HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Tråkigt ljud från datorn, jag behöver tips.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2014/08/06 :  20:18:37  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
quote:
Jag tror att om man skaffar en bättre nätdel än den switchade skiten så blir den väldigt bra.

Hade du tänkt bygga en egen nätdel eller köpa någon färdig, typ denna.
http://mysoundaffairs.com/products/power-products/wadia-121-external-power-supply/

DAC:en vill tydligen ha +/- 12 Volt 1,2 A till den analoga delen och +5 Volt 4 A till den digitala.

Man kanske kan låta den switchade nätdelen leverera 5 Volten och testa med två 12 volts batteri till den analoga.

Om du testar med en annan nätdel så är jag nyfiken på resultatet.
Jag kommer med största sannolikhet inte att byta ut Wadian inom den närmast framtiden.

quote:
Vad var det förresten för nåt som var fel på 1,5?


Jag är inte tillräckligt informerad om detta, men vill minnas att det var någon bug i firmware.
Den fungerade tydligen inte på alla bitrate. men jag tror att de återkallades omedelbart.

quote:
Men framför allt, har du gjort det mest nödvändiga på mjukvarusidan? Med det menar jag avlusning av Win och nedsläckning av onödiga tjänster etc?


Jag tror att jag har inaktiverat alla processer som inte behövs. För tillfället är inte ens nätverket igång.
Jag har även kört Fidelizer och den stänger i princip av allt om man vill.
Det blir ingen större skillnad hur jag än gör med datorn.
Jag har t.o.m klockat ner den ett snäpp för att se om det gjorde något på temperaturen för att slippa fläkten.
Det hjälpte såtillvida att fläkten går på ett lägre varvtal nu men om det påverkade ljudet vill jag vara osagt.

quote:
Eftersom de Dac:ar du testat och lyssnat på inte direkt är gratis, så kan jag bara dra en slutsats:

Skit i det och spela vinyl istället

Skämt åsido(lite allvar dock).


Om du bara visste hur nära jag är det läget.
Jag har semester för tillfället så det har funnits gott om tid att göra de här DAC och dator testerna, men jag hade en befriande helkväll med bara vinyl i går. Det gjorde gott för själen.

/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

pak
Member

1572 Posts

Posted - 2014/08/06 :  21:14:50  Show Profile Send pak a Private Message
Typ en sån ja.
Eller sån här- http://www.audvance.com
Det är en duktig person i norge ganska gränsen där jag bor som förmodligen kommer att bygga en liknande fast bättre till mig.
Tänkte först beställa kit men tror att det är bättre att låta en duktig person göra sitt bästa i stället.
Hoppas att han snart har en färdig prototyp :)
Jag har stor tro på detta...

Men som vinyl lär det nog aldrig bli dock.

-----------OBS------------
Inte att förväxlas med den andra med nästan samma namn!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7364 Posts

Posted - 2014/08/07 :  00:49:59  Show Profile Send FBK a Private Message
Tja,vad kan man dra för slutsatser kring detta då...Mäter det bra så är det ingen garanti för bra ljud i mina värld tex. Pioneer DV668
Och angående testen som gjordes så ger det inte heller någon betydande tyngd i att det ska låta dåligt om det mäter sämre.
Nja jag är nog allt lite anti mätnissar då jag lyssnar med öronen och om något mäter sämre men låter bättre så är inte valet svårt för mig, men det kan bli kinkigt för andra...
ps. jag har lyssnat på en dCS-rigg en gång och insett att komma upp på denna nivå kräver stor plånbok

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/08/07 :  02:06:44  Show Profile Send atle a Private Message
Jag tycker inte det finns någon anledning till att totalsåga Wadia 121. Stereophils mätningar visar på några brister som man skulle kunna kalla "skönhetsfel". Mätningarna visar att den inte har högre upplösning med 24 bitarsmaterial än vad den har med 16 bitarmaterial, men eftersom vi till 99% spelar upp musikfiler i cd-kvalitet (16/44.1) så kan man nog säga att det här "skönhetsfelet" är mer av akademisk karaktär än vad det betyder i praktiken, och jag har i alla fall aldrig känt någon anledning till att klaga på "bruset" från en cd-skiva

Däremot tycker jag att Stereophils mätningar (se länk http://www.stereophile.com/content/wadia-121decoding-computer-da-processor-measurements) visar att DACens frekvenskurva lämnar lite att önska, se bild nedan.



För material i 16/44.1 viker frekvenskurvan ner ovanligt tidigt, men det är ingen felaktighet utan det är ett medvetet val. Anledningen till att Wadia valt ett så flackt filter är att Wadia valt att prioritera impulsvar istället för frekvenskurva (jag tror att någon redan nämnt det i den här tråden) och mätningarna av impulsvaret visar på att dom lyckats bra med den delen. Stereophile (JA) skiver följande, citat: "The filter's slow rolloff means that with 44.1kHz data (fig.3, green and gray traces), the Wadia 121's frequency response is down by 1dB at 15kHz, and by 3dB at 20kHz. This slight lack of top-octave energy won't be audible".

