Author |
Topic  |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/08 : 05:53:49
|
Jag gillar lax som tillagas i ugn på saltbädd. Laxen blir saftig och fin. Jag har funderat på varför man lägger den på saltbädd - någon? Jag tycker det vore konstigt om det vore för smakens skull eftersom man har skinnet mellan fiskköttet och saltet och tänker man sig att få nån påverkan från saltet så skulle det i så fall vara att det drar ur vätska ur fisken och det vill man ju inte. Den här tillagningen brukar ju ge saftig fisk. Min andra teori är att saltet bara är där för att fisken inte ska fastna i plåten. Någon som vet? |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/09 : 00:35:58
|
Har gjort lite egna efterforskningar: En del har missuppfattat och lägger köttet ned mot saltet men det rätta sättet verkar ändå vara med skinnet nedåt. Enligt några källor ska det här ge "en jämn och fin sorts sälta" 
|
 |
|
MasterOfPuppetz
Member
    
786 Posts |
Posted - 2005/02/09 : 18:21:42
|
quote: Har gjort lite egna efterforskningar:
Hur många laxar åkte i vasken?  |
Rock And Roll Ain't Noise Pollution! |
 |
|
Bubben
Member
    
1032 Posts |
Posted - 2005/02/10 : 10:37:54
|
quote: Min andra teori är att saltet bara är där för att fisken inte ska fastna i plåten.
Min teori är att saltet förångas till viss del och tränger in på ett förträffligt sätt. Saltsmaken borde bli som vis kokt lax, men konsistens och smak på laxen vlir som stekt... |
"-Kvantitet är oväsentligt utan kvalitet." |
 |
|
EngelholmAudio
Member
    
8209 Posts |
Posted - 2005/02/10 : 11:11:00
|
Kanske att saltet löser sig i nån form av vätska som sedermera förångas. Salt, Natriumklorid (NaCl), förångas inte i första taget ensamt...
Intressant frågeställning!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
 |
|
weezer
Member
    
568 Posts |
Posted - 2005/02/10 : 19:23:21
|
Allt strävar åt jämnlikhet, laxen kommer dra åt sig av saltet. Inte annorlunda mot att tex saltbaka rödbetor eller kastanjer. |
Edited by - weezer on 2005/02/10 19:24:41 |
 |
|
Amund
Fisherman
    
682 Posts |
Posted - 2005/02/10 : 19:38:02
|
Fisk kan man salta till vansinne Men det har en del med att få en jämn saltsmak att göra.
Testa att köra en hel lax och kör in en god röra i buken Går alltid hem!
/Amund (Fisherman ) |
/Daniel
"Arbetar för Hifi Art ibland" |
 |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/13 : 20:06:18
|
quote: Hur många laxar åkte i vasken?
Hehe, det var ofarlig internet-efterforskning.
Jag börjar nog tro på att en del av saltet ändå tas upp av fisken som bl.a weezer och Bubben är inne på. Att saltet skulle förångas tror jag liksom EA, inte heller på och jag tror inte heller på saltlösnings-förångningsteorin. Om man har en saltvatten-lösning och dunstar in denna så stannar NaCl i det kvarvarande vattnet till allra största del (det är ju så man utvinner havssalt i bassänger under solen). Om saltet skulle följa med vattnet vid avdunstning så skulle det ju dessutom regna saltvatten över land.
Amund: Har du något recept på "god röra" - mottages tacksamt. Annars tror jag att lax-frågan nu är utagerad.  |
 |
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
    
8011 Posts |
Posted - 2005/02/20 : 10:26:30
|
Läste tråden och blev inspirerad. Och när ICA sålde laxfile för 59 kr/kg var saken avgjord inför kvällens middag.
Men jag kan inte hitta något recept! Jag kan nog få ihop nåt, men följande kan ju vara bra att ha kläm på för att få till det så bra som möjligt:
Ugnstempratur?
Täckt lax eller inte?
mvh/ Jörgen G
|
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2005/02/20 10:43:24 |
 |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/20 : 11:01:07
|
Kul att man kan få folk hungriga! Det är frestande att läsa om mat tycker jag... Jadu recept, jag tror det mest blir höftningar varje gång  Ett är klart i alla fall - laxen ska inte vara täckt. Ett lager grovsalt på en ugnsfast form. På med laxen med skinnet nedåt mot saltet. Ugnen tror jag brukar bli runt 175 grader (ingen grill på). Sen kommer jag inte ihåg hur lång tid - 15-20 min? Testa stick lite i den och se om den ser färdig ut. Hellre lite saftig än torr! |
Edited by - Roq on 2005/02/20 11:04:03 |
 |
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
    
8011 Posts |
Posted - 2005/02/20 : 12:16:31
|
Tackar - precis vad jag behövde veta. Resten fixar sig - jag lagar också mat på en höft. Och familjen brukar glufsa i sig varje middag lika troget trots det...
mvh/ Jörgen G |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2005/02/20 12:17:03 |
 |
|
|
Topic  |
|