HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Strömlist

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Figge Posted - 2017/12/03 : 14:16:12
Finns det någon strömlist med minst 6 uttag och utan filter?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Rolf-san Posted - 2017/12/15 : 18:06:53
quote:
Man får inse att man måste fortsätta att lära sig...

Du är inte ensam.

Som konsulterna brukade/brukar? säga:
För att fortsätta vara bra måste man hela tiden bli bättre. Puuhhh.
lampuradio Posted - 2017/12/15 : 17:00:31
Mobilen innehåller ju faktiskt en radiosändare... Moderna varianter är ändå bättre än de tidiga GSM-telefonerna (om nån minns dem, med utdragbar antenn och batteritid på 10 timmar standby). De körde sin sändare på full effekt i alla lägen, men nyare kan dra ner uteffekten om de är på rimligt avstånd från närmsta mast.
soundbrigade Posted - 2017/12/15 : 16:55:03
Och mobiltelefoner. Det djävla rasslat ner det rings från en slik apparat letar sig ofta in i vissa av mina förstärkare och jag har nästan som det gamla modemknattret i högtalarna när jag spelar skön musik.

fanns det inte regler för hur apparatur fick störa egentligen??
lampuradio Posted - 2017/12/15 : 16:27:21
Jag ögnade just igenom "artikeln" som länkades till. Omfattande och intressant och väl värd att återkomma till när man har tid.

Troligen har jag blottlagt lite kunskapsluckor hos mig själv genom att inte ta problemet på fullt allvar. Efter att ha studerat schemor på lite modernare apparatur (som jag inte använder) inser jag, att den äldre tekniken, med mycket järn pga 50 Hz nätdelar och transformatorkopplade slutsteg, är mindre känslig än moderna lösningar. Man får inse att man måste fortsätta att lära sig...

En rackarns otrevlig störkälla, som också nämns i artikeln, är moderna ljuskällor. Detta blir mycket tydligt om man försöker lyssna på mellanvågsradio (inte så vanligt, men kan vara kul; utomlands finns mer att hitta på det bandet). En "lågenergilampa" med lysrör lägger en matta av RF-störningar över hela frekvensbandet, likaså vissa traditionella LED (med inbyggd elektronik). Denna RF kan vara modulerad med diverse skräpsignaler inom det hörbara området och skulle lätt kunna fångas upp av oskärmade eller dåligt skärmade kablar och påverka lyssningsupplevelsen. Numera finns så kallade "filament LED"-lampor. Dessa ger bra ljus och har ingen drivelektronik (de har "rätt antal dioder" för drivspänningen). Det blir såna framöver.
AlfaGTV Posted - 2017/12/15 : 15:09:56
Och jag inser att jag till viss del blandade ihop denna tråd med DIY-tråden om nätfilter. Nåväl, inget problem egentligen.

@Rydberg, jo visst bidrog han med lite konkreta scheman också. Jag antar att det finns dokumenterat i artikeln Det smutsiga nätet. Om inte borde hans input finnas som förslag i tråden som artikeln genrerat. Jag orkar dock inte gå igenom hela denna ..

@lampuraudio, jo de inbyggda filtren som i princip sitter som en "piggyback" på IEC apparatanslutningar har jag sett. Men aldrig i en Hifi-apparat tror jag?
Och det andra du belyser är väl det som är mest intressant tror jag, att få till själva utförandet av en vettig strömfördelare, som om inte annat iaf inte tillför några egenheter. Med potential att öka välljud för den som ser det som en möjlighet givetvis. Oavsett, vi behöver väl alla en strömfördelare för att ansluta alla apparater man behöver idag? Och behovet av att ansluta switchade förbrukare och liknande ökar ju.
Rydberg Posted - 2017/12/15 : 13:23:18
AlfaGTV> Kunde inte Morello bidra med sådan konstuktion? För mig han skrev något om det på Euphonia innan han blev kickad.
lampuradio Posted - 2017/12/15 : 13:16:41
@ AlfaGTV: Lite olika synpunkter bidrar till kreativiteten, skulle jag tro...
Jag hade några lösa nätfilter, som man skulle montera inuti resp apparat. Det var som en kub med 4 cm sida och en fästskruv och 4 tåtar. Fas och nolla skulle gå igenom filterburken, som i princip innehöll ett par HF-drosslar och en avstörningskondensator. Dessa var effektiva för att få bort spikar och skräp som förr ofta uppstod när kylskåp, tvättmaskiner, hissar etc koppades in och ur (flerfamiljebostad). Detta är väl lite special för den som bygger lite själv, men en multikontakt med sådant inbyggt kan säkert vara till nytta. Att det är bättre med rejäla grejer är det ju ingen tvekan om; tyvärr finns mycket skräp på marknaden. Om det är frågan om lite högre strömuttag är det ju väldigt viktig med ordentliga ledare och bra kontaktfjädrar etc.
AlfaGTV Posted - 2017/12/15 : 12:34:55
quote:
Därav har jag svårt att se att ljudet som sådant påverkas av hur man anordnar kraftmatningen. Självklart kan en "dålig" nätdel sprida störningar och då är man betjänt av ett nätfilter, men själva kontakterna och kablarna tror jag inte gör så mycket till eller från.