Att JA tycker att den tidiga avrullningen av diskanten inte är hörbar tycker jag är lite konstigt för en sänkning med 1dB vid 15 kHz bör vara hörbar för dom flesta människor. Tittar man på kurvan för 24/192 kHz så ser man att med den samplingsfrekvensen får man en frekvenskurva som är mycket bra. Det talar för att man har möjlighet att få ett annat ljud om man väljer att sampla upp musikfiler i 16/44.1 kHz till 24/192 kHz. Om det leder till en förbättring av ljudet eller en försämring gå går inte att svara på innan man testat, men det är definitivt värt att testa. Med dom flesta program för musikspelning på dator kan man enkelt ställa in programmet så att det samplar upp musikfilerna i realtid, dvs. precis före uppspelning.
Tomas.PEO: Om du gör en test med uppsampling så vore det roligt om du vill skriva något rad om dina intryck av en sådan test?

Tomas.PEO:
Precis som några andra redan har skrivit så tror jag att det är möjligt att din dator "slänger ur sig" störningar som följer med hela signalkedjan och påverkar ljudet i en negativ riktning. För ett tag sedan råkade jag själv ut för störningar av den slaget. Det var när jag skulle göra några rumsmätningar med XTZ Room Analyzerer som jag fick en ganska kraftig störning ganska högt upp i frekvensregistret. Jag gjorde mätningen på min bärbara dator och eftersom jag använder en dac som försteg så saknar jag analoga ingångar på försteget. Det gör att jag får koppla in ljudkortet för XTZ-mät-mick till en Sonons-spelares analoga ingångar i stället för att koppla ljudkortet direkt till försteget. När jag kopplade ihop det på det sättet så fick jag alltså den här störningen. Jag var inte säker på vilken av apparaterna som orsakade störningen men jag hade kopplat ihop alla apparater med kopparkablar. Sonos-spelaren var kopplad med elektrisk SPDIF till DACen så alla apparater hade en möjlighet att sända störningar vidare. När jag bytte ut SPDIF kabeln, som jag använde för att koppla min Sonos-spelare till DACen mot en optisk kabel (toslink) då försvann störningen.

Nu vet jag att audiofiler inte gärna använder optiska kablar men som hjälp för att finna vad som egentligen gör att ljudet från din dator inte blir bra så föreslår jag ändå att du ska prova med att koppla din dator till din DAC men en optisk kabel. Om det är så att ljudet blir bättre med en optisk kabel så vet du att det är din dator som sänder ut störningar som degraderar ljudet. Den kunskapen är till hjälp när du ska hitta en lösning på problemet



Edited by - atle on 2014/08/07 02:25:15
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/08/07 :  02:13:33  Show Profile Send atle a Private Message
FBK skrev:
quote:
Tja,vad kan man dra för slutsatser kring detta då...Mäter det bra så är det ingen garanti för bra ljud i mina värld tex. Pioneer DV668
Och angående testen som gjordes så ger det inte heller någon betydande tyngd i att det ska låta dåligt om det mäter sämre.
Nja jag är nog allt lite anti mätnissar då jag lyssnar med öronen och om något mäter sämre men låter bättre så är inte valet svårt för mig, men det kan bli kinkigt för andra...
ps. jag har lyssnat på en dCS-rigg en gång och insett att komma upp på denna nivå kräver stor plånbok


Din åsikt om dCS säger mej att du också tror på mätningar även om det är av en annan sort än de mätningar som jag tror på. Dina mätningar tycks mer handla om hur stor prislapp apparaten har än hur den i själva verket låter
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2014/08/07 :  11:08:50  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
Först ett litet förtydligande.

När jag läst igenom mitt förra inlägg igen så inser jag att det lätt kan tolkas som att det inte är någon skillnad mellan de testade DAC:arna.
Så är det givetvis inte. Varje DAC har sin karaktär och talar vi rena hifi-parametrar som höjd, bredd, djup, dynamik, attack, detaljer, osv är det inga problem att "känna igen" respektive DAC's fingeravtryck.

Skillnaderna är dock inte stora, men varje DAC ger sin "färgskala" åt ljudet och de verkar även prioritera och framhäva helt olika saker.
Här är det väl tillverkarens ljudideal som lyser igenom.
I detta läget tycker jag att det mest är kosmetiska skillnader. Jag söker något helt annat.

Under testen var jag mest fokuserad på att höra om någon av DAC:arna kunde förmedla en engagerande och rolig musikupplevelse. Tyvärr lyckas ingen av dem fixa det ihop med min aktuella kringutrustning.

