HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Forsmans lek- och lärstuga - inte helt hundra. . .
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/03/26 :  22:53:59  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Forsmans lek- och lärstuga

En högtalare som inte är helt hundra . . .Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2022/11/21 18:05:08

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/03/26 :  22:55:40  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Saker som spelar - i stereo!

Äntligen har jag lyckats knåpa ihop ett komplett par högtalare. De är inte stora, spektakulära eller banbrytande men dom är två! När jag tänker, konstruerar och försöker lära mig blir det lätt att när jag väl byggt klart den ena högtalaren har jag redan kommit på en mängd nya idéer på alternativ eller förbättringspotential att det sällan blir ett helt par byggt. Istället sätter jag iväg och börjar experimentera med de nya idéerna. Faktum är att jag bara byggt klart ett enda par innan dessa och det var ett par synnerligen enkla fullrange MLTL med Tangband 3-tummare. DIY-hifi har varit ett stort intresse. Ibland så till den grad att jag vaknat mitt i naten och inte kunnat somna om för någon ny idé surrat i huvudet. Först efter att jag smugit upp, dragit igång HornResp och provkört idén i en simulering har jag kunnat somna igen. Men, som för oss alla så har livet sina prövningar och också vi har fått kämpa i vardagen varför hifi/DIY-intresset fått stå tillbaka. Men, i ett infall av klarsikt insåg jag att jag behöver bygga något bara för att ha lite kul så häromdagen färdigställde jag äntligen ett gammalt projekt som legat och retat frugan för att de bara tagit upp plats. Och inte nog med det, de sitter nu monterade i vardagsrummet OCH spelar musik ...

En ny start förtjänar en ny tråd. Kanske blir starten också avslutningen, kanske blir det mer. Det återstår att se och det är ok vilket som. Hur som helst så vill jag i alla fall visa hur det blev. Jag har också plockat upp de poster som handlar om den här högtalaren och postad dem igen här nedan. Ursäkta om jag idisslar gammalt material men jag tänkte att det inte skadade att samla text och bild på ett ställe.

I vilket fall. Nu sitter de där. På väggen, monterade med svängbara TV-fästen.Och efter lite pillande med MiniDsp:n så mäter de så här i lyssningsposition (inklusive sub).Här sitter jag och testar på gräsmattan för att få en uppfattning hur de mäter utan alla rumsreflexer.Och så här mäter de utomhus utan något pill i MiniDsp:n alls utom själva delningen. Delar gör jag vid 2000 hz och har en trött Dali Concsept 12 sub som jag delar mot vid 60 hz (inte med i sista mätningen utomhus förstås).Lyckades få kablarna att smälta in ganska väl ändå. Snurrade ihop billig två ledad kabel från Claes Olson till fyrdelad, mest för att det ser prydligare ut.

Hur låter det då, inte så tokigt alls faktiskt men det är långt ifrån kvalitén jag fick lyssna på vid förra DIY-träffen i Mölnlycke förstås. Jag måste undvika dessa träffar och särskilt Solhagas system om jag inte ska tycka att mitt eget låter urk. Men, jag ska inte jämföra äpplen och päron. För att vara en 6,5#8221; stativare så låter den grymt bra tycker jag. Det finns mycket att fila på såklart och jag har inte förstått och hört allt som behvöver fixas än men det jag direkt är nöjd med är basen. Ren och fin och går djup. Hela vägen ner till 40 hz. Det är klart att den inte klarar att spela särskilt starkt men med ett brant HP-filter vid ca 35 hz så kan man spela så högt som behövs i ett litet vardagsrum i hemma miljö. Något jag direkt saknar dock är att känna trumskinnen i bröstkorgen men det är inte att förvänta med så liten konarea heller. I vilket fall så är de ett stort lyft mot de fattiga datorhögtalare jag hade där innan. . .

Kanske en nystart, kanske inte, det återstår att se

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2022/01/14 22:01:14
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/03/26 :  22:59:48  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply

Stativare på MLTL princip - ett sedan länge avstannat projekt väcks till liv igen. - ytterligare en gång och blir klart (nåja)!


