HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nattliga upptåg...akustiska irrfärder
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 77

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/05 :  22:20:25  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Ok, ska ha det i åtanke när jag kommit så långt.
Kan berätta att artontummaren verkar funka till belåtenhet, skruvade alldeles nyss i elementet och provspelade lite med min lilla övningsstärkare som drivning och en extremt nedstämd elbas och det mullrade på bra. Egentligen finns det inget akut behov av extra midbas och diskantelement men jag tror det kommer att låta bättre så.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/07/06 :  00:25:09  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Vissa 18" går ju upp till 2 kHz, så det är inte så konstigt. Stränganslag och mer metalliska ljud brukar dock må bättre av en skrikare där uppe...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/06 :  10:52:21  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Jepp, och jag tror att spelet på de lite högre tonerna kommer att höras tydligare med en separat midbas. Med två gitarrister som kör med extremt nedstämda gitarrer, 100W rörtoppar och 4x12-lådor gäller det att ta till alla knep för att höras

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/07/06 :  11:08:04  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
He he...du får väl bygga ett Beatrice
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/06 :  11:56:15  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Var inne ett tag på ett fullsize 35Hz exponentialhorn för hörnplacering men det blir liksom inte praktiskt. Ok om man vet med säkerhet att lådan kommer att stå placerad på ett visst ställe hela tiden men det vore lagom kul att baxa med sig eländet på en spelning och sen upptäckta att man kommit till en lokal utan användbara hörn.
En 12+18" rigg har i alla fall en rimlig chans att klara sig utan rumsstöd.

De där femtontummarna vi diskuterade över PM för ett tag sen kommer nog till nytta också, dåliga parametrar till trots ska jag göra ett försök att använda ett av dem som ersättningselement i en gammal 1x15" basreflexlåda jag har liggande. Tanken är att proppa igen portarna med någon sorts ull så att det blir nån aperiodisk variant, borde funka hjälpligt. Spelar i två band i två olika replokaler så jag behöver alltså två basriggar = läge för billiga lösningar...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/07 :  10:36:43  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Om man ska gå tillbaka lite till ämnet så känns det riktigt bra att hornen kommit såpass långt att man faktiskt kan använda dem till det de är tänkta för, alltså att lyssna på musik
Det räcker att dra upp volymen lite högre än min vanliga lyssningsvolym för att grejorna ska vakna till liv och det ska bli riktigt roligt att lyssna.
Nästa grej jag ska testa är att slänga in bypasskondingar över motstånden i delningsfiltren så att diskanten passerar odämpat.
Utan att ha några vetenskapliga formler för det har jag räknat ut att 7-8uF borde vara ett bra värde att utgå från, dock med en felmarginal på +-200%

Till semestern ska jag väl plocka isär midhornen och göra klart ytbehandlingen på dem.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/10 :  02:04:17  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Kroppkakor nersköljda med pilsner har gett mig en släng av magknip så det är ingen idé att försöka sova, lika bra att kåsera lite här istället...

Sen sist har jag...få se nu...:

* Hängt på kondingar över seriemotstånden i delningsfiltren för att tilta upp frekvensgången i midhornen. De 4uF-kondingar som låg överst i lådan gjorde ingen större skillnad så jag ska byta till 8uF vid tillfälle. Måste sätta mig in i matematiken kring det här (läs: hitta en onlinekalkylator eller engagera någon med rymligare kranium att räkna åt mig...)

* Retat mig över bashornens oförmåga att integrera med resten av anläggningen. Mer om troliga orsaker och tänkbara lösningar senare.

* Provat artontummaren i skarpt läge.
Började igår med att jag skulle se över och ställa i ordning utrustningen i replokalen (ett annat pyttelitet uthus på gården), bland annat bytte jag element i en gammal 1x15"-låda som börjat låta illa. Originalelementet visade sig vara ett JBL K140 där kantupphängningen rämnat fullständigt. Skruvade dit en AcoustoPro P1550, fyllde låda och basreflexkanal med Isover och hoppades på det bästa...vilket inte visade sig vara särskilt bra. Provade lådan ihop med flera förstärkare och elbasar men det distade hela tiden, kass högtalare alltså. Vet inte om elementet är halvtrasigt eller om det bara inte alls funkar ihop med lådan.

