HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Bygga "liten" surroundhögtalare
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/12 :  07:40:39  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Tackar!!

Ja, visst är det tjusigt att öppna upp gamla lådor och se hur man tagit hand om elementet som det dyraste guld. Idag ska dom sitta petvänliga på alla olämpligaste sätt. Men då monterade man innanför baffeln, tandberg gjorde fronten i tunna träribbor vilket tålde både innebandyklubbor o slagskott. Sedan en tygpåse runt membranet så inget solljus fräste sönder kanter eller att damm kom åt de känsliga delarna, sen är det fantastiskt smidigt att dämpa lite bakåt i lådan med ett knyte tyg bakom elementet. Så varför slutade man med detta måntro?
Jag funderar på om det inte har med effekt att göra. Tex dessa element som jag idag använder har fasplugg och har kylning framifrån vilket gör dom extra känsliga för tex flygande metallflis i lokalen :-)
Men även så sker en viss minskad kylning bara av att sätta en bit tyg framför. De flesta element har sluten dammkapsel o verkar då ta luftkylningen bakåt. Nu är det inte tänkt att dessa står o arbetar maximalt i timmar och kylningen tas framifrån. Så en liten knut bakåt som på den gamla goda tiden kan man smycka lådans insida med :-)

Tänker på Steve Jobs biografi. Hans far var möbelsnickare och det var lika viktigt att det var fint innuti möbeln som utanpå. Någit som Steve tog med sig i sin produktion. Tex är moderkorten på de tidiga modellerna signerade av ingenjören och det är faktiskt tekniskt sett riktigt vackert att titta på hur ledningsbanorna går. Så insidan räknas :-)

edit: snavfel

Edited by - Stormen on 2018/01/12 10:30:40
Go to Top of Page

highfive
Member

269 Posts

Posted - 2018/01/12 :  12:12:41  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
Hej Fredrik

Underbart att du tar tillvara högtalarelementen och fronthögtalarna från Folkhögskolan. Du för Bo Hanssons anda vidare på ett gött sätt! Återbruk av fina högtalarkomponenter är en ädel gärning i slit och slängsamhället.. Du kommer få ett surroundsystem som både är estetiskt mycket tilltalande och säkerligen också mycket välljudande.

Vad kommer du att driva systemet med och är det avsett både för filmtittande och finlyssning av musik?

Med vänlig hälsning, Björn i Göteborg
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/12 :  23:56:26  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Tack för välsignelsen, det roliga är att Bo var inte kompis med sur-ond som han kallade det. När Preben ringde o frågade Bo vad han kunde ha som center som matchade sina Tractric horn med Lowther PM2 (de jag nu har) så kom den dräpande kommentaren från Bo. -"Har du ett öra i pannan eller?"

ja det är roligt att förvalta o bygga om. Det blir en liten överraskning på dessa eftersom de går utmärkt att vända upponer och blir då bokyllehögtalare med lutad front och diskanten uppåt så det stämmer tidsdifferentialmässigt som det så vackert kallas. När de hängs upp på vägg så lutar de svagt neråt och har likt sina frontar basen överst och diskanten under sig.. klurigt va ;-) Då stämmer tidsdifferensen även på det hållet eftersom de sitter något över lyssningsposition.

Anläggningen kommer att drivas av en tonårsdröm Denon AVC A1SE som jag kom över för ett mycket facilt pris.
En Bluerayspelare Philips BDP9700 som har 7.1 utgångar bak så det går hyffsat bra att kombinera då. Men jag blir lite osäker på om den kör ut alla de senaste ljudformaten på analoga. Förstärkaren har alla stegen men inte de senaste kodningarna, ja inte ens HDMI anslutningar, men det är ju en smal sak att köra allt på projektorn eller skaffa en manuell switch om spelkonsolerna mm blir för många med åren :-)

Till finlyssning så behåller jag mitt chaverexsystem med de specialbyggda rörstegen till. Men beroende på hus och rum så kan det bli en blandning då jag kör film idag på stora systemet. Samt har en htpc med Lynx kort på. Så det är lite klurigt att kombinera lynxkortet och Denonstärkaren i samma setup. Så det får bli olika system.

