HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Magnus bygger klart - BRUM BRUM
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2010/05/08 :  20:00:47  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Tillgången till aluzinkplåt i mängd jämte plåtsax och bockningsmaskiner kan komma att bli lösningen på världssvälten, vulkanutbrottet på Island, mässlingepidemin på Bali samt mina avsomnade rörprojekt.

Jag har färdigmonterade kort till en GG-stärkare men har inte hittat något bra ställe att montera in prylarna. Jag har en gammal fin låda att använda men det är ont om plats men om jag gör så här (från höger; plåt för montage av volympot och ingångsväljare, förförstärkarkortet och nättrafo).På nättrafon monteras en plåt ca 11x11 cmHade jag bockat ner kanterna lite mer kunde den skärma lite mer effektivt men jag orkar inte bocka en ny.
På plåten monteras nu nätdelen.Från en annan vinkel ser det ut så här:

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/04/26 :  19:05:28  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Det här var en rolig tråd. En blandad sopptråd med alla påbörjade och oavslutade projekt.

jag har gjort en del uppdateringar i gamla byggtrådar på andra håll men jag kan ju köra lite mer kompletteringar här då.

Efter två veckors sjukskrivning efter en galloperation har jag gjort en del framsteg här hemma.
Min arbetshäst med 6AQ5 har fått en ny underdel, ny nättrafo efter att jag sålt den gamla. Den gamla kom från en Heathkitförstärkare och någon hae just en sådan och behövde fräscha delar. Fasen vad snäll jag kan vara när jag vänder den sidan till.
Eftersom den brummade rätt rejält, både före och efter trafobytet tog jag min an nätdelen där det satt 100uF, eller om det var 100 + 47uF. Nu slängde jag in 220+470uF och det gjorde susen. Samtidigt fick förstärkaren namnet STERLIMATAK. Jag har nog gjort en notering att mina förstärkare får namn efter ryska städer.... DJ*FLARS H¤LVETE!!! Staden hetr ju STERLITAMAK. Det blir till att göra en ny skylt då.

Ett annat av dessa surdegar är min andra arbetshäst, SE-steget med 5998A. Precis som i min 6L6-förstärkare hade sockeln gett upp. Det var en av dessa förgyllda sakerna från HongKong och som passade så bra till de där runda kragarna som dolde alla fula hål man gjort. Men efter två ombyggen under loppet av tre dagar kom jag fram till att novalsockeln
var skit.
Bytte sockel och snyggade upp invändigt i största allmänhet. Jag funderae på att slänga in en större konding i nätdelen men noterade att det redan var trångt tillräckligt.
Förstärkaren fick namnet OMSK. Dess kusin, den med två slutrör ska få heta TOMSK.Kragen runt ingångsrörets sockel passar nu inte längre men har på rent djävelskap lämnat märken i lacken.


Najs and klin:


Kusinen har fått en plåt över nättrafon men den är lite för stor. Ska se om det inte går att få lite liv i den här också.


En en snubbe i USA hade jag köpt ett mönsterkort för att bygga en äkta Darling (SE-steg med 1626 - mini-2A3). Lådan var i princip klar när jag upptäckte att jag visserligen fick kortet på plats men toleranserna var flera mm och slutresultet skulle inte göra någon glad. Jag grävde då fram en fin träram jag fått och klippte till en plåt (ska ha en grövre liggande hemma) för att bygga om och nytt.
Jag funderar att använda buffertförstärkaren jag köpte billigt från Kina till det här bygget.Allt hamnar UNDER chassit givetvis och nättrafon är bara där som "måttstock". Den ska paras ihop med ett par 6AQ5 i en SE-stärkare men jag kan inte avgöra vad för låda jag ska använda.

Någonstans har jag antytt att jag försöker göra något med 832. Just nu ser det ut som om det blir ett SE-steg med två rör: 832 och 6SN7.
Jag nämnde visst 6N3. Det är ett buffertsteg köpt färdigbyggt med rör från Kina för någon hundring. Matas med 12VAC.


