HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Hembesök hos nisseW, öppna och infinita bafflar

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
HerrD Posted - 2014/11/26 : 21:01:11
Göran bjöd hem mig för att uppleva OB och IB efter Catacomblyssningen i februari men först nu kunde det förverkligas. Det var väl värt väntan...

Några lyssningar har satt extra djupa spår i mitt hifiliv. Direkt tänker jag på Paradigms 5-vägs aktiva JBL system då jag fick sitta en heldag med hakan i knät och försöka ta in vad jag hörde. Bernts Catacomber i hemmiljö som slutade med egna monster i vardagsrummet. Nu kan jag lägga till NisseW och hans OB/IB system. Denna gång hade jag kameran med mig och tänkte försöka dokumentera något av upplevelsen.



25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
nisseW Posted - 2020/01/13 : 22:59:51
Det går bra, bara att höra av sig.
Kaktus Posted - 2020/01/12 : 21:03:25
Smart. Skulle vara kul höra nångång.
nisseW Posted - 2019/12/14 : 08:12:56
Det finns ingen direktkontakt mellan stålbaffel och trächassiet. Baselementet, och mellanregisterelement är stumt fastbultade i stålbafflarna, men sedan är stålbafflarna med element "mjukt" monterade i en dämpmassa i det yttre trächassiet.

Jag har inte gjort någon relevant jämförelse mellan enkel och dubbla bafflar,
med samma element. Men de här högtalarna Carmen 3, vibrerar väsentligt mindre
än många av de "superhögtalare" man hittar på mässor.
Kaktus Posted - 2019/12/14 : 07:13:15
I see. Vi pratar om olika saker. Det är en imponerande design du fått fram. Hur gör du med bultarna som håller stålpanelerna uppe? Jag menar de kopplar stålbitarna till fronten lite grand antar jag men det kanske finns nåt fix där som inte syns? Har du möjligen jämfört nåt mellan två högtalare med och utan dubbla bafflar?
nisseW Posted - 2019/12/04 : 09:10:18
Tack

Vad jag har kunnat läsa mig till efter att ha plöjt igen åtskilliga spaltkilometer om CLD, constraind lager damping, är att man bör använda två material med så olika resonansfrekvens som möjligt och sammanfoga dem med ett så mjukt och tjockt lager dämpmassa som är praktiskt möjligt,
föra reducera överföringen av vibrationer.
Jag vet att det finns olika åsikter om det här, men jag tror ändå att min variant i Carmen 3,
med innre stålbafflar monterat i en tjock dämpmassa i ett stabilt yttre chassi i solid ek, är
så långt jag kommer, och jag är nästan beredd att satsa ett par 10:or på det
Kaktus Posted - 2019/12/04 : 08:16:38
Otrolig finish!

"Jag tror att två material med olika resonansfrekvenser sammanfogade med ett mjukt mellanskikt "
Det vanliga när man vill prova använda olika material med olika egenfrekvens för att dämpa resonanser brukar vara att använda t ex ett hårt lim för så bra effekt som möjligt.
Amatören Posted - 2019/12/02 : 14:31:14
nisseW, jag instämmer i kören som beundrar ditt vackra hantverk, imponerande och vilken känsla för detaljer!

Ser fram emot kommande byggreportage.
Double A Posted - 2019/12/01 : 17:58:53
Fantastiskt vackert som vanligt!
Det här har jag längtat efter :)
nisseW Posted - 2019/12/01 : 09:08:11
IBsuben delar till AE 12 vid 50 Hz och Scan Speak 12 MU vid 300 Hz och Mundorfen vid 2500 Hz.
Återkommer snart med reportage om bygget.
jonasz Posted - 2019/12/01 : 07:19:16
Kungligt!

Är det 12" AE? Vart ligger delningen mellan AE och Scan-Speak mellanregister? Samt vid vilken frekvens tar ib'n över?

