HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Raspberry Pi som Mediaspelare eller Roon endpoint

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
AlfaGTV Posted - 2016/05/15 : 21:40:03
Nu ska jag ge mig ut på tunn is! Jag skaffade en Raspberry Pi (2B) i lördags då Kjell har ett vettig pris på ett "komigångkit":

Jag kanske skulle lagt denna artikel under "Bildreportage DIY", men det vore väl övermaga!

Okej, det tog säkert 5 minuter att öppna förpackningarna (Är det ngn form av tävling i att göra inbrottssäkra plast"bubblor" numera? )
Däremot tog det bara 2 minuter att öppna det transparenta plastchassit, placera själva Pi-kortet och säkres detta med fyra st skruvar - Klart!

Resultatet:

Den "färdiga" Pi-datorn, inkl den medföljande fjärrkontrollen (radio) och även det trådlösa nätverkskortet (en "plutt" i ett av USB-uttagen)

Okej, vad ingår då i detta DIY-kit?
* En Raspberry Pi 2B, en liten strömsnål dator (fyrkärnig, 900mhz) med 3.5mm stereojack, HDMI, en USB strömmatningsport, Ethernetport och fyra USB-portar. Och jo, en "slot" att peta i MicroSD-kortet i.
* En strömförsörjning, 5V 1A som standard, men lyssna med personalen om att få byta denna mot en kralligare variant, annars kommer du stöta på problem om du vill ansluta fler USB-enheter!
Jag dealade till mig att få byta bulan mot en 2.4A variant för en extra tjuga i pris.
* Fjärrkontroll som består av en USB 2.0 plutt (Radiomott) och själva fjärren. Den har touchpanel samt styrkors, musknappar, volymkontroll och några till. Fullt tillräckligt att navigera runt i de flesta mediaspelarprogram.
* Ett trådlöst nätverkskort (TP-Link, 150mbps)
* Kort HDMI-kabel, ca 1m?
* Ett monterat och förinstallerat MicroSD med Linuxdistributionen Kodi och OpenELEC (Den senare är själva mediaspelargränssnittet)

Jag testade först att bara dra igång det hela för att få en känsla för hur fjärren funkade och vad jag kunde förvänta mig av det hela. Det tar typ 10sekunder att starta upp en RaspberryPi med Kodi och OpenELEC. Det är också hyfsat enkelt att hitta inställningsgränssnittet och komma överens med fjärren! När man fattat är den riktigt bra!
Efter konf av mitt trådlösa (hittade enbart 2.4ghz?) var jag online och uppdateringar startade automatiskt av en bunt moduler.
Sedan var det enkelt att hitta min NAS UPnP-server, hämta några Play-moduler för TV-tjänster som SVT Play, YouTube och lite så.


Spelar lite musik via HDMI

Nåväl, detta var inte syftet med mitt Pi-köp utan det var möjligheten att nyttja en Pi som "endpoint" till Roon Labs! Det var en lätt match att följa guiden här.
Jag köpte samtidigt med kitet ett extra MicroSD (8Gb) för att kunna laborera utan att sabba grundkortet. (Det hade varit nästan lika enkelt att använda "ApplePi-Baker" för att göra en säkerhetskopia på originalet, och sedan använda samma kort)


Guiden jag länkade till fungerar utmärkt, så jag upprepar den inte här, men ni är välkomna att fråga om ni undrar ngt.

Med en skärm kopplad till Pajen ser JessieLite och Roon Advanced Audio Transport (RAAT) ut så här:

Eftersom syftet för mig var att använda en USB-dac kopplad till Pajen behövde jag inte krångla med många inställningar.

