HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Hög tid för Julmusik!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/10 :  13:19:50  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Vi skippar den dåliga ordvitsen om högtid och hög tid... för att istället gå på topic:Okej. Låt oss ställa fem ledande frågor om bilden nedan.

1. Vart är kylan?
2. Vart är snön?
3. Varför har fåglarna ätit upp alla äpplen utom detta?
4. Varför envisas med äpplen?
5. Kommer det bli någon jul i år?

Intro-fail!


Frågorna hopar sig och allt för många blir utan svar då vinterdeppen lägger sin blöta filt över landskapet. Efter påtryckningar får det helt enkelt bli en annan introbild 2011.
Här startar jultråden anno 2011!


Intro-bild Traditonstråd 2011


Efter att ha varit bortskämd med 1m snö i december de två senaste jularna har det varit mer än tufft att pressa fram en duglig julkänsla till årets grå gegga, regn och snålblåst i fyra plusgrader. Inspirationen och intressena spretar mer än vanligt. Vart har min Christmas-feeling tagit vägen? Jag menar, julstämningen var ju för katten högre i somras när jag fick ett välkommet återfall i julmusikens spår (Tips! Tänk på att det går utmärkt att skylla på audiofilt innehåll för att komma undan med julmusik i juli).

Lägg där till att lagom till adventsfikat kom förkylningarna på rad för att ytterliggare späda bedrövelserna vilket försenade trådstart. Men traditioner, åtminstone trevliga sådana, är svåra att lägga åt sidan. Därför, sent omsider, kommer äntligen den traditonsenliga tråden om julmusik 2011 igång. Välkomna!

/M

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8752 Posts

Posted - 2011/12/10 :  13:29:02  Show Profile Send ztenlund a Private Message  Reply
Va? Ledande, jag förstår inte?!
quote:
1. Vart är kylan?
2. Vart är snön?
3. Varför har fåglarna ätit upp alla äpplen utom detta?
4. Varför envisas med äpplen?
5. Kommer det bli någon jul i år?

1. I mitt kylskåp.
2. I mitt vardagsrum. Jag sopade säkert ihop flera kilo nedskrapad takfärg igår.
3. De var hungriga.
4. "An apple a day keeps the doctor away!"
5. Det beror på definitionen av jul.

Fast nötterna ser goda ut...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21942 Posts

Posted - 2011/12/10 :  17:22:51  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Äntligen!

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/10 :  17:35:21  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Härligt när vi kan knäcka frågenötterna tillsammans, Ztenlund.

"Äntligen", säger Pac. Vi får se ifall Nobelfolket ringer under kvällen. Än finns det tid att hinna till festligheterna.

Årets skivsäck kommer inte med några direkta nyheter. Snarare är det en klappsäck med lite traditionellt, lite alternativt och en liten återblick till vad som var med och lade grunden till en del av denna högtids musikskatter. I "alternativt" ingår bland annat en annorlunda jorden runt resa i blekrött.
Men innan vi tar ut något i förtid är det dags att låta gästerna knacka på. I vanlig ordning hjälper mutor till i vilken skivbedömning som helst. Detta år utan undantag. Det finns en uppsjö dryckesalternativ då det kommer till att muta audiofiler och denna mutan hittar definitivt hem.


Kaffebönor med chokladsmak!


Paketet sprider en tung doft av choklad i köket. Föräldrar blir uppspelta över det hela och barn mer än något besvikna över hur något kan dofta så gott och användas så meningslöst. Så kan vi ju inte ha det och det utlovas bättring och bot... Med skivor i högsta hugg tas det plats i soffa och framför skrivblock. Det har blivit dags för årets första skiva:Som T-Bone Burnett sa:
"There are those who play for money babe.
There are those who play for fame.
There are still those who play for the love of the game."
Först ut är West of Eden med A Celtic Christmas och de gillar uppenbarligen vad de pysslar med med tanke på citatet från T-Bone tryckt på skivan. Men frågan för dagen är väl egentligen vad vi gillar.

