HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 3-vägs innehållandes BiB
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/21 :  18:19:35  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply


Simulera inte denna låda. Det saknas en hörnsektion, och utan den ser det inte vackert ut. Man måste lägga till den för att bla spl-respons och konamplitud skall stämma rimligt bra med verkligheten.
Denna bild är bara för att visa data för själva lådan. BIBarna bör ju stå i hörn eller åtmindstånde väldigt nära hörn vilket påverkar strålningsvinkel och akustisk impedans påtagligt.

Många tror att BIBarna har dålig kontroll på konen och att de skulle bottna ut fort vid lite effekt just för att de inte simmar dem med hörnladdningen medräknad. I verkligheten har jag drivit mitt bryggade QSC RMX1450 till klippning (ca 900 watt) in i ett sketet 10 tums element. Jag hörde inga tendenser att elementet drevs utanför sitt linjära område, trots att jag drev det mycket hårdare än simmar och datablad "tillåter". Precis som med THAM-lådorna så verkar inte Hornresp räkna helt rätt på konamplitud, utan det går att spela avsevärt mycket högre än simmen säger (inte för att ett par Beyma 15P80Nd i BIBar skulle sakna spl-resurser).
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/21 :  18:28:36  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply


Det saknas spl-kapacitet.

(från en ensam 15-tummare)
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/21 :  21:02:05  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Mittstycke, är det den där lutande delen? Som man gör av 2x2.54mm plyfa? Djupet blir väl då 72.7cm om man skall vara noga? Hur beräknar man lutningen på "mittstycket" det har inte riktigt gått in ännu?

Har funderingar på att laminera furuplyfa med björkplyfa för att få ner byggkostnaderna en del. Det fattas en del verktyg och annat smått och gott för att ro detta i hamn så alla vettiga besparingar är av godo.

Johannes, du har ju både Hornresp och BiB-Calculator och det verkar som om du inte tycker att deras resultat överensstämmer, anser du Hornresp vara mer korrekt än BiB-Calculator?

J. Ullberg
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/22 :  04:37:44  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply




BIBar med 15tummare är såklart inget litet och lättbyggt projekt. De blir enorma och väldigt väldigt tunga. Om du bygger dem i Björkplywood så kostar säkert plywooden mer än elementen, så det skenar lätt iväg. De skulle nog vara olovligt skoj att spela musik med, och ännu bättre till hemmabio där de verkligen kunde ge filmer en taktil och mycket närvarande och dynamisk botten. Tror inte dessa skulle behöva skämmas om de skulle gå en rond mot Bernts Katakomber.

Jag simmade en MLTL till dessa Beyma 15P80Nd. Många gånger ger några kiloton sprängkraft levererade med precision bättre verkan än många megaton som slarvigt släpps över första bästa tätort (om vi skall jämföra lite med kärnvapenkrig).
Även om man bara kräver Homeopatiska doser av WAF så kan ett par BIBar vara svåra att kombinera med vanliga svenska hem utan att det uppstår friktion och oönskad värmebildning med omgivning - inte minst grannar.
Jag har fått skäll för att jag spelar på lite med min 1,4 watts förstärkare med endast en BIB inkopplad.....

Mvh Johannes
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/22 :  09:26:24  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Tack för mätningarna Johannes!

Jag kör vidare på BiB-tanken. Just nu har jag ingen WAF alls att ta hänsyn till och skulle jag få det i framtiden så är det bara att acceptera mina BiBar.

Just nu jagar jag plywood. Bygghandeln verkar inte ha tjockare BB än max 24mm fast det tillverkas upp till 70mm tjocklek, men som sagt, det borde ju gå att beställa om man så önskar.

