HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Forsmans lek- och lärstuga - inte helt hundra. . .

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
FForsman Posted - 2021/03/26 : 22:53:59
Forsmans lek- och lärstuga

En högtalare som inte är helt hundra . . .


25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
FForsman Posted - 2022/11/21 : 12:07:04
En högtalare som inte blev helt hundra. . .

(men den landade på 99db i känslighet i alla fall )


Det började med en omsorgsfull CAD ritning (cardboard aided design).Och nu står det färdiga paret i arbetsrummet för insjustering och finslipning.

En god vän skulle fira 50 och ha kalas. Han var inte säker på att Dj:en han anlitat skulle hinna hem med flyget från USA så han frågade mig om jag hade grejer och kunde vara back up.

- Javisst, ljög jag och började bygga.

Hade ett halvfärdigt projekt liggande så jag behövde inte börja från scratch. Skönt att få en spark i baken och att äntligen färdigställa BÅDA högtalaren och inte bara den ena. Brukar få nya idéer när jag provspelar och mäter den första och börjar då bygga nästa projekt. Har en god samling högtalare för monolyssning på vinden om någon är intresserad... Riktigt så illa är det inte. Jag brukar plundra dem på element och skicka dem till tippen efter ett tag. Tur att dessa hade klarat sig i alla fallMed drygt 3kw i stegen så tror jag det finns lite headroom i min verkstad om ca 16m2. . .

Här är ett par byggbilder.Inte så dumt att ha sina gamla ritgrejer från gymnasiet på 90-talet kvar . . .Efter första varvet med överhandsfräsen.Lådor med hål. Saknas bara hål för diskanten.Provpassning av 75mm avloppsrör.Provpassning av element.Jag vill ha så stor strålande yta som möjligt i basen för att skapa så mycket attack i ljudet som möjligt och undvika portturbulens.Spånskiva är inte riktigt high-end men det går nog att komma ganska långt med gedigen stagning.Alla kanter fick en 10mm radie.Kabeldragning. Biltematerminaler och sladd från Hornbach. . .För att minimera portturbulens har jag satt en stagande liten baffel på insidan av portarna också. Det gör att jag kan köra radiefräsen där med vilket bidrar till att öka tåligheten för luftens hastighet i porten en smula.Lådorna i spänn med stagningen isatt.Stilstudie i stagning.Här står de på tork bredvid avfuktaren i en skrubb efter ett snabbt lager med hustruns väggfärgSådär, tog lite knappt 10 år från start till färdigt bygge. Det är tur att jag inte försöker försörja mig på det här. . .


Amatören Posted - 2022/02/01 : 19:26:15
quote:
Normala stativ för den här typen av högtalare är ca 50 cm höga (tror jag). Jag lyckades köpa 70 cm höga ben
Normalt vill man ha diskanten i lyssningshöjd, ca. 90-100 cm över golvet. Prova att vända högtalaren upp och ner, dvs diskanten nederst. Om du/ni tycker detta funkar så gör ett trapetsformad frontskydd så tar du bort synintrycket att högtalaren är upp och ner
abbot Posted - 2022/02/01 : 19:11:48
"...som att äta glass med hela ansiktet".
Vilken bra beskrivning!
Kan det bli bättre än så?
FForsman Posted - 2022/02/01 : 18:56:03
@Fredrik E: Ändamålsenligt och stabilt men funkar inte med resten av det 50-60-talsinspirarede möblemanget här. Märkligt att det bara är jag i vår familj som förstår att vardagsrummet egentligen är ett lyssningsrum. . .

@iMac: Dämpfötter kanske skulle kunna vara ett alternativ men jag misstänker att det trycket blir väldigt stort på de nedre skruvarna på fästet och för de övre skruvarna kommer att vara drag . Jag är lite skeptisk även om jag verkligen uppskattar att få tips och nya idéer. Tänker att någon form av upphängningsanordning från taket skulle kunna vara ett alternativ. Dock tror jag att golvstående är svårslaget ur vibrationssynpunkt.

