HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 baffellöst och tratt - nya tokerier utanför lådan

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
martinsson Posted - 2015/02/19 : 11:00:48
Jag hade själv aldrig reflekterat över vart det hela var på väg, jag hade kul i min egna lilla värld, jag tog vad jag hade till hands och kombinerade det efter vad som känndes ok, men nu har det kommit till min kändedom att jag i detta brytit mot i stort sett alla principer sammlade under rubriken konventionellt tänkande och sunda angreppssätt.

Detta hela har över tiden gradivs muterat till något man som, om man är riktigt snäll med orden, bäst kan beskrivas som ett stabilt argument för tvångsintagning på flertalet instutioner som syftar till rehabilitering av individen bakom det hela.

Det är ett numera ett system som :

Helt saknar lådor.
Helt saknar bafflar.
Kombinerar 24" basar med 2" bredbandare, och endast detta.
Innehåller mindre trä än vad som återfinns i ett par vanliga skärbrädor.
Har 4st vilkejärn.
Bland annat använder sig av 2st JBL 2386 40x20 horn.

Att få ljud ur något sånt här tordes för någon som läst så här långt kanske bäst kunna åstadkommas genom att släppa det hela från lämplig höjd och lyssna noga, en förvisso relativt kostsam engångsupplevelse, men hur annars?

Hur tusan skulle man ens i sin vildaste fantasi kunna bära sig åt annars?

Men viktigare än så kanske, hur vriden eller desperat, eller båda, måste man vara för att ens försöka bära sig åt till att börja med?

Hemligehten ligger i att helt vända ryggen åt sunt tänkande, titta igenom ett par avsnitt av McGywer för inspiration, släpa fram en back öl och se sig omkring och därefter helt sonika skrida till verket.

(så gick det inte till, men det hade varit en bekväm ursäkt)

Sanningen är långt mer störande, som med alla andra avarter av mänskligt beteende växte detta fram sakta och gradvis, och det är först när man begrundar resultet man inser vidden av det hela.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
sladdbarn Posted - 2015/02/26 : 12:02:05
quote:
Min på-besök-sovrums-stereo har fått ett lyft.


Va?

Lovan & FForsman, kan mycket väl stämma
Lovan Posted - 2015/02/26 : 08:34:31
Jag tror FForsman är inne på det rätta. Iomed att du får en puls som är ur fas från samma punkt så kommer många av rumsnoderna att få både en i fas och en ur fas och inte exciteras på samma sätt. Det blir ju inte perfekt iomed att de inte kommer exakt i samma tid iomed att den som är ur fas måste studsa mot bakväggen först innan den når fram. Det är nog därför man upplever det som mindre tryck. Det är ju samma tryck men det blir under så kort tid att den inte upplevs lika kraftfull som med en monopol
EngelholmAudio Posted - 2015/02/25 : 19:04:41
Min på-besök-sovrums-stereo har fått ett lyft.
FForsman Posted - 2015/02/25 : 18:14:30
Dipoler borde inte trycksätta rummet på samma sätt som en lådkonstruktion eftersom en dipol tar bort lika mycket som den tillför. Samtidigt som framsidan trycker så drar baksidan. således ingen ökning eller minskning av volym i rummet. Jag tycker ditt resonemang håller ihop eller så är det mitt som inte gör det :-)

/mvhff

edit: Eller så har det mer att göra med att dipoler spelar 180 grader ur fas vilket genererar en utsläckning i rummet snarare än resonanser och därför upplever man ett mindre "tryck".
sladdbarn Posted - 2015/02/25 : 16:42:17
Teori (läs vilda spekulationer)

Om dipolhögtalare trycksätter rummet mindre, bör det skapas mindre resonans?
Resonans förstärker som bekant olika frekvenser, kan det helt enkelt vara så
att en traditionell låda upplevs leverera mer tryck eftersom den helt enkelt
låter mer? Trycket från högtalaren + resonanser = mer "tryck".

Hade varit kul att jämföra dipolbas med någon "vanlig" bas med nivån injusterad
så att de båda levererar samma bastryck!

Någon som hänger med på mitt svammel?
Circlomanen Posted - 2015/02/22 : 20:32:43
Dom kan dessutom fylla en hel sporthall på en herrans massa kvadratmeter. De spelade inte bara hörbart, utan tillochmed högt. Man fick ropa till varandra för att göra sig hörd. Visst fanns det en doft av varm talspole efteråt, men de överlevde nivåer jag trodde behövdes en 10 + diskant för.