Problemet är att jag skulle vilja ha tag i tjockare furuplywood, typ 21mm men den enda så tjock barrträdsplywood jag kan hitta är antingen bara gran eller så blandad gran/furu. Någon som vet om det finns typ 21mm furuplywood att tillgå? Har kollat runt på en del tillverkares hemsidor men jag har inte alla länkar här på jobbet. Annars får det bli endast BB i hela konstruktionen.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2015/05/22 :  09:41:51  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Du har inte funderat på att vissa delar styvare genom att tex limma ihop en eller två mineritskivor tilsammans med plywooden? Jag tänker att tjockare är inte alltid ger så stor skillnad utan att man kan uppnå större skillnad genom att blanda olika densitet på materialen.
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2015/05/22 :  10:16:17  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Kolla här.
http://www.bonnet.se/bygg/byggskivor-plywood
Finns i Norrköping.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/22 :  11:20:28  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Angående Hornresp och BiB-Calculator så är ju BIB-Calculatorn ett ganska enkelt verktyg som ger en rimlig avstämning för ett brett register av bredbandare. Hornresp är betydligt mer mångsidigt och finkornigt om man vet vad man vill göra. Hornresp kommer inte med förslag dock, utan man får veva sin egen låda efter eget huvud.

Jag har lekt med BIB-Calkulator-förslag i Hornresp och den ger en ganska bra utgångspunkt. Visst kan man bygga direkt efter de förslagen om man vill, men jag föredrar att finputsa lite efter min egna idéer och behov.

quote:
Jag kör vidare på BiB-tanken. Just nu har jag ingen WAF alls att ta hänsyn till


Det låter som en audiofils drömläge!! Bygg stort och mäktigt och ha förbaskat roligt!!! Malins tålamod har blivit ner-nött och hon blänger mycket surt på mig såfort jag nämner orden "plywood", "horn" eller "bygga". Det ända jag får bygga på är hennes segelbåt, så just nu är vårt vardagsrum fullt av ett stort roder, en propelleraxel, en släpjolle, en nylackad ror-kult, div, teakdetaljer som skall lackas och annat av SWMBO-godkännda saker.

Mvh Johannes
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/22 :  11:35:15  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Jag har missat hur det framgår hur långt mittstycket skall vara och hur stor lutningen på densamma skall vara. Det står säkert i simmarna men för mig är det lika med grekiska. Skall försöka beräkna materialåtgången för dessa.

Du har så rätt Johannes, många skivor björkplyfa blir det. Jag kommer att bli ruinerad

Trodde jag skulle få vänta upp till 4 veckor, men i slutet på nästa vecka är det tänkt att jag skall kunna hämta mina två st. Beyma.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/22 :  12:53:42  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Det kommer mått å sånt.

Idag bygger jag en liten iläggningsvagn åt grabbens gummibåt. Vi är trötta på allt skjutsande så fort han vill ut på sjön. Förhoppningsvis skall han kunna koppla den till cykeln och ta sig ned till sjön med motor och allt, helt för egen maskin (benmuskler och blodpump)... Lite kapande och svetsande nu skall förhoppningsvis ge mer fritid sen....

Jag skall skissa på det i eftermiddag (om jag har en liten gnutta ork kvar då).

Mvh Johannes

Go to Top of Page

Kallelkpg
Member

392 Posts

Posted - 2015/05/22 :  20:25:28  Show Profile Send Kallelkpg a Private Message  Reply
Hur skulle denna MLTL med dessa beyma 15" fungera med Beyma CD1014FE el (ND)http://www.supersonic.se/dokument/Beyma%20CD1014Fe%20Datablad.pdf
På dessa horn: http://www.supersonic.se/product.html/faital-pro-lth142?category_id=21

Delade runt 1000hz borde de bli en ganska kul och välljudande högtalare? Som dessutom inte kräver extrema förkunskaper för att få till filter osv då HF drivern har en ganska rak kurva?

Jag har Beyma CD10Fe i mina högtalare idag och gillar dem.

Blir onekligen sugen att testa.

Vilka mått skulle lådan få?

MVH
Kalle

en väldans massa grejer...

