HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Nordost Thor strömrenare
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

ulf
Member

332 Posts

Posted - 2005/11/29 :  00:26:44  Show Profile Send ulf a Private Message  Reply
I Mayros bildtråd om senaste stockholmsresan fanns lite skrivet om Nordost Thor och jag tycker det är lämpligt att skapa en egen tråd och lånar från mig själv enligt följande

"Fick som sagt tillfälle att låna en Nordost Thor (tack Ljudmakarn). Apparaten har ju fått mycket lovord runt om i världen. Jag har aldrig provat någon strömrenare så jag visste inte alls vad som väntade. Men från första stund stod det klart att något positivt var på gång. Först kopplades CDspelaren in (Combak/ Harmonix Reimyo 777 med Harmonix nätkabeln). Ljudet blev lite renare o klarare, basgången gick tydligare att höra, de övre registren blev något mjukare o behagligare utan att jag upplevde att något skars bort. Alla microdetaljer fanns kvar! Allt detta positiva skedde utan att dynamiken på något sätt begränsades. När sedan nätdelen till Audio Artistrys aktiva filter kopplades in blev nu nämda fördelar ytterligare lite påtagligare. Sist kopplades försteget Jeff Rowland Synergy IIi in. Nu märktes dock inte någon ytterligare skillnad (kanske beroende på förstegets synnerligen kompetenta separata nätdel). Nordost Thor var en klart positiv upplevelse! Men priset drygt 30000:- känns svettigt! Hade den kostat hälften hade jag slagit till direkt!"

Nordost sammarbetar ju med brittiska specialisten ISOTEK om denna strömrenare. Isoteks apparat ser exakt likadan ut men kostar bara drygt 8.000:-. En skillnad är ju att Thor har Nordost dyraste Valhalla internkablage.Men om detta är enda skillnaden vet jag ej. Jag har mejlat Nordost o frågat men ej fått svar. Kanske någon på forumet vet svaret?
I en tidigare tråd här om Isotek nämde skribenten att han upplevt dynamikbegränsning med Isoteken. Eftersom varken jag eller Mayro upplevde dynamikbegränsning med Thor kan ju problemet vara löst i den dyrare apparaten och det kanske kan förklara prisskillnaden som ju är ganska anmärkningsvärd!
Den mest komersiellt framgångsrika produkten inom strömrening är ju annars den amerikanska Hydra 8 som höjts till skyarna i div olika tester. Den säljs vad jag vet inte här i Sverige men finns att beställa från Tyskland och Finland för ca 20.000:-. Den är ju en utmanare till Thor men jag har inte hittat någon test där dessa apparter jämförts direkt mot varandra. Nån som provat Hydra 8 (eller de mindra Hydra 6 , 2 etc)?

Mer teknisk info om Thor - som ju är en helt passiv apparat- finns på Nordosts hemsida och på Ljudmakaren hemsida.

Min anläggning där Thor provades består förutom av nämnda CDspelare och försteg av Audio Artistry Beethoven dipolhögtalare (aktivt delningsfilter) där huvudhögtalarna drivs av Krell monoblock 450mcx och subbarna drivs av Krell KSA300S stereosteg.