Det låter absolut inte dåligt, men det är som att besöka Madame Tussauds vaxkabinett. Vid första anblicken känns det äkta, men det tar inte lång tid innan man inser vad man har framför sig.
Det är bra gjort, men det är långt ifrån något levande av kött och blod.
Samtliga av de testade dator/DAC-kombinationerna upplever jag precis som ett vaxkabinett. Stelt, livlöst och oorganiskt, d.v.s tråkigt på ren Svenska.

DAC:arna vi testade finns inom ett span på ca 20 000:- från den billigaste till den dyraste.
Inte helt oväntat var det också den dyraste som lät bäst (i mitt tycke), men ändå inte tillräckligt mycket bättre än Wadian för att motivera ett byte.
Jag hade förväntat mig en betydligt större skillnad. Det är för mycket pengar för en så liten förbättring. Jag hade garanterat inte varit nöjd med den i längden.

************
Dags att presentera mitt nästa steg:
Är det min övriga anläggning som är orsaken till resultatet, eller rättare sagt, bristen på resultat?

Eftersom jag inte kunde höra några avgörande skillnader mellan de olika DAC:arna hos mig så gjordes en ny minitest dagen efter, fast i en helt annan anläggning.

Jag, min Wadia och Gustard U10 åkte hem till "B" för en test i hans Hegel/Sonus Faber-anläggning.
Normalt kör han med USB från PC'n (JRiver eller Spotify) till sin Hegel HD25, och han ville även passa på att testa om överföring via S/PDIF kan tillföra något positivt.

Tyvärr kunde varken "A", McIntosh:en eller Burmester'n medverka.

Test 1:
Hegel HD25 vs Wadia 121 via USB.
Hegel avgår med klar seger. Inte helt oväntat.

Test 2:
Dator -> Hegel vs Dator -> S/PDIF-omv. -> Hegel.
Märkbar (men inte så mycket mer) förbättring med S/PDIF-omvandlaren inkopplad.

Test 3:
Dator -> S/PDIF-omv. -> Hegel vs Dator -> S/PDIF-omv. -> Wadia
Nu snackar vi om tycke och smak igen. Jag gillade Hegel HD25 bättre i hans anläggning, men han föredrog Wadian.
HD25:an är lite öppnare och luftigare men Wadian har bättre tryck i basen och får en mer markerad takt.

Slutsatser:
Wadians USB-ingång har bevisligen inte tillräcklig bra prestanda.
Hegels USB-ingång fungerar riktigt bra.
Oavsett hur Wadian's mätresultat (som man hänvisat till tidigare i tråden) ser ut, så låter den ungefär som en Hegel HD25 (via S/PDIF), även i en helt annan anläggning.
Skönt på ett sätt, då är den frågan utredd. Synd på ett annat sätt, jag ser ingen överkomlig lösning på problemet.
Jag börjar allvarligt misstänka att det sitter mellan öronen på mig.

Det blev alltså varken bättre eller sämre, bara annorlunda, denna gången också. Definitivt inget som varken hetsade upp mig eller gav mig något hopp.
Även i denna anläggning upplever jag ljudet som tråkigt, eller "not my cup of tea", för att uttrycka mig lite mer diplomatisk. Ståpälsen uteblir.
Ljudet från hans CD-spelare (Hegel CDP4A) är, precis som hemma, ett par (tre) snäpp bättre än Dator+DAC.

Kan det (som några har antytt) vara dator/operativststem/mediaplayer som är problemet. "B" kör också med Win7, fast i en stationär dator med passiv kylning och med en SSD.

Nog f_n borde denna dator/DAC-lösning kunna matcha en CD-spelare, eller åtminstone vara i närheten.
Min gamla CD-spelare (Krell KPS28) har väl 7-8 år på nacken, men den är fortfarande klart överlägsen det ljud som de här dator/DAC-kombinationerna har levererat.

Så vad gör jag nu?

fortsättning följer....


/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

hjort
Member

754 Posts

Posted - 2014/08/07 :  11:29:50  Show Profile Send hjort a Private Message
Ta med dig Wadian i september så testar vi
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2014/08/08 :  08:59:57  Show Profile Send CC a Private Message
Du Tomas, det kan inte vara så att det är dina rippade filer som inte håller måttet? En "standard"-rippad cd låter nämligen rejält sunkig...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7702 Posts

Posted - 2014/08/08 :  11:38:40  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Nu har jag läst hela tråden och det smyger in sig en känsla av att felet ligger någon helt annanstans, typ placering akustik eller något sådant. Om nu inte allt ljud går via Windows egna drivrutiner eller så men det verkar du ju konfigurerat bort.