Edited by - Kallelkpg on 2015/05/22 20:27:57
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/23 :  10:40:58  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
quote:
Du har inte funderat på att vissa delar styvare genom att tex limma ihop en eller två mineritskivor tilsammans med plywooden? Jag tänker att tjockare är inte alltid ger så stor skillnad utan att man kan uppnå större skillnad genom att blanda olika densitet på materialen.


Nej, inte i detta fall, och det är just hur man tillverkar plywood. Ju tjockare den blir, ju fler "ply (lager)" får den och desto styvare blir den då. T.ex. 24mm tjock har 17 ply, 50mm tjock har 35 ply.

Har kolla bonnet.se, de har inte riktigt vad jag behöver men har frågat om de kan beställa.

Johannes, det är inte meningen att stressa dig, jag trodde måtten redan var givna och att min arma skalle missat detta. Det är ju du som hjälper mig, så ta den tid du behöver. Det lär ta ett tag att få tag i skivmaterialet som jag vill ha.

Inte bara det att lådorna kommer att bli stora, de kommer att väga massor, så jag får nog bege mig till gymmet och börja lyfta skrot för att orka bygga dessa Skämt åsido, en 24mm skiva väger 50kg och jag behöver 3 st. Plus 2 skivor 50mm á 100kg st.?

J. Ullberg
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/05/23 :  11:31:21  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Riktiga högtalare kräver gaffeltruck!



Det är tur att Bernts Katakomber är modulära... Annars hade han oxå vart tvungen att hyra gaffeltruck varje gång han vill ändra nått...

Mina BIBar väger 60 kg st, å de är bara byggda i 18 mm plywood (36 i baffeln) med några få längsgående stag mot mellanvägg och bakstycke.

De är inte det minsta roliga att handskas med, även om de närmast är små bluetooth-högtalare jmf med dessa du planerar att bygga.

Om basförmågan skalar med storlek så kommer dina vara riktigt riktigt roliga. Stora horn ger en impuls-återgivning och detaljeringsgrad i basen som är mycket få högtalare förunnat att kunna återge. Jag häpnar ofta över mängden information som finns nere i basområdet. Inte bara att det faktiskt finns information, utan framförallt "timbre", struktur, moduleringar och annan man oftast inte hör.
Det motsägelsefulla med tanken på storleken är att detta gäller än mer sent på kvällen när man sänker volymen och "vanliga" högtalare oftast bara låter platt, trist och livlöst.
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/23 :  12:05:38  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Stagning, kan det behövas? Bakväggen är ju "bara" 24mm och helt ostagad vad jag förstår av modellen. Sidoväggarna är ju likaså bara 24mm och deras enda "stagning" blir ju mellanväggen som går typ diagonalt uppefrån och ner.

Hur kan man på bästa sätt infoga .pdf-filer? Har en med bl.a. ett stagningsförslag jag hittat på nätet.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/25 :  20:13:39  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Jagar inköpsställen för björkplywood. Gärna i Mälardalen, det är körbart över dagen. I GBG har jag en son som därmed riskerar besök, och där har jag hittat två ställen, men som sagt, gärna Mälardalen där de antingen har ett stort lagersortiment eller där man kan beställa det man önskar. De måste även sälja till privatpersoner. De får gärna även formatsåga skivor då en 50mm skiva väger typ 100kg och det blir svårt att hantera in på balkongen.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/25 :  20:15:37  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
quote:
Riktiga högtalare kräver gaffeltruck!


Det får anstå till jag hamnar i eget hus längre fram

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/25 :  20:42:37  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Pga att jag kommer använda olika tjocklekar i sidorna och i baffeln kommer jag inte att såga skivorna 45 grader. Däremot så blir det kex. Hur tätt skall man sätta kexen?

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/29 :  14:53:36  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Jag håller på att leta efter björkplywood. Det är inte det lättaste om man inte vill bli rånad.
50mm med längsgående panel går att få fram men det låter extra dyrt, mer än bara typ dubbel 24mm. Kan det ha någon större strukturell betydelse om jag istället limmar ihop två st. 24mm till baffel och mellanvägg?