Fantastiskt fint system!
HerrD Posted - 2019/11/30 : 17:14:00
Återbesök hos nisseW. Nu är vi framme vid Carmen 3. Evolutionen har frambringat denna version som är begåvad med ny design, nytt mellanregister och FIR-filter. Jag är väldigt kinkig vad gäller brister och felaktigheter i system och det enda jag kunde anmärka på var några reflexer som snabbt avhjälptes genom att flytta fram soffan några decimeter. Sen satt jag och njöt hela kvällen. Magiskt stor ljudscen, precision, klang, rymd, dynamik här finns allt. De problem som tidigare fanns i toppen var borta. Nu är det världsklass genom alla frekvensband. Får ni tillfälle så rekommenderar jag starkt en lyssning på detta eminenta system











Det märks att vi har att göra med en konstruktör med ett förflutet som snickare. Finishen är otroligt fin. Detta system platsar bland mega-systemen på vilken mässa som helst och skulle inte göra bort sig. Tvärt om! Tack för lyssningen nisseW!
HerrD Posted - 2018/03/21 : 20:27:00
Double A: Det gör vi helt säkert!
Double A Posted - 2018/03/20 : 20:33:25
Coolt!
Det där får vi nog ta och prata mer om vid lämpligt tillfälle :)
HerrD Posted - 2018/03/20 : 18:59:04
Igår kväll hade jag med mig mätutrustning och dsp för att experimentera med fir-filter hos nisseW. Den tendens till hårdhet som kunde noteras under träffen försvann fullständigt med faslinjärisering av systemet. Det var ett mycket intressant test och väldigt roligt att kunna prova en teori och endast påverka den parametern samt kunna slå av/på linjäriseringen. Med fasen fixad spelade resten av högtalaren på samma nivå som basåtergivningen. Världsklass!

Utrustning som togs med i det här fallet var PC med REW, kalibrerad usb-mic från Minidsp, MiniDSP OpenDRC DI samt Rephase för att generera fir-filter. OpenDRC DI fixar 6144 tappar i 48kHz så hälften kan nyttjas till varje kanal.

Inga bilder från detta tillfälle men vi var tre stycken som satt med hakan i knät och njöt av musiken Det är kul och givande att kunna göra kontrollerade experiment i den här formen.
nisseW Posted - 2018/01/05 : 14:02:40
AE-Basarna i OB-delen har dubbla talspolar så de är parallellkopplade och sedan ligger basarna i serie. Systemet delas via mini-DSP.
Det blev en mycket trevlig träff, och med en samling avancerade guldöron fick högtalarna verkligen bekänna färg.
Det ska bli mycket inspirerande att fortsätta Carmenprojektet efter den input jag fick, nu när jag har hämtat mig från chocken efter Carmen 2.
HerrD Posted - 2018/01/05 : 11:40:11
Hela systemet spelade med IB-basar och det är fullt aktivt. Vet dock inte om de två basarna i OB-delen har egen förstärkare eller om dom går parallell eller i serie? Det kan säkert NisseW svara på.
Double A Posted - 2018/01/05 : 08:31:53
Ni verkar ha en härlig musikstund där:)
Spelades det med dom inbyggda basarna också eller diploerna ensamma? Är det aktiv delning till alla element som gäller?
HerrD Posted - 2018/01/04 : 22:36:51
Provdämpning för att utröna om bakåtstrålningens reflexer spökar i rummet från vänster högtalare:



Glada lyssnare:



