HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Musik
 Veckans Skiva:Alcatrazz-No Parole From Rock..(714)
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2007/03/30 :  14:48:32  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
ALCATRAZZ - NO PAROLE FROM ROCK 'N' ROLLBolag: Rocshire Records / RCA
Utgivningsår: 1983
Format: CD (endast i Japan) och LP

Minns ni tiden före MTV, mp3, hemmabio, grunge, reklamradio och internet?
Under 1980-talets första halva så kunde vi som var barn och ungdomar välja mellan fotboll och modellflyg, Hårdrock och Zynthpop - punkt slut! Och jag måste stolt erkänna att kombinationen av Hårdrock och fotboll har lämnat bestående spår i min själ och personlighet.
Det var LP-skivan som var det dominerande formatet och de flesta yngre skivköparna och samlarna köpte - Hårdrock! Kiss, Iron Maiden, Judas Priest, Accept och Scorpions sålde skivor som smör. På den tiden så sade vi bara "Hårdrock" kort och gott - den äldre generationen ruskade på huvudet och mumlade något om "oväsen skrik och skrammel". Att det 25 år senare skulle behövas en uppsjö av genrebenämningar för att inte gå vilse i hårdrocksdjungeln var det väl knappast någon som kunnat förutse då.


När den före detta Deep Purple gitarristen Ritchie Blackmoore bestämt sig för att styra sitt Rainbow mot ett mer kommersiellt sound för att attrahera en bredare publik så hoppade bandets sångare Ronnie James Dio av och ersattes av Graham Bonnet. 1979 kom plattan "Down To Earth". Låtar som "Since You've Been Gone" och "All Night Long" blev superhits, men Bonnet lämnade sedan Rainbow för att göra en platta med MSG "Assault Attack" (1982). Han lämnade snart även MSG för att starta sitt eget band - Alcatrazz.


Samtidigt som Bonnet slog igenom med "Down To Earth" så kämpade den sextonårige Sollentunagrabben Yngve Malmsten på med sin gitarr och sitt band Rising Force. Han var redan då en målmedveten och talangfull gitarrist med bla. Jimi Hendrix, Nicolo Paganini och just Ritchie Blackmoore som musikaliska förebilder. När framgångarna uteblev så flyttade han till USA för att prova lyckan där. Han hamnade i bandet Steeler och gjorde en medelmåttig (men kultförklarad och eftertraktad) platta med dom. Nu hade han Amerikaniserat sitt namns stavning till Yngwie J. Malmsteen (J för Johann).
Under 1980-talets andra hälft så kom Malmsteen att hyllas (och senare också hånas) som den bäste och snabbaste (sådant var mycket viktigt på den tiden) rockgitarristen. Han "skapade" genren som senare kom att kallas för Neoclassical Metal och hans spelstil har inspirerat tusentals unga gitarrister genom åren. I Japan hette det ett tag tom. att "Yngwie is God"! Men även om Malmsteen på senare år kan kännas tråkig och slentrian så fanns det en tid när såväl gitarrspelet som låtskrivandet var spännande och intressant "Rising Force" (1984) och "Marching Out" (1985) räknar nog de flesta idag som de bästa Yngwie-albumen.Men vi backar tillbaka ett par år, till 1982-83. Malmsteen fick jobbet som gitarrist i Bonnets Alcatrazz och snart var debutskivan ute skivbutikerna. "No Parole From Rock 'N' Roll" som skivan heter fick väl aldrig riktigt den uppmärksamhet som den förtjänar - antagligen pga. skivbolagets oförmåga att marknadsföra den. Debuten följdes ganska snabbt upp av en liveskiva - "Live Sentence", sedan tackade Malmsteen för sig och startade eget. Han ersattes omedelbart av en annan supergitarrist - Steve Vai.

Musiken på "No Parole From Rock 'N' Roll" kan väl enklast beskrivas som vanlig 80-tals Hårdrock, inget Heavy Metal direkt utan mer åt Rockhållet dvs. lite som Europe, MSG, UFO, Kiss, Scorpions och såklart en hel del som Rainbow. Enkla korta bluesbaserade rocklåtar, men det fanns ett par tydliga särdrag i Alcatrazz sound. Dels Bonnets mycket speciella röst, tonsäker men ansträngd rå och raspig (tänk Bryan Adams, Håkan Hemlin och Brian Johnson) älskad av många och avskydd av minst lika många. Och dels då Malmsteens unika och på sätt och vis nyskapande gitarrspel. Visst hade såväl Uli Jon Roth som Ritchie Blackmoore och Randy Rhoades experimenterat med att blanda in klassiska skalor i spelandet och lånat lite från Bach, Mozart, Vivaldi och de andra gamla mästarna, men ingen hade tidigare gjort det som Yngwie. På "No Parole From Rock 'N' Roll" förekommer dock inget överdrivet och tröttsamt gnidande som på de flesta av hans senare soloplattor, utan skalorna kommer i lagom doser. De starka låtarna kryddade med det fantastiska gitarrspelat gör denna platta till en av mina absoluta 80-talsfavoritar, synd att den också hör till en av historiens mest underskattade och förbisedda.
Ljudbilden har tyvärr inget med Hifi att göra, tidstypiskt burkigt och skrikigt mellanregister och total avsaknad av bas är bara ett par av de ljudmässiga bristerna på plattan. Den känns dock inte överproducerad som många 80-talsplattor, inget överdrivet reverb på trummorna eller massvis med onödiga pålägg. Alla som gillar Rainbows 80-tal eller hård Rock från den tiden överhuvudtaget bör undersöka "No Parole From Rock 'N' Roll" lite närmare. Skivan är tyvärr lite svår att få tag på, den finns bara utgiven på CD i Japan - men gamla begagnade LP-skivor brukar det finnas ganska gott om.

Ej offeciell hemsida:
http://www.geocities.com/alcatrazzweb/

Provlyssna:
http://www.youtube.com/watch?v=RfCsm7stQrY
http://www.youtube.com/watch?v=7dXngWgb_Nw
http://www.youtube.com/watch?v=2Rris7Ys6Z8

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec

Edited by - opethic on 2007/04/01 22:05:17

Pac
200.000-klubben

21907 Posts

Posted - 2007/04/02 :  08:18:53  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message

Tack för en jättetrevlig recension! Jag var synthare men hade många polare som gled åt det andra hållet...


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8752 Posts

Posted - 2007/04/02 :  19:18:06  Show Profile Send ztenlund a Private Message

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000