Vad sa dina inbjudna kamrater i allmännhet om ditt rum? Hur tyckte de all Spendorna funkade hos dig?

Jagb har hört dom och jag vet att de kan låta väldigt bra.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

räven
Member

3652 Posts

Posted - 2014/08/08 :  20:58:01  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Vad det gäller rummet så är det väl lätt att kolla.
Sätt dig 2.5 meter ifrån högtalarna och lyssna så har du bara direktljud från högtalarna.

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2014/08/09 :  00:15:37  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
Precis, och ställ ihop till ca 1,5-1,8 meter innerkant-innerkant högtalare också, annars kan man tappa fokus om man sitter för nära beroende på hur högtalarna sprider.
Åtminstone jag vill ha lite längre flanker än golv i lyssningstriangeln, för mig är det mycket viktigare att ljudet sitter ihop än att ha en överdrivet stor ljudbild.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

MatsE
Member

623 Posts

Posted - 2014/08/09 :  09:33:05  Show Profile Send MatsE a Private Message

Men är det verkligen rummet/akustik det beror på i detta fallet?

Redan i trådens första inlägg beskriver han:

"-Ett bra vax på skivspelaren och jag sitter som klistrad i soffan. Det är en helt annan värld, nästan ett komaliknande tillstånd ibland, musiken tar över totalt. Det är den upplevelsen jag vill åt."

I så fall blir det problematiskt om man behöver möblera om och fixa annat akustikfix när man byter från vinyl till digitalt.

I min blygsamma anläggning blev jag nästan chockad när jag jämförde Rolling Stones Get Off of my cloud på blueray via Oppo 105 och samma låt på min urgamla Big Hits (High Tide and Green Grass) via min Rega RP6.

Det låter helt OK på Oppon om man låter bli att jämföra. Efter en tid förleds man att tro att det är mkt bra ljud tills man sätter på vinylen...

Prismässigt ligger Oppo och Rp6 ganska lika. Rp6 blir lite dyrare att spela på om man lägger till pickup och riaa.

Varför skall det bli så dyrt för att få anständigt ljud från digitala källor?



"-Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free..." Robert Zimmerman
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2014/08/09 :  10:01:08  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
quote:
Du Tomas, det kan inte vara så att det är dina rippade filer som inte håller måttet? En "standard"-rippad cd låter nämligen rejält sunkig...

Ja du CC, jag kan inte svara på den högst relevanta frågan.
De skivor som jag sjäkv har rippat är gjorda med EAC, utan några rapporterade fel.
Jag kör EAC så som det installerades. Endast sökvägen till lagringsmappen för de rippade filerna och hur min "tag-standard" ska se ut är ändrat.

Behöver man "trixa" ännu mer?

De filer som "lånat" av mina kompisar är framställda på samma vis. Jag har nämligen installerat EAC i de flestas datorer.
Jag har inte köpt någon 16/44,1 musik på fil, men de 24/96 och 24/192-filer som jag har är "köpefiler" och de låter rent generellt betydligt bättre än mina hemmarippade filer.

Du kanske är något på spåret här.

Någon som vet mer om detta?

quote:
Nu har jag läst hela tråden och det smyger in sig en känsla av att felet ligger någon helt annanstans, typ placering akustik eller något sådant. Om nu inte allt ljud går via Windows egna drivrutiner eller så men det verkar du ju konfigurerat bort.

Vad sa dina inbjudna kamrater i allmännhet om ditt rum? Hur tyckte de all Spendorna funkade hos dig?

Jagb har hört dom och jag vet att de kan låta väldigt bra.


Jag hoppades på att jag skulle hitta ett konkret fel i filavspelningskedjan eftersom den analoga avspelningen (vinylspelaren) låter gudomligt bra i mina öron.

Windows (och JRiver) är konfigurerat för ASIO och då antar jag att man går förbi mixern.

Ingenting av det som gjorts eller testats (med dator/DAC) har genererat ett ljud som har varit ens i närheten av vad vinylen kan åstadkomma. Hade det varit ett akustiskt fel eller ett så pass grovt placeringsfel så borde det slagit ut detta också.
CD'n låter hyfsat, mitt emellan DAC och vinyl kan man förenklat säga.

Datorljudet har blivit bättre, t.ex mer rymd och bättre följsamhet men är fortfarande förhållandevis sterilt och oengagerande (tråkigt).

Gubbe "A" & "B" som jag nämnt tidigare lärde jag känna när jag letade högtalare. De var så snälla att de erbjöd sig att komma hem till mig med sina egna högtalare för en utvärdering på hemmaplan. "A" har ett par Dynaudio Focus 380 och "B" har ett par Sonus Faber Olympica II.

