HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 HFLS-1, Bygget är klart! :-)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/26 :  13:58:28  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hej alla!

Har äntligen satt igång mitt bygge. Kameran har varit framme och tanken är att jag ska fortsätta med det under bygget.
Det blir mest på helgerna som det byggs, så det kanske dröjer lite mellan gångerna som jag fyller på bilder här. Håller till i en verkstad i källaren. Grannarna ovanför blir inte så där jätteglada om man håller på och fräser och "låter" på kvällstid, så lördagar och söndagar är då man får passa på.

Det här ska väl inte ses som en beskrivning utan kanske mer som en skildring av mitt bygge. Hoppas att någon kan få glädje av bilderna eller får en idé eller så.


Nåväl, då sätter vi väl igång!

Limning av stommen i lådan först. Det här är ju ganska basic men det får vara med för att det ska bli så komplett som möjligt.

Tvingade fast en spillbit för att få ett rätvinkligt hörn att hålla bitarna emot vid förborrning. viktigt att förborra annars spricker MDF:en lätt.


Förborrning. Tanken är att först göra två "L" bestående av en topp/botten och en sida.


Försänkning av skruvskallarna.


Ett "L" klart!


Två "L"!


två "L" med skruvar förberedda i väntan på lim.


Här är limmet utstruket så nu är det bara att resa upp bitarna och passa in skruvarna i de förborrade hålen.


Ihopdragning av "L":en. Lagom mycket lim så att det fyller ut ordentligt. Har man för mycket så blir det ätt j***a torkande för att få bort överflödet. Lagom är bäst!


Sådärja! Två "ramar" klara!


Nästa steg är att fräsa baksidan av bafflarna.
Bilder på detta i nästa inlägg som kommer snart.

Mvh
/pegul

Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.

Edited by - pegul on 2004/02/01 21:30:30

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/26 :  14:56:47  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hej igen!

Nu när stommarna till lådorna är limmade/ihopskruvade så är nästa steg att fräsa baksidan på bafflarna. Jag har inte fräst förut och det var faktiskt en grej som lockade lite med det här bygget.

Köpte en billig fräs på Jula för 400:- (extrapris, 700:- annars).
Oftast klarar man sig bra med "billiga" maskiner men det man märker är att det inte är lika skönt "grepp" i dem som dyrare och att det är lite meckigare att byta borrar/sågblad/frässtål osv. Det är helt enkelt bättre ergonomi i dyrare maskiner enl. min mening.

Skaffade i alla fall lite spillvirke som jag testade de olika momenten på och detta är något jag kan rekomendera. Det är dessutom bra att ha spillbitar liggande att testa på innan man fräser i de "riktiga" bitarna.


Nog om detta. Nu till fräsningen av baffelns baksida!

Först lite mätning för att sätta centrumhålet som jag kommer att fräsa runt. Använder samma teknik som återfinns på Naqref:s site http://www.naqref.com/routing.html Tanken är att hålet ska vara genomgående så att det sedan kan användas när framsidan ska fräsas. Här är det alltså viktigt att borra rakt, vilket är lättare sagt än gjort. I alla fall för en semi-amatör som mig.



Jag har gjort en liten mall i illustrator som jag skrivit ut för att jag ska kunna märka upp vilka partier som ska "fasas av" med det sneda/koniska frässtålet.


Liten närbild.


Här är båda bafflarna uppmärkta med stödlinjer.


Innan jag fräser avfasningarna fräser jag ett "rakt" spår till det djup som avfasningen skall få. Diametern ska bli 145 mm (ellet lite större). Radien här uppmärkt till 73 mm.


Sådärja! det "raka" spåret är fräst och diametern verkar ju stämma.