Provade idag att placera båda högtalarna på stativ. Bakre hören på högtalaran 60 ut från bakväggen och 70 ut från sidoväggen. Radikal skillnad
Basen blev såklart lite tunnare men det går alltid att justera. Men, vilken ljudbild och så mycket bättre stereoperspektivet blev. Upplevde också att diskanten blev tydligare och att det blev lite mer snärt. Hustrun fick sitta i sweetspot när jag möblerade om och hon upplevde att musiken omslöt henne mera, som att äta glass med hela ansiktet
FREDRIK E Posted - 2022/02/01 : 15:47:47
Vet inte om det passar designmässigt men så här gjorde jag i biorummet. En tung betongsten i botten som jag sen limmade ett trästativ på, målat svart med sprayburk, blev ok i ett skumt biorum iaf.


[url=https://postimg.cc/NyJzcPsj][/url]

iMac Posted - 2022/02/01 : 15:29:44
Provat med dämpfötter på väggstativen?

https://www.ljudmakarn.se/produkt/sonic-design-daempkuddar-i-8-pack
FForsman Posted - 2022/02/01 : 12:02:12
Jag har gjort ett försök till stativ som blev sådär.

Jag tänker att jag vill ha ut högtalaran från bakväggen för att minska tidiga reflektioner. Min tidigare idé var att montera högtalaran på väggfästen. Det funkade utmärkt möbleringmässigt, hustrun tyckte det var ok men det lät inget vidare. Förvånansvärt mycket vibrationer fortplantade sig in i vägen via väggfästet vilket gjorde att väggen spelade med en hel del. När man lade örat mot väggen så var det tydligt hur mycket den lät. Jag kände tydligt hur den vibrerade bara genom att lägga handen på den. Att ha högtalarna på hurtsen under, med bara ca 10-15 cm luft mellan högtalare och vägg, upplever jag som bättre men inte bra.

Så, då tänkte jag att jag kanske ska göra som man normalt gör (för omväxling skull) och ställa högtalarna på stativ. De flesta köpestativ tycker jag inte är snygga och jag fick en idé som går i linje med hur möblemanget och stilen i övrigt ser ut i vårt hus och beställde åtta stycken string bordsben. Idén och designen som sådan är jag själv riktigt nöjd med men jag gjorde en stor miss och beställde för höga. Normala stativ för den här typen av högtalare är ca 50 cm höga (tror jag). Jag lyckades köpa 70 cm höga ben. Det kanske inte låter som en stor grej menmintrycket som högtalaren gör i rummet blir alldeles för påträngande. Det ser oproppertionellt ut.

Igår var jag lite sur men det har gått över. Det är viktig att våga pröva och går man lite utanför normen blir det ibland riktigt bra och ibland inte lika.

Två steg fram och ett tillbaka. Någon som vill köpa 8 st. 70cm höga string bordsben billigt?

. .Hur låter det då. Ja, jag har inte utvärderat om det blev något bättre. Insåg att detta inte kommer gå vägen när jag byggt klart första. Ska se om jag kan palla upp den andra på motsvarande sätt och jämföra.

FForsman Posted - 2022/01/27 : 22:17:08
- Ja, precis.
Det sitter en sensor på respektive kanal på kylflänsen. Går temperaturen upp till 80 grader ökar fäktarna (spänningen till fläktarna ökas från 24-28V). Vid 90 grader klipps strömmen till dess att temperaturen har sjunkit varpå strömmen gradvis släpps på igen (om jag fattat rätt själv)
Ryssen Posted - 2022/01/27 : 21:55:32
Är fläktarna variable?
Går dom fortare ju varmare steget är?
FForsman Posted - 2022/01/27 : 21:49:28
Då har jag skämt bort det nya LAB 1600 inte bara med nya tysta fläktar utan även med snabbkopplingar. Fint ska det vara. . .
Det blev knäpptyst. Inget trafobrum, inget väsande fläktljud över huvud taget. Endast ett mycket svagt, knappt hörbart tickande från fläktmotorerna.Imperial, ja det där med fläktar är lite intressant. Min lilla erfarenhet är at de ofta är duktigt överdimensionerade. Men, ska de klara att kyla ett steg som går stenhårt i 2 ohm tillsammans med massa andra steg och elektronik som alstrar värme samtidigt som det ligger ett tjockt lager damm på kylfänsarna är det nog bra med en fläkt som kan blåsa en liten kuling genom staget.
Imperial Posted - 2022/01/26 : 20:41:01
Jo dom där fläktarna e bullriga.
Ja har kört m bryggade ss1000 som e fläktlösa.