Vi låter tveksamma miner gå laget runt över skivans titel. Det där med "celtic" används alltför ofta till höger och vänster. Troligtvis i någon andemening att sälja skivor i en anda av gröna kullar och friska vindar. Med den påföljden att det lätt solkas ned av skivor som pryds av Leprechauns i mankinis under titlar som "A Celtic Ibiza Party". *ryyyys* Dock så vet vi med oss att West of Eden har en bättre kvalitetsstämpel än så och vill de fira en Celtic Christmas så är vi inte sämre än att låna vår tid till lyssning.

Skivan är en liveupptagning från konserterna i Annedals kyrka, Göteborg, den 12:e och 13:e december 2009. Förutom West of Eden medverkar Haga motets kör, Róisin Dempsey och Valentina Lorenz Cammans.
Här radas en hoper traditionella jultitlar från öriket, med ett par avstickare signerat W of E. Men är det nåt vidare celtic då? Jodå. Dessutom på ett helrätt sätt.

Spår #1, A place by the tree, signerat bandmedlem Martin Schaub är inget livespår men en stämningshöjare inför vad som komma skall. West of Eden gör som W of E alltid gör och det doftar de västra delarna av UK med en skopa Irland under ett täcke av snö. Allra bäst funkar det med Róisin Dempsey och när det går i toner av, eller i starka influenser av det riktigt traditionella sångerna. Spår #9 till 12 är enhetligt suveräna även om flera andra spår får det att rycka i benen. Nu saknas bara en pub av passande sort för att få det hela att stämma...
Sen har vi ju det där med Jenny Schaubs röst. En lägerdelare? Lyssna själva och se vad ni tycker.

I hemmastereon kommer de precis upp till 3 glöggar, men hade det varit i Annedals kyrka den 12:e och 13:e december 2009 så hade 5 glöggar inte räckt till antagligen.

/M
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2575 Posts

Posted - 2011/12/10 :  18:25:13  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
- Jag letade efter den här tråden i helgen när vi hade pepparkaksbak hemma och jag behövde tips på julmusik. Ibland är traditioner inte så dumt.

God Jul (lite tidigt men ändå )
/FF

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

Eref
Member

1029 Posts

Posted - 2011/12/10 :  18:52:41  Show Profile Send Eref a Private Message  Reply
Fem glöggar för tråden och fem glöggar för West of Eden för att de hjälper till att mota bort det deppiga mörkret. God Jul!

Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/11 :  09:13:37  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Spåren går och tråden vidare. Näste man till rakning.

Denna skiva, eller grupp(?) för den delen, har gått mig förbi. *skäms* Visserligen ligger vi nu på den absolut alternativa sidan och med denna skiva i synnerhet, men man kan inte bara "missa" detta. Särskilt inte med tanke på den starka skara fans de har bara ett stenkast söderöver. Själv hade jag aldrig plockat det på ledtrådarna jag fick inför en kort med trevlig gissningslek: "Kvinnlig duo, en från sverige, en från sydafrika, älskade i tyskland." Tänkte så det knakade, men inte hjälpte det.

Jag anar varför de gillas i tyskland...


Med så knappa ledtrådar är det svårknäckt (Ja, ja. Vet man svaret så är det alltid busenkelt). För här blandas folk och etno med trad och visa till ett ovanligt välsmakande julgodis. En musik som sköljer rent i en vintertrött kropp och lyfter vilken dassig decembermorgon som helst till en tandkrämsfräschör.

Vi pratar om gruppen Fjarill och deras 4-spårs EP God Jul!

Snö!Duon Fjarill består av Hanmari Speigel och Aino Löwenmark och utgår från sin hemstad Hamburg. Musiken kan beskrivas som alternativ alla dagar i veckan och hittar hem hos de flesta. Mycket trivsamt att lyssna på. De turnerar flitigt i tyskland och kör avstickare till sverige då och då.

