
Om d=190mm räcker för att göra nytta så är det helt klart en intressant metod.
Hade jag försökt livnära mig som fotograf så hade jag snabbt blivit skyldig pengar men här kommer bildbevis på att det är saker i görningen.

Fyra blivande bummelmumsare som ska upp i taket i rummets fyra hörn:



Svårt att tro men både jag och kameran var nyktra när den här bilden togs, plattorna hänger inte alls så skevt och konstigt som det ser ut på bilden:




HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000