HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Återväxten i hifi/High end
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2014/09/23 :  12:36:51  Show Profile Send Adagio a Private Message
Det diskuteras att high end och hifi kommer försvinna ut i periferin. Trenden går mot inbyggt och designprylar, lurar mm. Inte" fula stereoanläggningar".
Att ungdomarna inte är intresserade av bra ljud. Att det är samma åldrande publik som år efter år besöker våra svenska mässor.
Vad kan vi göra?
Först o främst tycker jag inte riktigt likadant, visst kommer samma gäng och det är ju kul, sen ser man yngre förmågor samt tjejer i allt högre grad än för några år sedan. Kul tycker jag. Varför ska över 50% av vår befolkning inte intressera sig för hur det låter och ser ut i våra hem.
Jag tror dels att många unga idag inte har pengar att ens flytta hemifrån, för få jobb mm.
Det är dock en politisk fråga som inte vi behöver fördjupa oss i.
Sen måste ju intresset väckas på något sätt, exponering i inredningstidningarna, mm.
Jag har faktiskt sett rätt fina anläggningar i både fackpress, arkitektritningar samt popkultur som film mm. Det är ju den vägen vi måste gå om allas vår hobby ska ha någon framtid.
Detta är ju inte bara säljarnas och producenternas ansvar, i förlängningen är det hela hifikollektivet som kommer drabbas av en minskande marknad.
Så därför vill jag tacka alla som kom till mässan!
En stor eloge till de som tog med sina fruar och tonåringar/barn!


Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

anli
Member

254 Posts

Posted - 2014/09/23 :  13:38:38  Show Profile  Visit anli's Homepage Send anli a Private Message
Min dotter flyttar hemifrån i helgen. Jag har ordnat en behändig vintagestereo (Sony PS8750, Sony 70-tals stärkare samt Dali lådor) från garaget åt henne så att hon kan spela sina "vinylskivor" som ungdomarna kallar det.
Tror att det marknadens nyvaknade intresse för grammofonskivor samt intresset för "vintage look" kan skapa en bas där Hifi intresset kan frodas för de yngre.

Cigarr, Bourbon och grammofon. Det blir inte bättre än så!
Go to Top of Page

MatsE
Member

623 Posts

Posted - 2014/09/23 :  18:16:38  Show Profile Send MatsE a Private Message

High end har väl alltid varit i periferin. På 70-talet så skulle man ha en Hi-Fi-rack med skivspelare, reciever, bandare i en stapel. Några få liksom nu köpte lite bättre grejer. Det är likadant med inköp av skivor. Några köpte på sig stora samlingar. De flesta hade kanske nå#180;t hundratal max.

Även tidigare så hade ungdomar olika intressen. Många la all sin inkomst på bilar, sport eller kläder m.m. När man växer upp och skaffar sig en stadig inkomst det är då man kan välja vilken hobby man skall satsa på. Jag tror att det alltid kommer att finnas en liten klick som vill ha välljud. Vem trodde för 20 år sedan att vi skulle köpa vinylsvarvar år 2014?

Vi kommer dock att konsumera musiken på annat sätt. Jag hoppas bara att musikintresset håller i sig. Vi var svältfödda på musik på 50 och 60-talet som ungdomar nu inte kan föreställa sig. Den wow-känsla man fick när man hörde t.ex. Paint It Black eller I Wanna Hold Your Hand för första gången tror jag man inte får nu för tiden. Det kommer inte många nya musikstilar längre. Tv-programmet IDOL och deras panel får åtminstone mig att spy. Ni som har ungdomar hemma, spelar de musikinstrument eller är det bara datorer som gäller?


"-Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free..." Robert Zimmerman
Go to Top of Page

MatsE
Member

623 Posts

Posted - 2014/09/23 :  18:56:34  Show Profile Send MatsE a Private Message

Förlåt! Barnbarn då? Jag glömde att vi var så gamla...


