Svår fråga. Har man en helt punktformig ljudkälla där ljudet sprider sig likformigt åt alla håll, så fördelar sig ljudet som ytan på en expanderande sfär. Då kan du ju räkna på ytan och när ljudtrycknivån halveras så minskar den med 3 dB. I praktiken så blir ljudet mer riktat beroende på frekvens och klingar av långsammare. I ett rum kommer dock ljud som studsar på väggarna att blanda sig med direktljudet så att man får en jämn ljudnivå i hela rummet och den ökar först när man är riktigt nära högtalarna. I ett normalstort lyssningsrum kommer ljudnivån av den anledningen aldrig att sjunka mer än 5 dB.
"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Nivån faller med 6 dB vid fördubbling av avståndet vid sfärisk utbredning. I ett rum är utbredningen cylindrisk pga tak och golv och siffran blir då 3 dB.
Fast Björn-Ola har rätt i att det tillkommer reflekterat ljud. Rent nivåmässigt brukar man tala om efterklangsradie, som är det avstånd i ett rum där direktljudet är starkare än det diffusa ljudet. Den är oftast bara en till några få meter (halva radien av ekvivalenta absorptionsytan). Dock är hjärnan rätt duktig på att urskilja direktljudet, bland annat på grund av tidsskillnader (precedenseffekten).