Syns lite dåligt här pga vinkeln men det är 9 mm djupt. Det är två tankar med det här. Första är att mitt koniska frässtål är riktigt "cheapo" (följde med i ett kit till fräsen). Märkte att det lätt gick varmt när jag gjorde mina "testfräsningar" Tanken är att det bara ska behöva skära på en sida för att det inte ska bli lika varmt. Det andra är att det ska bli mindre material att fräsa igenom sedan när hålen ska tas upp från utsidan, i slutskedet av bygget. Då är ju faneret på och det är väl bra att "kana omkring" med fräsen så lite som möjligt på den ytan. Tänker därför "förfräsa" insidan av alla hål.


Dags för den koniska fräsen. Här drar jag upp stödlinjer från "centrum-piggen" som tangerar frässtålet ytterkant. Detta för att jag inte ska fräsa bort material som jag senare ska skruva fast elementen i. Fräsen jobbar snabbt, så det är lätt gjort att man råkar fräsa bort för mycket.


Stödlinjerna igen med pilar på "gaveln".


Med hjälp av stödlinjerna ska jag alltså fräsa från det här läget ...


... till det här ...


... för att det till sist ska bli så här!


En klar!


Yeasss! Två klara!


Nästa steg blir att fräsa hål för basreflexrören.
Kommer i nästa postning. Håll ut! (om det nu är någon som är intresserad av det här)

Mvh
/pegul


Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

ésm
Member

256 Posts

Posted - 2003/10/26 :  15:07:03  Show Profile Send ésm a Private Message  Reply
Jodå, det här var lite roligt att läsa. Jag är absolut ingen diy-are och har tummen mitt i handen men kan ändock finna detta intressant. Vem ve, man kanske även lär sig något i den här tråden.
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/10/26 :  15:08:18  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message  Reply
Vad härligt att se denna typ av "födsel"!!!


Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2003/10/26 :  16:05:11  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Tjenare Pegul!

Vilket trevligt bildreportage!

Det ser bra ut so far!

Om du vill ha "hjälp" så tveka inte, vi finns här...

Vänligen,
Pac


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/26 :  16:55:58  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hej alla!

Här kommer det lite till. Många postningar på samma dag. Det är för att jag hållit på ett tag (tre helger) och äntligen fått "tummen ur" att flytta över bilderna från kameran och börjat sortera dem.
Nu kommer det nog att dröja till nästa helg innan det kommer en batch till. Vi får se. Jag köpte bitumen-plattor och lim igår och det bullrar ju inte så det kanske kommer bilder på det i veckan. Som sagt, vi får se.


Nåväl, här kommer i alla fall lite om portarna.

Jag har valt längden 180 mm på portarna efter att ha kollat runt lite här på forumet. En riktig hard-core-DIY:are hade förståss smällt ihop ett par testlådor och prövat sig fram till portlängden. Dels har jag tänkt att slå ut inköpen lite över tid så att det hela inte ska bli så kännbart ekonomiskt. Jag har inte köpt elementen ännu. Dels så har jag fått för mig att jag ska slösa lite med fanéret och även ha det på baksidan. Då vill jag fanéra över "skarven" på porten, så här.



Här har jag fräst hålet för porten, 50 mm. I sista varvet , när det bara är ett par mm kvar, har jag lämnat två "tappar" kvar.



Här är biten i mitten bortbruten. Om man är lite försiktig så kan man "vicka" bort den utan att man sabbar kanten. Kvar blir två "tappar".



Bortfräsning av "tapparna" med ett frässtål med kullagrat "mothåll". Inte en aning om vad det kan heta, "kantfräs" eller nåt sådant.
Hur som helst är det bara att ställa in ett lagom djup på fräsen och låsa den i det läget. Sen är det bara att "följa" kanten. Lätt som en plätt!



Här har jag passat på att ta bort lite material på insidan för hålet till anslutningarna. Igen för att slippa fräsa så mycket material sedan när hålet skall tas upp frän utsidan.



Ungefär 12 mm djupt. 3-4 mm försvinner till försänkningen. Kvar blir 3-4 mm att fräsa för att hålet ska bli klart.



