HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Magnus bygger klart - BRUM BRUM
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/04/21 :  08:26:47  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
... vad det lider, Gastone.

För en gångs skull har jag börjat i "fel ände". Normalt bestämmer jag mig för vad jag ska sno ihop och beställer efter det, eller tittar vad jag har och anpassar mig efter läget. Nu är det lite både och och varken eller. Jag har en idé om vad det ska bli men jag har kanske inte rätt komponenter. Jag har några trafar som kanske eller kanske inte fungerar. Får kolla upp dem, koppla påen likriktare och filter, kanske i något fall till och med en spänningsdubblare. Och påskhelgen är snart slut.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2014/10/05 :  18:44:33  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Strax efter att inlandsisen dragit sig tillbaka köpte jag ett par snorbilliga minihögtalare av fabrikat B&O på S:t Ericssonhjälpen. Tror jag betalade en femtiolapp.
Ungefär när Stonehenge byggdes satte jag hålsågen i ena lådan för att sätta dit en terminal istf de där centimetarkorta sladdar som stack ut ur lådorna. Hålsågen lyckades också gräva ner sig i en spole också.
För en vecka sedan gjorde jag FÖRSIKTIGT hål i den andra lådan, pillade ut delningsfiltret och mätte spolen. Beställde ny spole och nya kondingar istf elektrolyterna som satt där. Tyvärr blev det ganska dyrt även om jag köpte det billigaste jag hittade.
Nu är terminalerna med delningsfiltren hoplödda och det ska bara raspas lite i lådorna så allt går in för inte lyckades jag göra hålen tillräckligt stora inte.
Undra inte varför det är olika spolar. Den lilla är den jag köpte och har samma induktans som den stora. Som "slaskhögtalare" lär ingen höra skillnad.

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2015/10/30 :  20:33:48  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Senast skrev jag om B&O-högtalarna. De är färdiga men spelas väldigt sällan. Så där bra låter de inte.

Jag köpte några meter röd, svart och grå PTFE-kabel från BHIAB. Tanken är att bygga klart så mycket jag kan. Jag kan ju inte skylla på brist på bra kabel.
Jag har huggit in på Darlingförstärkaren i den gröna Dosimeterlådan. Den hade börjat byggas för något ganska udda men är nu tillrättad och ska bli en traditionell Darling - Single Ended Triode 1626.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/01/07 :  15:02:58  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Grounded, bokstavligen. Något skitvirus har övertagit min kropp och stökar till det för mig . Att jag dessutom tappat en hel del lust att göra något vettigt talar vi tyst om ...
Nåväl, lackat trächassit till Currawongen två gånger och FAKTISKT (där har jag inte satt min fot på snart ett halvår ) har jag "lagat" min 5998A-SE. Den hade lagt av när jag kom till DIY-träffen i Kristiansstad för snart två år sedan. Men den har sedan dess lagat sig själv, vet inte hur det gick till.
Någon mycket vänlig själ (Bardis??) skickade mig ett 6080 som skulle kunna funka istf originalröret. Nu var jag ju bara tvungen att testa med det istället. Jovisst det spelar men inte samma punch som i 5998A. Å andra sidan skiljer det en del i förstärkning mellan rören.
Tuberolling är kanske kul ändå ...
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2016/01/07 :  23:15:49  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
FAKTISKT har jag "lagat" min 5998A-SE. Den hade lagt av när jag kom till DIY-träffen i Kristiansstad för snart två år sedan. Men den har sedan dess lagat sig själv, vet inte hur det gick till.


Det är inte så konstigt att den fungerar jag "tog" ett snack med den och förklarade med myndigaste röst jag kunde uppbringa "att på detta djäfla sätt åker man inte till Skåne och visar upp sig"

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/01/08 :  14:52:33  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Minns från gamla dagar när en hårddisk var stor som en industritvättmaskin och kunde lagra 20MB att en teknikerkollega på SAAB-Univac skulel laga en sådan men hittade inget fel egentligen. Däremot tappade han sin skruvmejsel ner i kondensatorbanken (den ska se till att läs/skrivhuvudet ska skjutas tillbaka vid spänningsbortfall) som var fulladdad. Sedan fungerade den igen ...
Teknikern skrev i sin servicerapport - "Magic touch".