Kvar som är ultrabråttom:
Försteget till André.
6L6-PP
2A3-SE
Två darlingförstärkare
6AQ5-SE
5902-SE

Saker som trycker på:
GU72-SE
PAS3
MQ60-klon

Saker som vore kul att göra något med:
VT-25
2C39A
EL81
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8285 Posts

Posted - 2013/04/26 :  20:19:23  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
quote:
SE-steg med 1626 - mini-2A3

Har du möjligtvis nåt data blad på 1626?

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/04/26 :  20:58:36  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
TDSL plockar fram det här:
http://tdsl.duncanamps.com/pdf/1626.pdf
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/049/1/1626.pdf

1626 har av någon orsak fått lite kultstatus. Röret ger bara 0,75W i SE men det räcker till mycket.
DIY-paradise har många i sin Darlingklubb:
http://diyparadise.com/web/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=32

DITyboe.com har tagit fram ett mönsterkort till förstärkaren:
http://www.diytube.com/phpBB2/viewforum.php?f=19&sid=ce81cd86d1207c453e8f02be3e04e271

Jag har en Darling till liggande fast den baseras på en matristeknik:
http://diyparadise.com/Darling/matrix_darling.html

Edited by - soundbrigade on 2013/04/26 21:00:00
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/05/01 :  20:35:57  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Den här saken ...... eller sakerna ska fixas ganska snart. I själva lådan smyger jag in ett slutsteg med 6AQ5-SE. Skulel ha in det i ett pyttelitet chassi i trä men backar.

Försteget, som är en Rozenblit-ripoff (grounded grid) får jag fixa en annan låda till. Det senare är en öppen fråga eftersom det här är blir en stor mojäng - kortet/n är ganska stort/stora och sedan ska det till en transformator också.

Har av en outgrundlig anledning lött ihop en nätdel till något helt annt. Ska testa att mata glöd med en liten 2A dc/dc-omvandlare. Jag har inte 6,3V så det räcker men väl 24V.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/05/12 :  17:05:35  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Emellanåt går man från klarhet till ... dunkel. Jag är ganska nöjd med att OMSK (5998A-SE) fungerar och att jag är (var) ganska nära att få TOMSK (5998A-PSE) klar. Dock, som jag berättade för några på träffen igår, Nättrafon som verkade så lovande visar sig nu vara den jag en gång beställde för 50CA10-SE, dvs där finns inte glödmatning till hungriga rör som 5998A, vilka drar 2A, utan glöden är beräknad efter 50CA10s 50V-behov.
Det känns inte bra att beställa en trafo mitt i detta nu, men så erinrar jag mig att i trafosatsen jag försökt sälja finns en liten duktig sak från FragJan. Den ger 5A på ett uttag och 2A på ett annat. Kruxet är att den är fysiskt mindre än den gamla för vilken jag karvat ett hål och så saknar den en 5V-lindning till likriktare. Och så är den svartlackad men lacken sitter så lös att den lossnar om man nyser aldrig så försiktigt, men den löser mina problem.

På tal om transformatorer, det är nog inte spriten jag beställt utan tre trafar från England, som ligger hos DHL i Göteborg. Det är två små SE-trafar på 5K och en nättrafo som ska giftas ihop med min Darling. Det ska in en separat 12V-trafo till det lilla buffertsteget också. Sedan ska jag se till att Fixarstig får pengar för den; han köpte med sig den till mig igår. Sen är jag nästan på tåget igen.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/05/13 :  19:35:36  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Och från mörker till ljus ... GLÖDLJUS!!!!

Mina nya trafar lär dyka upp imorgon. Snackade med DHLs dispatcher i Göteborg och bad henne styra om paketet till mitt jobb eftersom jag ju inte är hemma för att ta emot paketet.NIX, det gick inte alls, för då var avsändaren tvungen att godkänna adressändringen.
Någon halvtimme senare dyker DHL upp med paket åt big boss och jag när jag skriver på papperen känner chaffisen igen mig och berättar att han hade paket åt mig i onsdags men hade in portkod, men visst han skulel komma förbi jobbet med mitt paket imorgon. Hihi!

