HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Några som kommer gå på mässan?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Micke Y Posted - 2023/02/14 : 19:37:15
Hem mässan i Stockholm är i helgen, några som kommer gå dit?

Micke
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Strmbrg Posted - 2023/02/25 : 07:22:45
quote:
Själv tycker jag att det är roligt att gå på mässor och få chansen att lyssna på anläggningar som jag annars aldrig skulle få chansen att lyssna på. Varför klaga?Klaga, notera, analysera, eller resonera. Man kan se kommentarerna på olika sätt.

Vet du hur det låter om anläggningarna du lyssnar på?
För egen del hör jag i första hand hur anläggningarna på inte låter. Jag hör hur det låter på den lyssningsplats som stod tillbuds; Hur det låter i den lokalen; Hur det låter med massor av människor i just det rummet...
En del menar att de likafullt kan skapa sig en uppfattning av själva anläggningens ljud. Jag klarar inte av att göra det.

Visst, jag kan bedöma om det låter "bra" eller "illa". Men jag klarar inte av att bedöma vad det beror på.
gcs Posted - 2023/02/25 : 00:28:53
Är det någon här som vet när den första HiFi mässan var här i Sverige och i vilken stad. Min första mässa som jag själv såg. Det var på Gillet och jag tror att det var 1963.Det jag då hörde för första gången och nästan ramlade baklänges var när jag hörde JBL Olympus och en Paragon.Då bestämde jag mig för att det skulle jag också köpa.En JBL Paragon kostade då 17600:- inkl. Oms. som då var på 3,6%.
Björn-Ola Posted - 2023/02/24 : 23:55:36
Själv tycker jag att det är roligt att gå på mässor och få chansen att lyssna på anläggningar som jag annars aldrig skulle få chansen att lyssna på. Varför klaga?
Strmbrg Posted - 2023/02/24 : 21:02:33
För egen del tycks det vara lättare att lyssna på musik i exempelvis bilen. Möjligen beror det på att jag kopplar bort kraven och bortser från hur det låter. Ja, så länge det inte låter under en viss kvalitetsgräns, vill säga.
HerrD Posted - 2023/02/24 : 20:31:00
quote:
HerrD! Hur många såg du under 40år på mässan och hur många var i 20-års åldern.Och hur många var över 50år Ungefär alltså..


Skulle säga att det var 5%, 10% och 85% för 20,40,50+. Men det är en vild gissning...

quote:
Ja visst Sony, den var väl på min rekommendation till och med.

Stämmer, jag litar på proffsen! Du hade helt rätt, den är mycket bra.

Vad gäller utvecklingen kan man finna lite tröst i att det aldrig har varit enklare att lyssna på mycket av världens musik och att portabla hörlurar är relativt bra. Med ett genuint musikintresse i botten kommer det finnas människor som vill utveckla hur dom lyssnar på musik. Jag är alltså rätt så hoppfull vad gäller folks sug efter musik. Fattas bara att det dyker upp aktörer som kan möta dessa behov. Det kommer lösa sig, vi är nog i en förändringsfas.
lampuradio Posted - 2023/02/24 : 15:54:23
Jag tror inte att försäljningskanalerna (inkl mässor) har med intressets utveckling/avveckling att göra. Finns ett intresse, kommer hårdvaran att gå ut till köpare på ett eller annat sätt. Min misstanke är att det helt enkelt inte sker lyssning på det sätt som audiofiler tänker sig är det "rätta". Man kan se utvecklingen från knastriga stenkakor, trådspelare, usla kassettband etc, mot välljudande vinyl, studiokvalitetsband och digitala inspelningar som en process där de som älskar/älskat välljudet kunnat gotta sig åt framstegen vartefter de blivit tillgängliga - med tiden till mer och mer mänskliga priser dessutom. Nu verkar det inte vara så vanligt med "fåtölj-och-maltwhisky-lyssnande" längre, och den som faktiskt vill prova på, behöver inte köpa grejer för sexsiffriga belopp utan det går att få ljud med HiFi-prestanda för småpengar (relativt sett).

Det är mycket av den mänskliga verksamheten som går samma väg. Intresset (och kunskapskraven) rörande vad som sker under ytan i ett tekniskt system är helt på väg ut. Så länge det finns en skärm och ett tangentbord (motsv) kan ju vem von helst sköta och ställa in superkomplexa anläggningar. Att det sedan saknas förståelse för tekniska sammanhang och fysikaliska finesser är tydligen nåt man ska leva med. Personligen känner jag att bilkörning har hamnat där (oljesticka?), och jag tycker amatörradion är på väg åt samma håll, säkert kan andra bidra med andra exempel på att hands-on är helt onödigt att relatera till.

