Minns inte om jag redan yrat om detta, men när jag funderade på drosselkopplade småsignalsteg och slutsteg i parafeed dök tanken upp:
Det är en svår konst att tillverka en bra och bredbandig utgångstrafo så varför inte göra två som är duktiga på var sitt område? Jag tänker mig single-end där en stor "ful-lindad" luftgapad trafo står för den djupa basen och en liten trafo utan luftgap men med kopplingskonding står för diskant och mellanregister. Den stora trafon skulle då fungera som en drossel i parafeed-kopplingar. Gäller då att se till så inte diskanten kopplas ut i bas-trafon men det kanske ordnas genom att hålla induktansen hög?
Tankar någon?
Lars Lundahl skrev redan 1951 en artikel om detta: (ska själv läsa på där och se om jag får svaren på mina frågor)
quote:men nog förtjänar väl basen sitt eget slutrör också?
Det tycker nog jag också. Jag tror mer på en lösning med väl anpassade rör och utgångstrafos för respektive frekvensområde om man ska köra biampat. SE-utgångstrafos är som bekant ett nystan av kompromisser men befriar man dem från några oktaver i ena ändan av spektrat så blir de genast mycket enklare att konstruera.
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Kanske det vore passande att göra en Matrix-krets om man ändå kör med aktiv delning innan slutstegen? Matrix-förstärkarna ska ju enligt Steve Bench ha svårt för branta delningsfilter (t.ex. 24 dB) men det problemet lär väl försvinna med aktiv delning? Stora fördelen med matrixförstärkarna är ju att man får ut två kanaler av komponenter som annars bara räcker för en och en halv kanal. För mig låter det idealiskt som förstärkartyp för hemmabio eller bi-amping/aktiv delning. Steve Benchs sida om Matrix amp: http://members.aol.com/sbench/1060amp.htm PDF från Steve Benchs föredrag på European Triode Festival om Matrix amp: http://www.triodefestival.net/members/bench/SteveBench_ETF03.pdf
En IEC-baffel är 135 cm bred och 165 cm hög, med högalarelementet monterat 15 cm i sidled och 22.5 cm upp från skivans mittpunkt.
Har Zix provat matrix-konceptet? Jag är mycket nyfiken på att testa och då med triodkopplade beam-pentoder eller ännu hellre äkta trioder. Kanske skulle prova en matris med mina två 6AS7G som jag tänkte ha till ett PSET-bygge på ca 2x4w. Faktum är att jag hittat gamla applikationsexempel på audio push-pull med rörtypen.
Hmmm, man kanske skulle kombinera matrix med utgångstransingar optimerade för olika frekvensområden. Mig veterligen ligger basen mestadels som en monosignal och mellan/diskant är det som skapar stereobilden och kräver högre återgivningskvalitet. Optimerar man då matrisens PP-trafo för låga frekvenser (stor tung nättrafo kanske?) och lägger energin på att linda en fin SE-trafo för höga frekvenser kanske man får något verkligt fint. Risken finns förstås att det kan låta "tomt" mitt emellan högtalarna om PP-trafon inte hänger med i höga frekvenserna. Särskillt trist blir det om man kör gamla monoinspelningar då hela ljudet lär hamna i PP-trafon. Men det kanske är lättare att få en PP-trafo bredbandig än en SE-traf?
icke provat! tycker bara att idén är så kool - särskilt då för just hemmabio eller aktiv delning där ju kostnaden för slutsteg snabbt skjuter i höjden för rörälskare. Edit: för monoinspelningar blir det kanske lite krångligt med den här tekniken, iallafall om man har en billigare trafo som T2. Man får väl hitta på nåt... ehm, kan man fasa om ena kanalen vid ingången då man spelar monoskivor kanske? Eller är jag ute och sparkcyklar?
En IEC-baffel är 135 cm bred och 165 cm hög, med högalarelementet monterat 15 cm i sidled och 22.5 cm upp från skivans mittpunkt.