Båda två var med under stora delar av urvalsprocessen och båda anser att min setup låter fantastiskt bra, referens klass enligt dem, och den analoga avspelningen är bland det bästa de hört.
Bra betyg, men det säger i.o.f.s. inte så mycket eftersom båda två tycker att min dator/dac-kombination också låter bra. Vilket det inte gör, enligt mig.

Vi har alla olika referenser och man får ta andras omdömen med en nypa salt, det är ju ändå mina öron som bestämmer vad jag tycker om i slutändan.

quote:
Men är det verkligen rummet/akustik det beror på i detta fallet?

Redan i trådens första inlägg beskriver han:

"-Ett bra vax på skivspelaren och jag sitter som klistrad i soffan. Det är en helt annan värld, nästan ett komaliknande tillstånd ibland, musiken tar över totalt. Det är den upplevelsen jag vill åt."

I så fall blir det problematiskt om man behöver möblera om och fixa annat akustikfix när man byter från vinyl till digitalt.



Jag håller med dig och jag tror inte att problemet ligger på det planet.

Visst finns det akustiska defekter här hemma, men enligt "experten" som mätte upp mitt lyssningsrum är det inte några stora problem. Det finns en måttlig peak vid 49 Hz som jag stör mig lite på ibland, men den enda medicinen är enligt expertisen ett antal basabsorbenter i storlekar som är både praktiskt och estetiskt omöjligt i mitt rum.


/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2014/08/09 :  16:00:37  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
Det låter helt OK på Oppon om man låter bli att jämföra. Efter en tid förleds man att tro att det är mkt bra ljud tills man sätter på vinylen...

Prismässigt ligger Oppo och Rp6 ganska lika. Rp6 blir lite dyrare att spela på om man lägger till pickup och riaa.

Varför skall det bli så dyrt för att få anständigt ljud från digitala källor?


Det är ju faktiskt billigare att få bra ljud från digitala medier än från vinyl, rent objektivt alltså.
Det hindrar ju dock inte att en del subjektivt gillar vinylen bättre.
Inte ens den allra bästa vinylspelaren är konkurrenskraftig mot digitala medier när det kommer till förluster i signalöverföringen.
Att det sen finns mycket komprimerat digitalt material ute på marknaden skall ju inte skyllas på mediet i sig.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2014/08/09 :  20:52:08  Show Profile Send HerrD a Private Message
Tomas.PEO: Jämför du samma mastringar så långt det går? Jag börjar misstänka att det ligger i valet av musik. Har du jämfört så lika inspelningar/mastringar du kan? Kan du ge exempel på vad som låter bra på LP och vad som låter illa via PC och DAC? Mycket av den senare tidens produktioner låter ju inte bra, andra aspekter är viktigare - som att låta högst via radio eller låta bra i en bil...

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7702 Posts

Posted - 2014/08/09 :  23:20:03  Show Profile Send Micke Y a Private Message
quote:
quote:
Men är det verkligen rummet/akustik det beror på i detta fallet?

Redan i trådens första inlägg beskriver han:

"-Ett bra vax på skivspelaren och jag sitter som klistrad i soffan. Det är en helt annan värld, nästan ett komaliknande tillstånd ibland, musiken tar över totalt. Det är den upplevelsen jag vill åt."

I så fall blir det problematiskt om man behöver möblera om och fixa annat akustikfix när man byter från vinyl till digitalt.


Jag håller med dig och jag tror inte att problemet ligger på det planet.

Visst finns det akustiska defekter här hemma, men enligt "experten" som mätte upp mitt lyssningsrum är det inte några stora problem. Det finns en måttlig peak vid 49 Hz som jag stör mig lite på ibland, men den enda medicinen är enligt expertisen ett antal basabsorbenter i storlekar som är både praktiskt och estetiskt omöjligt i mitt rum.


/Tomas


Nä, det var inte riktigt så jag menade. Vinyl låter bra och då kan man undra lite vad som skiljer mot dator/CD? En sak som vi med nästan 100 procents säkerhet skiljer sig är frekvenskurvan mellan de båda för vinylen är inte rak på de flesta mätningar jag sett för Lyra pick upr. Kanske funkar de väldigt bra tillsammans med högtalare/rum medan DAC upplevs som tråkigt för att där finns inte de toppar/dalar som vinylen har?
Om det är så kommer CD/DAC aldrig låta samma som vinyl och kanske inte ska göra det heller.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2014/08/10 :  21:19:38  Show Profile Send Lovan a Private Message
Har du testat med WASAPI istället för ASIO? Ibland blir det bättre så.
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2014/08/11 :  11:01:53  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
quote:
Tomas.PEO: Jämför du samma mastringar så långt det går? Jag börjar misstänka att det ligger i valet av musik. Har du jämfört så lika inspelningar/mastringar du kan? Kan du ge exempel på vad som låter bra på LP och vad som låter illa via PC och DAC? Mycket av den senare tidens produktioner låter ju inte bra, andra aspekter är viktigare - som att låta högst via radio eller låta bra i en bil...