"-Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free..." Robert Zimmerman
Go to Top of Page

anli
Member

254 Posts

Posted - 2014/09/23 :  19:18:15  Show Profile  Visit anli's Homepage Send anli a Private Message
Min son 22 lirar blues/country/bluegrass och liknande med mig och grannen i garaget. Han är väldigt musikintresserad, och har massor av el/akustiska gitarrer, mandoliner, bouzokis och andra konstiga stränginstrument.
Extremt petig med ljudet från sin Fender rörkombo och hur mickar/stränger/effekter låter i specialgurorna. Men han skiter i själva musiklyssnandet. Sitter med en dator och lyssnar på musik eller telefonen via billiga proppar i öronen.

Dottern spelar nada instrument. Hon gillar grejen med LP skivor och att fysiskt lägga på en platta och lyssna.

Vet inte vem jag har mest hopp för egentligen.

Cigarr, Bourbon och grammofon. Det blir inte bättre än så!

Edited by - anli on 2014/09/23 19:21:16
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2014/09/23 :  21:20:55  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
quote:
En stor eloge till de som tog med sina fruar och tonåringar/barn!


I mitt fall är det faktiskt frugan som är den drivande kraften att åka på den här typen av tillställningar. Jag hade antagligen inte åkt om inte hon hade propsat på det.

quote:
Att ungdomarna inte är intresserade av bra ljud. Att det är samma åldrande publik som år efter år besöker våra svenska mässor.
Vad kan vi göra?


Jag har i alla fall lyckats indoktrinera min dotter (25 år) under hennes uppväxt så pass att det finns en riktigt bra ljudanläggning i hennes (och hennes killes) hem.
De har fått ärva en del av mina "avlagda" prylar och de har själva köpt sig en bra skivspelare, pickup och RIAA-steg.
Vinylsamlingen växer närmast ohejdat och de är båda frekventa besökare i skivbutiker och på skivmässor.
Inte en dator, DAC eller CD-spelare så långt ögat når.

Jag känner mig riktigt nöjd.

Det är kul att vi har ett gemensamt intresse och det diskuteras mycket musik med båda två, och hifi med pojkvännen.
Hon är tyvärr inte speciellt intresserad av hårdvaran, men ställer däremot stora krav på ljudåtergivningen.
Det saknas definitivt inte intresse, det är resurserna som begränsar utvecklingen.

Ingen av dem spelar något instrument aktivt längre, men har gjort.

/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2014/09/23 :  21:38:02  Show Profile Send HerrD a Private Message
Ett av problemen idag för återväxten är nog att så få exponeras för bra anläggningar. Hade jag varit delaktig i den här hobbyn om jag inte snubblat in på en hifibutik en gång? Förmodligen inte, jag hade nog varit ovetande om hela konceptet. I en tid är butikerna minskar och fokus ligger på att räkna kronor i enskilda klipp så får kanske vi betala tillbaka lite till kommande generationer! Läge alltså att bjuda in till hemma-hos-lyssning i de forum vi har. Arbetsplatser, skolor, föreningar - visa musikälskande likar hur mycket mera som finns att uppleva av denna underbara konstform. Den största upplevelsen för mig var nog ändå det första öronöppnade mötet med lite bättre grejer. Det var inte dyrt men steget i prestanda mot vad jag hade hört innan var så overkligt att det blev en kvarstående fascination. Så man behöver inte ha världens dyraste eller mest exklusiva anläggning för att väcka audiofilådran i en musikälskande människa, det räcker med så lite. Bjud in fler att höra sin musik på riktigt för första gången!

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/09/23 :  22:01:49  Show Profile Send atle a Private Message
Det florerar en hel del fördomar om hur yngre människor lyssnar på musik. Idag är det väldigt många som sitter och lyssnar på musik via sina mobiltelefoner på tunnelbanan i Stockholm och på arbetsplatserna. Jag tror inte att man ska tolka det som att yngre människor bara lyssnar på musik via sina mobiltelefoner. Däremot tror jag att människor i allmänhet lyssnar mer på musik idag än någonsin. Visst är det troligen så att unga människor inte köper stereoprylar för hundratusentalskronor, men så har det nog alltid varit. Kanske har också intresset för att ha ett par stora högtalare samt två monoblock minskat i ungefär samma takt som priserna på bostadsrätter stigit, men man ska också komma ihåg att ljudkvalitén mellan s.k. mid-fi och high-end har minskat dramatiskt dom senaste åren. Idag kan man få betydligt bättre ljud ifrån en mobiltelefon än vad man kunde få ifrån en bra stereoanläggning för 25-30 år sedan.