Jag tyckte inte det lät illa alls, utan snarare väldigt trevligt! Drivrutinsfria USB-dacar (och även USB2SPDIF omvandlare) är bara att jacka in och dyker upp direkt i Roon Labs Audio Setup.
Konfigurera ljudutgången till vad som är lämpligt och eftersom RAAT-Pajen bara är en "brygga" så känner inte Roon av vilka format som stöds. Jag var lite virrig och missade konfa DSD till DoP vilket resulterade i ofiltrerad DSD rakt igenom... (Musik hörs men med ett väldigt högt brus)

I RAAT läget har jag bara ström och ethernet inkopplat till Pajen, förutom USB anslutningen till DAC'en då förstås.
I mediaspelarläget tillkommer TP-Link nätverksadaptern (jag har ingen trådanslutning där denna används) samt HDMI och den lilla USB-plutten till fjärren.

Sjukt användbar liten pryl! Skriv ngn rad om ni använder Pi till något skoj?

Kitet kostar just nu 699:- på kjell.com, vill du hellre ha en ännu snabbare prolle så kostar samma kit med Raspberry Pi3 999:-, men då 3:an har både WLAN och Bluetooth undvek jag det(?)

Edit: Damned auto-correct! Kralligare ska inte ersättas med krassligare

Lite länkar att spana in. Olika smaker av mjukvaror för uppspelning av media/musik på din nya Hallon-paj!:
Baserade på MPD (Linux Music Player Daemon)
Volumio
moOde
RuneAudio

Baserade på Kodi, tidigare känt som XBMC.
openELEC
OSMC (Open Source Media Center)

Generell Linux, mycket konfigurerbar.
dietPi (Lite mera hackande, men en väldigt "liten" installation

SqueezeBox-spelare
piCorePlayer (Squeeze Audio Device, alltså Pajen dyker upp som en Squeeze player till din befintliga Squeeze-server )

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
HLindgren Posted - 2016/11/22 : 17:24:56
Även testat Chromcast (TV) med LMS, det fungerar det med. Den går att synca med övriga , fast tyvärr lider den av hemsk tidsförskjutning. Tydligen har Chromcast Audio en inställning för det där. Löste det med att sätta delay på starten. Då han Chromcasten med. Fast vid nästa låt så tappa den det igen. Tyvärr.
AlfaGTV Posted - 2016/11/22 : 14:31:21
Kul att det fungerade bra! Och visst finns det fog för LMS och den infrastrukturen fortfarande, det fungerar ju förbaskat bra.

Själv har jag provat på den lille kusinen NanoPi NEO men den är mera begränsad i sin användbarhet tycker jag, än så länge iaf!
HLindgren Posted - 2016/11/22 : 12:04:48
Så, då har jag lyssnat en del på HifiBerrys AMP+. Den gör inte bort sig alls. Visst saknas det kraft, men det beror mer på mina högtalare. Ett par lättdrivna är vad de vill ha. Fast å andra sidan som min fru säger, för bakgrundsmusik duger det långt. Så kommer nog bygga en med 7-8 Zooner till det nya huset.
Och en annan sak...Räkna inte ut LMS den fungerar hur bra som helst med en HallonPaj.
warp56 Posted - 2016/11/08 : 21:53:03
Kollade nu och det finns 3 varianter och jag köpte digi+ standard utan trafo.
AlfaGTV Posted - 2016/11/08 : 21:36:17
Både Digi+ o Digi+ Pro har galvanisk åtskiljning på elektriska RCA med trafo? Iaf mina.
Pro varianten har däremot separata XO för 44.1khz baserad PCM och 48khz.
warp56 Posted - 2016/11/08 : 21:22:07
Det finns dock en usb uppgradering till min dac under begränsad tid nu som jag skulle vilja testa. Vet dock inte om det löser problemet. Surt om det blir samma sak.
warp56 Posted - 2016/11/08 : 20:57:13
Har dåligt med kunskaper hur detta funkar men jag har en diy Aya II DS dac med TDA1541A.
Usb delen med pcm2706. Det konstiga är att efter många försök med att bryta strömmen eller starta om picoreplayer så hoppade det igång. Vid ev. omstart så blev det tyvärr samma sak. Det lät dock riktigt bra även i usb läge när det väl funkade men kändes lite buggigt.