Trött och utsliten? Behövs själslig påfyllning? Öppna fönstren en tidig förmiddag, höj volymen och friska upp vardagen genom att tanka på med 4 minuters lycka från spår #1 från denna skiva. Det är en salig julstämning med etnoinfluenser som sprids via detta spår och det är svårt att värja sig. Riktigt svårt. På andraspåret, Kerskind, tas en dystrare sida fram och innebär ett lappkast i skuggan av förstaspåret. Men på spår #3, Julhymn, är den lättsamma tonen tillbaka igen och efter en försiktig inledning bygger det strax på med vackra melodier som går i varrandra. Detta spårets bas och trumpet är "härligt fångade", avslöjar notisblocket.
Sista stycket, Rafael, tar ned oss på jorden igen(!). Stämningen är jämförbar med sådan filmmusik som brukar läggas över ett slagfält i slowmotion där filmens hjältar slåss i underläge och publiken skall tro att allt kommer gå illa men i själva verket är det bara stunden just innan det vänder (om ni är med på den referensen?).

Skivans alla fyra spår är alster där ord som intressant och vackert går om lott och det förmedlas stämningar likt fyra årstider. Förvänta dig inga klassiska julsånger här inte. Öppningsspåret som bär skivans titel är starkast lysande och tveklöst det man lättast tar till sig. Att skivan bara är fyra spår kort är tragiskt, snudd på hjärtlöst, faktiskt. Att bara lämna lyssnarna i sticket så där. De fyra spåren har gjort ett varv innan man reagerat och inte hade det smärtat med ett par låtar till. Men denna svaghet till trots laddar soffan för fika och lägger på 4 Glühwein av 5 för Fjarill.

Denna skiva tydligen inte släppt i sverige, men finns tillgänglig via andra vanliga internetkanaler för import.

/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/11 :  22:31:05  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Dags för fika! Ropen ekar och det är bäst att falla in i kören även om nästa skiva verkar var riktigt intressant. Jag gör tafatta försök åt att det kanske skulle passa med åtminstone en skiva till innan fikat, men pöbeln låter sig inte bildkas av sådant meseri.

Vanskas det nygräddat så gör det. Kan det vara längtan efter den där extra kicken av antioxidanter man behöver så här i vintertid som får gästerna att samlas i köket? Inte troligt, snarare är det en faktor av orsak och verkan med sin grund i julstress och energidränage. Men det där med antioxidanter som behövs i vintertid stämmer ju ändå. Vi får göra det bästa av saken (även om det kanske inte är den helt bästa metoden).

Dufvenkrooks Blåbär & Lingonglögg parat med en stinn smulpaj fylld med *trumvirvel* blåbär och lingon.

Snåla inte med marsansåsen, för bövelen!


Så emedan vuxet folk lurar sig själva med att inta dessa nyttigheter förvandlas jag till ett klåfingrigt barn och smyger mot lyssnarposition likt barnen mot granens klappar för att klämma lite inför kommande ljudstund...
Jag vill bara säga att kultplattan heter Hey Eugene! och ni som missat att skaffa den har gjort er själva en otjänst. Det blir bara tubsockar i paketen hädanefter för er!
Det är inte denna skiva som skall läggas för jultråden 2011, men eftersom det var denna skivan som på sett och vis banade vägen för den som faktiskt kommer vara i tråden, förtjänar den en omnämning. Hey Eugene! släpptes 2007 och har sålt i 350000 exemplar jorden runt. Gruppen som släppte skivan heter Pink Martini (PM) och de är också de som står för nästa skiva i jultråden.Pink Martini - Joy to the World.

Likt Hey Eugene!, med vars innehåll PM gör tvära kast i genrer, språk och framförande, utgör Joy to the World inget undantag från gruppens formspråk. Här blandas det och ges utan skam i kroppen och PM vill lyckas med konststycket att få kakan att räcka till alla.

Jorden runt i blekrosa och kaka åt alla...