Det är inte tänkt att bli världens bästa högtalare men den ska bli klar och den ska spela bättre än den datorhögtalare den är satt att ersätta. Tanken är också att använda element jag har liggande. Så diskanten ovan och ett par Hivi D6.8 ska in i en låda av liten storlek så att de kan möbleras bort och försvinna i ett litet vardagsrum. Det är i alla fall tanken så får jag se hur det går

I en låda om ca 10 l med en 4,5*17 cm port simmar de ungefär såhär:Element och port är placerad enligt MLTL-principen för att släcka ut så mycket interna resonanser som möjligt för att minska ner på mängden dämpfluff.

Här har jag en liten brädhög att starta med som förhoppnigsvis ska bli till lådor.18 mm konstruktionsplyfa är inte det skönaste materialet att jobba med men det var tillgängligt och gratis. Tycker det är trevligare än spånskiva och dammar mindre än MDF när man jobbar med det.

Lite pussel för att se om jag sågat bitarna rättLim och spikpistol får duga för alla mina tvingar har fått fötter.

För att lådan ska bli tät kör jag på på lite målarfog på insidan som är något mjukt gucka baserat på latex istället för silicon. Går utmärkt att måla på om man skulle behöva.Hade inte sågat rätt, blev en hel del bitar över som inte passade...Nu hör ju inte alkohol hemma i det här forat men jag lovar för den är inte för invärtes bruk. I alla fall inte för mig. För högtalaren är det för invärtes bruk och det måste ju gillas. I vilket fall; basportarna försöker jag få till en liten tratt på för att minska ev. turbulens. troligen är det i den skarpa kanten som portturbulensen först uppstår och det kan inte skada att runda av kanten en aning. Lite värme med varmluftspistolen och det går att trycka ner dem över vinflaskan. Man får vara lite försiktig med värmen annars smälter röret. Det hjälper att värma flaskan något också men inte för mycket för då smälter röret av den värmen och kladdar fast i själva flaskan. Å andra sidan är materialet till portarna (50 mm avloppsrör) i stort sett gratis så man har råd att experimentera.Jag har tidigare försökt limma avloppsrör mot trä med trälim. Om någon mer än jag tror att det är en bra idé kan jag gå i god för att det är det inte. Nu körde jag med latexfogen istället. Funkade mycket bättre även om användningsområdet är tänkt att vara ett helt annat.

Nya bafflar till fronten fick fixsas då de jag tidigare gjort blev fel. Efter en match med överhandsfräsen och pelarborren börjar försänkningarna ta form. De blev inte helt jämna men inte värre än att det gick att fixa med exenterslipen. Jag har också gjort dem hela 5 mm större än diametern på elementen. Det kan låta mycket men det är betydligt bättre än att ha gjort dem perfekta och att de efter lite spackel och färg blir för små. Hur råkar jag veta det...

12 skruv per element är löjligt många. Antingen tycker man det är coolt eller så tycker man det inte. När man ska få alla skruvar att passa i islagsmuttrarna samtidigt är det lätt att tycka - INTE!

Nåja, genom att pilla i islagsmuttrarna försiktigt och sedan lägga baffeln med muttrarna neråt på plant underlag och ställa sig ovanpå den fick jag tryckt i muttrarna vinkelrätt mot baffeln. Sedan satte jag dit ellementet. Pillade i alla skruvarna, utan att islagmuttrarna var islagna. Kletade lite lim under var och en av muttrarna och drog åt dem. På så sätt hamnade alla muttrar rätt och jag kan ta av och sätta tillbaka elementet utan att någon skruv skär i gängorna för att mutterna sitter snett i hålet. Anledningen till att jag också limmade fast dem är att jag tidigare har upplevt att muttrarna kan ploppa loss när man försöker skruva fast elementet och lägger lite tryck på skruvmejlseln. Detta vill jag gärna undvika, särskilt när det sitter med så många skruvar som det gör. Länge leve skruvdragarenMan kan se att det blir ganska stor kraft av alla skruvarna. I trät står det nu HI-VI RESEARCH spegelvänt...Ofta tycker jag det kan vara svårt att få bitarna att passa perfekt och få till snygga övergångar. De tenderar att glida omkring lite när jag drar åt tvingarna. Därför prövade jag istället att skjuta ihop dem med lim och spikpistol med lite marginal för att kunna trimma bort överflödet med överhandsfräsen. Någonting som underlättade den här processen var helt klart att montera den underifrån i bordssågens skiva, vilket krävde lite modifiering av bordssågen men inte farligt mycket.Med exenterslipen försökte jag putsa till dem lite men jag måste erkänna att jag inte tycker finish är jättekul. Jag vill få ihop dem och höra hur de låter.På e-bay har jag hittat en trevlig radiefräs med ganska stor radie (25 mm). Tyvärr har jag köpt fel diameter på axeln, 6 mm istället 8 som det är i min maskin. Den största radien som jag har med 8 mm skaft är 10 mm så den fick det bli. Med facit i hand blev 10 mm ganska lagom på den härlådan även om 25 mm säkert hade varit bättre för baffelsteget.Alla kanter på lådan fick en radie, inklusive basporten som på så sätt förhoppningsvis tål en aning mer innan det blir turbulens i den.EDIT:

Tillverkning av stagning. Eftersom elementet är så stort i förhållande till bredden på lådan och med så otroligt kraftfullt gjuten korg kommer själva elementet att staga upp fronten. Därför stagat jag bara sidorna, topp och botten. Här håller jag på att göra hålen i staget för sidorna.Ett enkelt trick för att få ut pluggarna ur hålsågen är att nästan såga igenom, vända på stycket och köra det sista. Då är det så mycket lättare att få ut pluggen ur hålsågen.Här har stagen kommit på plats. Det översta staget fick jag sätta på sniskan för att få plats med diskanten.Som synes här har jag rundat av kanterna innan frontbaffeln limmades fast. Detta var nödvändigt för att få till avrundingen i hörnena. Hade jag limmat ihop allt hade det inte gått att trimma mer det överflödiga materialet med fräsen med de stål jag har.I avsaknad av tvingar får två st. transformatorer (som jag knappt orkar lyfta) och en skivstång duga när fronterna limmas på.Efter en omgång med radiefräsen ser det ut så här.Som sagt, finish är inte min starkaste gren men lite spackel måste jag nog kosta på dem. Hade inte justerat spikpistolen särskilt bra så den slog fula märken i trät. Rundingen och passningen mellan bitarna är ganska bra men inte osynliga så de behöver lite uppmärksamhet också.Här lyxar jag till det med grundfärg till och med. På det lägger jag ett lager av den färgen som hustrun köpt till dörrlisterna. Man tager vad man haver som Kajsa Warg sade (om du inte förstod det skämtet är du inte medelålders än... ).Torkbilder/mvhff

EDIT:

På vinden hittade jag gammalt dämpfluff som jag sparat från en kasserad KEF och som jag lyckats rädda från hustruns försök att slänga "skräp" jag samlar på mig :-)Dämpfluff i och provpassning av element.Internkablage av klassisk högtalarsladd ifrån Hornbach av en grövre sort som fanns i hyllan. Och högtalarterminaler från Biltema för hela 29 kr...Orkade inte löda utan körde på kabelskor för smidighetens skull.Terminalerna fick ett lager av Målarfogen. I lådan har jag förborrat 2 mm hål och använder små träskruv istället för islagsmuttrar.Det visade sig vara lättare att lägga tätningskletet på lådan istället för på själva terminalen.Högtalarterminaler på plats tätade med Målarfog och fastskruvade med mässingsskuv av bästa mainkvalisort.

32 skruvar senare är också elementen på plats.Äntligen dags för lite provspelning. Delar med ett gammalt Behringer filter och kör bas via ena kanalen och diskant via andra. Monolyssning i all ära.
Roade mig idag med att skruva isär en diskant bara för skoj.

En Seas 27tdfc. Den har en lite bakkammare. Har fått för mig att man skulle kunna sänka resonansfrekvensen genom att sätta på en större burk bakom men så stora ingrepp ska vi inte göra idag.Det lilla membranet i tyg sitter fast i frontplattan som i sin tur sitter med fyra små skruvat ner i magneten.Här har vi magneten med frontplatta och membran bortplockat. Det sitter en liten bit skum i hålet i mitten. Försökte inte pilla bort skummet men jag tror det är hål rakt igen till bakkammaren.Här är baksidan på frontplatta och membran.Närbild på membranet från insidan.Stilstudie av en pytteliten talspole. Notera dammkornet.