Nu har jag dock inte det problemet med digi+ kortet när jag kör coax, funderade på pro men det sitter redan en pulse trafo i min dac så jag behövde inte digi+ pro varianten.AlfaGTV Posted - 2016/11/08 : 19:40:11
Rolf-san, det finns ett otal olika varianter av SBC'er (Single Board Computers)
Titta t.ex. här för de "mindre" varianterna!
Jag har två st Nano Pi NEO på order, för en titt på vad man kan använda dem till!

warp56, skönt att du fick till det, men lite konstigt att du hade lock-trassel på USB?
Vad har du för USB interface/DAC?
warp56 Posted - 2016/11/08 : 18:30:39
En till som precis köpt en pi3 för att ev. släppa min touch som börjar krångla lite. Funkade dock sådär till att börja med. Använder mig av picoreplayer och usb-ut till min dac. Det visade sig att det inte va helt lätt att få signalen att låsa av någon anledning på usb utgången? Så jag införskaffade istället en hifiberry digi+ och nu funkar det över förväntan Ljudkvaliteten är riktig bra med tanke på vad dessa miniatyrprylar kostar.
Rolf-san Posted - 2016/11/08 : 16:04:09
Lite OT, kanske. Men är det här en konkurrent?

https://www.aliexpress.com/store/product/New-Orange-Pi-Zero-H2-Quad-Core-Open-source-development-board-beyond-Raspberry-Pi/1553371_32760774493.html
skropp Posted - 2016/11/04 : 15:56:15
@AlfaGTV moOde 2.7 och Spotify Connect Web 0.0.3 alpha
HLindgren Posted - 2016/11/04 : 15:42:38
Jo jag har satt ihop 3 pajer med HifiBerrys AMP+. Inga problem att byta från olika musikkällor från Squeesservern. Hade lite problem att få igång Spotify , den gick men fick inget ljud. Men tror det är löst. Får se när alla 3 zoonerna är igång samtidigt.
AlfaGTV Posted - 2016/11/04 : 09:57:14
Gott att höra, det blir ju genast mera användbart på det viset. Och det var ju just att få Connect att släppa ALSA om man vill byta "ljudkälla" på pajen.
Vilken version kör du av moode/kernel?

skropp Posted - 2016/11/03 : 21:59:15
Tidigare så släppte inte Spotify Connect alsa när man pausade musiken eller playlisten tog slut, men jag uppdaterade mitt system i helgen och det har skett en del förbättringar. Jag behöver bara pausa/stoppa musiken nu för att kunna byta mellan Spotify Connect, MPD och Airplay. Funkar riktigt smidigt nu!
AlfaGTV Posted - 2016/11/03 : 20:51:23
HLindgren, såg att du kastat dig in i paj-träsket i en annan tråd!
Jag har ingen koll på flerzonslösningar annat än att jag vågar fullt ut rekommendera Roon även där. Pajerna är utmärkta välljudande "endpoints" men kräver ju då en hyggligt kvick NaS eller pc/Mac/Linux som server.
Förresten, visst borde det väl gå att greja med zoner även med Squeeze-systemet? Pajerna kan ju agera piCorePlayers också?

skropp, låt oss höra hur det går med att kombinera Spotify Connect, Airplay och moOde mpd-spelning? Jag har fått intrycket att man måste byta ljudkälla o fickla litet?

