HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 OcA bygger baHsar - färdig!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2009/07/02 :  15:13:55  Show Profile Send OcA a Private Message  Reply
Låter som det blir basfest hemma i sommar!

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Rickard.v
Member

195 Posts

Posted - 2009/08/05 :  19:00:04  Show Profile  Visit Rickard.v's Homepage Send Rickard.v a Private Message  Reply
Ni rekomenderar bas med högt Q värde.

Men högt Qvärde betyder väl en resonans benägen konstruktion på basen som skall ha en sluten låda som dämpar resonanser.
Och i en öppen baffel blir det ju raka motsatsen, den får där fullt utlopp för sina resonanser.

Betyder inte det att ljudkvaliteten blir högre med peerlessbasen men den måste ha mera effekt o lite kompensering för att ge samma nivå.
Jag skulle säga att en bas men mycket lågt Qvärde passar bäst om man tänker på ljudkvalitet, MEN den måste ju ha mycket effekt!! ELLER tänker jag helt åt H.....??????

Intressant tråd denna om ÖB bas. Lite sugen jag med. Men jag blir lika nyfiken på dina final högtalare.
Lyssnade på dem på high end 07el 08 tror jag det var. Låter de kanon? Ska åka o provlyssna några i morgon hade jag tänkt.

Denon Dali Supra.

Edited by - Rickard.v on 2009/08/05 19:02:02
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2009/08/09 :  11:27:19  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Sätter du ett element i en låda så höjs resonansfrekvensen och Q värdet! Så element för lådor skall vara i sig "överdämpade" så att Q värdet hamnar lagom i när elementet sätts i en låda. Jag har gamla SEAS 10" element med ett Q på runt 0.7 och resonans runt 25 Hz inklämd i en 30L låda har den ett Q på ca 2 och en 6 db baspuckel runt 75 Hz. Av bara Q värdet kan man inte avläsa något om jkudkvaliten. De allra billigaste elementen har ofta högt Q värde (små billiga magneter) Dyra påkostade element har nästan alltid ganska låga Q värden. Men ett fint påkostat element kan göras med högt Q värde och låta mycket bra i rätt användningsområde.

Peerlessbasaran är fina element men för överdömpade för öppen baffel. Som amatör eller liten tillverkare så kompenserar man överdämpningen med en bashävning. Som större tillverkare så beställer man en specialvariant från Peerless med det Q man vill ha.

En sluten låda ger ett skydd mot att elementet skall bottna då det "trycker emot hela tiden" När konen far iväg. Vid riktigt långa utslag då talspolen hamnar helt eller delvis utanför magnetgapet tappar ju högtalarmotorn kontrollen på konen som far iväg tills den bromsas in av av uppängningen eller om det vill sig illa att talspolen slår i botten på magnetsystemet...

Så slutna lådor kan reducera basfladder på ett sätt som öppna konstruktioner inte gör bafflar, transmissionslinjehögtalare, basreflex eller bakladdade horn.

Slutligen kan man genom att packa massor av dämpmaterial i en sluten låda minska ökningen av Q jämfört med elementent i sig. I mitt exememep med seaselement kanske man får ner puckeln från 6 db till 3-4db. Men Q värdet är ändå större än för elementet i sig.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.3 sekunder. Snitz Forums 2000