HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Några som kommer gå på mässan?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

lampuradio
Member

886 Posts

Posted - 2023/02/24 :  15:54:23  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Jag tror inte att försäljningskanalerna (inkl mässor) har med intressets utveckling/avveckling att göra. Finns ett intresse, kommer hårdvaran att gå ut till köpare på ett eller annat sätt. Min misstanke är att det helt enkelt inte sker lyssning på det sätt som audiofiler tänker sig är det "rätta". Man kan se utvecklingen från knastriga stenkakor, trådspelare, usla kassettband etc, mot välljudande vinyl, studiokvalitetsband och digitala inspelningar som en process där de som älskar/älskat välljudet kunnat gotta sig åt framstegen vartefter de blivit tillgängliga - med tiden till mer och mer mänskliga priser dessutom. Nu verkar det inte vara så vanligt med "fåtölj-och-maltwhisky-lyssnande" längre, och den som faktiskt vill prova på, behöver inte köpa grejer för sexsiffriga belopp utan det går att få ljud med HiFi-prestanda för småpengar (relativt sett).

Det är mycket av den mänskliga verksamheten som går samma väg. Intresset (och kunskapskraven) rörande vad som sker under ytan i ett tekniskt system är helt på väg ut. Så länge det finns en skärm och ett tangentbord (motsv) kan ju vem von helst sköta och ställa in superkomplexa anläggningar. Att det sedan saknas förståelse för tekniska sammanhang och fysikaliska finesser är tydligen nåt man ska leva med. Personligen känner jag att bilkörning har hamnat där (oljesticka?), och jag tycker amatörradion är på väg åt samma håll, säkert kan andra bidra med andra exempel på att hands-on är helt onödigt att relatera till.

När teknikintresset blir exotism och verkligheten passar bäst genom ett VR-filter, kan man ju knappast vänta sig att god ljudåtergivning blir ett stort intresse för "folk i allmänhet".
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2023/02/24 :  20:31:00  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
quote:
HerrD! Hur många såg du under 40år på mässan och hur många var i 20-års åldern.Och hur många var över 50år Ungefär alltså..


Skulle säga att det var 5%, 10% och 85% för 20,40,50+. Men det är en vild gissning...

quote:
Ja visst Sony, den var väl på min rekommendation till och med.

Stämmer, jag litar på proffsen! Du hade helt rätt, den är mycket bra.

Vad gäller utvecklingen kan man finna lite tröst i att det aldrig har varit enklare att lyssna på mycket av världens musik och att portabla hörlurar är relativt bra. Med ett genuint musikintresse i botten kommer det finnas människor som vill utveckla hur dom lyssnar på musik. Jag är alltså rätt så hoppfull vad gäller folks sug efter musik. Fattas bara att det dyker upp aktörer som kan möta dessa behov. Det kommer lösa sig, vi är nog i en förändringsfas.

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2023/02/24 :  21:02:33  Show Profile Send Strmbrg a Private Message  Reply
För egen del tycks det vara lättare att lyssna på musik i exempelvis bilen. Möjligen beror det på att jag kopplar bort kraven och bortser från hur det låter. Ja, så länge det inte låter under en viss kvalitetsgräns, vill säga.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2023/02/24 :  23:55:36  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Själv tycker jag att det är roligt att gå på mässor och få chansen att lyssna på anläggningar som jag annars aldrig skulle få chansen att lyssna på. Varför klaga?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

gcs
Member

5272 Posts

Posted - 2023/02/25 :  00:28:53  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
Är det någon här som vet när den första HiFi mässan var här i Sverige och i vilken stad. Min första mässa som jag själv såg. Det var på Gillet och jag tror att det var 1963.Det jag då hörde för första gången och nästan ramlade baklänges var när jag hörde JBL Olympus och en Paragon.Då bestämde jag mig för att det skulle jag också köpa.En JBL Paragon kostade då 17600:- inkl. Oms. som då var på 3,6%.
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2023/02/25 :  07:22:45  Show Profile Send Strmbrg a Private Message  Reply
quote:
Själv tycker jag att det är roligt att gå på mässor och få chansen att lyssna på anläggningar som jag annars aldrig skulle få chansen att lyssna på. Varför klaga?



Klaga, notera, analysera, eller resonera. Man kan se kommentarerna på olika sätt.

Vet du hur det låter om anläggningarna du lyssnar på?
För egen del hör jag i första hand hur anläggningarna på inte låter. Jag hör hur det låter på den lyssningsplats som stod tillbuds; Hur det låter i den lokalen; Hur det låter med massor av människor i just det rummet...
En del menar att de likafullt kan skapa sig en uppfattning av själva anläggningens ljud. Jag klarar inte av att göra det.

Visst, jag kan bedöma om det låter "bra" eller "illa". Men jag klarar inte av att bedöma vad det beror på.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000