Author |
Topic  |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/17 : 20:44:04
|
Värm mjölk och vatten 50/50 i micron. Häll i pulvekaffe å rör om, Klart!
Experimentet: rör om i koppen å knacka i botten med skeden (20 ggr minst). rör om igen och knacka igen...
Vad händer?
Ledtråd: Det är lite On Topic... |
|
Martin.M
Semesterfirare
    
3556 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 05:33:43
|
Fryser det snabbare?  |
admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert |
 |
|
vemsom
Member
    
6618 Posts |
|
JonasV
Member
    
595 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 08:03:43
|
Sörja en god kopp Kaffe som hunnit svalna innan man är färdig kanske Skämta bara! vad är du ute efter lasselite, jag är nyfiken?
|
Mycket var Bättre förr-Tur att Vi inte har det som Förut. Se inte tillbaka så slipper du lära dig av Misstagen:O |
 |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 09:07:17
|
Men prova då
Det blir faktiskt riktigt gott kaffe. Det är knackningarna i botten på muggen som är det intressanta. Det händet inget med kaffet, men något händer när man knackar 20+ ggr i botten och sen rör om. Å knackar igen. |
 |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 09:12:07
|
När någon "oberoende" upplevt "effekten" kan vi börja fundera på varför. Som egentligen är det intressanta. |
 |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 09:14:24
|
Man kan strunta i kaffet om man bara vill göra experimentet. Koka bara upp 50/50 mjölk å vatten i micron. |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 09:28:05
|
quote: men något händer när man knackar 20+ ggr i botten och sen rör om. Å knackar igen.
Det går hål i botten och kaffet rinner ut, när man sedan knackar igen så låter det annorlunda    
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/18 : 09:32:54
|
Fel (eller så har du knackat en "gnutta" för hårt)  |
 |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/19 : 00:26:53
|
Åh, har du också upptäckt det här fenomenet! Trodde jag var ensam...
 Jag har haft en teori om hur det här funkar - kul att höra vad ni tror. Alltså, det som händer är ju att när man värmer upp och sedan knackar kontinuerligt så kommer tonhöjden på knackningarna att öka. När du sen rör om så "nollställer" du ljudet, dvs. knackningarna blir återigen lågfrekventa 
Jag tror att nyckeln är uppvärmingen i micron. Har för mig att jag testade nån gång att göra samma sak med spisvärmda vätskor och det funkade inte.
Jag tror att fenomenet uppkommer genom att vattnet värms i mikron utan att lösta gaser frigörs. Det gör att ljudet får ett större "resonansrum" i koppen. När man knackar 20 ggr så hinner små, små bubblor stiga till ytan och gasen avgår, därav den höjda frekvensen. När man sen rör om igen, rör man ner ny gas. Vad tror ni? |
 |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/19 : 10:03:06
|
Visst är det märkligt!
Jag funderar på om det har med mjölken att göra. För att mjölk är en emulgering. Men det kanske funkar med andra vätskor oxå?
Skall bli intressant att höra om det finns någon bra förklaring |
 |
|
Hi Fi Consult
Member
    
2112 Posts |
|
lasselite
Semesterfirare
   
138 Posts |
Posted - 2005/02/19 : 11:15:33
|
Min Puma provade just med nyponsoppa. Funka inte... |
 |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
    
2892 Posts |
Posted - 2005/02/20 : 11:03:02
|
lasselite: Nejdå, det behövs ingen mjölk. Det fungerar lika bra med bara vatten. |
 |
|
Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben
    
8248 Posts |
Posted - 2005/02/26 : 15:18:47
|
Detta måste vara samma femonet som gör så att man kan höra på "skvalljudet" om vattnet är varmt eller kallt när man hället upp det i tekoppen? |
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet" |
 |
|
|
Topic  |
|