Undrar om min Past Audio M3 står och lagar sig själv i garderoben.


Borde bygga den andra SE-stärkaren med 5998A. Fast den har ett rör (2 trioder) per kanal. Dubbla effekten, 7-8W.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/01/14 :  22:35:11  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
I det vacuum som uppstår när man tröttnat på influensa och att sitta vid datorn har jag satt tänderna (bildligen) i den Darling som inte ville starta i dosimeterlådan. Beställt komponenter efter BOMen till Darlingen för att allt ska bli rätt och har lagt visst arbete för att få till lite ordnung und rednung.
Här är nätdelen. Missade det där med dioderna. Originalet använder en spänningsdubblare med bara två dioder och jag har liksom råkat ha en transformator med "rätt" spänning. Alltså inga dioder till glödspänningen (beställt nu).

Allt är uppbyggt på en ganska sladdrig stålplåt men den vilar i botten på lådan sladdret ska knappt synas eller inverka på det färdiga resultatet. I mitten sitter en 6SL7 (har ingen 12SL7, men jag minns inte vad för glödspänning jag fick ur trafon ...) och de två 12B4A vid sidan om. Trafarna från England utom nättrafon, som lindades av Svebry när det begav sig.Det grönakortet hysar några få komponenter som kunde flyta runt i luften men det här känns bättre. Skruvarna är extralånga och gör att hela tjottabalongen flyter några cm över lådbottnen.Det kan ju vara klart om någon dag eller två .... kanske ...
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/01/14 :  22:45:45  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Lägger till att jag beställt ett par FU-32, kinesiska 832. Jag hade ju påbörjat något sådant men sålt två 832 och tappat det sista i golvet ...

Beställde också ett mönsterkort till en enkel SE-stärkare för blandade rör från 6L6 till KT88 och GU50. En tanke är att snabbt sno ihop något för att köra igenom alla 6L6 jag har liggande (och sittande) och se vilka som är OK och vilka som inte är det (framför allt ur den grillade ryska Past Audio), samt bli av med lite transformatorer.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/05/22 :  16:38:49  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
DoubleA hjälpte mig till ett par "steskivor" i något slags kompositmaterial. De ska läggas på ett par större Hammondlådor och rymma vardera ett moostge med GU72.
Hål är borrade för rörsocklar - två till antalet, men jag kunde snålat lite mer för nu blir det ont om saligheten när fyra transformatorer ska trängas(*).

Jag sitter för övrigt och grubblar hur jag ska göra nu för att bli av med alla surdegar som ligger överallt. lade ned mina jeans förut och kom att använda en ljusblå tråd köpt för att justera en kinesisk korsettklänning som behövde ... justeras, och kom att tänka på att jag egentligen borde fixa det jobbet för det är ju KUUUUUL!!!! Samma sak känner jag när jag tittar på andra projekt som blivit liggande. Men sedan är det detta att få ändan ur vagnen ... (Gastone, du håller tyst! )

(*) Så går det när man inte tänker till ORDENTLIGT. GU72 ska ha 700V anodspänning, ca 26V glödspänning och drivröret 6,3V. Sedan, och detta missade jag när jag beställt nättrafar, skulle jag ha -100V biasspänning och det vore ju kul att få sådär 300V till drivröret. Dum son jag var beställde jag en trafo för biasspänningen och sedan när jag tänkt till en extra gång en trafo för anodspänning för drivröret.
Det hade ju gått att erhålla biasspänning från anodspänningstrafon ju .....
Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2016/06/21 :  03:14:49  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/06/21 :  19:58:24  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Bygger på din HD - gått med i HA?

Ägnar lite tid då och då olika projekt. Köpte äntligen lite signalsladd till ett förstärkeri med 6P1.
Borde göra en snabbis med min 5998A-PSEn eftersom det blir finbesök på måndag.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/07/23 :  03:02:17  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Sitter här och försöker få lite svalka i Chicagos heta förortskvarter. Ljummen luft blåser på mig från en fläkt allt medan ACn lever ett eget liv.