Det är väl hopplöst svårt att hitta samma mastringar på båda medierna och jag har egentligen inget behov av den sortens jämförelse i dagsläget.

Jag bryr mig inte alls om de vanliga jämförelserna i detta läget, det är den saknade upplevelsen som jag letar efter, det som behövs för att göra mig berörd.
Utan den är resten meningslöst.(den kanske inte trivs bland alla ettor och nollor )

Jag ska villigt erkänna att det är långt ifrån allt som låter bra och som ger mig "ståpäls" på vinyl, men däremot verkar ALLT låta dött och tråkigt via dator/DAC, oavsett musikval.

Kom gärna med tips på något som ni tycker låter riktigt bra från fil.

Inspirerad av din fråga så spelade jag bl.a. Mike Oldfield's "Tubular Bells II" nu i helgen på både vinyl, CD och från fil (FLAC).
De digitala versionerna tycks ha en högre medelnivå än vinylen så det är troligtvis inte samma master.

Vid första anblick är CD och DAC i stort sett jämförbara (det är den CD'n som rippats), men ganska snabbt märker man att det saknas något väsentligt i datorljudet. Det saknas en känsla av mänsklig inblandning och det blir (något överdrivet) en dragning åt flipperspelsmusik.

CD-avspelningen ger en intressantare mer upplevelserik presentation, men....

Vinylen däremot bjuder på en helt fantastisk upplevelse, en kaskad av nyanser och känslor, helt enligt mina önskemål.
Maten får hellre kallna än att jag avbryter skivan.

Några andra exempel från helgen:

Supertramp "Crime of the century"
Den låter bra och medryckande på vinyl, men katastrofalt tråkig via datorn. CD'n är nog något bättre än datorn. (det är den CD'n som jag har rippat till FLAC).

Pink Floyd "Whish you were here"
Gammal knastrig vinyl (inköpt 1975-1976) och gammal CD (inköpt mitten på 80-talet) som rippats.
Samma sak här, vinylen ger mig rysningar och FLAC stänger jag ganska snart av. Underhållningsvärdet är väldigt nära "noll" i jämförelse.
CD funkar lite bättre, men inte mycket mer.

Doors "L.A. Woman"
Fantastisk skiva som jag spelat sen tidigt 70-tal.
Vinylen sprider enorm lyssningsglädje. Här orkar jag inte mer än ett par minuter från datorn. Jag har tyvärr inte denna på CD.
Jag har "lånat" FLAC-filerna av en kompis.

Dire Straits "Brothers in arms"
Här spelar det ingen större roll.
Jag har den på vinyl, CD och som FLAC. Alla versioner låter lika hemskt.
Rent och snyggt, men oorganiskt och skittråkigt.

Många vinylskivor från 2000-talet låter faktiskt lika tråkigt som datorn gör vid närmare eftertanke.

Det kan mycket väl vara som du misstänker, att det är musikvalet som är den största boven.
Majoriteten av den musik som jag spelar på vinyl kommer från 70 och 80-talet och det som jag har i datorn är nog mest musik från sent 90-tal och framåt, och då mest musik som jag inte har på vinyl.

Jag har inte så många dubletter (både på vinyl och i digitalformat) att jag kan göra en djupare undersökning.

Ursprunget till FLAC-filerna är antagligen undermånliga CD-utgåvor och då blir givetvis inte FLAC-filerna bättre än så. Är det på det viset så är det fel av mig att skylla på dator/dac-kombinationen och jag förväntar mig väl egentligen inte att en DAC för "småpengar" i sammanhanget ska matcha CD-spelaren.


quote:
Nä, det var inte riktigt så jag menade. Vinyl låter bra och då kan man undra lite vad som skiljer mot dator/CD? En sak som vi med nästan 100 procents säkerhet skiljer sig är frekvenskurvan mellan de båda för vinylen är inte rak på de flesta mätningar jag sett för Lyra pick upr. Kanske funkar de väldigt bra tillsammans med högtalare/rum medan DAC upplevs som tråkigt för att där finns inte de toppar/dalar som vinylen har?
Om det är så kommer CD/DAC aldrig låta samma som vinyl och kanske inte ska göra det heller.


Jag vet inte vilka mätningar på Lyra du refererar till och om de gäller Lyra rent allmänt eller specifikt för Kleos.

