HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Basfrågor efter akustikmätning
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/05/20 :  20:27:47  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Björn-Ola Bygger man nytt eller renoverar vill jag nog förslå ett tungt och stabilt material. På 60 talet när jag flyttade in i "Bananerna" i Hällefors, frapperades jag av att rummen lät annorlunda än vad man var van vid. Bananerna var en serie gula hus som var utformade med böj, vilket gjorde att rummen invändingt inte hade planparallella väggytor och därmed inte heller de traditionella fladderekon som idag finns i nyproducerde flerfamiljshus.

Karlskoga Folkhögskola är också byggt på liknande sätt, på 70 talet, med icke parallella väggar, de är en påtagligt bra miljö för kommunikation, -lättpratat och lättlyssnat.

Dom kunde dom arkitekterna på den tiden!

Mitt eget lyssningsrum är byggt och ombyggt med snedställda väggar i gasbetong, halvmjukt tak i tretex. Vid ett tillfälle blev jag interjuvad av Radio Örebro i mitt vardagsrum, (jag minns inte anledningen och det bör vara preskriberat). När producenten kom till radion för redigering ringde han upp och sa: "- det låter bättre i ditt vardagsrum, än i våra specialinredda studios".

Svänger det så svänger det och när det svänger alstras ljud, i det här fallet ljud som inte är det önskade ljudet som har med ljudsignalen att göra, d.v.s. oönskat ljud = distorsion.


Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/20 :  23:51:42  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
OT:

Bo Hansson,

Mina väggar består av timmerstomme, liggande 45x45 reglar med glasfiberisolering mellan samt avslutande 15mm spikad pärlspont. Golvet är 25mm c-c 45 reglat furugolv med 220 glasfiberull mellan reglarna. Taket (spontat 15mm trätak) är öppet till taknock med 6 takbalkar som håller ihop rummet. Lägsta takhöjden är 200cm och högsta takhöjden är 360cm. Rummet har dimensioneringen 3.8x4.40m. Det finns ett fönster 100x100cm mitt på längsta väggen och en dörröppning om 80cm i ena hörnet på den kortaste väggen.

Kan du direkt se något bra/dåligt i rummet ur återgivningssynpunkt?

Skulle vara kul att få en snabb kommentar av en kunnig person som dig om du orkar...

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

Edited by - kaffekoppen on 2006/05/20 23:53:36
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/05/21 :  00:25:40  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Magnus. Grattis den sinnebild som dyker upp är en väldigt ba lyssningsmiljö. En av mina vänner hade problem med pärlsponten, som "skramlade", jag rekommenderade polyuretanskum, men vännen är fundamentalistisk och rev bort alltihop och målade den bakomliggaande lecaväggen i djärvt lecagrå färg!
Jag tycker det är bra att du inte har för stort lyssningavstånd, man tappar en del i upplösning på längre avstånd. Taket måste vara härligt och du lär inte få mycket av reflexer därifrån.
Dörröppningnei hörnet kan ställa till en del, du får maxtryck i det och det kan "suga" en del. Är det sedan kopplat till en "pipa", sm det är hos min tidigare kollega i Opus3, kan det leda till att det blir mera bas i köket än i rummet, vilket ledde till att tekopparna rasade i golvet när vi testade vart basen tog vägen. Om du har problem med basen kan det vara en sak att undersöka och kanske kurera med en stadig dörr.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/05/21 :  08:35:38  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Jo jag ska tillägga att det är relativt lätt att ta reda på om väggar eller andra delar "svänger" det är lätt att känna med handen och kräver inte speciellt hög lyssningsnivå. Evelyn Glennie, den döva slagverkaren som var aktuell för några veckor sedan, förlorade sin hörsel i barndomen. En enastående musiklärare gav henne mycket tid i att träna kroppens perception av ljudstrålning. Hon fick till en början, när hon var 12 år, lägga händerna på väggen för att känna och bestämma tonhöjd. idag har hon tränat upp känsligheten i överkropp och underarmar men också fötter till fantastisk känslighet.
Det är lätt att känna ljudstrålningen bara genom att sätta upp händerna i luften med handflatorna mot ljudkällan, att känna efter svängande membran är ännu lättare. Insikten ledde till utvecklingen av högtalarkabinett i betong. Men det är en annan historia.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2006/05/21 :  10:07:10  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Okej, Bo.
Men hur dämpar du basen?
Dom mest stabila väggarna är betongväggar, och jag vill nog påstå att det är sämre än gipsväggar.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/21 :  10:16:05  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Bo Hansson,

Utanför dörren är det mycket riktigt ett knepigt utformat kök på modiga 13 kvadrat. Basen är fenomenal i köket - enormt tight och kontrollerad :O Det finns en dörr i hörnet, men att kalla den solid är att överdriva - den spelar gärna med om den stängs så den lämnas öppen. Kanske kunde göra som med ytterdörren - bygga på den lite (ytterdörren isolerade nog inte så bra med sitt tunnaste parti om 4 mm(!!)