Öppningsspåret inleds perfekt med en sådan där förstärkt gura som hifigubbar om 50+ verkar vara så förtjusta i (inga fördomar här inte). Den går strax samman med skönsång i Irving Berlins White Christmas som efter ett par refränger i sin tur spiller över i låt #2. I vilken Saori Yuki tar sin version ett par kvarter längre bort. Ruffar till den och ger den ett par omgångar. Hamnar på en bortglömd bar där på scen det framförs en White Christmas så som bara en föredetting med utseende och framgång bakom sig kan framföra den. På japanska, självklart...
Spår #3 trummar igång och kasten är som sagt tvära. Schedryk på Ukrainska ter sig på pappret som ett frågetecken, men när väl mysiken kommer igång känner man igen den.
En nästan normal Santa Baby (med grymma stänk av Albert och Herbert) följs upp av vackra Elohai, N´Tzor på hebreiska. Little Drummer Boy känner vi alla till. Men kanske inte i en tjusig Bolerotappning. Det sjungs på mandarin(?), framförs stycken av Verdi, stukas i hawaiianska tongångar, arrangeras storbandstango på Eight Little Candles, sjungs Silent Night på tyska och sist men inte minst - skivans toppspår - Auld Lang Syne i sambatakt och karnevalstämning!?

Vilken förlösande skiva! Traditionell, men ändå absolut inte! Dra på stereon, sätt glöggen i halsen och jenka in den nya året med släkten kring granen!

Det är här det händer!


En skiva som platsar när som helst och vart som helst i vintermörkret. Musik? Jajjamen! PM håvar in 4½ glöggar för variation, för det sätt de med bibehållen respekt ändå ruskat liv i gamla stycken, och sist men inte minst för att de påminner oss om att julen skall vara en festlig högtid. Tack. PM!

/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/14 :  10:41:22  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Hoppas Lucia har varit en trevlig tid med glögg, pepparkakor och lussekatter. Här har luciatågen rullat utan störningar och sången varit stämningsfull.


1963 ställde sig Phil Spector frågan om man kunde göra popversioner av klassiska julsånger? Inspelad tillsammans med, enligt Phil himself, fyra av dåtidens största tonårsidoler i amerika? Det var så det började.


A Christmas Gift for You from Phil Spector.

Inslaget och klart!


Phil Spector skulle ge sig i kast med en julskiva vars mål var att svänga lika myckey som samtida popalster.
Artisterna han samlade i studion var Bob B. Soxx and the Blue Jeans, Darlene Love, The Crystals och The Ronettes. Plus en hel hop andra duktiga musiker som redan hade respekterade namn eller skulle komma att få.

Hubba-hubba! Att gå från Pink Martini till Phil Spector avslöjade att tidens tand gnagt hårt på A Christmas Gift for You ljudmässigt. Eller vänta lite nu... Ljudbilden är alldeles krympt och ligger som en stor boll mellan högtalarna? Förvirring och efterforskning. Skivan är i mono! Vi reflekterar kort över bookletens bild på Phil i tomtedräkt med en pin som säger "Back to Mono" (doh!).

Så de som minns -63 eller har ljudliga intressen från tiden kommer troligen inte känna sig vilsna här. Musiken är en praktfull dokumentation från eran. Sedan första vinylsläppet har skivan kommit att återutges på flera bolag och versioner. Inte minst på vinyl och cd. Den har gjort utsvävningar från orginalets monoversion till några stereomixar, för att på senare tid komma tillbaka till mono igen. Senast nu då med en digitalt remastrad utgåva. Bättre eller sämre får bli spekulation då inget jämföreslematierial fanns att tillgå.
Även om ljudbilden känns något trång och chocken av mono lagt sig - mycket ljud på liten yta - så påminner det ändå förvånansvärt mycket om en modern och medvetet slamrig produktion. Man är inte blyg med att rocka till det. Det är ett sjujäkla ös och efter att först ha smådiggat på skoj och ploj, så upptäcker vi att det faktiskt svänger riktigt redigt.
Ta bara det härliga trumspelet på The Bells of Saint Mary med Bob B. Soxx and The Blue Jeans (Hal Blaine som sköter trumkompet gör ett dunderjobb överlag på hela skivan!).
Låtarna är korta och koncisa och skivans dryga 30 min är över snarare än man önskat. Skivan har, och är, ett landmärke på julmusikens världskarta och har lagt grund för otaliga versioner av mängder av artister. Än idag är det svårt att få julmusik att svänga utan att höra influenser från A Christmas Gift for You.