Nä, jag tror inte att man ska oroa sig för hur ungdomar lyssnar på musik idag men man kanske inte ska räkna med att dom visar så stort intresse för stora förstärkare och högtalare. Med hänsyn till kvadratpriserna på bostäderna i tätorten så är det förståeligt att man inte prioriterar det utrymme som en high-end anläggning kräver. I Stockholmsområdet kostar en kvadratmeter omkring 40-60 tkr. Med dom priserna så vill man inte avsätta 5-8 kvm av golvytan av ett vardagsrum till en stereo. Den faktorn leder antagligen till att många yngre som vill ha bra ljud i sina hemma-stereos är positiva till den utveckling vi har idag. Då tänker jag på produkter som t.ex. Linn#8217;s aktiva högtalare och Dynaudios nya trådlösa högtalare.

Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7355 Posts

Posted - 2014/09/23 :  22:08:18  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Det diskuteras att high end och hifi kommer försvinna ut i periferin. Trenden går mot inbyggt och designprylar, lurar mm. Inte" fula stereoanläggningar".
Att ungdomarna inte är intresserade av bra ljud. Att det är samma åldrande publik som år efter år besöker våra svenska mässor.
Vad kan vi göra?
Först o främst tycker jag inte riktigt likadant, visst kommer samma gäng och det är ju kul, sen ser man yngre förmågor samt tjejer i allt högre grad än för några år sedan. Kul tycker jag. Varför ska över 50% av vår befolkning inte intressera sig för hur det låter och ser ut i våra hem.
Jag tror dels att många unga idag inte har pengar att ens flytta hemifrån, för få jobb mm.
Det är dock en politisk fråga som inte vi behöver fördjupa oss i.
Sen måste ju intresset väckas på något sätt, exponering i inredningstidningarna, mm.
Jag har faktiskt sett rätt fina anläggningar i både fackpress, arkitektritningar samt popkultur som film mm. Det är ju den vägen vi måste gå om allas vår hobby ska ha någon framtid.
Detta är ju inte bara säljarnas och producenternas ansvar, i förlängningen är det hela hifikollektivet som kommer drabbas av en minskande marknad.
Så därför vill jag tacka alla som kom till mässan!
En stor eloge till de som tog med sina fruar och tonåringar/barn

När jag läser ditt inlägg så tänker jag spontant på att High End kommer att minska i framtiden, både pga. det verkar bara bli dyrare och dyrare med åren, (beror det på en minskad marknad ?) något som lär drabba Hemmabio likaväl då det bara blir fler och fler kanaler (Nya Dolby Atmos)och systemen drar iväg i kostnad när rummet ska "fyllas" med högtalare och sedan har vi numera och säkerligen i framtiden betydligt svårare med jobb och unga kan inte ens flytta hemifrån.
Sedan har vi också detta med ljudkvalite, de flesta yngre bryr sig inte om hur det låter, bara det låter... och är billigt.

Ps.Inget vidare positivt inlägg detta, men jag har något som framtidens mässutställare kan försöka att ta in och det är en mer varierad musik på mässorna, det är inte kul med gubbjazz jämnt om nu branschen vill locka nya yngre kunder.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2014/09/24 :  08:18:11  Show Profile Send whiskyman a Private Message
"det är inte kul med gubbjazz jämnt om nu branschen vill locka nya yngre kunder"

Nej det var just den upplevelsen jag fick fråb brorsan när han hängde med på Arkenmässan detta året. Varför skall det spelas så mycket jazz och klassiskt på mässorna hela tiden?

Sedan har jag svårt att tycka att det som atle skriver längre upp alls stämmer;" Idag kan man få betydligt bättre ljud ifrån en mobiltelefon än vad man kunde få ifrån en bra stereoanläggning för 25-30 år sedan."

