HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Raspberry Pi som Mediaspelare eller Roon endpoint
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/08/26 :  16:21:57  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Lite nyheter för oss paj-fantaster:
Hifiberry Digi+ Pro
Redan beställd!

Jag har provat en massa olika konfigurationer me pajerna och kan väl bara säga att DAC-korten i HAT-format inte alls gör bort sig, tvärtom de låter fantastiskt!
Men att ta ut digital signal via Digi+ till en bra DAC är ännu bättre. Och med förbättrade klockor och dessutom I2S-möjlighet i Digi+ Pro lät det för bra för att motstå!

Har du redan en DAC eller DDC med ett bra USB interface så tycker iaf inte jag att det finns ngn anledning att hänga på ngn HAT på pajen. USB ljudströmmen håller MYCKET hög kvalitet vill jag påstå.

Sen finns det ju en enkelhet och smidighet att vinna med en allt-i-ett-låda som t.ex. den Audiophonics RaspiDAC med ESS9023 som Jojje investerade i. Vi har ännu inte jämfört men jag misstänker att hans RaspiDAC ganska bekvämt sopar banan med mina hembyggen!
Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2016/08/26 16:42:04
Go to Top of Page

Jojje66
100.000-klubben

381 Posts

Posted - 2016/08/29 :  21:07:09  Show Profile Send Jojje66 a Private Message  Reply
Sitter just nu och lyssnar till vad som strömmas via den lilla alltiettlådan. Visst låter den riktigt bra men inte tror jag på någon bansopning med dina små lådor Micke.
Här har jag nu kommit till nästa pajkapittel. Denna gång handlar det piCorePlayer. Mycket för att jag upplevt både Moodeaudio.org och Runeaudio som jag hittills hunnit testa som mer eller mindre svårhanterbara. Dags att ge sig på ett för mig mer bekant användargränssnitt då det är baserat på Squeezeboxservern LMS. Då funkar även styrappen SqueezeCommander. Ljudmässigt kan jag inte uppfatta några skillnader men det känns absolut enklare att hantera. Dock har jag inte hunnit i mål än. LMS ligger i nyaste versionen av pCP som en egen flik och jag hittar ej var man öppnar webbkontrollen för LMS så att man kommer åt alla plugginprogram mm. Vore ju tex. checkt att dra ner Triodes Spotifyapp. Har någon annan testat detta och kan komma med något litet tips?

VH Johan
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/08/29 :  22:03:15  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Testa att rikta webbläsaren till samma adress som till Rune, men följt av endera ":9000" eller ":9001"
Det borde funka?
Vh Micke (som själv har spelat Squeeze-baserat på kvälllen!)

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2016/08/29 22:12:57
Go to Top of Page

Jojje66
100.000-klubben

381 Posts

Posted - 2016/08/29 :  22:15:24  Show Profile Send Jojje66 a Private Message  Reply

Bingo!

Tack Micke!
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/09/14 :  10:30:11  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Nu har jag spelat på en blandning av Pi-lösningar under en längre period och ville bara lufta några tankar kring detta.
Jag har alltså två Pi2 och en Pi3. Dessa fungerar utmärkt och jag kan inte upptäcka några ljudmässiga skillnader dem emellan, men föredrar att använda Pi2 som musik-spelare medan Pi3 oftast körs som Kodi-mediaspelare med utmatning via HDMI. Pi3 har ju inbyggd WiFi och BlueTooth och drar en smula mer kraft, men är också bättre på att spela upp blueray-rippar.

För musik har jag nu fyra olika HATar:
Med analoga utgångar:
SabreBerry DAC (ES9023)
PiFi DAC+ v2.0 (BB/TI PCM5122)


Med digital ut:
PiFi Digi+
Hifiberry Digi+ Pro

Av nyfikenhet köptes en enklare linjär PSU från eBay också. (Jag köpte eg. två, en 5V för Pi och en 9V för min S.M.S.L M8 DAC)

Eftersom jag kör Roon så är det på det viset jag nyttjat dem, alltså som "endpoints" och det fungerar helt klockrent.
Jag har i de flesta fallen använt Raspbian Jessie Lite som OS/image. Med denna på SD-kortet har det aldrig varit några problem att ansluta till Pi'en och installera Roon Bridge
Detta har fungerat klockrent och på det viset har jag enkelt kunna koppla in en USB-kabel till DAC'en och denna har också dykt upp i Roon som tillgänglig endpoint.
Som alternativ och en ännu enklare lösning för Roon användare rekommenderar jag Hifiberrys egen certifierade Roon Image
Den identifierar automatiskt vilken typ av kort du har anslutit och du behöver inte alls konfigurera något. Den har fungerat med samtliga av mina kort trots att bara ett av dem är ett officiellt Hifiberry-kort. (Ej testat med SabreBerry DAC)Med Hifiberry image kan du dock inte ansluta ngn USB-enhet som blir tillgänglig i Roon, enbart HAT-kortet.
Ljudmässigt kan jag inte påstå att jag hör ngn skillnad mellan Hifiberry eller Jessie Lite.