Darlene, Bob, Ronettes och delar av Chrystals med PS.


En skön tidsresa eller perfekt backdrop till julpartajet. Härligt amerikanskt från tiden innan 90 procent av julskivorna kom med dubbel sockertoppning. A Christmas Gift for You får 4½ rykande glöggar av 5 möjliga. På frågan Phil Spector ställde sig inledningsvis kan vi bara svara:

Ring-a-ling-a-ling Ding-dong-ding!

/M
Go to Top of Page

Klas
Member

188 Posts

Posted - 2011/12/14 :  21:43:46  Show Profile  Visit Klas's Homepage Send Klas a Private Message  Reply
Kul läsning, nu blir tom. jag sugen på att investera i några julplattor ..
Hua mig, hur ska detta sluta?

Mvh Klas

www.noiseoferror.se
www.youtube.com/noiseoferror
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2575 Posts

Posted - 2011/12/16 :  10:41:12  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Alltid lika trevligt med dessa tips. Sitter nu och lyssnar igenom de plattorna som finns på Spotify. Pink Martinis julvisor på olika språk är fenomenalt rolig. Har inte hört julvisor på kinesiska förut.

/mvhff

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/16 :  20:17:41  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Klas - Tackar! Det kan aldrig bli för mycket jul, någonsin.
Fforsman - Sweet! Spotify är en höjdare för testlyssning.

Ok. Dagen ramlar framåt och även om årstiden inte bjuder på nån snö är den mer generös med mörker. Efter att ha rockat lös några varv med Phil Spector och hans artister är det dags att bjuda på något betydligt glättigare.


Lady Antebellum - A Merry Little Christmas

Cool-Snyggve, Pottfriss-Snyggve och Snygg-Snyggve...


Jahopp, vad har vi här då? Julmusik som tar en sväng förbi soft-countryns ground-zero, Nashville, Tennesse? Ni vet, stället som dräller av ensamma cowboys med ledsna ögon som sjunger om hur mycket kärlek de har att ge men ingen att ge den till. Lady Antebellum (LA) ligger just syd om vad min mage normalt tål, men kan de släppa ett julalbum och ge oss lite julstämning förtjänar de åtminstone en genomlyssning.

Att gå från Phil Spectors tämligen röjiga sväng till Lady Antebellum var ännu än omvälvande upplevelse. Där Phil S lade grunden för kommande julhits i upptemp kan jag inte påstå att LA direkt gör några nya spår i snön. Första låtvalet, Have Yourself a Merry Little Christmas, ger alla ett klistrat leende.
Produktionen är snygg, tillrättalagd och polerad bortom allt förnuft. Mysigt standardiserad och med dubbel sockertopping så som man bara kan på andra sidan atlanten. Reflexen att vilja rugga upp örongången med sandpapper, för att få lite bett i ljudet innan det når trummhinnan, är stark. Lyssnarpanelen blir orolig och någon nämner i förbifarten Mariah Careys Merry Christmas 2 You *ryyys* ...

Knappt hinner detta ske innan spår #2 drar igång och som på beställning kommer All I want for Christmas is You med original av just nämnda Carey.