Det var som sagt ca 3 år sedan jag lyssnade på dessa skapelser sist. Märkligt nog var det först nu jag förstod hur bra dom är. Visst, en liten hårdhet i övre register pga reflexer i rummet men i övrigt kort och gott världsklass. Vi startade lyssningen vid 18-tiden och jag var hemma halv två. Öronen ville bara ha mer och jag kände inte någon lyssningströtthet eller påfrestning i öronen fast vi lyssnade högt och länge. Märkligt hur tiden flyger med gott sällskap och bra musik genom ett system i den här klassen. Många ljud presenterades helt trovärdigt som trummor och piano som vanligtvis låter som en blek kopia av verkligheten. En omslutande expansiv djup ljudbild som få system mäktar med att presentera levererades gång på gång när det fanns i inspelningen.
Värden längst fram till vänster har all anledning att vara nöjd med sina skapelser!
Tack för lyssningen NisseW!
Adagio Posted - 2018/01/04 : 22:01:39
Nu har man fått den stora äran att få lyssna till detta system.
Som vanligt tar det en stund att ställa om mjukvaran i hjärnan innan man förstår vad man verkligen hör. Men rätt snart trillade polletten ner på undertecknad.
Här fanns många likheter med mitt magnepansystem men också olikheter, helt klart har dipolljudet mindre inverkan påmusiksignalen än tex lådhögtalare som påverkar ljudet på fler sätt.
Den stora skillnaden och behållningen var dock i basen. Maken till välintegrerad bas har jag aldrig hört oavsett prisklass. Världsklass! Det fanns ingen skillnad i klang/karaktär ner till de allra lägsta tonerna. Det spelades bla en låt med slagverk/trummor som var det mest realistiska jag hört.
Fanns det då inga svagheter? I jämförelse med mina Magnepan 3.7 hade detta system en liten aggressiv karaktär i övre mellanregistret, detta var mest hörbart i den lyssningspositionen som inte representerade den huvudsakliga placeringen av lyssnare.
Bakre raden (ordinarie lyssningsposition) var betydligt mer homogen men tendensen fanns kvar. Detta var dock en mycket liten skavank ändå påtaglig pga att allt annat var i allra högsta nivån av Väljud. Tyvärr slog det mig att vi inte avspisade några större symfoniska verk vilka jag tror hade varit exeptionella.
Lyssningen pågick från kl 18 till 00:30 med något uppehåll, vi spelade relativt högt men ändå infann sig ingen tendens till lyssningströtthet.
Underbart!
nisseW Posted - 2017/12/27 : 10:49:49
Nu finns det en fortsättning på Carmenprojektet.
Carmen 2 Öppen baffel.
Finns under bildreportage.
nisseW Posted - 2017/12/27 : 08:52:42
Petter, det där med dämplim verkar intressant, fungerar säkert bra men inget jag provat.
Min variant av CLD med ek och stål fungerar också bra och har fördelen att jag kan montera elementen med bult och mutter
direkt i stålbaffeln. Jag slipper sköra spånskivekanter, islagsmuttrar och rampamuffar!
HerrD Posted - 2017/08/27 : 19:18:25
Nu är tråden uppdaterad med flyttade bilder. Verkar som imgur funkar bra. NisseW och hans fantastiska system fick bli först ut i bildflytten.
PetterPersson Posted - 2017/08/27 : 19:12:42
Om du ska ha dämplim mellan två skikt uppnås största dämpning om två lika tjocka material av samma material används.
nisseW Posted - 2015/01/22 : 08:49:35
Jag har kollat på Corian, tyvärr är det bara ett ytskikt på 10 mm limmat på en kärna av
spånplatta. Vill man ha tjockare solid Corianskiva måste dem limmas ihop, vilket gör materialet mycket dyrt. Snyggt, ganska svårarbetat och tyvärr dyrt, tungt ca: 1750 kg/m3 vilket visserligen är bra, men då finns tex Panzarholtz 1350 kg/ m3 som alternativ. Ek väger ca: 750 kg /m3 och en del afrikanska ädelträ ca: 950 kg/ m3

Jag tror ändå att min idé med ek och stål blir det mest flexibla och förhållandevis billigaste. Jag tror att två material med olika resonansfrekvenser sammanfogade med ett mjukt mellanskikt till en CLD är en mycket kostnadseffektiv metod.
jonasz Posted - 2015/01/14 : 17:34:07
Du kan köpa alla B&G utom RD-serien från PE. Finns en leverantör i Tyskland (tror jag). http://www.audax-speaker.de/index.php?module=shop_articles&index[shop_articles][action]=overview&index[shop_articles][category]=11

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000