Men så fick ja upp öronen för AB International.
AB LX 600 bytte ja fläkt på å konstaerede att den inte behöver nån fläkt för mitt nyttjande.
Men så kom ja över ett par AB Precendent 9620 å dom har de värsta fläktarna ja vart me om.
Puh 48V fläktar tvåst som dånar som faan.
Dom låter ju som en hel byggtork.
Dom sk j vissligen kyla bort den grymma bryggkopplingen.
Men kunde dom inte sätta st dä man drar på efter behov..

Ja har varit snäll mot ena steget å kört utan å kört d på mina Tangent RS2 å de lirar bra på 9620 stgen..
FForsman Posted - 2022/01/26 : 19:03:48
Ikväll får det andra LAB 1600 nya tysta fläktar. Den förra blev tvärtyst (nästan). Hoppas det blir lika bra med den här för jag hittade inte exakt samma fläktar öven om dessa också ska vara väldigt tysta (de som liger på bänken är de gamla).

FForsman Posted - 2022/01/23 : 22:46:57
Man får passa på när man har farten uppe . . .
Nu hoppas jag det dröjer innan jag kommer skaffa nya förstärkare. Det har varit efterlängtat att byta ut min ful-lösning med aktiv delning och att använda en hembiorecivers alla kanaler för att driva elementen.
Ryssen Posted - 2022/01/23 : 22:45:23
Det gick snabbt...
FForsman Posted - 2022/01/23 : 22:42:36
Den brummande iP 900 har hittat ett nytt hem och till vårt hem har det kommit en ersättare.Ja, det kanske inte är helt förvånande vad som bor i det där paketet. Att det skulle vara något från ett lokalt företag och ett av deras alster från millenieskiftet är kanske inte helt otippat.Jag hade turen att hitta en mycket fin LAB 1600. Nu blir det LAB 300 till diskanten och en LAB 1600 till mid och ytterligare en LAB 1600 till bas/sub.

Nya tysta fläktar är beställda. Modifieringen jag gjorde på det tidigare 1600-steget har fungerat över förväntan. När man sitter i hörnet på vår soffa är man på armlängds avstånd från förstärkarna. Hittills har hustrun inte kommenterat det ytterst svaga surrandet som fläktarna ger ifrån sig. Det är en ganska bra måttstock för hon både hör mycket bra och är väldigt känslig för den typen av surr och brum.
FForsman Posted - 2022/01/22 : 22:45:06
Tack för de alldeles för vänliga orden martinsson. Jag är bara lite vanligt allmänt nyfiken Egentligen är jag humanist men inte utan ett visst teknikintresse förstås
martinsson Posted - 2022/01/22 : 07:02:31
Detta är något jag aldrig trodde jag skulle skriva, med det tydligt att tvättmaskinen har ett betydande 2'aordningens distortion bidrag i mätningen.

Ser riktigt bra ut, intressant, lärorikt och föredömligt utfört, tänker tillbaka på din utredning/undersökning av resonansetablering i tappade horn, vet inte vilken skolning du har i grunden men du uppvisar ett tydligt mönster av empiriskt ingenjörsskap både i metodik och utförande, imponerande.
FForsman Posted - 2022/01/22 : 00:50:58
Ikväll har jag familjen tittat på talang, ett program som jag bara inte klarar av. Däremot brukar jag gå in till dem i reklampauserna och tramsa och knycka fredagsgodis från barnen. . . Vilket ger mig lite tid till annat pyssel.