Det är givetvis ett sätt att se på det hela, även om jag inte alls delar den uppfattningen. Men, låt oss inte göra detta till en kabeldiskussion, utan istället en källa till inspiration och information för de som vill prova upplevelsen av ett enkelt och rimligt kostnadsdrivande nätfilter!
Jag fortsätter leta efter något lämplig råmaterial för moddning. Precis som tipset om Direktronik tidigare så är jag också inne på samma typ av strömfördelare som brukar sitta i korskopplingsställ och serverkabinett. De är ofta uppbyggda på samma sätt som de patetiskt prissatta hifi-prylarna, med varistor, avstörningskondingar och kraftiga metallbleck/stavar som distribuerar fas, nolla och jord.
lampuradio Posted - 2017/12/15 : 10:51:09
Alla nätdelar, sedan man släppte de s.k. allströmsapparaterna, har sina inre kretsar galvaniskt skilda från matningen (230 V). Jag tror tom att det finns krav på minsta överslagsspänning mellan primär och sekundärkretsar (> 1000 V eller nåt sånt). Detta gäller även switchande nätaggregat, bara att där är switchkretsarna före själva "nättrafon", som jobbar med hög frekvens och därmed kan göras liten. Den har dock galvaniskt skilda lindningar.

Sekundärsidan (likströmsmatningen till de faktiska kretsarna man har) består ju till stor del av stora kondensatorer mellan + och - . Dessa kondingar "äter" effektivt upp all växelströmssignal som kan förekomma på likspänningen som matar kretsarna - både matningsrippel (100 Hz) och eventuella signalrester från förstärkarkretsarna etc. Därav har jag svårt att se att ljudet som sådant påverkas av hur man anordnar kraftmatningen. Självklart kan en "dålig" nätdel sprida störningar och då är man betjänt av ett nätfilter, men själva kontakterna och kablarna tror jag inte gör så mycket till eller från.

Har man problem med distorsion i nätet, kan man köra via en "ren-sinus-UPS" eller en skyddstransformator, dessa (de bättre) garanterar ju skräpfri 50 Hz med låg distorsion (för känsliga datorer...).

Likströmsspärr i form av en kondensator eller två funkar ju rent tekniskt och om man faktiskt har ett sådant problem kan man väl testa. Det finns ju dock vissa risker med vissa värden på C om man har trafos som bidrar med lite L, för då kan man få intressanta resonansfenomen. Hur det skulle yttra sig vet jag inte, men reaktiva strömmar pga fasförskjutning är trots allt strömmar som kan värma ledningar och lindningar.
soundbrigade Posted - 2017/12/15 : 10:39:32
quote:
För mig är det nog mest magstarkt att man kan få konsumenter att tro, att ljudsignalen går via kraftkablarna. Jag saknar fullständigt indikationer på att det funkar på det viset.


Man kan betrakat det som så att du faktiskt modulerar den likriktade och filtrerade nätspänningen. Men om du gör omvandlingen AC/DC korrekt, som Time noterade spelar det absolut ingen roll vad som sitter innan nättransformatorn primärsida.

Jo, för stollana som lurar på oss dura nätkablar spelar det roll ...
time Posted - 2017/12/15 : 10:18:18
Det handlar givetvis om filterverkan mot nätet och mot de andra apparaterna, inget annat.
Att den sista metern kan ge "förbättringar" är givetvis ren nys men att den filtrerar och neutraliserar diverse skräp kan man möjligen tro på.
Någon sa att med korrekt konstruerade nätdelar hör man ingen skillnad och det kanske är sant ?
lampuradio Posted - 2017/12/14 : 22:43:54
För mig är det nog mest magstarkt att man kan få konsumenter att tro, att ljudsignalen går via kraftkablarna. Jag saknar fullständigt indikationer på att det funkar på det viset.
FBK Posted - 2017/12/11 : 14:30:48
quote:
Det mesta är "lite magstarkt" inom hifi idag :).

Instämmer!
Snutten Posted - 2017/12/11 : 11:24:19
Det mesta är "lite magstarkt" inom hifi idag :).
time Posted - 2017/12/09 : 12:02:23
Den där Naimkabeln var ju listig (!) i det avseendet att den var stjärnjordad, borde vara obligatoriskt i hifi !
Sen var det kanske lite magstarkt med över 800 spänn för en vanlig dosa, stjärnjordad eller ej. Naim har aldrig brytt sig om kablar tidigare.
DIY kanske ? lägger en tråd där tror jag när jag ändå håller på..
Rydberg Posted - 2017/12/08 : 11:50:19
quote:
De som Rydberg rekommenderar såg seriösa ut, men min tyska är inte vad den borde vara så jag förstod inte om de innehöll något mer? Tyristor, avstörningskonding?


