Hej Svejk! Min uppfattning är att rör inte slits alls vid påslag. Däremot kan man råka ut för överslag ev kortis, men det är ganska ovanligt. Önskar man helt gardera sig för det är det rekommedabelt med en startfördröjningskrets, vilken kopplar på anodströmmen när katoden är varm.
Det är en vantro som jag misstänker härrör från den tid när det användes rör i TV-apparater. Då hände det ibland att det sa POFF och apparatens säkring pajade vid uppstart. Det orsakades ofta av kortis mellan glödtråd och katod på något av högspänningsrören. Men då är det att betänka att glödtråden matades med nätspänning, dvs alla glödtrådar var seriekopplade och anslutna till nätspänningen. I våra förstärkare är det vanligast med 6,3 volts glödspänning och då är överslagsriken minimal.
Det finns väl historier om rör som suttit i datorer eller telefonväxlar och som varit konstant spänningsatta men så har man anställt en nitisk ekonomichef som beordrat avstängning av anodspänning eller glödspänning för att spara pengar och NÄR man slagit på brytare igen har X % av rören gått åt h-e.
Man kan ju tycka att en väg ut, om på/avslag gör skada, är att smyga på både glödspänning och högspänning lite lagom mjukt. Nollgenomgångsdetektering till glödspänningen?? Nähä ...