Här är röret till porten kapat. Använde en geringssåg (stavas det så?) och glömde tyvärr helt bort att ta någon bild på detta. Sorry, ska inte upprepas. Det blir ganska mcket "smul" av plasten som man får sandpappra bort.



"Ruggade upp" ytan som ska limmas. Vet inte om detta är nödvändigt men plasten i det rör som jag hade kändes rätt så "fet". Det gör ingen skada i alla fall.


Limmet appliserat och utstruket med specialverktyg. Pekfinger heter det och det fungerar perfekt.


När man pressat igenom röret ser man att man inte fått med sig limmet hela vägen igenom. Hålet som jag hade gjort var ganska precis 50 mm så det blev lite tight. Tryckte ut röret en halv cm extra ...


... och la på en limsträng där också.


Sedan tryckte jag tillbaka porten igen.



Sådärja! Två portar limmade och klara!


Nu ska bakstyckena limmas på och insidan kläs med bitumen.
Delningsfilter ska förberedas och hål till dem förborras. Kan tänka mig att det blir svårt att få in borrmaskinen genom hålet för elementet så det är nog bäst att göra innan baffeln kommer på.
Sedan ska det spackls och slipas och fräsas och faneras och ...
Ja, det verkar som att det kommer mera här, alltså.

Nästa gång, bakstyckena och bitumenbeklädnad.
Någon som vet om det är en bra ide att klä portarna med bitumen?

Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2003/10/26 :  19:02:14  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
Nu har det gått 2 timmar.......
Jobba på lite pegul
Grymt repotage. Bra jobbat.
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2003/10/26 :  19:30:09  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
Mycket trevligt repotage... har svårt att vänta med min start av bygget (Efter Jul)
Fattade inte riktigt det där med fräsen ännu, men jag gör nog det när det är dax att fräsa själv.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2003/10/26 :  19:46:58  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message  Reply
Mkt. trevligt att se, speciellt som jag precis idag har varit och lånat en fräs och lite stål för att i veckan testat att fräsa bafflar til ldenna högtalare, inte jag heller har någon erfarenhet av detta.

Men en del saker med fräsningen i detta reportage förbryllade mig, inte precis så som jag trodde att det skulla vara men det löser sig säkert ändå.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Wacko
Member

210 Posts

Posted - 2003/10/26 :  19:51:32  Show Profile Send Wacko a Private Message  Reply
hmmmm ser onekligen kanon ut Bara det att jag får lite ångest över att jag inte var så seriös när jag fräste mina bafflar imorse Grymmt snyggt annars
Go to Top of Page

Dazzin
Member

989 Posts

Posted - 2003/10/26 :  20:01:06  Show Profile  Visit Dazzin's Homepage Send Dazzin a Private Message  Reply
Alltid lika kul å se när folk bygger högtalare.

Ännu roligare när folket får ett bra reslutat, snyggt!

Info om min anläggning och lite bilder samt mitt xls-bygge...
Go to Top of Page

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/27 :  01:34:21  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hej igen!

Dags för lite flera bilder och efter det här är jag helt ikapp med det som är upplagt här och statusen i bygget. Så efter det här får ni hålla ut lite.

OK. Limning av bakstycke och invändig beklädnad med bitumen.
Bakstyckena var gårdagens skörd och bitumenet var kvällens.

Då kör vi väl!

Tänkte att jag inte skulle använda skruv till baffeln i och med att kanterna ska fräsas för att få en radie. Det är antagligen inte så bra att fräsa genom skruvskallar. Så varför inte träna på denna teknik (bara lim, inga skruvar) på bakstyckena? Så fick det bli.


Här har pekfingret gjort sitt jobb igen.


Här kommer verktygslådan väl till pass! Det här var faktiskt inte helt lätt. Golvet är inte helt vågrätt och det räckte för att det skulle börja glida lite. Efter en minut eller så hade det flyttat på sig en mm eller två så man fick justera det hela ett par gånger innan dt "satte sig".