Om detta ens är möjligt så måste du haft rent usla anläggningar som referens för 25-30 år sedan. För jag klarar inte av att lyssna på musik genom någon som helst mobiltelefon beroende just på det usla ljudet. Använder endast den musik som ligger på min mobil för att kunna få någon häftigare ringsignal. Mvh Kristofer

Edited by - whiskyman on 2014/09/24 08:19:27
Go to Top of Page

anli
Member

254 Posts

Posted - 2014/09/24 :  09:01:26  Show Profile  Visit anli's Homepage Send anli a Private Message
Jag tror att "vinylskivans" comeback gör att de ungdomar som börjar samla och uppleva musik via "vinylspelare" (fånigt ord)kommer att få högre krav med tiden och därför uppskatta högre kvalitet.

Cigarr, Bourbon och grammofon. Det blir inte bättre än så!

Edited by - anli on 2014/09/24 20:50:31
Go to Top of Page

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2014/09/24 :  11:51:28  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Idag är det färre och färre som verkligen lyssnar på musik, men jag tror att konsumtionen av musik däremot ökat något.
I min butik har ju försäljningen helt avtagit av riktiga hifi- & hembioanläggningar. Nu är det nästan uteslutande små högtalare som du kan synka med din mobil som säljs tyvärr.

Även bland mina kompisar (som ju passerat 40 år) har ändrat sina vanor. Jag har nog bara en (1!) vän som fortfarande har en vettig ljudanläggning som används för musiklyssning.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2014/09/24 :  13:22:47  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
atle skrev:
quote:
Idag kan man få betydligt bättre ljud ifrån en mobiltelefon än vad man kunde få ifrån en bra stereoanläggning för 25-30 år sedan.


Tänker du telefonen i egenskap av signalkälla då eller?

Allt annat känns väldigt konstigt att resonera runt?

Dessutom behövs ju iaf en vettig omvandling!



Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..

Edited by - Goldfinger on 2014/09/24 13:24:29
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2014/09/24 :  14:11:00  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Ja det var det som jag också tyckte var konstigt i inlägget. Inte minst eftersom det säljs ju rätt så mycket vintage som bör härröra från den tiden samt tidigare.MvhKristofer
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/09/24 :  20:00:14  Show Profile Send atle a Private Message
Goldfinger skrev:
quote:

Tänker du telefonen i egenskap av signalkälla då eller?

Allt annat känns väldigt konstigt att resonera runt?

Dessutom behövs ju iaf en vettig omvandling!



Man kan nog säga att min kommentar kring mobiltelefon kontra stereoanläggning är en ganska grov generalisering och kanske också lite provocerande

Du har rätt i att jag i första hand tänker mej mobiltelefonen som signalkälla. Det fungerar inte att koppla en mobiltelefon direkt till ett par högtalare. Man kan visserligen tänka sig att man kopplar en mobiltelefon till ett par aktiva högtalare men det har jag aldrig provat.

För ett par år sedan var det populärt med s.k. iPod dockor. Alltså en liten #8221;hållare#8221; där man placerade sin mobiltelefon. Den var i sin tur kopplad med analoga kablar till en förstärkare. Den här iPod dockan tog ut signalen digitalt från telefonen och omvandlade den till en analog signal. Problemet med den lösningen var att da-omvandlaren som satt i dockan ofta var väldigt dålig. Det här sättet att koppla sin mobiltelefon till stereon kanske gjort att man inte tycker att en mobiltelefon fungerar tillfredsställande som transport, men bristen satt inte i mobiltelefonen utan i dom där dockorna.

För ett par veckor sedan köpte jag en förstärkare med dac och streaming-funktion, både Apple Airplay och DLNA. Numera när jag kommer hem från arbetet så startar jag Wimp-HIFI på mobiltelefonen och streamar till förstärkaren m.h.a. Airplay och det låter precis lika bra som att spela rippade cd-skivor på datorn och sända streamen via en USB-kabel.
(Tyvärr har jag inte fått streaming m.h.a DLNA att fungera lika bra.)

