HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Hemma hos AlfaGTV
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 46

Pac
200.000-klubben

21816 Posts

Posted - 2020/11/28 :  09:22:51  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Grattis! Som du säger, man får alltid glädje av en skivspelare till.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2020/11/28 :  15:27:42  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Tack Pac o GyroSE!
Visst är de fina spelare dessa. Har nyligen fått hjälp av en vänlig själ att se över min gamla LP12, den har även fått nytt subchassi och tonarmsplatta då den gamla var lite ful. Det viktigaste var nog servicen med injustering och riktning av topplatta och de skruvar som är ramverk för fjädring.

Jag antar att du syftade på min äldre -83:a GyroSE? Jo, den köptes i Sthlm för några år sedan tillsammans med en ännu äldre LP12:a (se tidigare i denna tråd)
Annonsen utlovade ett mycket bra pris och jag hade tur att få tag i säljaren tidigt, och eftersom jag var beredd att köpa båda LP12 så utlovades affär om jag hämtade med kort varsel. Jag satte mig i bilen mer eller mindre med luren fortfarande i handen och tänkte att "om det här går vägen blir det en riktigt god affär, men jag kan få ett samtal när jag är på väg in vid Norrtull som säger att det inte blir nån affär för de är sålda"...
Jag fick aldrig något samtal om avbruten affär utan fick tillfälle att besöka en mycket trevlig man som bodde på Söder, i en stor lägenhet med fantastisk utsikt. Namnet i annonsen var något udda, men jag kopplade inte vid tillfället. Mannen som sålde dem berättade att de båda tillhört hans mor, som gått bort något år tidigare. Nu hade han blivit av med det förrådsutrymme som nyttjats för en del kvarlåtenskap.
Moderns namn var vid tillfället inte uttalat men jag har senare förstått att det var Roberta Settels, en av konstnärssjäl som bodde och verkade i Stockholm och Paris. Dels drev hon en affär där hon sålde och tillverkade sandaler men hon skapade öven musik, i samverkan med EMS, Elektronmusikstudion.

Roberta släppte en skiva, Meinhof in Memoriam! 1985.

Den skulle ursprungligen släppas på ett av de större bolagen men de krävde ett annat namn. Roberta var en kvinna med tydliga mål och lät inte någon stå ivägen för dessa. Hon startade helt sonika ett eget bolag med namnet "Music in Crisis" och gav ut albumet precis som hon tänkt sig det. Jag köpte nyligen skivan för jag tyckte det var ett viktigt attribut till skivspelaren. Det är en ambient och sparsmakad musik för de som tycker om Tangerine Dream, Brian Eno och liknande elektronika.

Ta en titt på Fylkingens sida om erkännandet som tyvärr kom efter Robertas bortgång.

Något år efter detta möte såg jag en intervju på TV med olika musiker om Dag Vag och
de medlemmar som medverkat under åren. En av dessa var mycket bekant och när namnet dök upp kände jag igen det. Det var ju mannen jag besökte i Stockholm, som dessa spelare köptes av och det var Brynn Settels, även kallad Bumpa-Berra.
Det visade sig att han både varit medlem i Dag Vag och Perssons Pack och medverkat i massor med produktioner under åren. Hittade även en bild på honom på konvolutet till Eldorado - Stjärnornas musik där han är med och kompar Monica Thörnell om jag inte missminner mig.

Hursom åkte jag hemöver med två skivspelare i bagaget och de fick sig en rejäl rengöring och jag beslutade mig slutligen att behålla den nyare av de båda.
Och som ni såg på förra sidan så inspirerade den här snurran till vidare äventyr i vinylvärlden! Inget dåligt betyg alls med andra ord!

Edited by - AlfaGTV on 2020/11/28 15:38:44
Go to Top of Page

MatsT
Member

2419 Posts

Posted - 2020/11/29 :  08:56:21  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Härlig historia!