Med de båda korten med analog utsignal är skillnaderna små, och kanske helt baseras på mina förväntningar. Sabre-kortet upplevs en smula mer hifi och den Burr-Brown baserade DAC+ är mera förlåtande och mindre upplöst. Båda låter dock mycket trevligt och är fullt jämförbara med den analoga utsignalen från en Bluesound Node2.

Korten med digital output upplever jag ganska olika och faktum är att den billiga kina-kopian, PiFi Digi+ är den jag gillar allra bäst. Den har en härlig dynamik och spelar med pondus, substans och finess.
Min förhoppning om Digi+ Pro kortet har inte uppfyllts, utan upplevs som grått, lite tråkigt och med sämre upplösning. Varför? Ingen aning, det borde vara tvärtom med sina dubbla klockor (en för 44.1khz baserat material och en för 48Khz)

Oavsett HAT kan jag ju ansluta Pi'erna via USB till DACen också och enligt hörsägen skall ju det vara ett dåligt val då USB-bussen delar IRQ med Ethernet på pajerna. Dessutom blir klockningen kompromissad på ngt sätt jag förträngt.
Oavsett dessa brister låter USB lika bra som PiFi Digi+ eller ännu bättre. Dessutom får jag ju ut både 32/384 material eller DSD128 via USB. Dessa uppfattningar gäller givetvis i min setup och DAC i de fall digital signal har matats ut har varit S.M.S.L M8 med linjär nätdel och Audiobyte Black Dragon. Båda dessa har mycket bra USB-implementation i mina öron!

Vad som kvarstår att prova är att ansluta Pi'ens I2S interface direkt till DAC'en för att slippa formatförändringar i realtid. Väntar dock på förtydligande från Hifiberry när det gäller pinout på Digi+ Pro-kortet.

Andras åsikter och tankar välkomnas! Jag har ju t.ex. inte kört moOde/Rune/Volumio eller liknande i ngn stor utsträckning.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2016/09/14 10:39:18
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2016/09/14 :  13:52:34  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message  Reply
Hur fungerar det med Multizoon och syncronisering. Och finns det något bra GUI för hålla koll på allt. Ska bygga nytt hus, och vill ju gärna ha ett Multizoon system, tankarna går till HEOS, MusicCast, Sonos med flera. Sen finns ju Rasperry Pi , väldigt lockande om det finns bra lösningar.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page

skropp
Starting Member

30 Posts

Posted - 2016/11/03 :  18:18:16  Show Profile Send skropp a Private Message  Reply
Jag kör sedan ett tag tillbaka en RPi2 för strömmad musik inbyggd i en förstärkare. IQaudIO DAC+ som D/A-omvandlare och moOde + Fornoths Spotify Connect som SW. Låter bra och fyller de behov jag har; Spotify connect för mig så att jag kan styra Spotify via mobilen eller datorn direkt från Spotifys appar, Airplay för flickvännen som vägrar testa nåt annat än iPhone, och radio via moOdes gränssnitt. Enda som återstår är att köpa ett stort USB-minne för rippad musik.
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/11/03 :  20:51:23  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
HLindgren, såg att du kastat dig in i paj-träsket i en annan tråd!
Jag har ingen koll på flerzonslösningar annat än att jag vågar fullt ut rekommendera Roon även där. Pajerna är utmärkta välljudande "endpoints" men kräver ju då en hyggligt kvick NaS eller pc/Mac/Linux som server.
Förresten, visst borde det väl gå att greja med zoner även med Squeeze-systemet? Pajerna kan ju agera piCorePlayers också?

skropp, låt oss höra hur det går med att kombinera Spotify Connect, Airplay och moOde mpd-spelning? Jag har fått intrycket att man måste byta ljudkälla o fickla litet?

Själv har jag beställt ett par Nano-Pi från eBay! 75:- styck!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

skropp
Starting Member

30 Posts

Posted - 2016/11/03 :  21:59:15  Show Profile Send skropp a Private Message  Reply
Tidigare så släppte inte Spotify Connect alsa när man pausade musiken eller playlisten tog slut, men jag uppdaterade mitt system i helgen och det har skett en del förbättringar. Jag behöver bara pausa/stoppa musiken nu för att kunna byta mellan Spotify Connect, MPD och Airplay. Funkar riktigt smidigt nu!
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/11/04 :  09:57:14  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Gott att höra, det blir ju genast mera användbart på det viset. Och det var ju just att få Connect att släppa ALSA om man vill byta "ljudkälla" på pajen.
Vilken version kör du av moode/kernel?


Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2016/11/04 :  15:42:38  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message  Reply
Jo jag har satt ihop 3 pajer med HifiBerrys AMP+. Inga problem att byta från olika musikkällor från Squeesservern. Hade lite problem att få igång Spotify , den gick men fick inget ljud. Men tror det är löst. Får se när alla 3 zoonerna är igång samtidigt.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page

skropp
Starting Member

30 Posts

Posted - 2016/11/04 :  15:56:15  Show Profile Send skropp a Private Message  Reply
@AlfaGTV moOde 2.7 och Spotify Connect Web 0.0.3 alpha
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2134 Posts

Posted - 2016/11/08 :  16:04:09  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Lite OT, kanske. Men är det här en konkurrent?

https://www.aliexpress.com/store/product/New-Orange-Pi-Zero-H2-Quad-Core-Open-source-development-board-beyond-Raspberry-Pi/1553371_32760774493.html

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

warp56
Member

52 Posts

Posted - 2016/11/08 :  18:30:39  Show Profile Send warp56 a Private Message  Reply
En till som precis köpt en pi3 för att ev. släppa min touch som börjar krångla lite. Funkade dock sådär till att börja med. Använder mig av picoreplayer och usb-ut till min dac. Det visade sig att det inte va helt lätt att få signalen att låsa av någon anledning på usb utgången? Så jag införskaffade istället en hifiberry digi+ och nu funkar det över förväntan Ljudkvaliteten är riktig bra med tanke på vad dessa miniatyrprylar kostar.
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/11/08 :  19:40:11  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Rolf-san, det finns ett otal olika varianter av SBC'er (Single Board Computers)
Titta t.ex. här för de "mindre" varianterna!
Jag har två st Nano Pi NEO på order, för en titt på vad man kan använda dem till!

warp56, skönt att du fick till det, men lite konstigt att du hade lock-trassel på USB?
Vad har du för USB interface/DAC?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

warp56
Member

52 Posts

Posted - 2016/11/08 :  20:57:13  Show Profile Send warp56 a Private Message  Reply
Har dåligt med kunskaper hur detta funkar men jag har en diy Aya II DS dac med TDA1541A.
Usb delen med pcm2706. Det konstiga är att efter många försök med att bryta strömmen eller starta om picoreplayer så hoppade det igång. Vid ev. omstart så blev det tyvärr samma sak. Det lät dock riktigt bra även i usb läge när det väl funkade men kändes lite buggigt.

Nu har jag dock inte det problemet med digi+ kortet när jag kör coax, funderade på pro men det sitter redan en pulse trafo i min dac så jag behövde inte digi+ pro varianten.
Edited by - warp56 on 2016/11/08 21:04:29
Go to Top of Page

warp56
Member

52 Posts

Posted - 2016/11/08 :  21:22:07  Show Profile Send warp56 a Private Message  Reply
Det finns dock en usb uppgradering till min dac under begränsad tid nu som jag skulle vilja testa. Vet dock inte om det löser problemet. Surt om det blir samma sak.

Edited by - warp56 on 2016/11/08 21:22:41
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/11/08 :  21:36:17  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Både Digi+ o Digi+ Pro har galvanisk åtskiljning på elektriska RCA med trafo? Iaf mina.
Pro varianten har däremot separata XO för 44.1khz baserad PCM och 48khz.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

warp56
Member

52 Posts

Posted - 2016/11/08 :  21:53:03  Show Profile Send warp56 a Private Message  Reply
Kollade nu och det finns 3 varianter och jag köpte digi+ standard utan trafo.
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2016/11/22 :  12:04:48  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message  Reply
Så, då har jag lyssnat en del på HifiBerrys AMP+. Den gör inte bort sig alls. Visst saknas det kraft, men det beror mer på mina högtalare. Ett par lättdrivna är vad de vill ha. Fast å andra sidan som min fru säger, för bakgrundsmusik duger det långt. Så kommer nog bygga en med 7-8 Zooner till det nya huset.
Och en annan sak...Räkna inte ut LMS den fungerar hur bra som helst med en HallonPaj.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4812 Posts

Posted - 2016/11/22 :  14:31:21  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Kul att det fungerade bra! Och visst finns det fog för LMS och den infrastrukturen fortfarande, det fungerar ju förbaskat bra.

Själv har jag provat på den lille kusinen NanoPi NEO men den är mera begränsad i sin användbarhet tycker jag, än så länge iaf!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2016/11/22 :  17:24:56  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message  Reply
Även testat Chromcast (TV) med LMS, det fungerar det med. Den går att synca med övriga , fast tyvärr lider den av hemsk tidsförskjutning. Tydligen har Chromcast Audio en inställning för det där. Löste det med att sätta delay på starten. Då han Chromcasten med. Fast vid nästa låt så tappa den det igen. Tyvärr.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.18 sekunder. Snitz Forums 2000