Vi har den skönsjungande skönheten, den hesröstade hårfagre (tänk Richard Marx) och den lite farlige som fyller sina roller mer än väl i LA. Övriga medverkande musiker på skivan, inkl. barnkör, gör sina jobb bra och rätt på alla vis. Inget annat heller är direkt tokigt. Men A Merry Little Christmas kan kanske betraktas som att få ask praliner med extra god, kvalitétschoklad inslaget av ett paketproffs. Först blir man glad över att få en så fin present. Sedan smakar man och finner att pralinerna är utsökta, men också ganska mäktiga och snudd på för söta helt enkelt. "Av dessa går det inte att äta många", tänker man men innan man vet ordet av har man lyckats pilla i sig ett par för många och sedan står det en upp i halsen. "Inga mer praliner för mig, tack."

Jag tror det är just så med Lady Antebellums A Merry Little Christmas. Allt är väldigt snyggt och väl paketerat men efter ett varv är det dags att byta skiva. Soffan är enig även om viss kvinnlig fägring som rör sig runt juryn är av annan åsikt. Lady Antebellum får 2 riktigt svaga glöggar av 5 möjliga för ansträngningen och för ett par låtar som står ut - Blue Christmas och Silver Bells.

/M

Edited by - rannagarden on 2011/12/16 20:19:26
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/20 :  00:25:12  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Sista skivan för topic har landat i cd-spelaren och det är en nostalgisk resa som ligger för lyssning.

Det har kommit till årets bubblare. Det vill säga en låt eller stycke som kan passera som julmusik, men som kanske inte är ämnat som det eller som faktiskt är det men samtidigt vansinnigt malplacerat. Ja, ni hör. Riktigt krångligt. Den här bubblaren dock, har tagit en annan resa. Helt klart värd att berätta.
Adolphson & Falk - Mer jul

Yes, Box!


Från den eminenta samlingsboxen (jag är vanligtvis emot de flesta sorters samlingsboxar) IOIOIO. Fyra skivor som fångar de fyra släppen 82-87 inklusive en hel hög bonusspår samt en 80-sidig booklet som är utomordentligt informativ! Här återfinns inte mindre än hela tre versioner av Mer jul.

Men vi kan inte gå in på Mer jul utan att ta det från början. Eller i alla fall nästan från början...I Kjell Alinges radioprogram Eldorado medverkade Tomas Adolphson och Anders Falk som ett litet husband (Eldorado sänder än idag och Kjell Alinges röst är så mycket radio för mig som det bara kan bli). Men då, i början av 80-talet, var Eldorado en udda filosofisk fågel som häckade i Sveriges Radios Studio 7 och hade en programpunkt där husbandet fick textmaterial från lyssnarna till vilket de senare satte musik och framförde i programmet (jag måste bara tillägga att Eldorado fortfarande känns rätt friskt och nyskapande, vilket kanske säger mer om radio i allmänhet än om Eldorado?). Musiksnickeriet var en uppskattad programpunkt och enligt A och F själva en intressant låtskrivarskola. Men nämner man tidigt 80-tal utan att samtidigt koppla det till syntmusiken framtåg, så nämner du helt enkelt fel årtionde. Det var tiden för nya konstiga ljud, fula kläder och musik utan instrument. Jag vet, för jag var där. Konstig, tveksamt klädd och instrumentlös.

Eldorados musikproducent Lars-Göran Nilsson (LG Nilsson) tyckte programmet behövde fånga in lite utav detta nya sound och hade därför bjudit in "syntpionjären" Gregory Allan Fitzpatrick för att tillsammans med musikteknikern Per-Ove Almeflo skapa ett sound passande Adolphson och Falks senaste skapelse. Efter två dagars mixning hade man klassikern Blinkar Blå. Den framfördes i nästkommande Eldorado och man kan väl säga att den hade viss genomslagkraft...
Född, som jag, mitten av -70 var man ju bara lill-grabb när allt detta begav sig. Jag har många minnen av musik från denna tid. Men jag har också några extra tydliga minnen. Förmodligen tydliga eftersom de gjorde så djupa intryck på mig. Hittade in, eller vad man kan kalla det, trots att man bara var lill-grabb. Knepigt nog knyts två av dessa minnen samman just här, när jag läser om denna bubblare. Den ena låten var nämnda Blinkar Blå av Adolphson och Falk. Den andra var Flickan och Kråkan av Michael Wiehe. Båda väldigt mäktiga musikstycken som slår an en svårbeskrivlig ton. Båda framförda på syntar köpta i Fitzpatricks syntaffär!