Klart imponerande uppvisning.

De har såklart en liten egenkaraktär, som kan man kan tänka sig med något så oheligt som ett smalspridande horn för kompressionsdrivers kombinerat med ett hifi-bredbandselement. Inte mycket, men det finns en liten personlighet. Vad dom dock gör riktigt bra är att låta stora, dynamiska med en levande omedelbarhet som är riktigt beroendeframkallande. De låter inte som en trist låda som återger musik, utan mer levande och uppmärksamhetskrävande. De är riktigt roliga. Oheliga men roliga.

Klart imponerande lådlöst och fritt tänk i denna kombo.

Mvh Johannes
martinsson Posted - 2015/02/22 : 18:25:43
Lite mer uppdaterade bilder på 2" combon :

10 uF över 10 Ohm, elementet är tangband W2-803 SE, mätt enligt nedan:


Mätning, 1m över golv och på 1m avstånd, mitt i rummet :


Resultatet helt utan aktiv processing:


Första paramateriska EQ'n:


Resutlatet av ovan:


Andra parametriska EQ'n...:


....och högpass filtrering:


Slutligen resultatet av allt ovanstående:


Låter helt ok :)

Inte illa för ett 8W element för knappa 200kr :)
martinsson Posted - 2015/02/22 : 13:44:47
När jag tänker på det finns här även en del andra roliga sammanträffanden, systemet innehåller ju ett av de minsta konelementen som finns att tillgå, som används i en av de mest effektiva principerna, flh, sedan har ett av de största elementen som finns att tillgå, som används i den minst effektiva principen, fristående.

Det större elementets kon väger ca 400 gånger mer än det minsta och är till ytan ca 170 gånger större, bägge är neodynium.
Lovan Posted - 2015/02/22 : 11:22:23
Jag syftade på att du menade att en spänningsförstärkare med hög intern resistans(låg dämpfaktor) skulle ge ingen förlust jämtemot att sätta en resistor på utgången. Det är ju inte riktigt sant



Circlomanen Posted - 2015/02/21 : 22:51:10
quote:
Men det kan väl inte stämma? Det blir ju en intern resistans i utgångstrissorna då istället så trissorna får väl ta förlusten i form av mera värme


En transkonduktans förstärkare har nån eller några få procent mera förluster än en vanlig förstärkare. De förlusterna är i ett 0,2 till 0,5 ohms extra motstånd i återkopplingsslingan. I ena fallet kommer förstärkaren ge en fix spänning ut för en viss signal, och strömmen genom talspolen blir vad den blir. En transkonduktansförstärkare ger en fix ström ut för en given insignal, och spänningen över talspolen blir vad blir för att den givna strömmen skall flyta genom talspolen. Det finns inte mer förluster i den ena tekniken än den andra. I ett icke reaktivt, rent resistivt motstånd blir ström och spänning exakt samma med de olika förstärkarna.

Cliffan Posted - 2015/02/21 : 21:17:02
Jag tycker att man mycket väl kan beskriva dipoler på det viset, det blir mindre "tryck" i de lägre registren.
Jag har ett par "halvsmå" dipoler med 8st 8-tummare i basen. Jag har mer "tryck" i ett par audiopro högtalare med en 6,5" i.
För min del så har jag klara funderingar på att para ihop en ohelig allians med dipolerna och ett par små th, typ de minsta Tham 6
Tror att det skulle bli mumma...
Tack Martinsson för att du tänker och testar utanför de oftast självklara ramarna. Än en gång.
Fuling Posted - 2015/02/21 : 21:12:16
Nu verkar det ju funka galant som det är, men teoretiskt borde det kunna bli ännu bättre med någon form av asymmetrisk baffel runt basarna. Rund är väl den sämsta formen vad jag kan förstå?
martinsson Posted - 2015/02/21 : 21:03:13
Frågan är vad som händer med "öppen baffel" lösningar när det är 2st element med vardera ett Sd på 2248cm2, dvs totalt 4496cm2, vilket är lika mkt som ca 8st 12" alternativt ca 5st 15" eller ca 4st 18", lite roligare ändå blir det om man räknar om det till 6,5 tummare då det blir ca 34st :)
Lovan Posted - 2015/02/21 : 15:19:46
Jag upplever att de inte trycksätter rummet särskilt mycket. Det gör också att ljuden inte sprids ut genom väggarna lika mycket.
Lovan Posted - 2015/02/21 : 15:16:27
quote:
En förstärkare med låg dämpning ger dock inga förluster.