Tyvärr har jag inte kvar mätresultaten i digitalformat p.g.a. en havererad hårddisk, men enligt Dr. Feickert Adjust+ ligger frekvensresponsen på min Kleos (+ Whest RIAA) mellan 20-20 000Hz på -1,8dB +1,4dB.
Den är lite svårstartad i det lägre registret men vid 60Hz är den uppe på 0dB. I diskanten börjar tonkurvan lyfta vid lite över 12Khz för att ha sin topp på knappt +1,5dB vid 16 KHz.
Minskar jag mätområdet till 50Hz - 10Khz ligger avvikelsen på +/- 0,5 dB.
I förhållande till en högtalares avvikelser tror inte jag att det är detta som avgörande, men jag vet inte.

quote:
Har du testat med WASAPI istället för ASIO? Ibland blir det bättre så.

Ja, nu har jag.
De olika metoderna låter helt klart annorlunda. Inte jättemycket, men jag tycker att WASAPI get ett lite "softare" ljud.
Jag ska göra en djupare jämförelse över tid för att bestämma mig.

Tack för tipsen.


Många av er har hänvisat till olika mätningar och grafer och ni besitter säkert så stora kunskaper att ni får ut något av dem, men är ni helt övertygade om att den som gjort mätningen har gett er sanningen och hela sanningen?

Jag tillhör kategorin som inte bryr sig speciellt mycket om mätdata, jag försöker pussla ihop en anläggning som låter bra med hjälp av öronen istället.
Jag har alldeles för dåliga erfarenheter av mätningar som någon annan gjort för att ta dem på allvar. Vet jag inte under vilka betingelser mätningen är utförd, så är den inte värd någonting för mig.

Jag ska ta ett exempel.
För några år sedan var jag med om en mätning på en direktdriven plastskivspelare från ett stort Japanskt märke. Den hade enligt spec. 0,00....1 % svaj.

Svajet vid vår mätning (med en standard testskiva, 3150 Hz) låg under instrumentets detektionströskel, snyggt, spec'en verkar stämma.

Vid musikavlyssning tyckte dock flera av oss att det inte låt som det skulle, visst f_n svajar det. Ägaren hade misstänkt det också, det var därför mätningen gjordes.

För att kunna mäta och spela musik samtidigt använde vi något som såg ut som en förvuxen stroboskopskiva. Den var något större än en LP och hade hundratals streck ute i pereferin, den låg mellan tallriken och skivan.
Avläsningen skedde med en optisk givare av något slag och mätningen gjordes med en högprecitions frekvensräknare/timer/PLL.

Instrumentet visade 0 i avvikelse med bara roterande skivtallrik.
Svajet låg däremot på över 2% vid musikavlyssning. Värst var det när vi spelade marschmusik med Flottans Musikkår, då var svajet över 5% enligt vår mätning.

Vad har man för nytta av tillverkarens svajmätning om den har gjorts med tom tallrik?

Nu blev det lite OT här på slutet, men jag ville bara förklara min skepsis till andras mätvärden. Framförallt tillverkarnas.

/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2014/08/11 :  11:06:21  Show Profile Send CC a Private Message
quote:
quote:
Du Tomas, det kan inte vara så att det är dina rippade filer som inte håller måttet? En "standard"-rippad cd låter nämligen rejält sunkig...

Ja du CC, jag kan inte svara på den högst relevanta frågan.
De skivor som jag sjäkv har rippat är gjorda med EAC, utan några rapporterade fel.
Jag kör EAC så som det installerades. Endast sökvägen till lagringsmappen för de rippade filerna och hur min "tag-standard" ska se ut är ändrat.

Behöver man "trixa" ännu mer?

De filer som "lånat" av mina kompisar är framställda på samma vis. Jag har nämligen installerat EAC i de flestas datorer.
Jag har inte köpt någon 16/44,1 musik på fil, men de 24/96 och 24/192-filer som jag har är "köpefiler" och de låter rent generellt betydligt bättre än mina hemmarippade filer.

Du kanske är något på spåret här.

Någon som vet mer om detta?


Bra att du använder EAC då den rippar bättre "rätt ur lådan" än andra program jag testat...

Men när jag för några år sedan rippade av min skivsamling så pillade jag rejält med bla EAC och även där finns det dock en del att hämta. Min subjektiva upplevelse är att det gör större skillnad att rippa optimalt än mellan flac (wave) & mp3!

Jag har tyvärr inte sparat min slutliga konfiguration som jag hade i EAC efter ett datorbyte, så jag kommer få göra om det hela igen . Samt så har jag annan drive osv så det blir ändå till att köra om allt ändå.
Men det finns en del manualer på nätet med bra tips/trix att utgå från...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8268 Posts

Posted - 2014/08/11 :  11:19:42  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Någon som testat skillnaden mellan flac och aiff?

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2014/08/11 :  11:28:01  Show Profile Send CC a Private Message
Som tillägg till vinyl kontra cd-debatten så kan inte annat än att erkänna att mina lilla kvarvarande samling av vinyl (som jag inte förmådde avyttra under den period när jag blev hjärntvättad att cd låter/mäter bättre) lever i en helt annan värld av återgivning.