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/11/30 :  20:47:26  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
Hej Ulf
Kul läsning Min pappa köpte Thor för drygt ett halvår sen. Vi testade lite andra lösningar också, då bla Isoteken du nämnde, Mini Sub G2. Det enda som är gemensamt för Thoren och Mini Suben är nog utseendet. MiniSuben är ett aktivtnätfilter medans Thoren inte har några filter i sig utan bara ska isolera de olika uttagen från varandra. Hur detta går till är väl NordOst lite förtegna om. Skillnaden mellan MiniSuben och Thoren var också stor ljudmässigt. Till en början så var intrycket av MiniSuben positivt men efter ett par veckors lyssning så började man märka att ljudbilden på något vis hade krympt på bredden. Plusen var ju många som tex ökat lugn i musiken men det fanns även ett antal minus, som då ljudbilden och att den allra mest explosiva dynamiken blev något lidande. Med Thoren var minusen borta, ljudbilden fick mer bredd och dynamiken blev betydligt bättre. Vi testade även att köra med Valhalla nätkablar till systemet som består av CD-spelare och integreradförstärkare. Detta alternativ tyckte jag slog Thoren men då pratar vi pengar runt 50kkr och det var lite över budgeten. Trots att jag tyckte det var ganska stor skillnad mellan Thoren och MiniSuben så är MiniSuben absolut ingen dålig produkt, funkar nog mycket bra i lite mindre system där de egna apparaternas strömförsörjning kanske inte räcker till. Vi skulle ha testat några Hydra modeller också men det verkade svårt att få fram något där. Tydligen ställs det mycket höga krav från USA, ex antal butiker ska ha demoex och att det måste beställas si och så många ex innan de levererar. Tyvärr tror jag inte att den svenska marknaden är tillräckligt stor för dessa krav.
Vi lånade också hem en nätkabel från Harmonix (minns inte vad modellen hette, kostade runt 10kkr) den var ok men Thoren plus lite billigare nätkablar gav ett bättre resultat. Thoren verkar ha gått upp mycket i pris, tror att listpriset låg på 26kkr för ett halvår sen, nu ligger den nästan på 32kkr.

Ps Har bara sätt bilder på Harmonix Reimyo 777, men den verkar ju hur läcker som helst Har du testat deras dac DAP-777? Såg att Ljudmakarn hade ett ex inne förut. Ds



Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987

Edited by - sker on 2005/11/30 20:49:08
Go to Top of Page

ulf
Member

332 Posts

Posted - 2005/12/02 :  00:03:42  Show Profile Send ulf a Private Message  Reply
Intressant Sker. Jag tolkar det så att Ni fick bättre dynamik med Thor jf med minisub men blev dynamiken bättre än originalljudet utan Thor? Jag upplevde inte i min test att dynamiken blev bättre utan var bara glad att dynamiken inte försämrades då detta ofta anförts som skäl mot strömrenare.
Jag provade aldrig att koppla in mina Krell monoblock. Ljudmakarns försäljare försäkrade att Thor klarade även dessa men jag var lite tveksam (Ljudmakarn saknade brukanvisning till Thor). Har du någon uppfattning om huruvida Thor har några begränsningar vad gäller mycket stora slutsteg?
Skall se om jag kan få tag i en Hydra 8 utomlands via nätet till bra pris. Detta tycks vara det enda sätter att få prova denna så omskrivna apparat.
Kanske skulle vi då kunna köra ett test Hydra vs Thor i respektive anläggning?
När Thor presenterades på Arkenmässan sist sade man att priset skulle hamna på drygt 20.000:-. Tråkigt med denna våldsamma höjning.

Min Reimyo 777 tror jag är den enda i landet.DACen DAP 777 provade jag aldrig då jag ville ha en integrerad CDspelare pga platsbrist. DAP777 skall enl uppgift ha en äldra och något sämre DAomvandlare än den som finns i min integrerade CDP777 som är en nyare produkt.
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/12/02 :  11:53:43  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
MiniSuben tyckte jag försämrade dynamiken, hur vida Thoren gjorde det är svårt att säga. Vid jämförelsen mellan Thoren och endast nätkablar direkt till väguttag så tyckte jag inte att man kunde upptäcka några förluster i dynamiken med Thoren, inte heller några stora förbättringar av dynamiken. När vi jämförde Thoren och Valhalla nätkablar direkt till väguttaget så tyckte jag att ljudet blev renare och klarare på något vis med Valhalla, möjligt att dynamiken också blev marginellt bättre. Hur som helst så tycker jag att förbättringarna med Thoren övervägde en eventuell dynamikbegränsning, något som jag dock inte kan påvisa.