Så kom jag mig äntligen för att mäta upp mina TLBP6 lite mer ordentligt. Som tidigare diskuterats så finns det ett potentiellt summeringsproblem mellan den långa och den korta pipan. Simuleringen skvallrar om det och det jag byggt i praktiken representerar såklart inte simuleringen till 100%. Jag har därför gjort en lös botten som jag kan flytta och sätta på olika höjd i den korta pipan och på så sätt justera dess resonansfrekvens så att den summerar i fas med den långa. Det är så det är tänkt att funka i alla fall.

jag började utan extra-botten och har sedan kortat pipan ca 2 cm mellan respektive mätning med hjälp av den löstagbara extra-botten.

Första bilden visar vilka områden som påverkas. Bortse från att det ser lite stökigt ut vid 50 Hz. Förklarar senare i inlägget.Separerar man mätningarna lite ser man bättre var sweetspot liggerHär är den längd som jag troligen kommer gå vidare med och skruva fast vilket var i mitten ungefär i serien ovan. Jag har också petat i lite dämpull nere i kröken vilket jämnade ut det något till. Det är ingen smoothing på någon av mätningarna. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med att få till en frekvensgång från 30-190 Hz. Hela 2 1/2 oktav är mer än många andra liknande konstruktioner. Väldigt glad åt att fasen är så jämn också.Ett vattenfall visar att ringningen vid 110 Hz som simuleringen skvallrade om ser mycket bättre ut. Likaså uppe vid 180 Hz också. Det man kan undra över är ringningen vid 50 Hz.En svep och en mätning med förstärkaren avstängd avslöjar att det är något annat än högtalaren som smyger sig med in i mätningen. Så den bortser jag från helt. Synd bara att den pajade en annars så snygg kurvaTill sist en mätning på distorsionen. THD om 0,241% tänker jag inte är så tokigt. Särskilt med tanke på att det ligger ett 50 Hz brum i bakgrunden och tvättmaskinen var i gång i rummet bredvid samt att medelvärdet beräknas från ett betydligt större fekvensspann än vad som är tänkt att använda. När jag skriver detta inser jag at jag måste göra om distorsionsmätningen vid tillfälle med bättre förutsättningar.Någonting jag inte har koll på är hur luftens oliniaritet vid ökat/minskat tryck påverkar avstämningen. Det som ser bra ut på dessa mycket låga nivåer, kommer det också att se bra ut när jag kramar på eller ändrar det sig? Det återstår att se. Kanske jag kan få till en mätning utomhus på 10 m avstånd med massa W och jämföra mot att mäta i mynningen med milli Watt.

EDIT:
Här är en kurva spm visar Group Delay också.FForsman Posted - 2022/01/21 : 00:39:34
Så, då är problemen med iP900 lösta - för den är såld.

Det kom en snubbe som visste precis vad han köpte och var själaglad över skicket den var i och för den tysta fläkten. Brummet var en icke-sak för honom. Win-win

Idag kom det en påse godis i form av kablar. inget fancy men eftersom stegen har speakonkontakter så behöver jag fixa lite. Hittade kabel med 4-poliga kontakter billigt på tradera. Köpte 10m längder som jag kapar på mitten och gör två kablar av eftersom jag vill ha bananer eller liknande till högtalaren. under 100-lappen per kabel är inte jättedyrt. . .Fick kopplat ihop grejerna ikväll också. Hann nästan inte lyssna innan barnen skulle läggas men det verkar lovande. Behöver göra något åt den fula svarta kabelsalladen som syns lite för mycket för mins smak.quote:
Då är det dags att se upp med vart man sätter fingrarna, skulle spontant föreslå i öronen :)
quote:
Lägg till en brygga till så den kan ta mer DC?
Ska testa det även om just problembarnet har blivit sålt. Lite intressant om jag lyckas förstå varför jag inte lyckats
martinsson Posted - 2022/01/20 : 13:04:40
quote:
så har jag faktiskt köpt ett Powersoft M50Q, 4*750 W eller som jag tänkt 2*2500 W bryggat i 8 Ohm för att driva mina basar med, vore väl fan om inte det räcker till