/mvhff

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/03/26 23:10:31
Go to Top of Page

solhaga
100.000-klubben

2666 Posts

Posted - 2021/03/26 :  23:24:46  Show Profile  Visit solhaga's Homepage Send solhaga a Private Message  Reply
Tack för att vi fick komma in i stugan!

Medlemspresentation.
Senast lyssnat.
Instagram.
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8349 Posts

Posted - 2021/03/26 :  23:27:50  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
Skönt att få tummen ur och göra klart..

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/03/27 :  07:48:02  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Härligt att se Forsman, du har sedan tidigare bidragit mycket till förståelse och kunskap, ska bli roligt och lärorikt att följa denna tråd, det piggar upp och inspirerar i dessa tider.

Man kan skaffa sig kunskap och insikt på flera olika vis, jag själv föredrar först empiri, dvs. prova ideér, och därefter, med resultatet framför sig koppla det till den bakomlighande teorin, det kanske tar lite längre tid, och många fel har det blivit genom åren, en del riktigt komiska, men jag tycker det är roligast så och jag har ingen brådska.

Men det gäller mig och vi har ju alla våra olika tillvägagångssätt.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2021/03/27 07:50:36
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2021/03/27 :  07:56:36  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Fint bygge och en exemplarisk dokumentation.
Tack för det.
Go to Top of Page

Grahnbarr
Starting Member

29 Posts

Posted - 2021/03/27 :  08:39:45  Show Profile Send Grahnbarr a Private Message  Reply
Snygga!
Byggtrådar är det roligaste.

...eller något
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7708 Posts

Posted - 2021/03/27 :  12:02:42  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Oj, vilket härligt reportage. Tack

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7376 Posts

Posted - 2021/03/27 :  12:18:09  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Härlig tråd, tack för titten.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

nisseW
Member

531 Posts

Posted - 2021/03/27 :  12:40:14  Show Profile Send nisseW a Private Message  Reply
Trevligt reportage

Blufföretag är ingen bluff, de finns i verkligheten!

Edited by - nisseW on 2021/03/27 12:40:41
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2021/03/27 :  21:38:17  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Snyggt jobbat som vanligt.
Kul att du är tillbaka.

Vad har du gjort med dina tappade horn som du kämpade med?

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/03/28 :  20:56:21  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Tack för alla trevliga och vänliga kommentarer. Jag blev så varm om hjärtat att jag var tvungen att visa hustrun.

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/03/29 :  22:37:40  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
quote:
Vad har du gjort med dina tappade horn som du kämpade med?


Oj, att du kommer ihåg det, kul! Det var många år sedan jag jobbade med den. Väldigt roligt och lärorikt.Den blev nog ganska lyckad ändå. Jag hade två mål, det ena att få den att gå ner till ca 40 hz, det andra att ha en så slät tonkurva så högt upp i registret som möjligt. Spelar den rakt utan allt för radikala fasvridningar så tror jag den blir lättare att dela uppåt och det kan funka med filter som inte är superbranta. Den här pjäsen mätte ganska bra efter lite fix med kvartsvågsresonatorer för att släcka ut ett par pikar och lite dämpning på rätt ställe. Martinssons och Circlomanens alla horn var utgångspunkten (särskilt THAM 12/15) men med tanke att kunna skaka om ett hem ordentligt - och inte ett dansgolv - och då offra några db känslighet till förmån för 10 hz djupare bas.#8232;#8232;Experimenthornet blev liggande och till slut åkte det på tippen. Några riktiga horn blev tyvärr aldrig byggda på den konstruktionen. Men, jag har lite andra idéer som kanske behövs luftas här vad det lider.

Sedan var det ju massa kul at se vad som hände inne i hornet också och att en förträngning på rät ställe faktiskt kunde lyfta en dipp. Tror att den idén om att sätt en strypning i form av en tvärställd planka användes i Bernts och Petters Katakomber om jag minns rätt.Om någon skulle vara intresserad så är här en länk till mätningarna jag gjorde.Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/03/29 23:27:21
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2021/03/29 :  23:37:48  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
quote:
Tror att den idén om att sätt en strypning i form av en tvärställd planka användes i Bernts och Petters Katakomber om jag minns rätt.