Nä det är rakar rör. Det som står är att innerledarna är uppbyggda av massiva kopparskenor som är monterade i ett dämpsystem så att de inte ska vibrera. Vidare är ett barnskydd integrerat, man kan inte peta ned något i enbart ett hål (fungerar väldigt bra). Massivt hus av aluminium och de båda delarna är extra kopplade till varandra med extra ledare. En bra list helt enkelt till vettigt pris, dessutom Made in Germany.

Angående DC-fälla så har mina Bryston 28B-SST redan sådana inbyggda i nätdelen. Sybarite Audio no1200 har även det ett DC-filter inbyggt på powerkortet och den för no1200 specialkontruerade trafon har dessutom en extra stor kärna för slippa dessa problem. Det är med avstånd den tystaste stora toroidtrafon som konstruktören stött på
AlfaGTV Posted - 2017/12/08 : 11:00:33
quote:
Supras nätkablar är väl kända som dämpande så till den grad att de upplevs som instängda!


Nej, det är väl inte mitt första val heller men det var den enda nätkabel med skärm jag hade som jag var villig att låta gå till slakt!
Jag ska hitta en lämplig liten lådda att innesluta DC-fällan i först, och sedan ta till någon trevlig kabel.
Bernt Jansson Posted - 2017/12/08 : 09:52:08
DC-fälla som länkas till här är som sagt en bra grej. Det är första åtgärd mot brummande toroidtransformator.
räven Posted - 2017/12/08 : 07:24:56
Supras nätkablar är väl kända som dämpande så till den grad att de upplevs som instängda!

Skulle själv aldrig få för mig att använda deras nätkabel men det är jag det.
AlfaGTV Posted - 2017/12/07 : 22:40:46
Jag har nu mätt upp likspänningen över DC-käkaren (DCT02) och när jag tidigare installerade den så var den mycket liten, mellan 7 och upp till 19mV. Det pendlade lite grann upp och ned och var svårt att få ett tydligt värde. Nu skall sägas att just ikväll uppfattade jag inget brum innan jag kopplade in DC-ätaren, men det dyker upp då och då, oftare här än i gamla lägenheten som sagt.
Jag har även dragit en lång apparatsladd från ett annat uttag då jag uppfattade mindre brum från detta. Med DCT02 kunde jag nu ansluta i närmaste uttaget och jag kostade även på mig en skärmad kabel, Supra i det här fallet.
Och nu har gumman blåst håret! Och betyget är att DC-blockeraren gör sitt jobb
Jag uppfattade även nu ett litet brum i slutsteget men det var kraftigt reducerat och inte hörbart från lyssningsposition. Jag mätte upp 390mV över DCT02!!!

Mission accomplished! Som grädde på moset tycker jag det låter bättre också? Men det kan säkert bero på att jag gick från en 5m lakritssnöre till en knapp meter Supra med vettiga kontakter!
FBK Posted - 2017/12/07 : 22:24:38
Inte dålig konstruktion (Karan är kända för att vara bra konstruktioner av vad jag läst genom åren), har varit med om slutsteg som låtit men icke hos mig själv utan hos andra.
AlfaGTV Posted - 2017/12/07 : 21:44:56
Om jag förstått rätt så #8221;mättar#8221; man kärnan och det uppstår mekaniska spänningar i lindningarna...
Inget är nytt på hififorum dock;
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=7371&SearchTerms=diod
Rolf-san Posted - 2017/12/07 : 21:30:13
quote:
tyvärr är de stora toroiderna mycket märkbart känsliga för likspänning på elnätet.

Nej, nu förstår jag inte alls. Hur kan en trafo brumma av likspänning?
AlfaGTV Posted - 2017/12/07 : 21:22:00
Naj, tyvärr är de stora toroiderna mycket märkbart känsliga för likspänning på elnätet. Och nu efter flytten så märkte jag mycket oftare av de brummande toroiderna (alltså inte i högtalarna, utan själva slutsteget) än i förra lyan. Och när gumman blåser håret har slutsteget nästan valsat runt på egen hand! Njae, jag överdriver men ljudet har då varit tydligt och klart hörbart även när musiken varit på rätt högt.
Dålig konstruktion? Kanske, jag vet ärligt talat inte...
Rolf-san Posted - 2017/12/07 : 21:07:14
quote:
Total tystnad från feta slutsteget!

Uppriktigt frågat, utan insinuationer, placebo osv, hade du inte tyst innan?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000