Det är ju gött med horn som går ner till subkontraoktaven o rundar av vid 19Hz. Det är som en utandning utan besvär istället för min Yamaha 12"subb som pumpar ihjäl sig ( står också o väntar på bättre tider). Men nu när jag tänker efter så har jag ju 2 par tricolumn bashorn för framtiden. Ett par med dubbla 12" och ett par med 3x8" orginal chaverex. Ja det börjar bli lite trångt.

Edited by - Stormen on 2018/01/23 09:10:49
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/13 :  23:30:16  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Då så börjar vi närma oss montering av baffeln.

Så här ser dom ut om man vänder dom så de står som bokhyllehögtalare.


Baffeln trycks fast med spikar och sedan limmas ihop med silicon.


Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/14 :  00:24:44  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Det här med baffelmontering och hurvida elementen ska sitta fast i baffeln är ett märkligt kapitel. Jag har varit indoktrinerad med att elementet ska vara så hårt fastskruvat i baffeln som möjligt för att minska att elementet ska svänga med i rörelseenergin som skapas av spolens rörelse.
Tar vi oss friheten och reflektera över en empirisk studie så berättade Bo att dom monterat ChaconneII och då skruvarna tagit slut så hade man satt fast diskanten bara med silikon. Bo rusade in i vardagsrummet hemma och frågat vad man gjort för skillnad eftersom det lät mycket bättre. ( andrarumsinformation är en summering av ljudvågen och är alltid intressant att lyssna på) Man hör ofta hemma hos någon om anläggningen är bra i hallen när man kommer in.
Hurvida historien är sann eller inte hemma hos Bo låter jag vara osagt men det kom till mig när jag skulle montera in Lowther PM2 i betong tractrixhornen och jag blev tillsagd att ,, nää de ska helst sitta så löst som möjligt, bara det är tätt. Frågetecknen o ögonen var stora på mig kan jag lova.
-"Va????" sa jag till Claes i stenungsund.
-"Men du har ju monterat 4st 12" basar per kanal i en vägg"
-"Javisst, o det bästa är om de inte alls har kontakt med baffeln utan är monterade i varandra med stag som förstärkning."
Jag föreslog att han skulle skaffa pansarplåt från Tirpitz (1ton per stycke) o göra en riktbänk bakom väggen som han kunde leda upp transmissionsaxlar till varje element och på så vis med millimeter precision skjuta fram elementen till den blyfyllda väggen som är baffeln.
-" Japp just precis så ska man egentligen göra" fick jag till svar från Claes. Man ska alltså särskilja mellan baffel och element men skapa referenspunkt för båda.
Jag har fortfarande inte riktigt smällt det där då i min värld ska man dra fast saker o ting ordentligt. Men Bo var helt övertygad om att diskanter o andra element lät bättre om de satt i silicon. Men sånt kan man ju inte säga högt, då tror ju folk att man är lite galen ;-)

-"Jaha, så det här med att hänga upp högtalare i pianotrådar som man testade på -70 talet?"
-"nä nä,, helt förkastligt" svarade Bo. -"Man måste skapa stabila referenspunkter."
-"Jo alltså en signal på 1Kh 100dB skapar ett momentant tryck på 5 ton på baffeln, så jag tycker att du tar o backar över dina övriga högtalare med en skåpbil o så skaffar du grejer i betong istället"
Ännu en sån där dräpande kommentar från Bo.
Minns honom med värme..

Edited by - Stormen on 2018/01/14 00:36:28
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/23 :  08:38:09  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Bilderservern vgy.me har varit nere en tid. Men fungerar nu för de flesta men inte om man surfar med Chrome, vilket är det vanligaste på androidtelefoner mm.

Högtalare nr 2 är nu klar och jag la upp dom på bokhyllan i väntan på provspelning. Ser ut som en ganska fet soundbar :-)Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/23 :  08:40:41  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Istället för att ta stora stycken o limma ihop så ska jag testa att ta en liten tjockare bräda men smalare o dela den för att se om man kan få ut något vackrare??
Det blir inte en lika tjock baffel men tillräckligt för att hålla samma fasningar som innan.

Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/23 :  08:45:06  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Det går långsamt men stabilt, bättre än förväntat, ca 5-10sek per cm. Nör jag efter några minuter är mitt inne i stycket så börjar hela bandsågen att vibrera hejdlöst. Får stänga av och ut flyger en av gummibeläggningarna jag har på övre hjulet. Limma om och montera igen. Det blev inte toppenbra men kunde avsluta sågningen av biten dock med en hel del vibrationer.

Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/23 :  08:47:48  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Det här kan ju bli bra.

Alternativ 1Och om man roterar dom båda så alternativ 2.


Kanske dags att testa o montera den där planhyveln iallafall flr att få ett riktigt bra resultat.

Edited by - Stormen on 2018/01/23 09:09:08
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3368 Posts

Posted - 2018/01/23 :  09:44:25  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Fantastisk fin ådring!
Alternativ 1. Mina 5..

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2018/01/23 09:45:43
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9020 Posts

Posted - 2018/01/23 :  12:30:26  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message  Reply
Röstar för alternativ 1

Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/23 :  23:52:58  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Klöv de andra också

Vilka spännande mönster det blev :-)Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/28 :  21:08:53  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Vissa saker görs sig bäst manuellt.
Nu har jag fyra lådor klara flr slipning o fasning. Fyra baksidor klara för fräsning. Fyra stora bafflar klara för fräsning och sista sågningen för att passa respektive låda.

Kom att tänka på att plastlaminering av högtalarlådan skulle vara mkt smidigare o förmodligen täcka små skavanker bättre. Ingen lukt o inget rinn, omslipning o flera dagar med torkning. Bara att lägga på o man kan vara i köket om man vill. Tål att funderas på. Men nu har jag ju köpt färg så det är väl bara att köra på.


https://www.bauhaus.se/designfolie-sjalvhaftande-silkesmatt-vit-90x210cm.htmlNu kommer det nog att stå still en stund. Steloperation i ländrygg. Så jag är nog inte i garaget o sågar, ja åtminstonde de första dagarna :-). Men jag ser fram emot mkt musiklyssnande istället.
Go to Top of Page

highfive
Member

269 Posts

Posted - 2018/01/29 :  08:31:00  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
Lycka till med operationen!
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/01/29 :  13:15:05  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Tack för lyckönskningarna.

Idag kom skruvarna.en slags möbelskruv som går under lite olika namn. Dessa är köpta på E-bay (Wood insert nut) för mkt rimlig summa. Finns att köpa lösa två o två på byggvaruhandeln o går på 40:-. Det var välnungefär vad 200st kostade. (15:- påsen med 50 i varje inkl frakt)
M4 x 8mm
M5 x 8mm
M5 x 10mm
M6 x 10mm


M4 är nog den jag kommer att använda mest ser jag nu när den kom. Ger mkt greppyta i trät ca 7mm o M4 i varje hörn på högtalaren kommer inte att vika sig :-)

Vanligaste är islagsmutter men dom måste man montera från andra sidan. Dom här pillar man in från samma håll och är inte beroende av genomgående hål. Det här borde vara den enda lösningen man behöver?
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/20 :  14:00:04  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Har stått still länge nu men det börjar sakta sakta ta form. Kan bara göra lite i taget.
Fyra lådor till är på gång.

Kan du ibte se bilderna så beror det på att du surfar med Chrome. Bikdsajten VGY.COM har ännu inte löst det problemet.
Edited by - Stormen on 2018/02/20 14:01:25
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2705 Posts

Posted - 2018/02/21 :  12:03:35  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
quote:
Kan du ibte se bilderna så beror det på att du surfar med Chrome. Bikdsajten VGY.COM har ännu inte löst det problemet.Använder chrome och ser bilderna.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/21 :  16:51:34  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Toppenbra att det fungerar, det blev ett problem med deras certifikat som förnyades.
För att lösa det för de som får problem så går man in på
chrome://net-internals/#hsts