Forsmanplankan.
Det spännande med den är att det liknar ett trix i saxofoner, där man lägger in en liten förträngning i pipan för att dämpa resonanser som annars skulle bli för dominerande. Gick bevisligen att använda i horn också.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2021/03/30 :  14:03:30  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Hej FForsman, kul reportage!

Nu kanske du vill ha dina skruvskallar silvriga, annars kan du spraymålade dom.
Enkelt och blir snyggt. När jag gjort det, har tryckt skruven genom en bit papp innan målning.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/04/04 :  17:11:24  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
quote:
Härligt att se Forsman, du har sedan tidigare bidragit mycket till förståelse och kunskap, ska bli roligt och lärorikt att följa denna tråd, det piggar upp och inspirerar i dessa tider.

Man kan skaffa sig kunskap och insikt på flera olika vis, jag själv föredrar först empiri, dvs. prova ideér, och därefter, med resultatet framför sig koppla det till den bakomlighande teorin, det kanske tar lite längre tid, och många fel har det blivit genom åren, en del riktigt komiska, men jag tycker det är roligast så och jag har ingen brådska.

Men det gäller mig och vi har ju alla våra olika tillvägagångssätt.

Tack för de uppmuntrande orden. Det värmer verkligen att höra från dig.

Själv pläderar ofta för att ha en fot i praktiken och en i litteraturen. Trots allt är det praktiken som är det som gäller. Teorin är intet annat än förenklade modeller av det vi kallar verklighet. Teorierna kan vara viktiga verktyg att förstå praktiken men är per definition alldrig fullständiga. Länge leve empirin :-)

By the way Martinsson; titta vad jag har fått ärvaquote:
Nu kanske du vill ha dina skruvskallar silvriga, annars kan du spraymålade dom.
Enkelt och blir snyggt. När jag gjort det, har tryckt skruven genom en bit papp innan målning.
Ingen dum idé, borde jag nog göra. Det ser lite "bling-bling" ut för tillfället

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/04/04 17:13:14
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/04/05 :  23:22:59  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply

Paraflex eller en bandpass-transmissionslinje-idé.
Jag har länge funderat på om det skulle gå att bygga en bandpasslåda på transmissonslinjeprincipen men jag har inte förstått hur man gör för att simulera det. Med Martinsons och Circlomanens konstruktioner som inspiration, i vanlig ordning, tror jag att jag nu är någonting på spåren.

Diyaudio finns det såklart en lång tråd om detta. Det finns även en hängiven Facebookgrupp som bygger bashögtalare på en princip som de kallar paraflex. Jag ska erkänna att jag inte är 100 % på det klara med allt vad Paraflex-principens alla sidor innebär dock. David McBean har dock uppdaterat Hornresp för att kunna köra simulering på dessa. Detta öppnar för att simulera högtalare med en transmissionlinje (TL) på vardera sida av elementet - vilket är det jag har gjort i det här exemplet

Brian Steele har på sin hemsida ett antal fina excel-blad för att räkna fram vikning av horn och andra långa högtalare som ex TL och Paraflex. Tyvärr passade hans kalkylbad inte riktigt till de förhållanden jag räknat fram så jag har suttit med egna ittereringar mellan ritning och simulering tills jag får ihop en konstruktion som både går att bygga och simulerar som jag vill.

Mitt tänkta användningsområde är musikåtergivning i hemmamiljö och inte i PA-sammanhang vilket innebär att kravet på maximal SPL minskar. Bakväggen i det tänkta lyssningsrummet är 3,6 m bred och 2,4 m hög. För att släcka ut resonanser från sidoväggar och mellan golv och tak vill jag att ljudet ska komma från två punkter som ligger 1/4 av rummet bredd och 1/4 av rummets höjd. Det innebär att räknat från respektive golvhörn i rummet så ska basen exiteras ca 90 cm ut från sidovägg och ca 60 upp från golv. Detta styr således formen i två led - bredd och höjd. Djupet får styras av den framräknade volymen (32 cm + stagning och lådväggar=37 cm).