Jag har inga problem med att pärlsponten rör sig. kanske för att jag är övernitisk och reglarna bakom inte kan röra sig alls då de ju sitter i en oerhört stabil vägg - solid timmerstomme. Pärlsponten satte jag dit eftersom det var det materialet som ursprungligen användes och de 45mm isoleringen bakom var för att göra torpet bättre isoleringsmässigt och ge mig möjlighet att gömma alla kablar. Det man inte ser kan man inte tjaffsa om ;-)

Kul att inte lyssningsavståndet är "felaktikt". Jag har inte gjort några mätningar alls i rummet, men spontant är som sagt reflexer och medspelande väggar inget problem alls. Thékopparna i köket däremot dansar vid 115db men det lär jag få leva med tills jag ev fixat dörren. Volymen är normalt mycket lägre än så.

Jag får väl ordna nån grillning i sommar så alla i närheten kan komma och hjälpa mig med intrimmning. Skall bara fixa toalett inomhus först så folk har nånstans att göra av med det som kallas output...

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

Ranefjord
Member

422 Posts

Posted - 2006/05/21 :  10:32:51  Show Profile  Visit Ranefjord's Homepage Send Ranefjord a Private Message
quote:
Insikten ledde till utvecklingen av högtalarkabinett i betong.


och det var av de högtalarna eller periskopen (tillsammans med elektronik från Quad) som jag blev HiFi-biten.

Snoogens
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/05/21 :  17:59:49  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Björn-Ola Jag tror inte att du behöver dämpa basen, utan mer att ta ner resonanser/stående vågor i basområdet. Det finns ett "gyllene snitt" för ett lyssningsrum, som är ett förhållande 1:1,6:2,6. d.v.s om du har 2,40 i takhöjd är det bra om bredden är omkring 3,5-4 meter och längden ca 6,5 meter. Det ger en fördelning av resonanserna.
Stabila väggar ger högre Q-värde i resonanserna och man får jobba med absorbentera = möblering mm, har men som kaffekoppen timmerväggar är det givetvis ännu bättre, men för att återkomma till membranresonatorer som frågan gällde, då får man ta i ordentligt för att kurera problemen.

Kaffekoppen jag ser fram mot en inbjudan! Problemet hos min tidigare kollega i Opus, handlade också om att korridoren till köket var en avstämd pipa, som fungarade som en antiresonator i lyssningsrummet. Jag ville nämna det för att göra dig uppmärksam på dels väggpaneler som kan röra sig och "kopplade resonatorer". Sen tror jag att den lilla diffusion du får med väggbeklädnaden är en stor fördel.

Det tar lång tid att optimera ett rum och jag tycker men skall gå fram i små steg och försöka analysera vad varje steg ger till förändring. Det handlar om att får ett jämnt förlopp i efterklangen, överdämpar men en del av spektrat kommer andra delar att bli framhävda och hörseln har svårt att anpassa sig till "balansen". Det viktiga är ju att musikanläggningen är den del av miljön och att lyssningen fungerar.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2006/05/21 :  18:28:04  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Jag tycker inte vi ska skrämma folk med gipsväggar. Då jag upplevt basproblem, så har det alltid varit i "betongbunkrar". Där får man ett riktigt basmuller på grund av att man inte har någon dämpning i basen alls. Gipsväggar verkar bidra med en viss dämpning.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2006/05/21 :  20:23:12  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Exakt vilken typ av firma kontaktar men ang. sprutning/fyllning av väggar med detta "polyuretanskum"

..sen skulle det också funnit sådan firma i Skellefteå-trakten

Förresten, hur är det med fuktaspekt med detta "polyuretanskum" - det är förmodligen ingen höjdare att fylla gipsväggar som är utreglade från yttervägg i källare förmodar jag.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.

Edited by - EuphoniC on 2006/05/21 20:25:20
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/21 :  21:53:41  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Polyuratanskummet är diffusionstätt, alltså inga problem över mark, men man bör se över hur en ev. källare är konstruerad.

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/22 :  08:14:18  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Bo Hansson,

Skall se till så du får en inbjudan när det beger sig! :-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.62 sekunder. Snitz Forums 2000