Jag tror inte att Thoren ska ha några begränsningar, eftersom den tydligen inte jobbar som ett vanligt aktivt nätfilter. Samma sak ska väl gälla Hydra 8, om jag förståt det hela rätt. MiniSuben har begränsningar och har speciella uttag för mer strömkrävande produkter, tror att alla uttag på Thoren är lika.
Ett test mellan Hydra 8 och Thor skulle vara intressant.

Vad det gäller priset på DAP777 så kostar den ju "endast" 50kkr och det skulle nog vara lite märkligt om transportdelen i din spelare skulle kosta drygt 100kkr, så det känns väl som den externa dacen är lite enklare men säkerligen intressant om man vill uppdatera sin gamla CD-spelare.

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

ulf
Member

332 Posts

Posted - 2005/12/02 :  15:14:57  Show Profile Send ulf a Private Message  Reply
Frågan om Hydra klarar av tunga slutsteg har diskuterats på Audiogon i USA har jag nu upptäckt och jag citerar det svar som tillverkaren Shunyata gav till frågeställarna på det forumet:


"The Hydras are entirely non-current limiting to amplifiers or any other equipment up to the 20amp limit of the Carling breaker-- period. There are several studios, such as Astoria, using Hydra 2's to feed 30amp draw Neve 88 panels and various ultra-high current amplifiers (Halcros. OTL's etc).

Each duplex outlet on the Hydra has its own filter/protection network on a circuit board bolted to the outlet. This isolates each outlet from all others. We have measured results detailing the effects of a paper-shredders effect on an adjoining outlet first with no network engaged and then activated--the posted results speak for themselves--unless people think we made them up, of course. That seems to be opined a lot on net boards--"they're all liars and snake-oil peddlers"...

Ideally, amplifiers are best placed on their own dedicated line, not bunched up on a single line with all other electronics--though obviously not everyone can install multiple lines and must use only one. The reason I or another person within our company might recommend placing amps next to the power-input (if asked) is not technically to "give it more power", but just as a common-sense recommendation given proximity. I have spoken to some that prefer their amps in the digital section away from the power-inlet and vice-versa. There really are no "rules" involved, just subjective experience related to use and operation.

Nobody I am aware of or have ever heard from has experienced ANY voltage fluctuations or power problems of any kind with using Hydra models in _any_ application..and there are four-five thousand of them in circulation throughout the world.

This is all fwiw,

Regards,

Grant
Shunyata Research
Samuel"

Förmodligen gäller väl samma för Thor?

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21991 Posts

Posted - 2005/12/03 :  09:04:22  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply


Hej "Ulf"!

Tack för en trevlig läsning.

quote:
Förmodligen gäller väl samma för Thor?

Den slutledningen kan man nog enbart dra om man vet mer om hur de två olika produkterna funkar. Men, precis som du skriver så förvånar det mig inte att de är lite förtegna om teknikval.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

freann
Member

863 Posts

Posted - 2005/12/03 :  15:03:54  Show Profile Send freann a Private Message  Reply
Från de bilder jag sett på insidan av Thor verkar det som att den inte har någon filtering mellan uttagen. Man använder sig att ett paralellfilter samt de mystiska "quantum resonance" grejjerna.
Shunyata däremot har ett paket med filterkomponenter monterat på baksidan av varje uttag. Sedan har man sin pulverfyllda låda då.

Summa summarum verkar det som att de båda tillverkarna använder vitt skulda principer för sin produkter.
Go to Top of Page

ulf
Member

332 Posts

Posted - 2005/12/04 :  00:49:18  Show Profile Send ulf a Private Message  Reply
Jag såg nyss att Senaste numret av High Fidelity testar Thor samt två andra strömrenare varav en är Exactpower (som säljs i Sverige), Den är vad jag förstår en aktiv enhet.
De ger alla tre mycket bra betyg men de är bäst på lite olika saker. En slutsats de drar är att apparaterna ger högre lyft än att satsa samma peng på finare nätkablar.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/12/04 :  08:07:30  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Har man aldrig låtit anläggningen smaka ren ström, så har man svårt att föreställa sig hur det eg. påverkar. Större än vad man tror.