J. Ullberg
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2015/05/29 :  18:57:00  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Jag hade valt att kombinera björkplywood med mdf eller spånskiva ekonomisk som jag är.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/31 :  14:23:24  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
quote:
Jag hade valt att kombinera björkplywood med mdf eller spånskiva ekonomisk som jag är.


Jag är också ekonomisk på mitt vis. Däremot har jag svårt för kompromisser. Skulle jag kombinera något så fick det bli med antingen furu- eller barrträplywood. Varken MDF eller spånskiva finns med i tankarna när jag tänker på högtalarbygge. Om jag kommer att staga lådorna så får det bli med antingen furu- eller barrträplywood. Någonstans måste man dra gränsen.

Det optimala skulle väl kanske vara att kombinera vanlig 24mm björkplyfa med WISA-Phon N, 21mm, som är en bullerskyddsskiva så att man då får en "constrained layer damping" effekt. Men det låter ännu dyrare.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/05/31 :  15:26:28  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Stagning,

Jag tänker nog skaffa en skiva plywood för att staga med. Eftersom man bara vill minska fria, stora ostagade ytor borde det väl fungera med 15mm gran- eller furuplywood? Det är ju inte det minsta strukturellt, att staga.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/06/01 :  14:18:36  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Det är ju inte bara rena högtaleriprodukter jag behöver. Jag behöver bl.a. en router också. Jag har ju redan Jasper Tools två cirkeljiggar men jag är sugen på Festool då jag redan har en sänksåg och styrskenor från dem. Min fråga blir då: någon som vet om man kan använda någon av Festools routrar 1010 eller 1400 med Jaspers jiggar? Festools egna cirkeljiggar är aningen otillräckliga, eller för dyra.

EDIT: Kanske någon vet någon generisk jigg som passar de flesta routrar?

J. Ullberg

Edited by - Buggsson on 2015/06/01 19:18:02
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2015/06/02 :  12:12:18  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
quote:
Däremot har jag svårt för kompromisser. Skulle jag kombinera något så fick det bli med antingen furu- eller barrträplywood. Varken MDF eller spånskiva finns med i tankarna när jag tänker på högtalarbygge. Om jag kommer att staga lådorna så får det bli med antingen furu- eller barrträplywood. Någonstans måste man dra gränsen.


Att man undviker spånskiva kan jag förstå då det är kass att skruva i och är bräckligt men Mdf ser jag inte som någon kompromiss.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/06/05 :  12:52:40  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
sladdbarn, MDF är inte att likställa med plywood heller. Här kan du läsa en del skillnader mellan dessa material: http://www.diffen.com/difference/MDF_vs_Plywood

Jag trodde mig ha tekniska data på skillnader men har inte hittat dessa ännu (om de nu finns)

I korthet kan man säga att:
MDF är tyngre än plywood
MDF är inte lika styvt som plywood
MDF har farligare slipdamm

Den enda fördelen som talar för MDF enligt mig är dess lägre pris.

J. Ullberg
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2015/06/06 :  11:16:24  Show Profile Send Buggsson a Private Message  Reply
Gällande mellanväggens placering. Vad jag förstått skall den placeras mitt emellan baffeln och bakväggen. Skall den då ha lutningen som att man börjar med att dra ut hela linjen till mitten av baffeln och bakväggen och sedan kortar av den så att A=B=C? Eller skall man dra den som på bilden som finns om ni öppnar länken nedan? Det skiljer ju en del i lutning beroende på metod.

Och när jag ändå håller på, vad är SO för mått?

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/66173-terry-cains-bib-why-does-ork-does-anyone-have-those-fostex-craft-handbooks-12.html#post893562

J. Ullberg

Edited by - Buggsson on 2015/06/06 11:32:46
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000