Och så var det dags att börja klä insidan med bitumen. Har aldrig använt bitumen förut. Kan säga att det är rätt seeegt att skära i.
Lätt på handen och skära många gånger i varje snitt är det som gäller.


Lite mätning. Började med insidan av bakstycket eftersom det är krångligast att både skära och limma. Det känns alltid bra att få undan det pillgaste först, tycker i alla fall jag.


Här är ett "kryss" skuret. Ska bli ett "runt" hål för basreflexporten.


"Runt" hål plus kryss för nästa hål där ansltningarna ska sitta.


Sissodär, det artar sig!


Första klar och den får bli mall för nästa.


Pac-Man


Sådärja! Båda klara. Nu är det bara att ...


... börja limma. Använde kontaklim på burk som jag strök ut med en liten pensel.


Bitumen-plattona har klister på baksidan ...


... men jag smetade på kontaktlim i alla fall. Både hängslen och livrem!


Medans limmet "förtorkade" passade jag på att sätta bitumen på baksidan an anslutningarna.


Här är de klara. Ett enkelt knacktest visade stor skillnad. Helt klart mer förtroendeingivande med bitumen på.


Här är bakstyckena precis klara.


Nästa steg är "toppen" i lådan eftersom det är näst svårast. Trångt att komma åt med lim-penseln pga röret.


Och så var det bitumen även upptill.


Innan jag blev tvungen att avsluta för kvällen limmades även botten i lådorna. Så här är dagens "skörd". Bakstycke, topp och botten (vilket en bitumen-platta 40x50 cm räckte till) samt anslutningarna.


Sidostyckena tar jag väl någon kväll i veckan men det är ganska "straight forward" så jag tänkte inte dokumentera det så noga.
Återkommer väl med bild när det är klart.

Nu måste jag fixa något att bygga delningsfiltren på.

Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2003/10/27 :  07:56:07  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Ett litet tips kanske kan vara bra här. Kontaktlimmet kan bli mjukt om lådan någon gång skulle bli varm(stå i solen räcker...). Skjut i några klammor med en häftpistol så att du stöttar limmet om det skulle mjukna.

Vänligen,
Pac

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Neodynium
Member

2170 Posts

Posted - 2003/10/27 :  08:31:41  Show Profile Send Neodynium a Private Message  Reply
Klart kul att följa detta!


Go to Top of Page

VR-8
Member

420 Posts

Posted - 2003/10/27 :  16:39:54  Show Profile  Visit VR-8's Homepage Send VR-8 a Private Message  Reply
Kul!!!Mer sånt!!!

Numera stereolös och kommer så att vara en bra tid framöver.....tack och hejdå!
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2003/10/27 :  17:06:14  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
Det rycker verkligen i byggarmen nu... Men jag har lovat migsjälv att vänta tills efter jul. PHU ;(

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/27 :  17:40:04  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Kul att det finns intresse för det här. Det sporrar. Tackar!

Pac: Bra tips. Tror att det finns en häftpistol någonstans i hushållet. Blir till att rota lite i källarförrådet. Här ska häftas! Kanske läge att häfta fast fanéret också sen, så att det inte "glider av" om solen lyser in.

Jag slängde ju ut en fråga om spolar efter bilderna i senaste "batchen". Ingen som har någon ídé om detta?
Man kan ju förståss slanta upp en lusentapp och köpa en multimeter som kan mäta spolar men det vore skönt att slippa.

Kanske finns någon som har en sådan? Kanske finns någon som bor i närheten (Hägersten)? Kanske finns någon som kan låna ut en?

Jag är ju inte framme vid filtren ännu så det kanske löser sig tills dess.

Ska pallra mig iväg till Mekonomen och köpa två bitumenplattor till.
Kanske Panduro också och kolla om de har masonit eller nåt att bygga filter på. Sen ska detväl limmas bitumen i kväll så att det bli klart. Bild kommer!