Jag har tidigare jämfört mobiltelefonen med några olika hörlursförstärkare. Vid en sådan jämförelse måste man naturligtvis ta hänsyn till priset. Det är troligt att det finns hörlursförstärkare som ger bättre ljud än en mobiltelefon men jag jämförde hörlursförstärkare i prisklassen runt 3-4 tkr, dvs. förstärkare i ungefär samma prisklass som min mobiltelefon som är en Apple iPhone 5. Det blir på sätt och vis en lite ojämn jämförelse eftersom mobiltelefonen också har en musikspelare vilket hörlursförstärkare inte har. Jag jämförde bl.a. med en Heed förstärkare som enligt säljaren skulle låta mycket bra. Visst, det finns säkert dom som tycker att Heed förstärkaren låter bättre än mobiltelefon. Smaken är olika, men i mina öron lät den mörk och #8221;burkigt#8221; jämfört med min mobiltelefon. Det var ingen tvekan om att mobiltelefonen hade ett bättre ljud.

Jag har tänkt att när jag får tid ska jag jämföra mobiltelefonens da-omvandlare med den som sitter i förstärkaren. Koppla mobiltelefonen via hörlursutgången till förstärkarens analoga ingång och sedan spela samma musik mobiltelefonen som på dator och växla mellan källorna med fjärrkontrollen. Med den metoden borde jag få till en hygglig #8221;blindtest#8221;.
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2014/09/24 :  20:32:58  Show Profile Send HerrD a Private Message
Jag tror också på streaming från mobilen till en kapabel dac. Det är inte så många år sedan datorkraften i vanliga pc var likvärdig med det vi har i mobilerna idag.

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1795 Posts

Posted - 2014/09/24 :  21:03:35  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
atle skrev:
quote:
Jag har tänkt att när jag får tid ska jag jämföra mobiltelefonens da-omvandlare med den som sitter i förstärkaren. Koppla mobiltelefonen via hörlursutgången till förstärkarens analoga ingång och sedan spela samma musik mobiltelefonen som på dator och växla mellan källorna med fjärrkontrollen. Med den metoden borde jag få till en hygglig #8221;blindtest#8221;.


Hörlursutgångar lämnar väl generellt högre spänning än konventionell lågnivå ut från typisk cd/dac?

Inte helt idealt i så fall.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..

Edited by - Goldfinger on 2014/09/24 21:13:58
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/09/24 :  21:10:00  Show Profile Send atle a Private Message
whiskyman skrev:
quote:

Om detta ens är möjligt så måste du haft rent usla anläggningar som referens för 25-30 år sedan. För jag klarar inte av att lyssna på musik genom någon som helst mobiltelefon beroende just på det usla ljudet. Använder endast den musik som ligger på min mobil för att kunna få någon häftigare ringsignal. Mvh Kristofer


Tja, bra eller usel är till stor det en fråga om tycke och smak. I slutet på 70-talet köpte jag min första stereo. Den bestod av en receiver, vinylspelare, kassettbandspelare och högtalare. Den kostade då ca: 5.000 kr. I dagens penningvärde så blir det ca: 18.000 kr.

Det går naturligtvis inte att ersätta ett slutsteg eller en integrerad förstärkare med en mobiltelefon utan det blir signalkällorna som man kan jämföra med en mobiltelefon. Hur mycket vinylspelare och kassettbandspelaren kostade kommer jag inte ihåg men gissningsvis så kostade kassettbandspelaren ungefär lika mycket som en mobiltelefon av premiummodell kostar idag omräknat till dagens penningvärde. Den kassettbandspelaren lät faktiskt inget vidare, men det var det knappast någon kassettbandspelare som gjorde. Jag har för mej att SNR på ett kassettband låg på ca. 40 dB. Det motsvarar ca 7 bitar om man vill jämföra det med cd-formatet som har ett SNR på ca 96 dB (ca. 16 bitar). Vinylspelaren gav ett bättre ljud men den var inte heller något under av välljud. En mobiltelefon av premiummodell från Samsung eller Apple ger garanterat ett bättre ljud än någon av dom här signalkällorna. Tyvärr så går det inte att bevisa eftersom apparaterna hamnade på skroten för många år sedan

För ett par år sedan så sa många "audiofiler" att musik spelad via en cd-spelare lät betydligt bättre än datorspelad musik. Jag kommer ihåg att tidningen Hifi och Musik påstod att dom hade gjort "noggranna tester" och kommit fram till att det var på det sättet. För inte så länge sedan så såg jag att Hifi och Musik plötsligt påstod motsatsen, alltså att datorspelad musik skulle låta bättre än cd. Jag har också hört en del "audiofiler" säga samma sak.

