HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Nya insatser - Nya vinster! ESL-57
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Big Pete
Member

224 Posts

Posted - 2006/05/06 :  16:21:58  Show Profile Send Big Pete a Private Message  Reply
Att byta från horn högtalare till elektrostater kräver mentala förberedelser och anpassnings tid, den saken är klar. Att jag dessutom var mycket nöjd med mina Lowter PM2a exponentialhorn för mellan/diskant och tillhörande Audax 15” bas horn gjorde kanske bytet än svårare. Man vet vad man har och går in i en tämligen osäker ljudvärld vid en så total förändring, alla vet att det som påverkar ljudet mest är just på högtalare sidan.

Med hornen fick jag en mycket direkt och ibland nästan lite framfusig ljudbild, med stor närvarokänsla, god 3D återgivning med hög upplösning och klara detaljer omgivna med massor av luft. Bas hornen som inte drevs med rör utan transistorer, var snabba och kraftfulla men tog mycket plats i anspråk. Att klämma in allt detta på 9 kvadrat var i sej en konst och dessutom ett antal diffusorer och absorbenter plus ”lilla” jag och en fåtölj. Kunde man nu spela bra i ett litet rum med tanke på den akustikiska utmaningen så kan det gå lättare i det nya kommande spelrummet på 25 kvadrat.

Men under tiden , så tänkte jag prova en gammal dröm, nämligen Quad ESL-57or. Dessa, kraftigt modifierade av One Thing Audio i England, provspelades i HiFi World okt. 03 av David Price, som höjde en redan bra och omtalad elektrostat till skyarna i detta modifierade tillstånd.
Jag har tidigare kollat med Erik Andersson om mina Silver Night PSET skulle orka att dra dessa mellankänsliga (82dB)elektrostater och fått klartecken av honom.
För några veckor sedan kunde jag köpa ett par av denna uppjazzade variant från England, och har nu lyssnat ett par dagar till dess uppdaterade välljud.

Vad som slår mej först är den avslappnade atmosfären, jag menar att detaljerna, 3D, luften och allt annat som jag tidigare kunde höra genom hornen, finns där men på ett mer harmonisk sätt.
Cymbalen klingar metall och det gjorde den tidigare men nu känns det spända trumskinnet äkta, blockflöjten är absolut tillverkat av trä och inte komposit material, tenorsaxen har den rätta myndigheten. Kvinnorösterna ligger i paritet med storlek 38-40 och det finns en skirhet och förnyad dragningskraft i sångerna. Borta är den ibland förekommande ”uppkäftighet” då stråkkvartetten spelade ett dramatiskt klassiskt stycke. Ja stråkar, sammetslena men med en lätt strävheten av tagel.

Kyrkorgeln spelar med stor pondus och det framgår tydligt att här finns det pipor av alla slag och dimension. Flygeln låter äkta med en imponerande klangbalans som får mej att börja leta efter musikskolans pianonotbok. Gnisslet från ståbasens strängar när den flitiga jazzmusikerns fingrar flyger fram, skapar en perfekt realism. Och allt annat som jag nu glömt av men genast påminner mej vid avlyssningen.

Nu är det inte bara benstommen, bindvävnad och muskler, nu är hela kroppen klädd i kött och blod, med vacker hy och mjuka anletsdrag, en fröjd att avnjuta.
Är då detta nya det ultimata, nej förmodligen inte, men det räcker länge för mej då jag inser att här behövs det tid till att spela alla mina skivor för att upptäcka musiken igen ”för första gången” och sitta i lyssnarfåtöljen i ett fullständigt glädje rus.

Test av ”nya” Quad ESL-57 vänster kolumn under EX-static www.onethingaudio.com/OTA/9152-OTA-MAIN.htm


PSET-High Smile Value Per Watt!

Edited by - Ampalang on 2006/05/08 21:50:37

Big Pete
Member

224 Posts

Posted - 2006/05/08 :  21:48:31  Show Profile Send Big Pete a Private Message  Reply
Ops! Ber att en snäll moderator flytta denna tråd till: Hårdvara,recensioner. Tack!

PSET-High Smile Value Per Watt!
Go to Top of Page

Ampalang
fd. drbob

1136 Posts

Posted - 2006/05/08 :  21:51:08  Show Profile Send Ampalang a Private Message  Reply
Varsågod
Go to Top of Page

Muse
Member

1232 Posts

Posted - 2006/05/15 :  12:38:17  Show Profile  Visit Muse's Homepage Send Muse a Private Message  Reply
Vad kul för dig Big Pete!

Själv vart jag "frälst" åt andra hållet..
Från elektrostat till horn.

Dali Euphonia MS5 - Consonance Droplet CDP 5.0 - LA Mayro(inom kort)
Go to Top of Page

Big Pete
Member

224 Posts

Posted - 2006/05/15 :  17:21:55  Show Profile Send Big Pete a Private Message  Reply
Det kvittar åt vilket håll man reser bara man når nya höjder i HiFi-livet. Lyssnade idag till en 2wattare med en härlig upplösning hos Erik Andersson och längtade tillbaka till mina Lowther PM2a för en stund. Om någon kunde fixa till, den i min smak allt för påträngande diskanten, så skulle jag lätt falla tillbaka in i hornen. På gitarr,cello,fagott och andra lite mörkare instrument är horn svårslagna men så ska violinerna fram och småpiporna på kyrkorgeln och jag börjar genast leta efter en mössa att dra ner för öronen.

PSET-High Smile Value Per Watt!
Go to Top of Page

time
Harry-vinnare 2004

2637 Posts

Posted - 2006/07/03 :  09:35:21  Show Profile Send time a Private Message  Reply
Big Pete, det är en infekterad fråga men visst är Lowther lite elaka uppåt ? det finns förståss andra sätt att ha horn....

Tänk om ESL57 hade mer dynamik och det gick att spela högre...., vilken lycka !

Lämnat forumet
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/07/03 :  10:35:57  Show Profile Send mace a Private Message  Reply
quote:
och det gick att spela högre


Stapla så spelar de i alla fall starkare

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

Big Pete
Member

224 Posts

Posted - 2006/07/05 :  16:44:03  Show Profile Send Big Pete a Private Message  Reply
time: Lowther kan vara lite påträngande uppåt men det beror mycket på inspelningen. Med vinyl som källa tycker jag nog att det oftast går hyffsat.
När det gäller dynamiken i ESL-57 orna så kan man önska lite mera men SPL räcker till för mej och mina lyssningsrum. One Thing Audio i England har lyckats mycket bra med, dels den nya diskantpanelen och dels med det nya kablage och annan komponent uppgradering.

Jag upplever en markant skillnad med Quads gamla paneler och orginal elektrostater jämfört med dessa uppgraderade. En annan sak är att dessa sitter på nya s.k. "Rupert stands" som lyfter upp dom rejält från golvet med en stor basförbättring. Mer kraftfull och rapp bas med en bra detaljskärpa.

Jag kommer att kunna leva med dessa uppdaterade ESL-57 or under resten av mitt musiklyssnande liv, men det är klart att ett par "stackade" som mace är inne på blev väl absolut nirvana.

PSET-High Smile Value Per Watt!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.14 sekunder. Snitz Forums 2000