Själv har jag beställt ett par Nano-Pi från eBay! 75:- styck!
skropp Posted - 2016/11/03 : 18:18:16
Jag kör sedan ett tag tillbaka en RPi2 för strömmad musik inbyggd i en förstärkare. IQaudIO DAC+ som D/A-omvandlare och moOde + Fornoths Spotify Connect som SW. Låter bra och fyller de behov jag har; Spotify connect för mig så att jag kan styra Spotify via mobilen eller datorn direkt från Spotifys appar, Airplay för flickvännen som vägrar testa nåt annat än iPhone, och radio via moOdes gränssnitt. Enda som återstår är att köpa ett stort USB-minne för rippad musik.
HLindgren Posted - 2016/09/14 : 13:52:34
Hur fungerar det med Multizoon och syncronisering. Och finns det något bra GUI för hålla koll på allt. Ska bygga nytt hus, och vill ju gärna ha ett Multizoon system, tankarna går till HEOS, MusicCast, Sonos med flera. Sen finns ju Rasperry Pi , väldigt lockande om det finns bra lösningar.
AlfaGTV Posted - 2016/09/14 : 10:30:11
Nu har jag spelat på en blandning av Pi-lösningar under en längre period och ville bara lufta några tankar kring detta.
Jag har alltså två Pi2 och en Pi3. Dessa fungerar utmärkt och jag kan inte upptäcka några ljudmässiga skillnader dem emellan, men föredrar att använda Pi2 som musik-spelare medan Pi3 oftast körs som Kodi-mediaspelare med utmatning via HDMI. Pi3 har ju inbyggd WiFi och BlueTooth och drar en smula mer kraft, men är också bättre på att spela upp blueray-rippar.

För musik har jag nu fyra olika HATar:
Med analoga utgångar:
SabreBerry DAC (ES9023)
PiFi DAC+ v2.0 (BB/TI PCM5122)


Med digital ut:
PiFi Digi+
Hifiberry Digi+ Pro

Av nyfikenhet köptes en enklare linjär PSU från eBay också. (Jag köpte eg. två, en 5V för Pi och en 9V för min S.M.S.L M8 DAC)

Eftersom jag kör Roon så är det på det viset jag nyttjat dem, alltså som "endpoints" och det fungerar helt klockrent.
Jag har i de flesta fallen använt Raspbian Jessie Lite som OS/image. Med denna på SD-kortet har det aldrig varit några problem att ansluta till Pi'en och installera Roon Bridge
Detta har fungerat klockrent och på det viset har jag enkelt kunna koppla in en USB-kabel till DAC'en och denna har också dykt upp i Roon som tillgänglig endpoint.
Som alternativ och en ännu enklare lösning för Roon användare rekommenderar jag Hifiberrys egen certifierade Roon Image
Den identifierar automatiskt vilken typ av kort du har anslutit och du behöver inte alls konfigurera något. Den har fungerat med samtliga av mina kort trots att bara ett av dem är ett officiellt Hifiberry-kort. (Ej testat med SabreBerry DAC)Med Hifiberry image kan du dock inte ansluta ngn USB-enhet som blir tillgänglig i Roon, enbart HAT-kortet.
Ljudmässigt kan jag inte påstå att jag hör ngn skillnad mellan Hifiberry eller Jessie Lite.

Med de båda korten med analog utsignal är skillnaderna små, och kanske helt baseras på mina förväntningar. Sabre-kortet upplevs en smula mer hifi och den Burr-Brown baserade DAC+ är mera förlåtande och mindre upplöst. Båda låter dock mycket trevligt och är fullt jämförbara med den analoga utsignalen från en Bluesound Node2.

Korten med digital output upplever jag ganska olika och faktum är att den billiga kina-kopian, PiFi Digi+ är den jag gillar allra bäst. Den har en härlig dynamik och spelar med pondus, substans och finess.
Min förhoppning om Digi+ Pro kortet har inte uppfyllts, utan upplevs som grått, lite tråkigt och med sämre upplösning. Varför? Ingen aning, det borde vara tvärtom med sina dubbla klockor (en för 44.1khz baserat material och en för 48Khz)

Oavsett HAT kan jag ju ansluta Pi'erna via USB till DACen också och enligt hörsägen skall ju det vara ett dåligt val då USB-bussen delar IRQ med Ethernet på pajerna. Dessutom blir klockningen kompromissad på ngt sätt jag förträngt.
Oavsett dessa brister låter USB lika bra som PiFi Digi+ eller ännu bättre. Dessutom får jag ju ut både 32/384 material eller DSD128 via USB. Dessa uppfattningar gäller givetvis i min setup och DAC i de fall digital signal har matats ut har varit S.M.S.L M8 med linjär nätdel och Audiobyte Black Dragon. Båda dessa har mycket bra USB-implementation i mina öron!