Då är det dags att se upp med vart man sätter fingrarna, skulle spontant föreslå i öronen :)

Det roliga är ju att det kan låta kalas även på låga effekter, det är min erfarenhet, har kört aktivt med PLX2402 där jag drev scanspeak diskanter och vifa P17WJ på dedikerade kanaler och det lät förträffligt redan på mysnivåer, man fick vara lite försiktig med nivåerna uppåt bara :)

Personligen gillar jag proffssteg mest för de skyddskretsar för lasten (högtalaren) som erbjuds men även för de som skyddar steget i sig, jag är mer nervös när jag vrider upp med ett HK6100 eller liknande hifi prylar än jag är med tex. ett gammalt QSC EX4000, att de därtill kan låta alldeles fantastiskt gör ju valet självklart i min värld.

Kan inte förstå varför man inte tänker på liknande vis i hifisammanhang, bara en sån sak som en clip limiter, är det möjligen elementtillverkarna som lobbar för att detta inte ska vara med :)
iMac Posted - 2022/01/20 : 11:37:06
quote:
quote:Har du mätt upp hur mycket DC det är över filtret?

Ja, jag gjorde det precis när jag läste svaren. Jag har skaffat mig en ny multimeter som kan lite mer trix än min gamla, En Fluke 116. Med den verkar det gå att mäta likströmskomponenten i växelström. Jag har inte lyckats överlista den funktionen fören nu (tror jag). Om man får tro mina mätningar så ligger det en likströmskomponent om 0,6V över steget när jag mäter på terminalen för in- och utgående spänning. DC-filtret vill inte filtrera bort och jag får samma värde när jag mäter över diodbryggan också. Samma DC-komponent finns även i uttaget i väggen. Har också prövat och byta lite mindre kondingar om 2x10.000 micro f. Samma resultat.

Så jag verkar ha ca 0,6V DC men jag har inte lyckats göra ett filter som lyckas ta bort den. Spänningsfallet över diodbryggorna är 2,2V.Lägg till en brygga till så den kan ta mer DC?
FForsman Posted - 2022/01/20 : 11:08:22
Jag gillar Yamaha, robust, pålitligt och låter bra det jag har hört.

quote:
På tal om PA steg så har jag faktiskt köpt ett Powersoft M50Q, 4*750 W eller som jag tänkt 2*2500 W bryggat i 8 Ohm för att driva mina basar med, vore väl fan om inte det räcker till
Haha, inga blyga siffror. På något sätt känns det mitt projekt plötsligt lite modest. Mina 6 kanaler har mindre effekt tillsammans (2100 W i 8 Ohm) än en av dina baskanaler vilket gör mitt system känns lite mer "first Watt" i jämförelse. . .
FREDRIK E Posted - 2022/01/19 : 22:09:58
Trist att det inte funkade. Kan rekommendera Yamaha:s steg P3500S som jag har två av, helt tysta, fläkten går bara igång när jag spelar hårt, de finns ju även i kraftigare varianter om det behövs.

Blev inspirerad av ditt fläktbyte och har beställt ny fläkt till min QSC, ska bli skoj att höra skillnaden.

På tal om PA steg så har jag faktiskt köpt ett Powersoft M50Q, 4*750 W eller som jag tänkt 2*2500 W bryggat i 8 Ohm för att driva mina basar med, vore väl fan om inte det räcker till

[url=https://postimages.org/][/url]
FBK Posted - 2022/01/19 : 19:35:10
Ojdåläste inte det.
FForsman Posted - 2022/01/19 : 16:41:18
haha, vaket FBK och Tomas J. För PA-bruk eller för Hifi-bruk när man inte sitter med steget i knät så är det prima vara. Men, eftersom inte jag fick till det med DC-filtret så söker jag andra lösningar (andra slutsteg med tyst nätdel)

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000