För några år sedan lånade jag en liten rör-RIA som jag hängde på mellan stereon och en gammal DUAL spelare med en lika gammal Denon-pickup. Spelaren var allt annat än frisk, men fy fasiken va gott det var att lyssna på mina gamla rockplattor från 80:talet!!! Den musikaliska känslan som vinyl ger har jag ännu inte funnit hos cd. Vinyl låter inte alltid bra, en del skivor är bedrövliga (precis som cd), men rent generellt så är jämförelsen ojämn. Och ditt exempel med Pink Floyd "Wish you were here" är klockrent. Så är det bara. Även på en gammal sunkig vinylrigg som har sett betydligt bättre dagar... Så hur det låter hemma hos dig i jämförelse mot den digitala kan jag bara försöka gissa mig till...

Men. Det går att få ut en hel del av den digitalt lagrade musiken. Det kan låta riktigt bra. Bara kanske inte riktigt lika bra som vissa vinylskivor... Men nära...

Så lycka till Tomas. Jag följer din tråd ;-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

CH
Member

1474 Posts

Posted - 2014/08/11 :  11:47:26  Show Profile  Visit CH's Homepage Send CH a Private Message
Intressant tråd..

quote:
Ursprunget till FLAC-filerna är antagligen undermånliga CD-utgåvor och då blir givetvis inte FLAC-filerna bättre än så. Är det på det viset så är det fel av mig att skylla på dator/dac-kombinationen och jag förväntar mig väl egentligen inte att en DAC för "småpengar" i sammanhanget ska matcha CD-spelaren.


Det känns som du kanske har hittat roten till problemet..? Dessutom så har du uppenbarligen en preferrens för vinylljudet och kan filtrera bort dess brister medan du kanske förstorar upp de digitala felen..
Sedan trodde jag du körde KPS28'an som drive till Wadia-dac'en för just dessa jämförelser, men när jag nu läser att du kört KPS28 via dess egna dac'ar så är jag inte särskilt förvånad över att den låter bättre än dator/dac.
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2014/08/11 :  12:39:53  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
Tyvärr är det ju inte roligare än att det enda man kan diskutera prestanda runt, är just mätningar.
Resten är bara upplevelser och tyckande där egentligen vad som helst kan föredras framför vad som helst, tyvärr är det så att väldigt många sätter sina egna preferenser för välljud som en absolut referens för välljud, det är inte så uppbyggligt om man vill komma någon vart, jag förordar att man pratar om upplevelser istället och håller det öppet för att en förändring som man tex gillar inte nödvändigtvis behöver vara bättre, det kan vara ett steg i sidled eller tom sämre än innan förändringen, finns många typer av distorsion varav en del definitivt kan ge upphov till positiva upplevelser i vissa lägen.

Någonting som underlätter när man gör ljudanalyser är att ha viss kännedom om hur somlig distorsion uppför sig, då är det mycket lättare att gå i rätt riktning på en gång, mot mera eller mot mindre.

Kanske låna hem några rördacar för att se om du kommer ditt ljudideal närmare, är det provat?

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..

Edited by - Goldfinger on 2014/08/11 12:58:00
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2014/08/11 :  13:04:56  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message
Instämmer, bra diskussion och intressant ämne!

Min egen, bästa digitala uppspelning var tveklöst att spela AIFF filer direkt in i Embla DL via extern USB disk. Strax efter detta kvalitetsmässigt kom att spela FLAC filer via UPnP till Embla. Strax därefter kom(mer) uppspelning från dator (då via Mac/Amarra och AIFF-filer från nätverket)

Jag håller personligen också vinylåtergivningen i mitt system som 'bättre' än de digitala källorna...

Idag har jag en Pioneer N-50 streamer som funkar något bättre (i mina öron) än dator+DAC (om jag använder samma DAC i båda fallen)

Har du lyssnat till ngn "streamer"-baserad lösning? Jag tycker oftast den tar bort den ngt mekaniska och sterila dator-signaturen och närmar sig vinylens naturliga återgivning. Jag menar inte att det är enda vägen att gå, mera som referens.

Låt mig bara säga att jag hittils aldrig hört en Win-baserad lösning i mitt hem som ens varit i närheten av de listade digitala lösningarna. (Annat än som JRiver DLNA server till de olika UPnP Media renderarna)

Vh Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2014/08/11 :  13:16:05  Show Profile Send HerrD a Private Message
Rippa vinylen till 24/96 flac! Det kommer avslöja om det är mastring eller pc och DAC som spökar. Jag vågar nog sätta en slant på att du kommer gilla ljudet från flacfilen!

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.89 sekunder. Snitz Forums 2000