M
Go to Top of Page

octavia rs
Member

338 Posts

Posted - 2005/12/05 :  21:15:58  Show Profile Send octavia rs a Private Message  Reply
Borde inte Isoteks Nova vara den apparat som man ska jämföra Thoren med, de är ju väldigt lika varandra och Novan sägs ju inte begränsa dynamiken som de billigare Isotekarna kan göra.

http://www.isoteksystems.com/nova.asp

Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D and T2
Tidal Hifi / Qobuz Studio -> Roon ROCK on NUC -> dCS Network bridge -> AES/EBU -> DAC
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, switch and NUC)

Second system
Tidal Hifi / Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/12/05 :  22:19:35  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply


hmm.
jag skulle gladeligen äga en thor..den var verkligen en trevlig fast svindyr bekantskap..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

freann
Member

863 Posts

Posted - 2005/12/06 :  11:44:11  Show Profile Send freann a Private Message  Reply
Thor och Nova är inte lika varann konstruktionsmässigt (vad jag kan gissa mig till).
Thor har ett parallellfilter på ingången parat med Quantum Reconance-grejjen samt Valhalla-kablage. Thor har ingenfiltrering mellan uttagen.
Nova är ett flerstegs parallelfilter med filrering mellan uttagen.
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/12/06 :  12:17:09  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
Vad jag förstod av HiFi+ test av Isotek Nova och Titan så uppfattade de att båda var något dynamikbegränsande.
Frågan kanske inte handlar om att nätfilter begränsar dynamiken eller inte utan om man upplever att fördelarna är fler än nackdelarna.

>freann
NordOst använder sig av Isoteks "Polaris-X' technology" som ska hindra inkopplade produkter från att "prata med varandra".

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

Dan.P
Starting Member

36 Posts

Posted - 2006/01/05 :  23:47:23  Show Profile Send Dan.P a Private Message  Reply
quote:
Har man aldrig låtit anläggningen smaka ren ström, så har man svårt att föreställa sig hur det eg. påverkar. Större än vad man tror.

M


Ren ström eller spänning..??

Vet man inte skillnaden så....

Det är mina öron inte dina!
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/01/06 :  00:13:49  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
quote:
Ren ström eller spänning..??

Det som kommer ur vägguttaget? Eller som föreslaget i topic - en strömrenare?

M

Edited by - rannagarden on 2006/01/06 00:14:16
Go to Top of Page

tommypeters
Medlem i AÖ

1020 Posts

Posted - 2006/01/08 :  20:50:31  Show Profile Send tommypeters a Private Message  Reply
Perra på component.se fick ju låna en Nordost Thor för test och kunde sedan inte släppa den ifrån sig...

Meridian G98DH/G68ADV/DSP5000C/D1500/DSP33
BC Acoustique ACT A3
NuForce Ref8.200W
Velodyne DD-15 & DD-12
Go to Top of Page

Dan.P
Starting Member

36 Posts

Posted - 2006/01/18 :  02:15:31  Show Profile Send Dan.P a Private Message  Reply
Hur ska man kunna rena strömmen?
Det enda jag ser är apparater som matas av likspänning där man med hjälp av kondensatorbatterier kan momentant bibehålla spänningen vid höga strömuttag. Vårat 230V nät har inga som helst problem med detta om vi nu inte laddar med strömmar på +10A kontinuerligt.

Däremot kan man rena spänningen så man får en jämn 50Hz sinusvåg utan transienter in till apparaten, men är det så att nätdelen i den DYRT införskaffade förstärkaren inte kan filtrera bort dem......

Det är mina öron inte dina!

Edited by - Dan.P on 2006/01/18 02:17:13
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.21 sekunder. Snitz Forums 2000