Jag behöver inte ha full respons ner till 20 hz. Det blir snabbt stort och otympligt om man ska kunna spela med lite volym och det kräver stor konarea. Det är en kompromiss jag gärna gör. Däremot är det trevligt om det går att få respons ner till ca 40 hz. Nu visade det sig att simulerat med hörnplacering ligger -3 db vid ca 30 Hz och -6 db vid ca 26 Hz. Med mina mått mätt så gräver den riktigt djupt och djupare än vad jag vågat hoppas på faktiskt.

Den kortare pipan fyller på med respons upp till knappt 200 Hz. Motsvarande tappade horn har ofta svårt att spela rakt så högt i frekvens. Dessutom verkar det vara relativt lite/låga resonanser ovanför passbandet (har simmat mycket som ser värre ut). Nu är 200 Hz långt högre än vad man normalt brukar dela en sub men det kan inte skada och jag tror det kan underlätta att få till smidig delning uppåt.

Den strålande ytan i den här konstruktionen är 4-5 gånger större än vad en basreflexlåda har i de lägre regionerna. Portkompresion eller portflås bör vara en ickefråga med den här konstruktionen. Dessutom så får jag inte till en vettig basrefleuxkonstruktion som kan spela lika lågt och lika rakt som den här dubbla transmissionslinjen/paraflexen.

Elementet, Eighteensound 12LW800, har jag haft länge och verkar passa riktigt bra för det här ändamålet. Kanske hade funkat bättre med något annat element men detta är nog faktiskt inte fy skam.

Som man kan se på ritningen så fick jag göra en kompromiss med ett litet outnyttjat utrymme under elementet. Kanske år det att pilla in en klass D förstärkare med nätdel där med lite tur.

Group delay ser helt OK ut. Håller sig på ca 30 ms vid ca 28 Hz. Det finns en elak peak strax över 100 Hz men den variera mycket med ytterst små förändringar i simuleringen så jag väljer att tro att det spökar lite. Bygge och mätning får visa vad som stämmer. Dessutom så kommer nog delning att ske under 100 hz varför jag inte är så orolig för detta.Inte helt dåligt med 126 db vid 40 Hz i hemmamiljö :-)

Så, vad tror ni om den här idén? Har jag haft otur när jag tänkt eller kan det vara värt att ta fram plyfa och cirkelsåg?

Om det funkar så behövs ett namn också men det har jag inte kommit på något än...

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/04/06 07:38:25
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2021/04/06 :  09:37:00  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
136 dB vid 32 Hz är väl inte heller så dåligt.

Det ska bli spännande det här.
Gillar din beskrivande redovisning av projektet. Lärorikt och begripligt.


När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2021/04/06 :  15:33:06  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Gillar iden!

Ser ut att vara hyfsat lättbyggt, konstruktionen stagar sig själv
och outputen är bra. Med room gain kommer den att gräva tillräckligt djupt, spännande.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/04/07 :  14:25:14  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply


quote:
Det ska bli spännande det här.
Gillar din beskrivande redovisning av projektet. Lärorikt och begripligt.

Kul att höra

quote:
Gillar iden!
Ser ut att vara hyfsat lättbyggt, konstruktionen stagar sig själv
och outputen är bra.

Tack, hoppas det

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/04/10 :  12:06:26  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Jag har fyndat!!!
Nu blir det nya stativare.

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/04/10 12:10:21
Go to Top of Page

solhaga
100.000-klubben

2666 Posts

Posted - 2021/04/10 :  12:41:38  Show Profile  Visit solhaga's Homepage Send solhaga a Private Message  Reply
Grattis!
Den höga känslighet matchas av ...

Medlemspresentation.
Senast lyssnat.
Instagram.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/04/10 :  14:58:52  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Klassiker! Bra fyndat.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8349 Posts

Posted - 2021/04/10 :  15:34:45  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
Sådana har jag haft i mina MLTL.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/05/04 :  00:24:38  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Det här projektet har bromsats upp en smula av att vi blev med båt. Plötsligt var det massa andra saker som skulle fixas och inte minst att segla hem henne fre ost till väst. Ja, får se när det blir tid till att bygga ett par bandpass-TL för jag måste nog få ut den idén ur huvudet och in i ett bygge så småningom. :-)


Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.47 sekunder. Snitz Forums 2000