"Delete". Och skriv där vgy.me
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/22 :  12:07:52  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Ny fräs betyder ny mall.
Denna gång gjorde jag lite annorlunda.
Jag gjorde hålen för skruvplattan sedan sänte jag ner fräsen o gjorde ett hål med 6mm frässtålet som jag använder mest. Sedan mätte jag från kanten av hålet som är längst från mallen. La ut stållinjalen och markerade enbrad för varje cm. En rad flr -2.5mm och en rad för +5mm.
Det blev på pricken 18cm i diameter på yttermåttet i hålet som är 90mm från frässtålets kant. Jag kommer mest att fräsa hål så det är det som är viktigt ibte själva spillbiten (cirkeln) som blir över. Men det kan vara olika flr olika behov.
En rekomebdation är att göra i tjockare plexiglas tex 5mm flr att kunna göra bra flränkningar på de hål som landar ubder själva fräsplattan. Där vill man kunna klämma en försänkt M5 som styrpinne ner in arbetsstycket.Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/22 :  12:12:37  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Dessa bafflar blir något tunnare än de flrsta. Dvs 18mm och då behöver jag ibte fräsa från två håll.
När jag nu limmade dit stadgningen (av ekparkett) så råkade trät gå sönder i limningen. Det hade slagit sig och efter fräsnibg så var det bara några centimeter som höll ihop det. Men eftersom jag bara ska fräsa från ena hållet kan jag fortsättnkbgsvis limma stdgnkng först o fräsa sen.Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/23 :  16:14:20  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
4 st fronter frästa o klara.
Nu ska de puttsas o slipas. Ev lite anpassning på någon låda.Känns väldigt synd att göra så stort hål i så fin ådring :-)

Edited by - Stormen on 2018/02/23 16:16:04
Go to Top of Page

highfive
Member

269 Posts

Posted - 2018/02/23 :  16:44:13  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
Tjusigt!

Med vänlig hälsning, highfive
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/27 :  14:39:39  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Tackar, det går sakta men säkert framåt.

M4 fästen borras och skruvas i.
Har lagt tändstickor som distans imellan. Sedan silicon och på med baffeln.När det torkat o fäst (injusterat o klart) så dit med de inre fästena.


Sedan silicon för att snygga till. Hoppas nu trät kan röra sig något utan att det spricker men ändå sitter fast. Den som lever får se :-)I mitt nästa liv så vill jag ha en 600mm hyvel så man bara kan ställa tjockleken och allt blir sådär perfekt. I samma dröm ingår en cnc fräs såklart.

Varje låda är lite unik och varje baffel är anpassad, därför är alla bitar uppmärkta för att passa till samma låda.Edited by - Stormen on 2018/02/27 14:43:36
Go to Top of Page

Passerati
Member of Nerikes Audiofiler

3092 Posts

Posted - 2018/02/27 :  18:20:15  Show Profile Send Passerati a Private Message  Reply
quote:
Stormen
Anläggningen kommer att drivas av en tonårsdröm Denon AVC A1SE som jag kom över för ett mycket facilt pris.

Kul att läsa tråden. Skoj produkt, kommer den från SvenS

YAMAHA NS-1000 MONITOR
Go to Top of Page

Stormen
Member

1418 Posts

Posted - 2018/02/28 :  08:11:07  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Stämmer bra det Passerati, roligt att du tycker det är kul att följa.

Här kommer en bild o tanke kring kontaktering. En låda med dessa låg gömda långt in i Bo's garage och har nog inte använts sen 40-50år, ja om någonsin?
Det finns massor med kontakteringar att välja på. En del verkar vara gjorda för svetsaggregat. Men dessa högtalare ska anslutas med lampsladd och det finns minst två saker som är viktiga. Det ena är oxidation som är en ator fiende i signalöverföring det andra för att få till bra överföring är kontaktryck. En banankontakt tex har väldigt mediokert kontakttryck med sin glidfunktion. Det bästa i det avseendet är en vridfunktion som gärna river av lite oxid när man drar åt och får till ett bra kontakttryck.
Nu kan inte dessa små skruvar leverera 150Nm men principen är rätt. Legering osv kommer lite på andraplats om inte kontakttryck och oxidation är fixat först.

Edited by - Stormen on 2018/02/28 08:18:30
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000