När teknikintresset blir exotism och verkligheten passar bäst genom ett VR-filter, kan man ju knappast vänta sig att god ljudåtergivning blir ett stort intresse för "folk i allmänhet".
Strmbrg Posted - 2023/02/24 : 12:25:59
Jag har varit ute efter en del prylar som inte finns i butik. Butiken saluför förvisso märket, men den apparat jag är intresserad av har de inte i lager. Apparaten finns ibland inte ens hos den svenska agenturen.
Såklart vanligare ju kostbarare pryl det gäller.
Ingen importerar ju en dyr grunka bara för att en spekulant vill #8221;testa lite#8221;. Helt begripligt.
Visst, saken kanske ibland finns långt ifrån där jag bor. (Bor i Stockholm.) Att åka och låna hem då blir extremt omständligt om det ens accepteras. Sedan tillbaka igen om jag inte blev nöjd#8230;
Jag har olyssnat beställt Accuphase-prylar och Magneplanar-högtalare.
Import från Japan respektive USA. Bara att förbinda sig och betala#8230;
Som sagt, inte alls konstigt, men så är det.
Vox Posted - 2023/02/24 : 12:07:02
FBK - Det jag försökte få fram med mitt inlägg är att "yngre" inte har behov av "mässor". De hittar information om prylarna via andra kanaler och då främst digitala sådana.

Idag behöver vi inte ens gå till en bilaffär för att köpa en bil. Köpet görs via säljarens/tillverkarens hemsida istället.

Mycket hifi-prylar säljs via "nätet" och flera handlare ordnar hemlån med frakt till och från dig.
nisseW Posted - 2023/02/24 : 12:05:39
Ja visst Sony, den var väl på min rekommendation till och med.
Strmbrg Posted - 2023/02/24 : 08:51:18
Jag vet.
Med lite enkla resonemang kan man komma långt.
FBK Posted - 2023/02/24 : 08:45:36
Du är inne på rätt spår Strmbrg
Strmbrg Posted - 2023/02/24 : 07:53:49
Hjälper det att det kommer nya, riktigt bra pris-rimliga produkter? Är det verkligen där dojan skaver?
Om "Svensson" inte ens vet om att det finns en hobby som kallas "hifi", och därmed inte kan förväntas notera vad som händer i den bransch som vänder sig till den hobbyn...
Jag tror att människor i gemen är så upptagna med en massa annat (gym, barn-skjutsande, livspusslande, höga elräkningar och matpriser, skärm-scrollande och ett allmänt distraherande vardagsbrus) att det är lönlöst att locka nya människor till den här hobbyn.
Negativt, eller rimligt tänkt? Välj själva.
FBK Posted - 2023/02/24 : 07:50:12
Öhh, men det är ju inga yngre som bryr sig om ljud längre så vad kommer kunderna ifrån i framtiden när ingen handlar något ? Butikerna kommer inte ha några kunder om 25-30år.
HerrD! Hur många såg du under 40år på mässan och hur många var i 20-års åldern.Och hur många var över 50år Ungefär alltså..
Vox Posted - 2023/02/24 : 07:41:20
Branschen kommer inte dö ut. Det är bara vi "äldre" som går på mässor och som ännu inte har insett och anpassat oss till att marknadsföring och försäljning har hittat andra marknadsplatsen.
FBK Posted - 2023/02/24 : 07:28:52
quote:
Fascinerande att branschen fortfarande existerar.

Den håller på att begå självmord. Jag är nu 52år och om 10-15år så tror jag att hälften av de butiker som finns i butikslistan har dukat under.
Och resten, ja ni förstår. Det gäller för de mindre märken/företagen inom Hifi att de på olika sätt gör reklam för sig så de lever, för de lever på lånad tid. Tex. Wharfedale och Mission har ju kommit med högtalare som är otroligt bra och framför allt enormt prisvärda. Men de är inte med på någon mässa i Sverige. Audiolab är ett annat märke som kommit med en integrerad förstärkare som ska var mycket bra.
Nad spottar ur sig förstärkare som vanligt är mycket bra och de har kommit med en vintage modell som är hur läcker som helst och som inte följer militär locken de haft under alla år.
Polk är ett märke som har levt under radarn och kommit med nya högtalare som är topp i sin prisklass och särskilt en golvare för runt 24 tusen som ska vara enormt bra i sin prisklass.
Och alla som letar billigare Dac:ar behöver inte leta längre. Här finns lösningen. https://www.audiophonics.fr/en/ Topping gör enormt prisvärda Dac:ar Jag har en lånat av en kompis på test och den är övertygande.
Och ni som gillar Carlsson ska inte hänga på Carlsson planet utan Carlsson delen på på Faktiskt.iö för det är där utveckling sker när det gäller Carlsson högtalare. Bara att titta in så ser ni själva.
Tex. mina OA50 kommer få nya SB-Acoustics element i sig, ett märke som numera är marknadsledande.
HerrD Posted - 2023/02/23 : 07:53:18
nisseW: Det var lilla Sony jag tog med, den tar bättre bilder. Sålde min stora Nikon, den var för svår för mig.