Vad händer nu med förstärkeriet?? Eftersom "nya" trafon till 5998A-PSE inte passar i trächassit och jag står med en usel trafo till 50CA10 OCH jag har åtta 50CA10 att kolla upp tänker jag lite. OM jag bygger ett SE-steg för 50CA10 kan jag ju kolla mina rör enkelt. Är de trasig är stärkaren tyst, annars blir det välljud. På det viset får jag en förstärkare till och jag får mina rör kollade ... och jag får ihop min 5998A-PSE.

Det låter som win-win .... och win.
Go to Top of Page

fixarstig
Member

1752 Posts

Posted - 2013/05/13 :  20:42:14  Show Profile Send fixarstig a Private Message  Reply
Hmmm, det var nån som antydde att jag var tokig

Mera bilder åt folket
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/05/13 :  21:24:05  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Ja, vem kan det ha varit???

Men nu jag råkar ju bara vara ett offer för omständigheterna.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/12/30 :  11:19:00  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Mer för att visa att jag KAN om jag tar i och anstränger mig (och gett efter för hustruns åsikter om mitt nätberoende ...) måste jag visa en bild på en riktig röris.
Jag beställde två nixieklockbyggsatser från England (PV Electronics). Jazzskägget hade skänkt mig fyra ZM1020 och ett tillköp av två sådana rör blev en komplett uppsättning till en klocka. Den andra var en kompakt sak med ryska IN14 monterade direkt på mönsterkortet. Emellertid var åtminstone ett av rören jag köpt defekt och jag köpte helt nya.
DEN klockan är klar, även om jag fattas korta M3-skruvar för att skruva ihop den.

Här är bild på klockmodulen som ska driva ZM1020


Den färdiga modulen. Ett rör sitter snett men det skyller jag på att det trasiga röret satt där och det satt kvar lite för mycket lödtenn runt hålen. Var inte observant riktigt.
jag ska strax titta på SNeseglaren med 6SN7. Jag hade ju beställt komponenter till den ju, men var är de?
Go to Top of Page

maal
Member

791 Posts

Posted - 2013/12/30 :  13:15:28  Show Profile Send maal a Private Message  Reply
Hejh Magnus!
Hur går det med ditt bygge med 832? Jag köpte ju 2st 832 av dig för länge sen och har lovat mig att bygga något av dom.
Upp med lite bilder som inspiration!

DIY och rör.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2013/12/30 :  13:28:39  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Nästan klar ....

Jag kör med ett standardschema för 6SL7+6V6, men eftersom katoderna är hopkopplade kör jag med ett motstånd som är hälften av vad det ska vara för ett 6V6 och en konding med dubbla värdet.
Jag körde fast för PSU-modulen blev lite för stor för att rymmas i den fula lådan. Men nu ska jag se om jag inte få till 6SN7. Den är ju trots allt rätt enkel.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/01/12 :  16:31:21  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Alla skruvar på plats i uret ovan och det för betraktas som FÄRDIGT.
Färdigt än en gång är två förstärkare med iPoddockor. Gamla musikmaskinen lade av och ny köptes med ett lite annat format. Nya dcokor köptes och har precis installerats. Tänk om man kunde LÄTT få till automatisk matning av iPodden.
Dockan i svarta maskine ska få bli svart, den gröna stärksrens docka får bli gul.Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2014/01/12 :  19:34:02  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply
Inte illa...den där sista känner jag igen, den spelade på träffen i G-borg för 100 år sedan...

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/01/12 :  19:47:06  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
103 Host! host! 103 år sedan var det ...

Nu kan jag spela 160GB musik utan att behöva kravla mig upp ur soffan.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/02/01 :  13:44:50  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Skulle äntligen sätta tänderna i subminförstärkaren och lackade den grå skärmburken av gjuten zink gul. Börja passa in komponenter och noterar att godset i lådan är lite för tjockt och kan orsaka kortslutning av anslutningskontakterna på trafon. Uttaget för nätsäkring sitter fel - säkringshållaren tar emot ena trafon ...