Jag tror att det finns skäl att anta att uppfattningen om att använda mobiltelefonerna som musikspelen kommer att utvecklas på ungefär samma sätt som den gjort med datorspelad musik

Edited by - atle on 2014/09/24 21:11:22
Go to Top of Page

atle
Semesterfirare

120 Posts

Posted - 2014/09/24 :  21:19:59  Show Profile Send atle a Private Message
HerrD skrev:
quote:

Jag tror också på streaming från mobilen till en kapabel dac. Det är inte så många år sedan datorkraften i vanliga pc var likvärdig med det vi har i mobilerna idag.


Ja, så är det. Mobiltelefonen har också en liten teoretisk fördel. Den drivs med batteri och det kan kanske göra att störningar som är kopplade till swichade nätdelar blir mindre med en mobiltelefon.

Goldfinger skrev:
quote:

Hörlursutgångar lämnar väl generellt högre spänning än konventionell lågnivå ut från typisk cd/dac?
Inte helt idealt i så fall.


Hm, det blir något att tänka på.

Edited by - atle on 2014/09/24 21:26:58
Go to Top of Page

CAB
Semesterfirare

527 Posts

Posted - 2014/09/25 :  06:36:09  Show Profile Send CAB a Private Message
Jag tror defenetiv att hiend kommer att fortleva, men enheterna kommer vara sammanbyggda och kablar börjar redan bli stenåldern. Coppar och silver är rena slöseriet med naturprodukter och minimeras, klass-A kommer att betraktas som energislöseri. På många håll utvecklas class-D att låta allt närmre klass-A och trådlös överfören direkt till högtalarna med egen förstärkning finslipas hela tiden.

En telefon är redan idag ypperlig som musikförmedlare, även ritplattor som snart är en naturlig kroppsdel i vardagen.

Ett decennium eller två till kommer nog fenomenet rör för en mycket krympande skar (eftersom gubbarna dör ut) och för de som kommer att ha bostadutrymmet pengar nog till vad det kommer att kosta i form av extrembelopp för NOS, men det kommer att finnas kvar en pytte procentuell del.

Vinyl är osäkert, här tycker jag det just nu är svårtolkat, det vore kul om uppgången inte kommer av sig som det just nu finns tecken på just för stunden, men man skall inte ge upp.

Att vara tillverkare idag av rörförstärkate idag är nog samma regelrätta utslagning som ett gladiatorspel, här krävs muskler i form av ekonomisk uthållighet, mängder av märken kommer att försvinna.

Och apparater av äldre snitt med märkestatus här redan nu på väg in i privata museum.

Hifi-handeln av idag utgörs av in liten hobbyskara som nog inte tjänar i slutändan mera pengar än en snabbköpskassörska på Coop.

De mest envetna handlarna kommer till slut att inse att dom bara är en mötesplats för hifinördar som till nöds köpen en och annan produkt av lojalitetsskäl.

Globaliseringen är sådan att näthandeln ständigt ökar och kommer att renodlas och förfinas, inom i allt för avlägsen framtid har vi handelsavtal med flera vilket ökar näthandeln möjligheter ytterligare.

Men det är vad jag tror och tron är ju något som kyrkans män profiterar på och aldrig förd i bevisning. Men som tron som ständigt är i frågasatt avtar den i vårt land men för tillbaka andra samhällen till medeltiden kanske det ändå finns hopp om klass-A

Edited by - CAB on 2014/09/25 06:38:27
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8771 Posts

Posted - 2014/09/25 :  09:45:18  Show Profile Send ztenlund a Private Message
quote:
[...]
Jag har tidigare jämfört mobiltelefonen med några olika hörlursförstärkare. Vid en sådan jämförelse måste man naturligtvis ta hänsyn till priset. Det är troligt att det finns hörlursförstärkare som ger bättre ljud än en mobiltelefon men jag jämförde hörlursförstärkare i prisklassen runt 3-4 tkr, dvs. förstärkare i ungefär samma prisklass som min mobiltelefon som är en Apple iPhone 5. Det blir på sätt och vis en lite ojämn jämförelse eftersom mobiltelefonen också har en musikspelare vilket hörlursförstärkare inte har. Jag jämförde bl.a. med en Heed förstärkare som enligt säljaren skulle låta mycket bra. Visst, det finns säkert dom som tycker att Heed förstärkaren låter bättre än mobiltelefon. Smaken är olika, men i mina öron lät den mörk och #8221;burkigt#8221; jämfört med min mobiltelefon. Det var ingen tvekan om att mobiltelefonen hade ett bättre ljud.

