HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Ropet från avgrunden och den tappade fritiden.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

bibl
100.000-klubben

987 Posts

Posted - 2010/02/08 :  07:57:24  Show Profile Send bibl a Private Message  Reply
Det börjar kännas som att antingen Zeis Stormbringer eller detta än så länge icke namngivna lilla horn kommer att bli mångas sommarprojekt. En behändig högtalare som är tämligen billig i elementkostnad, förhållandevis enkel att bygga, ger mycket ljud för pengarna samt kompletterar en stativare eller dylikt på ett bra sätt. Att den dessutom har en hög WAF faktor är ju ett gigantiskt plus i de flesta sammanhang....
Go to Top of Page

Zei
Member

826 Posts

Posted - 2010/02/08 :  09:00:39  Show Profile Send Zei a Private Message  Reply
Häftigt!

En liten detalj skall nämnas och det är att detta element är (om än inte optimalt för tappat horn) ett 8" element och ett rejält byggt sådant.Det tål nog en hel del innan det ger vika...

"Stormbringers" element är ett 6,5" "finelement" ...
Troligtvis klara 8 att spela högre än mitt 6,5... men Stormbringer är tänkt att spela i par så det väger ju upp..

/JZ

Signatur..
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2010/02/08 :  10:27:43  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Vi körde detta TH tillsammans med ett par AudioPro Image 12, delat vid 80Hz 48dB/Okt och det var inte på något vis en avig kombination, ett par större sateliter som hade hängt med lite bättre hade nog inte gjort ont, men det var helt ok.

Det var en kväll i försiktighetens tecken utan massiva pådrag, visst gick volymen upp en del stundtals och det var inget som detta lilla TH't protesterade över.

Den gav ifrån sig ett härligt tjockt och massivt ljud med en hel del värme och pondus som gjorde att man ganska snabbt tog den till sig, och den bidrog sannerligen till en bättre helhet i systemet, dock utan att kalla för mkt på uppmärksamheten (helt rätt), men det märktes tydligt när man plockade bort den.

Mätningarna (Rosa-RTA) visade att simuleringen stämmer väldigt bra överens med verkligehten, märkbar output redan vid 25Hz, och riktigt bra vid 30Hz, och sedan går den i en fin lätt båge upp till 100Hz ungefär där en dipp avslutar arbetsområdet.

Mkt bra botten för att kunna funka som sub för film, eller för att avlasta ett par 6,5" stativare neråt, allt förpackat i en behändig storlek med goda ljudtrycksmöjligheter, klart kul och imponernade bygge, särskillt sett till storleken.





Tack för de fina orden om denna subb.
Tack för bra musiktipps och en hel del tankvärt snack. Nu spelas det elektronisk musik här hemma!

Jag tyckte själv att den inte gjorde bort sig, även om den inte når upp till Martinssons stora horn, varken attack, renhet eller upplösning. Men med tanke på storlek och pris så låter den oväntat bra. Jag skulle nog inte rekomendera detta element till nån som vill bygga en TH, men har man det hemma redan så är detta en lösning. Vi gav hornet ca 30 - 40 watt som mest, och det hänger på bra. Jag kunde inte höra några blåsljud eller sånt. Det finns en liten ful resonans i lådan, men det kommer från luckan över magneten - ölmagen - som inte är limmad. Det har en lite "tjockare" karaktär vilket jag vill tillskriva den sämre impulsresponsen. Det låter inte grötigt eller så, bara att basen kanske har lite kropp. Den släpar inte efter eller bluddrar, utan den är snabb och har en del klipp. Ett QSC PLX2402 och branta aktiva filter är aldrig fel när man skall driva baslådor.

Jag vill passa på att tacka för värdefulla kommentarer och insikter i segelbåtarnas hemligheter! Det är skoj att bolla ideer! Pepparkakorna tog slut innan angeredsbron!

Mvh Johannes.

Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/02/08 :  12:11:46  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Tack för intressanta intryck!

quote:
Det har en lite "tjockare" karaktär vilket jag vill tillskriva den sämre impulsresponsen.


Personligen tror jag det även beror på det höga q-värde kring 30 Hz,
eftersom mätningen blev väldigt lika simuleringen. Skulle vara
intressant om du ville bygga med en mjukare avrullning mot låga
frekvenser, så som du simulerat åt Zei och som jag simulerade på sida 2.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2010/02/08 :  12:28:14  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Det höga Q-värdet vid 30 Hz syns inte så bra på mätningen. Det var mer den allmänna lutningen på kurvan och området som stämde. Men det finns lite resonans runt 30 Hz...

Den låter bra, trots den lite fylligare tonen. Det är inget som stör, utan mer av en trevlig karaktär. Jag har hört många basar med mycket sämre definition och mer gröt.

Idag spelade jag "Darla knackar på akvariet" scenen. Det lät riktigt bra, men det gick inte att spela så värst högt innan jag hörde påtagliga blåsljud. Visst skrammlade väggar och möbler mer, men det fanns blåsljud. Inget problem i mitt hem då jag aldrig spelar så högt i vanliga fall. Man kände flåsningarna på en meters avstånd.

En rolig baslåda, men bygg den inte om ni inte redan har ett sådant element.

Go to Top of Page

sopwith
Member

595 Posts

Posted - 2010/02/08 :  12:36:52  Show Profile Send sopwith a Private Message  Reply
Ahh, finns inget som går upp mot ett högtalarbygge, jag bor 200 meter från dig, bjud upp mig på kaffe och lyssning när dom är klara, Please

mvh
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2010/02/14 :  22:33:13  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply




Mätelse hemma hos Martinsson.

Den mäter ruskigt likt simmen, men utan nån peak vid nedre gräns.

Den djupa dippen vid ca 110 Hz syns tydligt. Avrullningen nedåt syns tydligt. Detta är taget på ca 1 meters avstånd i golvnivå.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2010/02/14 :  22:35:39  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Det syns också tydligt att allt skräp ovanför passbandet (100 Hz) är dämpat jämfört med simm.

Precis som det skall vara, men det är roligt att få det bekräftat.
Tack Martinsson för hjälp att mäta och en hel del rolig lyssning.

Hoppas ditt projekt går framåt en anings fortare än ditt förra!

Edited by - Circlomanen on 2010/02/14 22:36:08
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2010/02/14 :  22:53:59  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Nu har jag sett ett par filmer med denna subben inkopplad. Den gör ett riktigt bra jobb med filmljud. Den bidrar med en tung djup, och fast "matta" av bas som verkligen bidrar till stämmningen. Explosioner och skott får en härlig kropp och tyngd, utan att på något sett bli bluddrigt eller odistinkt. Den kan verkligen ge en härligt kort och explosiv transient, men det blir tyst igen när ljudet är slut i filmen. Det ända jag stör mig på är att parkettgolvet skallrar till vid kraftigare explosioner eller andra bastunga transienter. Den kan verkligen putta till luftmassan i rummet. Hårt och kraftigt.

Det är helt enkelt en underbar film-subb. Musik funkar oxå bra, men huvudhögtalarna måste gå ned till ca 60 Hz med pondus, annars så kan övergången bli lite skev och orolig.

Vid väldigt kraftiga ljudtryck så hörs det en hel del turbulens. Visst bågnar väggar innan, men kraftiga toner från ca 30 Hz och nedåt får elementet att fladdra ganska vilt. Det är elakt att plåga en st 8 tummare med 400 watt ren rå bas från ca 90 Hz och nedåt utan subsonicfilter, så jag är nöjd med att den presterar så bra som den faktiskt gör. En kul liten subb helt enkelt.

Hemma hos Martinsson: (ljud och bild är bedrövliga då min lilla kompakta digitalkamera inte är nån höjdare i svagt ljus och med tung bas)

http://www.youtube.com/watch?v=qAsB5s1dyw0
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000