Man ska kanske inte tveka att åka iväg på impuls när chansen ges, man kan ju missa sådana här upplevelser då?
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/04/25 :  11:23:33  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Ytterligare en ikon har fått ta plats i "Micke's Vinyl-nöjespark":


Visst är det den Kuzma Stabi S med Stogi S tonarm som @Stefaeri lade ut i Köp&Sälj nyligen. Jag hoppas kunna bidra till att den här läckra spelaren kommer få fortsätta glädja med musik! Den är gammal men i exemplariskt skick och fungerar utmärkt.
När den kom hem rengjordes den och monterades upp på en äkta audiofil-plattform; Slaktarblock i bambu från IKEA!
Hastigheten mättes upp och jag konstaterade att den uppvisade rätt kraftiga wow&flutter-värden (enligt appen RPM). Dessutom höll den lite för låg fart.
Men jag grävde vinyl-lådorna och hittade en drivrem som verkade passa, antagligen köpt till någon annan rem-jocke genom åren.
Efter rengöring och montage av denna gjordes nya mätningar och resultaten var märkbart bättre, riktigt bra faktiskt. 33.29rpm och wow&flutter på ca 0.12% vilket är toppen för en spelare utan extern motorstyrning och med synkronmotor.

Pickupen som satt monterad är en gammal favorit i lite annorlunda tappning. Det är en Benz Micro Glider H2, alltså en high output MC. Har aldrig riktigt gillat dessa tidigare men med Röcklinger PHA-1 går det att hitta rätt Gain och impedans och resultatet är kanontrevligt!

Jag ska försöka få fram lite underhållsartiklar och jobba vidare på denna guldklimp, för jag tror att det här är lite av en "desert island-spelare", alltså den enda du "måste" ha!

Det som är lite speciellt är ju att det här är en uni-pivot arm, med silikonolje-bad för dämpning. Det gör att jag behöver lära känna den bättre innan jag kan känna mig helt nöjd med inställningarna!


Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/06/13 :  11:13:50  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Inte så frekventa uppdateringar i denna tråd numer, men jag tittar in ibland och läser o skriver lite.
Senaste uppdateringen i anläggningen är ett flertal Jorma strömkablar samt ett antal Ghent ethernetkablar.

Jorma Unity plockade fram mera djup, mera detaljer och en överlag trevligare upplevelse i sweetspot. Så pass att jag fick krypa till korset och komplettera med en Prime fram till strömlisten (en Nordost QB8 modifierad med DC-fälla).

Ghent-kablarna används för att tilldela ethernanslutning till de servrar och musikspelare som nyttjas i närheten av anläggningen. De ansluts i en Netgear GS105 som också skall moddas för att jorda av signalplanet (en mycket billig hifi-switch alltså).

Men jag har också byggt ytterligare en Roon Server, baserad på en Intel NUC8i3 med Roon OS (ROCK) som operativsystem och server. Den är numera helt tyst då den fått ett passivt kylkit monterat och anpassat för bruk i ett Streacom FC5 Evo.

En intern SSD på 4TB tar hand om den prioriterade delen av musikbiblioteket, och "nice-to-have"-delarna placeras på en 4TB WD portabel enhet, monterat vibrationsfritt invärtes. Det skall göras en utvärdering på om det är möjligt att höra skillnad på de servrar som för närvarande rullar.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2021/09/21 09:41:15
Go to Top of Page

Ryssen
Member

7463 Posts

Posted - 2021/06/13 :  15:16:05  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
Ja passiv kylning ät att föredra om man ska ha den i samma rum man sitter i,och SSD disk då blir det hu helt tyst,skönt..

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/09/19 :  12:16:12  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply

En del tingestar i en hifientusiasts liv gör större åverkan på ljudkvaliteten (och plånkan ofta) än någon rimlig förklaring kan styrka. När det gäller det analoga kan det vara lättare att förklara, iaf i mina egna förklaringsmodeller och teorier.
Men hur kan en streaming transport göra en så fundamental förbättring av ljudåtergivningen i ett välkänt system? Det kan jag inte förklara, och helt ärligt fastnar jag hellre i musiken än de tekniska orsaker som gör skillnaden.


Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2021/09/19 15:07:44
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7338 Posts

Posted - 2021/09/23 :  21:00:02  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Har suttit och växlat mellan ROON och Bluesound på min NAD streamer. Upplever att ROON låter bättre.
Har inte tyckt att ROONs gränssnitt fungerat för mig, men nu är jag övertygad att jag ska använda det vid finlyssning.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/09/23 :  22:13:33  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Intressant, jag tycker nog att eventuella skillnader med min gamla Vault är lite för små för att jag ska våga hävda nåt!
Som av en händelse har jag spelat med en Vault in i en hörlursförstärkare idag (Argon) och vidare till mina Fostex. Jag skyller på Argon att det var lite påträngande i toppen!
Men gränssnitten tycker jag båda är bra, jag gillar inte spelliste-tänket i bluesound, men har lärt mig acceptera det. Roon slår för mig allt när det gäller mångsidighet och urval av musik.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7338 Posts

Posted - 2021/09/29 :  22:49:36  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Eftersom jag lyssnar mycket på klassisk musik och har många skivor med klassisk musik så kan jag inget annat än hata ROONs sätt att alltid lyckas gömma just den skivan jag är ute efter.
ROOn är helt enkelt inte gjord för min skivsamling.
Men av någon anledning blir ljudet lite mer upplöst när jag spelar musiken från ROON än via Bluesound appen.
Blir min NAD M50 avlastad på något sätt? Får musiken serverad på ett fat i stället för att själv gräva efter den i hårddisken?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/09/30 :  17:55:29  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Eftersom jag lyssnar mycket på klassisk musik och har många skivor med klassisk musik så kan jag inget annat än hata ROONs sätt att alltid lyckas gömma just den skivan jag är ute efter.

Hmm... Jag kan instämma i att Roon har en egenskap som jag inte är ense med;
Att man inte alltid kan "bläddra" sig fram i sitt bibliotek utan måste leta för att hitta en specifik platta/inspelning.

Även om det var lite off topic här skulle jag gärna försöka förstå vad det är som du uppfattar som "gömma"? Det finns massor av sätt att skapa "genvägar" till den musik man ofta lyssnar till eller vill hitta? Har du bekantat dig med den galet kraftfulla kombinationen av Fokus (på kompositioner/artister/album) och sedan krydda den med Filter i aktuell vy?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7338 Posts

Posted - 2021/10/01 :  20:04:43  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Nej, jag har bara en helt vanlig medelbegåvad person med genomsnittliga datorkunskaper. Varför kan det inte vara enkelt? Skriv Puccini och alla skivor jag har med hans operor dyker upp? Icke. Varför det är så är en gåta för mig. Men jag har inte använt ROON särskilt mycket. Det blir nog ändring på detta p.g.a. att jag upplever ljudet som en aning mer upplöst.
Jag tror att det beror på att streamern inte ansträngs lika mycket. Jag minns ju Soundchecks mjukvaromodifieringar på Squeezebox som gick ut på att stänga ned alla funktioner utom själva uppspelningen, och det gjorde ju en verklig skillnad på ljudet.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2755 Posts

Posted - 2021/10/03 :  12:15:24  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Fin spelare! Har en likadan. Med köpe-RPM-appen mäter min StabiS 0,08 W/F samt en avvikelse på 0,01% i hastighet. Men det är efter jag köpt till Kuzma PSU REF2. En riktigt bra uppgradering som rekommenderas

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4684 Posts

Posted - 2021/10/03 :  13:12:42  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
mäter min StabiS 0,08 W/F samt en avvikelse på 0,01% i hastighet

Det är strålande värden Adagio! Men, det är större variationer mellan olika telefoners värden än skillnaderna mellan dina och mina siffror!
Det viktiga är att man inte störs av de avvikelser som ju ALLA vinylspelare dras med, oavsett hur mycket krut man lagt på drivningen. Jag har för övrigt provat med en Pro-Ject Speedbox SE II som matning till min Clearaudio Master Solution, men jag kunde faktiskt inte se någon skillnad alls i W/F eller fart. Nä, jag hörde ingen skillnad heller. Och det är ju samma "lösning" på drivning som i Kuzma.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page
Page: of 46 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000