Jag har tänkt att när jag får tid ska jag jämföra mobiltelefonens da-omvandlare med den som sitter i förstärkaren. Koppla mobiltelefonen via hörlursutgången till förstärkarens analoga ingång och sedan spela samma musik mobiltelefonen som på dator och växla mellan källorna med fjärrkontrollen. Med den metoden borde jag få till en hygglig #8221;blindtest#8221;.

Märkligt, för jag tycker att den gemensamma nämnaren för hörlursutgångarna i mina telefoner varit att de lämnat en del övrigt att önska. Förvisso har jag inte haft någon iPhone, men att det skulle vara så att det är generellt hög kvalitet kan jag verkligen inte ställa upp på. Hörlursutgången i min nya bärbara är helt överlägsen mobiltelefonen, vilket i och för sig inte är någon större prestation.

Och jag har testat att koppla mina två senaste telefoner till min datorstereo. Det har inte låtit särdeles bra och extremt mycket sämre än mitt Onkyo-ljudkort (som kostade mindre än telefonerna...). Tänker man sig att plocka ut signalen digitalt på det ena eller andra sättet så blir förstås läget ett annat än om man kör från hörlursutgången.

quote:
[...]
Det går naturligtvis inte att ersätta ett slutsteg eller en integrerad förstärkare med en mobiltelefon utan det blir signalkällorna som man kan jämföra med en mobiltelefon. Hur mycket vinylspelare och kassettbandspelaren kostade kommer jag inte ihåg men gissningsvis så kostade kassettbandspelaren ungefär lika mycket som en mobiltelefon av premiummodell kostar idag omräknat till dagens penningvärde. Den kassettbandspelaren lät faktiskt inget vidare, men det var det knappast någon kassettbandspelare som gjorde. Jag har för mej att SNR på ett kassettband låg på ca. 40 dB. Det motsvarar ca 7 bitar om man vill jämföra det med cd-formatet som har ett SNR på ca 96 dB (ca. 16 bitar). Vinylspelaren gav ett bättre ljud men den var inte heller något under av välljud. En mobiltelefon av premiummodell från Samsung eller Apple ger garanterat ett bättre ljud än någon av dom här signalkällorna. Tyvärr så går det inte att bevisa eftersom apparaterna hamnade på skroten för många år sedan

Det blir dock ett väl simplistiskt sätt att jämföra på. Att kompaktkassetten inte var så kul ställer jag oreserverat upp på, men med LP tycker jag att läget är lite mer komplicerat än så. Visst, stirrar man sig bara blind på brusgolv och så vidare är det givet att den får lämna walk over, men riktigt så enkelt är det ju inte. Upplevelsen av välljud är klart mer komplex än så, för rent krasst sett skulle man annars oreserverat kunna hävda att en snålkodad mp3 låter bättre än en välpressad LP, spelad på en bra spelare. Jag tror inte att många håller med om det.

quote:
För ett par år sedan så sa många "audiofiler" att musik spelad via en cd-spelare lät betydligt bättre än datorspelad musik. Jag kommer ihåg att tidningen Hifi och Musik påstod att dom hade gjort "noggranna tester" och kommit fram till att det var på det sättet. För inte så länge sedan så såg jag att Hifi och Musik plötsligt påstod motsatsen, alltså att datorspelad musik skulle låta bättre än cd. Jag har också hört en del "audiofiler" säga samma sak.