Amatören: Jag försöker ändå vara snäll och hålla tillbaka, annars hade det blivit alltför negativt.

När man vet hur bra det låter ute i stugorna hos just nisseW och Amatören exempelvis där återgivningen är i absolut världsklass blir det lite tamt på mässor. Inte ens stora miljonriggar når till deras nivåer. Nä, vill ni höra bra ljud så be om att få komma och lyssna hos dessa herrar istället.

Håller också med FBK och Strmbrg att något behöver ändras i branschen för att den ska överleva på sikt och locka yngre. Det blir tufft om alla ska slåss om ett fåtal grånade herrars miljoner.
Strmbrg Posted - 2023/02/23 : 06:35:20
Intresset för hifi minskar.
Mängden märken är väldigt stort. Större än när hifi var stort?..
Färre kunder skall finansiera många företag.
Människor i gemen tenderar att bli allt "ytligare", dvs de "har inte tid" att nörda ner sig i extrema smådetaljer kring hur det låter.
Massor av distraktioner i vardagen som pockar på ständig uppmärksamhet och ständig, omedelbar respons.
Fascinerande att branschen fortfarande existerar.
FBK Posted - 2023/02/23 : 00:17:00
Det var dåligt ljud allmänt enligt många, men det fanns undantag.
Och jag förstår inte att man går på dessa mässor längre då långt ifrån hela branschen deltar utan det är de stora drakarna i stort sett med grejer som ingen Svenskar har råd med, undantag 2%. Dvs. Totalt ointressant. Förr så fanns det ju olika prisklasser på mässor, nu är ju så gott som allt jättedyrt.
Amatören Posted - 2023/02/22 : 21:58:18
Herr D är ute med stora

i högsta hugg!
nisseW Posted - 2023/02/22 : 21:50:57
Ser man på, det fanns ju en hel del att plåta, inte illa. Att det inte låter så bra kan ju ha olika anledningar. Fina bilder i alla fall Nikonen gör sitt jobb!
Fransosen påminner om Harbeth, hade de någon akustisk likhet ?
HerrD Posted - 2023/02/22 : 20:30:45
YG stativare med massiv uppbackning av elektronik och kablar. Lite skev rigg i mina öron där botten förstås inte alls var i paritet med övriga kvaliteter. Jag hade gärna hört den större varianten med en dedikerad bas.Tänkte ta fler bilder men kom av mig då jag tyckte det lät illa överallt och inte ville vara kvar i rummen. Toleransen för dåligt ljud har blivit mindre och mindre.
HerrD Posted - 2023/02/22 : 20:23:06
Hos Klipsch var det larger than life. 3 meter mun på sångaren, häftigt eller jobbigt? Jag lutar åt det senare. Men vill man komplettera en gigantisk projektorskärm med lika maffigt ljud kan det nog vara något.

HerrD Posted - 2023/02/22 : 20:20:19
JBL Everest, bra dynamik men saknade djupbas. Hade mått bra av att kompletteras med sub18 eller motsvarande:Ena motorn från Mark Levinson som drev Everest:Akustiken gjorde det stundtals smärtsamt att lyssna pga besvärligt fladdereko.
HerrD Posted - 2023/02/22 : 20:13:28
nisseW: Jodå, jag tog med kameran och fångade denna t.ex:En högtalare jag trodde var svensk men som var fransk, ATALANTE 5.

Den var trevlig och spelade självklart och utan stora brister. Tyvärr har jag insett att jag tillhör typ 0.1% av befolkningen som mest hör defekter och det är inte något jag är mallig över, det hade varit bättre att slippa. Det gör att mina intryck kommer vara negativa jämfört med de flesta andras. Så läs mina kommentarer med det i tanken.
nisseW Posted - 2023/02/22 : 18:11:41
Fanns där ingenting som var värt att förmedla på bild?
I år måste det bli ett besök i München eller varför inte Warszawa

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000