Mvh
/pegul

Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/10/27 :  18:54:38  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message  Reply
pegul,

Trevlig tråd men MASSOR av bilder Verkligen kul att se bygget från början ...

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/27 :  22:40:01  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hi. It's me. I'm back ...

Precis uppkommen från "verkstan" där sista bitumen-plattorna har kommit på plats. Har man slagit in på den detaljerade vägen så ...
Ni får stoppa mig om ni fått nog.

Nåväl! Här kommer ett par bilder till.

Ett sidostycke som precis fått sig en "påstrykning"


Häpp! En klar!


Sådärja! Två klara!


Får jag lov att fresta med en till?


När man kollar på dem så här så börjar man fundera på om rören inte skulle må bra av att omslingras av lite bitumen. Litet knacktest med nageln ger ett "klickande" ljud. Skulle kanke kännas bättre med ett "tockande", eller? Är det overkill? Spelar det någon roll?
Någon som har något att säga om detta?



Nu närmast måste lämplig filterplatta införskaffas. Masonit hade jag tänkt men det finns väl någon sorts "plastplatta" med massa hål i för kretskortsbyggen? Bra, dåligt, dyrt, billigt, var köpa?
Kom gärna med tips.

Mvh
/pegul


Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2003/10/27 :  22:45:21  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message  Reply
Nice !


Jag blir lite sotis på dom som kan !

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

period
Member

188 Posts

Posted - 2003/10/28 :  02:22:50  Show Profile Send period a Private Message  Reply
Hålad masonit kanske?

Mvh // Per
Go to Top of Page

aolite
Member

233 Posts

Posted - 2003/10/28 :  10:59:28  Show Profile Send aolite a Private Message  Reply
Jag tog det jag hade, mdf
Go to Top of Page

pegul
Member

237 Posts

Posted - 2003/10/28 :  11:23:43  Show Profile Send pegul a Private Message  Reply
Hej alla!

Vad tror ni om att klä "röret" med bitumen, då?
Någon som har erfarenhet av eller kunskap om det?
Är eventuella vibrationer i porten ett mindre problem än blåsljud?
Kan man strunta i det?

Sorry om jag ställer lite korkade frågor här men jag undrar faktiskt.

aolite: Bra idé! Tror jag har lite 12mm MDF liggande. Kanske blir så.

Mvh
/pegul

Did you hear about the dyslectic agnostic with insomnia? He used to lay awake at night wondering if there really was a dog.
Go to Top of Page

Dazzin
Member

989 Posts

Posted - 2003/10/28 :  12:00:36  Show Profile  Visit Dazzin's Homepage Send Dazzin a Private Message  Reply
Fråga du mig är det nog överkurs

Men men finns säkert nådon som hör någon skillnad

Info om min anläggning och lite bilder samt mitt xls-bygge...
Go to Top of Page

dax
Member

644 Posts

Posted - 2003/10/29 :  14:20:48  Show Profile Send dax a Private Message  Reply
Du kan väl skaffa lite "isso", dvs klassisk isoleringsband som man använder på hockeyklubban om du vill dämpa röret! Det är nog lite enklare att applicera och få att sitta kvar än bitumen-plattor.

Hur uttalas bitumen? [Bituuuumänn] eller [bittumeeen] (diy fonetisk skrift)?

Do not stagedive at home alone!
Go to Top of Page

Kicker
Starting Member

16 Posts

Posted - 2003/10/29 :  19:56:34  Show Profile Send Kicker a Private Message  Reply
Mycket intressant tråd!

Jag är oxå sugen att bygga HFLS-1. Var till Jula i helgen för att skaffa fräs,
men nu kostade den 700kr igen, så jag stod över.

Imponerande genomtänkt bygge pegul, väntar med spänning på fortsättningen.

Snart kommer snön, Äntligen!
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000