Jag tror att det finns skäl att anta att uppfattningen om att använda mobiltelefonerna som musikspelen kommer att utvecklas på ungefär samma sätt som den gjort med datorspelad musik

Den som minns hur mycket att Soundblaster 16 ISA brusade kan möjligen ha viss förståelse för att saker och ting faktiskt blir bättre. Mitt Onkyo-kort skulle jag nog inte ha några problem att leva med, oaktat att själva datorn det sitter i låter för mycket. Sedan är det ju lite svårt att uttala sig generellt. Allting beror på vad det är man jämför. Det finns mer än en av varje sort, för att uttrycka sig försiktigt...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2014/09/25 :  11:34:49  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Så kass var väl ändå inte kassetten med riktiga spelare:

"By the late 1980s, thanks to such improvements in the electronics, the tape material and manufacturing techniques, as well as dramatic improvements to the precision of the cassette shell, tape heads and transport mechanics, sound fidelity on equipment from the top manufacturers far surpassed the levels originally expected of the medium. On suitable audio equipment, cassettes could produce a very pleasant listening experience. High-end cassette decks could achieve 15 Hz-22 kHz±3 dB frequency response with wow and flutter below 0.022%, and a signal-to-noise ratio of up to 61 dB (for Type IV tape, without noise-reduction)[citation needed] . With noise reduction typical signal-to-noise figures of 70-76 dB with Dolby C, 80-86 dB with Dolby S, and 85 - 90 dB with dbx could be achieved. Many casual listeners could not tell the difference between compact cassette and compact disc."

(Från http://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_deck )

Edit: Jag var medlyssnare vid en lyssning på ett av de bästa system jag någonsin hört för ett par veckor sedan. Där fanns två olika Nakamichi kassettdäck bland källorna och efter någon förringande kommentar om kassetter (Från mig... ) satte ägaren på en kassett för att vi skulle få chans till en objektiv värdering. Samtliga gästers hakor tappades - det lät riktigt bra det också.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2014/09/25 11:47:31
Go to Top of Page

CAB
Semesterfirare

527 Posts

Posted - 2014/09/25 :  12:52:14  Show Profile Send CAB a Private Message
Om man streamar ifrån iPad via app är ljudet överraskande bra. Har man en liten Apple burk (dator) och styr den med iPad eller iPhone aller annan telefon så tycker jag ljudet är riktigt bra med god DAC och med en NAS så är ju lossless i lämpligt filformat jackpott.

Vinyl är ju lite som en meditation ritual och skall man tror att den fortlever i det kommande samhället är en öppen fråga.

Edited by - CAB on 2014/09/26 16:46:50
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2014/09/26 :  18:50:28  Show Profile Send Circlomanen a Private Message
För att förstå varför High End är på nedåtgående så kan man alltid försöka förklara för en icke insatt, icke "hifi-smittad" varför man bör betala 100000 kr för en kabel stor och ohanterlig som en ilsken orm, som mätmässigt inte gör någonting bättre än en 20 kr lampsladd från Klas Ohlson.

För de flesta rationella människor så framstår det som en synnerligen löjlig "investering".

Det kanske är dax att släppa "Voodoo" som primär utvecklingsmetodik för välljud.
Go to Top of Page

CAB
Semesterfirare

527 Posts

Posted - 2014/09/26 :  19:46:35  Show Profile Send CAB a Private Message
Ja det kan man verkligen fråga sig, men jag tror nog att "ormen" gör lite mer än lampladden, frågan är hur mycket och är det värt det?

Edited by - CAB on 2014/09/26 19:49:28
Go to Top of Page

anli
Member

254 Posts

Posted - 2014/09/26 :  19:55:38  Show Profile  Visit anli's Homepage Send anli a Private Message
Kabelhysterin från 90-talet samt digitaliseringen har gjort HifI väldigt osexigt helt enkelt.
Jag lurade mig ett tag själv med detta, skönt att man är back to basic.
Dvs få sina vax att låta så musikaliskt, engagerande utan att trötta en.
90-talets cd produktioner fick mig att tro att jag ledsnat på musik.
Med nöjer sitter jag med en transistor/chip fri anläggning vars eventuella tillkortakommanden bleknar för det nöje jag har med att lägga på skiva efter skiva,,,
Analogt is the shit helt enkelt.

Cigarr, Bourbon och grammofon. Det blir inte bättre än så!
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000