Har dock inte lyckats överhetta min hjärna när jag meddelar att jag för sinnesfridens skull fattat beslut om att minska på mängden halvbyggda projekt. När vi är hemma i Sverige om en dryg vecka ska jag se vad som finns och inte finns men redan nu ser jag det som troligt att jag gör mig av med följande projekt:
2A3-SE, Luxmanklonen, en 6L6-PP, (ev) 5998A-PSE, en miniförstärkare med miniatyrrör (PP, 4W), kanske PSEn med 6SN7, en Darling (1626-SE), ett gäng för- och hörlursförstärkare jämte ett gäng rör och trafar införskaffade "i händelse att".
Inget av projekten (mer eller mindre halvklara) kommer att säljas i delar, utan kompletta och till rimliga priser (komponentkostnad + frakt, typ). Pribojen och mins ryska monoblock (varav ett gnistrade för mig) kan kanske också bli med.
Om någon redan nu är sugen, försök hitta mina byggtrådar här på HF, på faktiskt och på Elektronikforumet för att bilda en uppfattning om vad det handlar om och låt mig komma hem till Sverige så jag hinner samla ihop, ta fram lite prisideer och kanske fota varje projekt för sig till en mer komplett säljtråd.

Och nej, jag ger inte upp hobbyn, bara ger mig själv lite andrum och, som sagt, sinnesro.

Edited by - soundbrigade on 2016/07/23 03:03:41
Go to Top of Page

Cliffan
Member

473 Posts

Posted - 2016/07/26 :  20:06:17  Show Profile Send Cliffan a Private Message  Reply
Hur gick det med den dära SNeseglaren, hann du nånvart med den? Din Darling har jag sett nån bild på. Visst var det den som satt i en dosimeterlåda?
Ibland är det skönt att rensa bort lite och börja på ny kula.

Rör...
Go to Top of Page

Cliffan
Member

473 Posts

Posted - 2016/07/26 :  20:08:21  Show Profile Send Cliffan a Private Message  Reply
Hur gick det med den dära SNeseglaren, hann du nånvart med den? Din Darling har jag sett nån bild på. Visst var det den som satt i en dosimeterlåda?j
Ibland är det skönt att rensa bort lite och börja på ny kula.

Rör...
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/07/27 :  19:47:25  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
SNeseglaren tror jag gömmer sig ganska trekvartsfärdig under en byrå i "ateljen".
Jag och hustrun (hustrun snarare) har haft allvarliga diskussioner kring min otäcka vana att handla hem massa grejer som bara blir liggande.
Att rensa upp, sälja ut eller i värsta fall sälja kan ju leda till mer sinnesfrid.
Mina två Darlingar har ju också nått väldigt långt. Den med 1626-rören skulle av någon dum anledning kompletteras med något annat skit ..... Jaja. Den andra som bygger på Darlingschemat men med 12B4A saknar sladdar från in- och utgångar jämte ingångspot till förstärkeriet.

Man skulle kanske skippa porrsurfandet ett tag och bygga klart en del av grejerna ....
Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2016/08/10 :  22:13:18  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply
Japp! ;)

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2016/12/10 :  14:30:27  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Egentligen har jag sex projekt till på G och som visserligen har med ljud att göra men mer handlar om att generera ljud. Två är syntar (Soundlab Mini och Soundlab Mk2), två bygger på en ljudkrets, SN76447, varav den ena ska bli en ljudmojäng till ett barnbarn och den andra utgöra en stor del av en modularsynth. Och så är det en sorts självspelande ludmojäng jämte en 32-stegs sekvenser.

Trösten är pensioneringen till sommaren ...

Det jag skulle nämna var två "viktiga" inköp. Dels kom jag över fyra CV1075 (KT66) för en gruvligt billig peng. Och så, efter lite impulser från diyaudio.com, där en kille byggt om en Priboi, handlade jag fyra EL504, vilka skulle passa skitbra istället för de något otillförlitliga originalrören, 6R3S.
Svenska Conrad erbjöd rören för 85 spänn, vilket får anses som ett svenskt rekord. Huruvida de här rören håller någon sorts kvalitet vete Tor, Odin och Freja, men de kan ju duga till ett första höftskott i alla fall. Och funkar de som tänkt har jag en förstärkare med rör och en effekt på drygt 50W/kanal.

