HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Projekt OP: fixa 7.1-system för ljudsimulering
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Peter Sahlin
Starting Member

3 Posts

Posted - 2006/02/12 :  02:55:25  Show Profile Send Peter Sahlin a Private Message  Reply
På gymnasiets teknikprogram skall man i kursen Teknikutveckling och företagande genomföra ett projekt. På Båstads gymnasium har vi i år valt att sätta ihop ett surroundsystem styrt av en dator. Det är tänkt att i framtiden kunna användas i andra ämnen, t.ex. Digitalt skapande eller Virtuella miljöer. Vi skall bara koncentrera oss på ljudet. Kommande kurser får ägna sig åt bild om de vill.

I princip är det tre delar vi skall fixa ihop: högtalare, förstärkare samt dator med ljudkort.

Högtalare
Båstads gymnasium startade 2003, och i samband med det köptes diverse utrustning in, bl.a. ett antal små trevägshögtalare för fysikundervisningen. I själva verket tycker fysikläraren att han klarar sig bra med ett par stycken, så vi kan utan vidare lägga beslag på sju stycken till vårt projekt. Återkommer med info om dessa.

Så det som skall göras är .1, dvs. bashögtalare. Vi behöver inte bry oss om WAF, men förmodligen är det bra om den går att få igenom en normal dörr utan problem. Men vad skall vi göra? Förundersökningen som eleverna gör just nu har gett som förslag till element: Bumper 15110C, Bumper 1248C eller Pro Audio SW 12. Finns hos Hifikit i olika prisklasser. Men vad skall vi göra för låda? Dipol? Sluten? Basreflex?
Hyfsat stor sluten låda med Pro Audio verkar prisvärt. Kan man ha lådan som sittbänk så man känner vibrationerna också?

Förstärkare
Vi behöver sju monoförstärkare och en subbasförstärkare. Vi tänker bygga på en krets som heter TDA2050 (http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=2014205.htm) som anges 32W HiFi (50W musik) vilket verkar lämpligt för våra högtalare som tål 50W. Den kräver inte så många kringkomponenter. Pris knappt 60:- styck på Elfa för tio stycken. Passar bra till nio teknikelever.

Subbasförstärkaren har vi diskuterat några varianter, men för att inte göra det för krångligt kör vi nog med samma som för småhögtalarna. Vi lär inte behöva så stora effekter för det ljud vi skall producera. Kan förstärkarna ovan bryggkopplas?

Dator/ljudkort
Själva datorn är det nog inte så mycket att gå in på, en ny burk vilken som helst bör fungera. Möjligen bör moderkort/processor ha bra prestanda för att i framtiden kunna hantera bild och ljudsimuleringar på ett bra sätt.
Ljudkort. Elevernas förslag är ett Soundblaster-kort. Det har kommit ett nytt kort i tre varianter, ett enklare, ett med fjärrkontroll etc. och ett med inspelningsmöjligheter också. För oss räcker det enklare (c:a 1200:-), vi skall inte byta kanal eller ändra volym etc. från soffan och vi skall inte göra inspelningarna i det här systemet. Men vad innebär det att ”Soundblaster samplar om ljudet”? (http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=48026) Annars är det ett vanligt kort så det bör vara lätt att få hjälp när det blir problem.
I någon hifi-tidning såg jag en test av M-Audio Revolution 7.1 med goda resultat. Naturligtvis hade de då gett kortet separat strömförsörjning för att minska nätstörningar. Är detta kort bättre?

Vi ägnas större delen av måndagarna åt detta projekt, och någon gång i slutet av maj skall vi vara färdiga. Kommentarer och råd mottages gärna. Bilder kommer.

linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare

3623 Posts

Posted - 2006/02/13 :  00:11:42  Show Profile Send linnar a Private Message  Reply
Bashögtalaren
Skall den vara lättbyggd eller svårare att bygga?

quote:
"Kan man ha lådan som sittbänk så man känner vibrationerna också?"

Man kan bygga så att det går sitta på den men vibrationer kommer
man knappast att känna så mycket av om lådan är välbyggd.




Edited by - linnar on 2006/02/13 00:12:31
Go to Top of Page

Peter Sahlin
Starting Member

3 Posts

Posted - 2006/02/15 :  17:48:13  Show Profile Send Peter Sahlin a Private Message  Reply
quote:
Bashögtalaren
Skall den vara lättbyggd eller svårare att bygga?


Jag tror inte vi hinner med något svårare bygge. Nybörjarvariant är nog bäst.

Peter
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000