Men nu var det ju vare sig kråkor, blå blink eller Eldorado som skulle lyssnas på här, men historien bakom Mer jul blir svår att beskriva utan i alla fall Blinkar Blå och Eldorado.


Mot jul -81 ville Kjell Alinge ha en jullåt passande programmet. Har man ett eget husband så har man! Två veckor senare hade A och F köksbordsfilat ihop ursprungsversionen av Mer jul. LG Nilsson hade utav Fitzpatrick (som tydligen drev en lukrativ syntaffär?) skaffat ett par nya syntar, Prophet One och Dr Rythm, med vilka Mer jul fick sitt omisskännliga ljud. LG Nilsson stod även för det härliga potpurriet på slutet med ljudliga inslag från Sveriges märkliga tradition av att se på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Denna, något kantiga, version av Mer jul återfinns på skivan Med rymden i Blodet.

Efter tre jular på raken med ständigt mer radiotid och popularitet var det dags att kanske göra en mer seriös version av Mer jul. Låttexten trogen så blev det mer av samma vara men nu med ljudteknikern Dag Lundquist vid spakarna. Det resulterade i en julsingel som brakade in på försäljningslistan samma år! Annika Jankell hörde av sig och ville ha ett inslag i TV:s Listan där de skulle mima till Mer jul.
Singelsläppets 2000 första exemplar trycktes på röd vinyl. Ett tips från Adolphson och Falk är att om du har ett ex i ospelat skick är det en god investering till barnbarnen på framtidens Tradera.

Det är denna andra version av Mer jul som spelas än idag och som återfinns på boxens andra cd Över Tid och Rum.

Är det en värdig bubblare? Snarare en rejäl överkvalificering. Mer jul spelades 2010 (enligt Stim) 1707 gånger med en speltid på 374,429 sekunder i svensk radio! Det är många gånger och väldigt många sekunder vi snackar om här. Men även om överkvalificering och nostalgitrippar står som spön i backen är det klart att Mer jul är ett musikstycke som hittat hem. En direktträff i den svenska julsjälen. Hur många glöggar kan man ge till en direktträff? Självklart 5 glöggar av fem möjliga. Soffpanelen tackar både Adolphson och Falk och Fitzpatricks syntaffär.Julen står för dörren och gästerna likaså (fast åt andra hållet). Hoppas årets fem skivtips plus bubblare kan falla någon i smaken. Tar jag med mig något från denna lyssningssession så får det bli Pink Martini och Phil Spector. Även Fjarills julskiva, som var underbar men kort.


P.S Glöm inte fikat...Rannagarden önskar eder alla platta, välljudande paket och må julen bli på vars och ens bästa vis.


/M


Edited by - rannagarden on 2011/12/21 07:53:13
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21942 Posts

Posted - 2011/12/20 :  07:24:18  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
God Jul till alla i Rannagarden!

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/20 :  08:42:48  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
God Jul på dig, Pac.
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1624 Posts

Posted - 2011/12/20 :  09:30:47  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Tack Rannagarden, mycket trevligt skriven artikel.
God Jul på dig också!

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, NCore, Marantz och Yamaha!"
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2011/12/20 :  10:50:32  Show Profile Send lindvall a Private Message  Reply
Helmysigt! Tack!
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2011/12/20 :  15:46:35  Show Profile Send Mahler a Private Message  Reply
Servetterna börjar ta slut.. Torkar dreglet i mungiporna!! ;-)

Ännu ett härligt julmusikreportage!! Wunderbaum!!


-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2011/12/20 :  18:51:46  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
Härligt med 101010 boxen.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2011/12/21 :  07:51:47  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Kul att det finns intresse! Julmusik är ett outtömligt ämne.
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2011/12/21 :  22:49:35  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
Oh yes!!!

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000