Vad som kvarstår att prova är att ansluta Pi'ens I2S interface direkt till DAC'en för att slippa formatförändringar i realtid. Väntar dock på förtydligande från Hifiberry när det gäller pinout på Digi+ Pro-kortet.

Andras åsikter och tankar välkomnas! Jag har ju t.ex. inte kört moOde/Rune/Volumio eller liknande i ngn stor utsträckning.
Jojje66 Posted - 2016/08/29 : 22:15:24

Bingo!

Tack Micke!
AlfaGTV Posted - 2016/08/29 : 22:03:15
Testa att rikta webbläsaren till samma adress som till Rune, men följt av endera ":9000" eller ":9001"
Det borde funka?
Vh Micke (som själv har spelat Squeeze-baserat på kvälllen!)
Jojje66 Posted - 2016/08/29 : 21:07:09
Sitter just nu och lyssnar till vad som strömmas via den lilla alltiettlådan. Visst låter den riktigt bra men inte tror jag på någon bansopning med dina små lådor Micke.
Här har jag nu kommit till nästa pajkapittel. Denna gång handlar det piCorePlayer. Mycket för att jag upplevt både Moodeaudio.org och Runeaudio som jag hittills hunnit testa som mer eller mindre svårhanterbara. Dags att ge sig på ett för mig mer bekant användargränssnitt då det är baserat på Squeezeboxservern LMS. Då funkar även styrappen SqueezeCommander. Ljudmässigt kan jag inte uppfatta några skillnader men det känns absolut enklare att hantera. Dock har jag inte hunnit i mål än. LMS ligger i nyaste versionen av pCP som en egen flik och jag hittar ej var man öppnar webbkontrollen för LMS så att man kommer åt alla plugginprogram mm. Vore ju tex. checkt att dra ner Triodes Spotifyapp. Har någon annan testat detta och kan komma med något litet tips?

VH Johan
AlfaGTV Posted - 2016/08/26 : 16:21:57
Lite nyheter för oss paj-fantaster:
Hifiberry Digi+ Pro
Redan beställd!

Jag har provat en massa olika konfigurationer me pajerna och kan väl bara säga att DAC-korten i HAT-format inte alls gör bort sig, tvärtom de låter fantastiskt!
Men att ta ut digital signal via Digi+ till en bra DAC är ännu bättre. Och med förbättrade klockor och dessutom I2S-möjlighet i Digi+ Pro lät det för bra för att motstå!

Har du redan en DAC eller DDC med ett bra USB interface så tycker iaf inte jag att det finns ngn anledning att hänga på ngn HAT på pajen. USB ljudströmmen håller MYCKET hög kvalitet vill jag påstå.

Sen finns det ju en enkelhet och smidighet att vinna med en allt-i-ett-låda som t.ex. den Audiophonics RaspiDAC med ESS9023 som Jojje investerade i. Vi har ännu inte jämfört men jag misstänker att hans RaspiDAC ganska bekvämt sopar banan med mina hembyggen!Mats E Posted - 2016/07/13 : 18:37:54
quote:
Har du provat skippa PiFi+ o köra USB direkt?
Fungerar väl bra, men lika bra?

Nej, har inte hunnit prova det ännu.
AlfaGTV Posted - 2016/07/13 : 13:47:36
quote:

Raspberry pi, PiFi digi+, Chord Mojo DAC, Thinksound On1 lurar samt Roon Bridge blir...

Har du provat skippa PiFi+ o köra USB direkt?
Fungerar väl bra, men lika bra?
soundbrigade Posted - 2016/07/13 : 05:20:15
Pac, för 17!!!! Du får skapa en speciell avdelning för Hallonpajer. Här vräker det in kanonförslag!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000