Men det kan väl inte stämma? Det blir ju en intern resistans i utgångstrissorna då istället så trissorna får väl ta förlusten i form av mera värme? Petitesser kanske men ändå
martinsson Posted - 2015/02/21 : 15:12:28
Jag vet vad du menar men jag har dåligt med referenser på dipolsidan, THAM15 gick knappt att använda inomhus, vad man än gjorde så blev det för mkt liksom, THAM10 funkar bra mkt bättre men även de blir lätt lite mkt, dessa baffellösa basar har en trivsam karaktär i det att de inte låter eller känns/upplevs tunna, de har en del av den där taktila massiva framtoningen som TH's har, även om det är något mindre påtagligt men ändå itne så att jag känner att jag saknar något.
sladdbarn Posted - 2015/02/21 : 13:12:46
Jag har inte hört dipolhögtalare så värst mycket, det sägs att dom inte trycksätter
rummet på samma sätt som högtalare med låda, går det att jämföra med hur
ljudet blir utomhus?
martinsson Posted - 2015/02/21 : 11:24:13
Här är en mätning på de tidigare 2"arna, w2-803sm på samma horn, slänger med en bild på mätning setupen och kretsen också, de nuvarande 2"arna (länkad till i en post ovan) låter bättre, och har numera även lite bättre komponenter i filterkretsen, ska mäta dem snart.

Vad det är för verkningsgrad däremot vet jag inte, men det går helt klart att trycka på rätt bra med dem, inga som helst problema tt fylla ett större rum, eller vara mer än hörbart även i ännu större sammanhang (se nedersta bilden).










R1 T Posted - 2015/02/21 : 09:09:24
Har du någon mätning på 2":aren och hornen tillsammans? Vad blir det för verkningsgrad på dem?
Har nämningen några EAD 60 som jag funderar göra något liknande med.

Med vänlig hälsning Åke
FForsman Posted - 2015/02/21 : 00:39:54
quote:
Man måste tillåta sig att experimentera, att ifrågasätta och vända upp och ner på vissa sanningar, jag drar ett citat till "progress comes from doing things differently" (Michio kaku) sådär, det var det sista jag lovar :)

- amen!

/mvhff
Circlomanen Posted - 2015/02/20 : 19:26:26
Såklart att verkningsgraden sjunker om man har ett seriemotstånd mellan förstärkare och elementet. Ett motstånd är ju bara en förlust.
En förstärkare med låg dämpning ger dock inga förluster. Det är bättre att strömdriva magnetstarka element än att spänningsdriva magnetsvaga element. Den höga motorstyrkan kommer ge en bra acceleration och en hög verkningsgrad. Magnetsvaga element är ju naturligt resonanta (högt q) och de saknar styrkan att sätta den rörliga massan i rörelse snabbt och spänstigt.

Oftast är magnetstarka element bättre konstruerade. Inte alltid, men ofta, då de är konstruerade för hårt krävande bruk i en miljö där funktionsbortfall har ekonomiska konsekvenser.
EQ sänker dessutom inte distortion eller bättrar på transientrespons, vilket strömdrivningens okänslighet för reaktiva laster gör

Mvh Johannes
jonasz Posted - 2015/02/20 : 18:57:49
Så motståndet ökar på qes så qts blir högt och behovet av eq minskar? Är det inte bättre med vanlig eq? Känsligheten borde sjunka betydligt också, åtminstone i det övre arbetsområdet.
martinsson Posted - 2015/02/20 : 18:11:30
http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/w2-802se.htm

Ursäkta det snabba svaret, har lite brottom just nu :)
R1 T Posted - 2015/02/20 : 17:40:44
Vad är det för 2" element du använder?

Med vänlig hälsning Åke
martinsson Posted - 2015/02/20 : 12:49:57
Sorry ;) japp, det hade varit hur kul som helst att bara släppa världens första (enligt min vetskap) 24"s tappade horn, det är en fin och välbalanserad konstruktion "på pappret" och allt finns dokumenterat, de skulle säkerligen gett en ohygglig upplevelse även vid moderata effekter, men det får tyvärr vänta tills jag har monitära och utrymmesmässiga möjligheter att förverkliga dem, å andra sidan är ju crowdfunding och outsourcing numera riktigt populära begrepp :)

Tills dess får jag nöjja mig med detta :


HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000