Men närmast i tiden ligger en hoper "nästan färdiga" förstärkare, de flesta av typen "single end, low wattage". Jag är ju ledig i jul. (Har jag varit ledig andra julhelger och gjort en liknande reflektion?? )
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2017/02/10 :  14:21:14  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Det har blivit väldigt lite rör på sistone. Däremot småeffekter (3W) från de småförstärkare UBT466 tipsade om.
För att inte kapa den tråden alldeles kan jag ju lägga upp lite bilder på de tre kompletta förstärkare jag byggt.
Först min testkoppling sedan den mer avancerade med iPoddocka (sladdar hade lossnat i den och jag tappade massa ljud - nu åtgärdat) och slutligen en byggd i en pastillburk. Altoidsburkarna är populkära för att hysa in småprojekt i och har väl 4-5 burkar. På en bild syns min MintySynth, vilken bygger på en ATmega328 och också är inrymd i en pastillburk.
Electrokit säljer tomma burkar om någon är intresserad.

Go to Top of Page

Gastone
Member

373 Posts

Posted - 2017/02/11 :  12:12:27  Show Profile  Visit Gastone's Homepage Send Gastone a Private Message  Reply
Intressant...puligt med MSD! Hur låter dom då?

/Anders
Bygger: Rök på balkongen..
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2017/02/11 :  12:29:27  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
De låter oförskämt bra. Om man tänker på något ljudiskt "paket" för 500 spänn - vad som helst och så jämför man med en 2-kronors kinaförstärkare ... Men va fan!!?? Hur är detta möjligt??!!
Typ så.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2017/04/10 :  20:28:44  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Sådärm fått liv i TDA7492P, klassD-dtärkaren på 2x25WW. Matar med 25W via mina gamla B&O bokhyllehögtalare. Låter väl OK. Om det inte låter OK kan det bero på att jag matar med ett labaggregat som också bygger på switchteknik. Får prova med ett par blyceller när jag fått hem en DC--kontakt.

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2018/03/23 :  10:06:38  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Ett och anat ramlar och HAR ramlat på plats.

Min första Darling som faktiskt tuggar och går. Byggd på kort från Diytube.com (tyvärr är försäljningen nedlagd). Rören - 1626 - klämmer ur sig hisnande 0.75W (låter mer än 3/4W).

Både låda och plåt är liute skamfilade, men så har de varit med ett tag.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2018/03/23 :  10:20:40  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Sedan någon på HF hittat de små trevliga 3W-förstärkarna i frimärksformat, har det blivit några sådana. Men jag upptäckte förstärkare med lite högre effekt men som inte var så mycket större än så (kanske 4 frimärken).
Den här besten å 2x25W kom till för att kunna driva mina o-ortodoxa högtalare. Lådan är min ärkefavorit - EUROBOX från Reichelt. Drivs med ett gammalt nätaggregat till en laptop.

Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2018/03/23 :  10:29:55  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Ett, för inte så länge sedan påbörjat projekt blev visserligen klart men här är det en hel massa avlusning som ska till. Det är en enkel PP-stärkare med 6V6. Ofta benämnd som ett Dynaco-projekt men den hamnade nog bara i några transformatorpapper där en del trafar också gick till Dynacos förstärkare.
Ingen supermaskin men lite kul. DOCK var det en himla skillnad på designen av Darlingkortet och den här.
Sedan har jag lött ihop delningsfiltren och smältlimmat dem på plats (orange smältlim låter bättre än vanligt vitt/transparent). Ska bara limma och skruva halvkloten mot plyfaskivar som måste ha lite puts. Ska kunna hängas på vägg eller stå på ett bord. För det senare gör jag väl en enkel ställning.
Jag har provspelat men har jag lyssnat på det himmelska ljudet från mina horn låter där här Vanerburgska halvkloten tunt.


Edited by - soundbrigade on 2018/03/23 10:32:06
Go to Top of Page

highfive
Member

656 Posts

Posted - 2018/03/23 :  17:53:34  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
Härliga bilder Magnus!

Med vänlig hälsning, highfive
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000