Author |
Topic  |
LarsTokyo
100.000-klubben
    
776 Posts |
Posted - 2005/02/14 : 02:24:04
|
Jorma, jag ska ta med ett par burkar till dig nästa gång jag är i Gbg. |
Nu i North Carolina, USA. |
 |
|
Jorma
Member
    
3316 Posts |
|
Burmäster
Fd. Dan
    
2853 Posts |
Posted - 2005/02/14 : 09:44:53
|
Aton: Nejnej, jag menade inte servera ett BRA vin 24h senare, jag menade billiga viner som inte är någon höjdare rakt från öppnad butelj. Skarpa eftersmaker, syra och andra otrevligheter försvinner delvis genom min 24h metod - på "skitviner" alltså. |
Artphotography |
 |
|
JonasV
Member
    
595 Posts |
Posted - 2005/02/14 : 14:53:28
|
Jorma: Har du provat Kirin, också Japanskt öl? Drack det kallt som det skall vara på en Sushirestaurang i Sthlm med Lumparkompisen från Solna!
|
Mycket var Bättre förr-Tur att Vi inte har det som Förut. Se inte tillbaka så slipper du lära dig av Misstagen:O |
 |
|
Aton
Member
    
2048 Posts |
Posted - 2005/02/14 : 21:52:44
|
quote: jag menade billiga viner som inte är någon höjdare rakt från öppnad butelj.
Aha, då fattar jag.
|
 |
|
molsson
Member
    
1646 Posts |
Posted - 2005/02/14 : 22:57:02
|
Larsho: Om man köper annat än Diamant, Parador eller allmänna Bib'ar, kan man med fördel lagra dem  |
No hay banda!! |
Edited by - molsson on 2005/02/14 22:57:31 |
 |
|
Aton
Member
    
2048 Posts |
Posted - 2005/02/15 : 17:23:33
|
molsson: Jag tror du glömde nämna Vino Tinto.  |
 |
|
nalle
Member
    
686 Posts |
Posted - 2005/02/15 : 18:23:26
|
Själv föredrar jag T-blå framförallt till fisk den lite torra tonen passar perfekt till exempelvis en burk sardiner medan T-röd har en lite större kropp och en tyngd som gör den mer lämpad för kötträtter som Vov och liknande. Självklart finns inom denna värld inga fasta regler utan man får gärna prova sig fram själv. |
Har det verkligen hänt nåt sen Edison-rullarna? |
 |
|
Aton
Member
    
2048 Posts |
Posted - 2005/02/15 : 23:19:47
|
nalle: Jag noterar avundsjukt att din meny är 100% hifi-anpassad. D v s mat- och dryckeskontot snittar nånstans på cirka 1% av totalbudgeten. Allt för att kunna fortsätta lägga 80-85% på inköp av hifi. Leverskador eller synproblem? Allt får accepteras. Bara inte hörseln påverkas.  |
Edited by - Aton on 2005/02/15 23:20:37 |
 |
|
LarsTokyo
100.000-klubben
    
776 Posts |
Posted - 2005/02/16 : 11:23:12
|
Aton har en klar syn på hur livet ska vara! |
Nu i North Carolina, USA. |
 |
|
BigBird
Starting Member
14 Posts |
Posted - 2005/02/16 : 22:26:41
|
Återgår till orginalfrågan:
Mörkt 12-14 grader Celsius, 60-80% luftfuktighet och stabilt. Det viktigast med temperaturen är att den är jämn snarare än exakt rätt. Högre temp. ger snabbare mognad.
//BB |
 |
|
Bravo
Member
    
5320 Posts |
Posted - 2005/02/17 : 03:40:46
|
Rätt uppfattat "BigBird"! Det kan väl tilläggas att de flesta normala viner klarar ett halvår i en garderob utan större problem. Vita viner är förvisso känsligare än röda så häftiga sommartemperaturer kan undvikas, men normal rumstemperatur javisst. |
Bravo  |
 |
|
BigBird
Starting Member
14 Posts |
Posted - 2005/02/17 : 10:09:19
|
Jag har uppfattat det som att temperaturskillnader som kommer av årstidsväxlingar kan vara OK. Men om temperaturen varierar kraftigt under t ex ett enstaka dygn kan det bli katastrof.
Allt det där kan man ju dock strunta i om man t ex köper något av följande http://www.mainstreetwineracks.com/wine_cellars.htm
Det gäller ju att matcha musikanläggningen med motsvarande vinanläggning? Eller?
//BB |
 |
|
JonasV
Member
    
595 Posts |
Posted - 2005/02/17 : 13:18:48
|
En Jordkällare skulle duga då om jag förstår rätt
|
Mycket var Bättre förr-Tur att Vi inte har det som Förut. Se inte tillbaka så slipper du lära dig av Misstagen:O |
 |
|
EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast
    
3863 Posts |
Posted - 2005/02/19 : 15:22:39
|
Har man ett gammalt hus med källare och lite utrymme över kan man göra såhär  Rummet när allt det gamla är bortplockat Efter renovering blev det såhär istället.Rummet ligger i norr Lite data 10 cm frigolit plus 10cm vanlig isolering mot bjälklag uppåt.Väggarna är dubbla tegelväggar med luftspalt mellan. Två friskluftsventiler med reglerbart luftflöde. Temp ca 10 till 12 grader på vintern och som mest 17 grader på sommaren. Bild efter ombyggnad
 Ett bra sätt att använda ett dött utrymme på tycker jag |
Nostalgi är kul och rören glöder Och en vevis är aldrig fel
|
 |
|
Matrixen
Member
    
807 Posts |
Posted - 2005/02/19 : 16:22:51
|
Enklare, fruktiga viner med låg syra och lite taniner kan lätt falla ihop med för lång luftning. |
 |
|
Topic  |
|