HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Dåliga inspelningar....
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Eriken
Member

56 Posts

Posted - 2010/08/22 :  12:37:04  Show Profile Send Eriken a Private Message
Jag upplever snarare tvärtom att ju bättre anläggning jag har skaffat mig så har även sämre inspelningar låtit bättre. En bra anläggning lägger ju inte till något på inspelningen i form av mera dist eller annat.

Eller tänker jag fel?
Go to Top of Page

gcs
Member

5272 Posts

Posted - 2010/08/22 :  13:41:47  Show Profile Send gcs a Private Message
Åh vad jag njöt när jag lyssnade på musiken som flödade ut ur min första stereoanläggning(1960). En Philips grammofon monterad i en grön väska. I locket som var delbart satt det två högtalare och förstärkeriet var med rör på hela 2x2 watt. Jag har kvar alla stereoskivorna från då och vissa av dom kan jag njuta av än idag, men nu med något bättre ljud. De skivor som jag inte njuter av kan bero på att jag fått en annan och förhoppningsvis bredare musik smak. Jag menar ju det att det går att påverka dåliga inspelningar genom att använd dom rätta verktygen så att det låter bättre än originalet.
Go to Top of Page

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2010/08/22 :  13:46:32  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
quote:
Jag upplever snarare tvärtom att ju bättre anläggning jag har skaffat mig så har även sämre inspelningar låtit bättre. En bra anläggning lägger ju inte till något på inspelningen i form av mera dist eller annat.
Eller tänker jag fel?


Det finns förmodligen inget som är "rätt" eller "fel" med detta fenomen.
Men min erfarenhet är följande:
Jag går till en av stans Hifi-butiker, tar med mig ett par skivor som jag gillar och "kan", dessutom tycker jag nog att ljudet är bra eller åtminstone över genomsnittet av min skivsamling (detta var två-tre år sedan).
Jag sätter mig ner och provlyssnar på lite halvdyra prylar i butiken och upptäcker att mina medhavda skivor låter hemskt, det är alltså snudd på en plåga att lyssna på Hårdrock med 30000-kronors Audiovector högtalare!
Butikskillen mumlar lågot om "usel inspelning" och byter skiva till någon slags soft tramsjazz - ljudet är plötsligt fantastisk bra, jag lyssnar länge på olika fina klanger och röster, men känslan för musiken är noll.
Moloken styr jag kosan hemåt och kör igång en av mina skivor - det låter ju helt underbart!
Tänk att ett par gamla stormaknadshögtalare som kostade 3000 spänn för 15 år sedan kan få musiken att svänga så enormt mycket!

Musiken är viktigast!
Och en anläggning måste kombineras med den egna musiksmaken som utgångspunkt, bara för att det är dyrt och mäter bra så betyder inte det automatiskt att det låter bra med de skivor som man älskar.

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2010/08/22 :  14:08:12  Show Profile Send Bland a Private Message
Mitt intryck är att det finns märken som enbart låter bra på perfekta inspelningar och direkt plågsamt på usla. Sedan finns det märken som låter bra på det mesta. Det är lite upp till konstruktören vad han/hon tänkt! Jag är inte så säker på att problemet ligger i alla inspelningsstudios utan hos hifi konstruktören - det finns "tusentals" studios som alla använder olika prylar som ger uselt, ok, bra, mycket bra ljud. Det viktiga är musiken INTE inspelningen......

Edited by - Bland on 2010/08/22 14:10:25
Go to Top of Page

Eriken
Member

56 Posts

Posted - 2010/08/22 :  14:16:55  Show Profile Send Eriken a Private Message
ophetic: Jag har upplevt precis samma sak som du där. Jag tror att system som låter direkt illa på visst material inte alltför ofta vasst och skrikigt har problem med återgivningen och troligen har en vass och överbetonad diskant vilket kan låta stort, luftigt och välupplöst på gles jazz.

Bara för att det är dyrt behöver det inte vara bra.
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2010/08/22 :  20:52:45  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
bara för att det är dyrt och mäter bra så betyder inte det automatiskt att det låter bra med de skivor som man älskar.


Finns väldigt mycket dyrt som mäter mycket dåligt. Antingen söker man maximal upplösning dvs transparens, då har man trots allt den bästa återgivningen om det nu är det man söker, då är mätresultat av högt värde i hela kedjan samt rummet som det spelas i, alternativt så struntar man i detta och formsyr efter tycke och smak, det är väl så de flesta gör, men det är viktigt att förstå att bara för att man köper ett system för 6 siffriga belopp är det inte alls någon säkerhet för att det är mera korrekt ur just återgivningssynpunkt, dvs ge en korrekt avbild av ursprungssignalen. Det enda man kan säga är att förutsättningarna av naturliga skäl är bättre när tillverkaren kan ta ut svängarna kostnadsmässigt vid konstruktionsarbetet, sen tror jag personligen inte att alla företag ens har den strävan, utan bygger efter en speciell ljudsignatur som de säljer på.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

markusA
Member

578 Posts

Posted - 2010/08/23 :  10:39:14  Show Profile Send markusA a Private Message
Precis, dyrt är inte samma sak som bra och ibland kan material låta bättre på betydligt enklare burkar. Har själv haft just det problemet att all musik låter underbart förutom en del hårdrock. :P
Go to Top of Page

gcs
Member

5272 Posts

Posted - 2010/08/23 :  13:19:01  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag för min del tycker att riktigt bra ljud får man med stora högtalare. Sen om det är en dåligt gjord inspelning, då kan man kanske ändå njuta av musiken. Det behöver inte vara jätte dyrt med bra högtalare. Enligt min mening så är det högtalarna som är den svagaste länken för bra ljud. När man har nått dit så kan man börja att fundera på vad man kan göra med rummet om man nu har sin fru eller sambo kvar.
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2010/08/23 :  14:15:07  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
gcs skrev:
quote:
Jag för min del tycker att riktigt bra ljud får man med stora högtalare.


Är lite av samma åsikt, visst kan stativare imponera och jag har ägt många, men idag vill jag inte vara utan de lägre oktaverna, typiskt 40hz och nedåt, under 25-30hz känns inte lika viktigt dock, det börjar dyka upp så mycket problem framförallt med rummena och man får diverse färgningar, många högtalare bär sig inte särskilt snyggt åt därnere heller..

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2010/08/27 :  08:48:35  Show Profile Send mangs a Private Message
Som någon redan nämnt, att köra två separata anläggningar är väldigt intressant. Jag kör en finlyssnaranläggning i 2kanal där jag avnjuter bra inspelningar, det låter fantastiskt på jazz,klassiskt, akustisk musik samt generellt på bra inspelad musik. Sedan har jag ett biorum med mer rejäl slägga, dubbla subbar etc. Det funkar ok för finlyssning med men framför allt funkar det bra til lmusiken som inte kommer till sin fulla rätt i finanläggningen. Här har jag lite mer loudnesskaraktär på ljudet och kan fläska på så att huset skakar vilket är kul ibland.

Jag tycker det känns bra att ha denna uppdelningen.

Jag har även laborerat med vissa enligt mig dåliga inspelningar via diverse mjukvaror likt Cooledit etc. Alltifrån att öka/minska dynamik til latt filtrera bort brus eller störiga högfrekventa ljud från mikrofoner. Framför allt har jag dock EQat en del inspelningar så att de låter lite roligare. Vissa framför allt 80-tals-inspelningar är ruskigt basfattiga och skräninga.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000