Har klippt till en tunn aluplåt på jobbet och ska (innan jag bockar den) göra massa hål för ALLT och börja på ny kula.

Känns lite så här just nu:

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/02/16 :  17:12:56  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
En glimlampa har slocknat i min första nixieklocka, men klocka #2 börjar bli lite småklar. Allt trist sladdlödande är klart, ska nu bara fixa något lådaktigt bakom träfronten (samt byta ut mittknappen som kärvar).

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/08 :  15:38:54  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Sådär, nu har jag fastnat i kvicksand igen. Har en minimini-förstärkare som bara väntar på ett par sista anslutningar (och byte av säkringshållare för den jag fick på plats tar emot nättrafon ).
Har också fått ett surt besked från Bubbelmannen - DIY-träff i Östdanmark (Skåne) och jag som just inte har något nytt kul att komma med.
Kanske göra ett idiotrejs och få slutligen få ihop Luxmanklonen. Den är inte för komplicerad. Dessutom har det projekett legat på lagring så länge att jag nästan vet precis hur jag ska göra utom hur jag ska arrangera med biasinställningen. Rören - 50CA10 - kan kopplas för flytande bias men med ganska biffiga motstånd och massa balanseringspotar (och skit). I grund/originalutförande är fixbias som gäller. Men hur ordnar man detta snyggt. Fyra potar sköter om justeringen - spänning till gallren och balsering vid dessa. Men ska man bygga in ett instrument i förstärkaren, eller ha en anslutning externt? Omkopplare inbyggt för att kolla biasspänningen? Hur ofta justerar man bias? Och varför sitter det inte ett litet motstånd på katoderna så man kan mäta över något??

Schema

Flytande biasschema (typiskt)
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/09 :  19:38:42  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Nu bara måste jag komma igång med den här:

Allt finns - trafar, drossel, socklar (och rör) samt filterkondingar (470u/250V)Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2014/04/09 :  21:50:55  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply
OK. så vad väntar du på ...

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/10 :  18:42:36  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Chassit klarar tyngden av allt som ska på, men den sviktar varför jag bockade till ett par skenor som ska fästas i skruvarna som håller nättrafon och ge lite stöttning.
Imorgon åks det till Tallinn över helgen.
Go to Top of Page

fixarstig
Member

1752 Posts

Posted - 2014/04/10 :  19:58:58  Show Profile Send fixarstig a Private Message  Reply
Grattar till snyggt arbete

Mera bilder åt folket
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/10 :  21:42:05  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Chassit är ett Hammondtrafo med nästan samma mått som Luxmanoriginalet. materialet är aluminium. För att skydda mot repor har Hammond dragit över chassit med platsfilm (vit). När jag väl är färdig ska det skyddet bort. Huruvida chassit sedan ska lackas eller ej låter jag vara en öppen fråga. Aluminium låter sig inte lackeras så lätt. Kanske ett bad i natronlut och sedan lite klarlack??
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/18 :  19:25:05  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Att det alltid ska bli sådan panik när det drar ihop sig till DIY-träff.
Jag bestämmer mig för att ruska liv i mina ryska monoblock (Circlotroner är väl alltid kul), shaka loss med mina tvåvägare men jag kanske behöver ett försteg för att monoblocken är emellanåt inte så värst känsliga och de har bara en "grov" nivåinställning. Ett försteg med volympot är ett måste.

Snabbt får jag alltså koka ihop något "vettigt".
Från ett tidigare bygge finns en härva Blue Velvet; har en bra trafo och en fjärrstyrd pot liggande. Vi kör på det här. Det finns till och med något som kan liknas vid en låda.

Den "gröna" volympoten ska INTE användas (här):

R-kärnetrafon har suttit (skulle sitta) någon annanstans, men genom det här valet har jag ett bygge mindre att bry mig om.
Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2014/04/20 :  14:23:47  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply
Det blir säkert bra..!

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000