In med artontumslådan i replokalen och dit med en lånad Marshall 3540-topp (2x200W med inbyggt delningsfilter för biamping, mums), nu fanns det i alla fall tryck så det räckte och ingen dist att reta sig på. Med kontaktmickad kontrabas inkopplat blev det (som alltid) problem med rundgång men det hör inte riktigt hit.
Poängen var att artontummaren verkar leverera det den ska och kommer säkert att göra bra ifrån sig när den hamnar i rätt replokal framöver. Marshalltoppen kan bli min för en i sammanhanget väldigt liten peng vilket skulle bespara mig en väldans massa jobb med att bygga något motsvarande själv, de där chipslutstegen jag beställde hem kommer säkert till nytta ändå.

Vad det gäller kontrabasen och rundgången så funderar jag på att prova med flera mindre högtalare utplacerade på olika platser i rummet, känns som att det kan vara ett sätt att göra sig hörd genom gitarr och trummor utan att behöva trycksätta hela rummet så att väggarna fladdrar.
Jag har ju ett antal tolvtumselement som ligger och samlar damm och en massa gaincloner på väg med posten, vi får se hur det artar sig.

Nog om mina triviala problem i PA-svängen och tillbaka till bashornen:
Som jag säkert nämnt tidigare så är jag både nöjd och missnöjd med mina *host* fina bashorn. Jag är nöjd med att de levererar bra tryck ner till ca. 40Hz vilket duger bra åt mig och dessutom fläskar de på riktigt bra med bara några sketna triodwatt som drivning.
Den uppmätta frekvenskurvan är väl inte den rakaste jag sett men jag upplever inga direkt störande ojämnheter vid lyssning.

Problemet är att de inte riktigt spelar ihop med resten av högtalarna. Tidsmässigt borde det stämma hyfsat mellan bas och midbas men det vill ändå inte riktigt "smälta ihop" så bra som jag önskar. Ok, det är säkert jätteviktigt att delningsfrekvens, branthet och fas stämmer här vilket jag inte riktigt kan påverka i den grad jag vill just nu eftersom mitt "riktiga" filter är trasigt men den största orsaken tror jag helt enkelt är att det inte var så smart att placera bashornen på sidorna om lyssningsplats och sen dela vid 100-120Hz.

Midbashornen går inte djupare än ~100Hz (med väggstöd) så att flytta ner delningsfrekvensen går inte, kvar finns alternativet att ändra på bassystemet. Bashornen är byggda för att sitta monterade där de är nu och kan inte på något rimligt vis flyttas till någon annan ände av rummet. Midbas/midhornen tar upp större delen av de motsatta hörnen så det är inte ens i närheten av att få plats några bashorn där.

Naturligtvis har jag spånat lite på alternativa bassystem OM jag nu bestämmer mig för att pensionera bashornen. Det sundaste vore egentligen att slänga ut både bashorn och midbashorn och istället fixa ett par baslådor som spelar fint 40-500Hz och sen låta KW-trattarna göra resten. Med tanke på allt jobb jag lagt ner på midbashornen kommer det dock inte på fråga, alltså behöver jag bara nåt som jobbar ca. 40-120Hz.
Två 6,5":are i varsin 10L basreflex, klappat och klart!
..eller inte, nämnde jag ett visst minimikrav på dynamik också?
Det var kanske underförstått...

Det är som sagt "lite" trångt runt hornstaplarna så det skulle krävas en aning kreativitet att få dit ett par direktstrålande basburkar värda namnet.
Några lösa idéer:

* Smala linjekällor med t.ex. 4x8" per kanal placerade innanför hornen, mot mitten alltså. Blir troligtvis dyrt om det ska vara dugliga element.

* Rejäla baslådor, t.ex. 1x15" per kanal, placerade ovanför midhornen. Fullt genomförbart, skulle kunna tänka mig att testa med mina existerande Rilalådor om jag bara kan bygga någon sorts ställning och får hjälp att lyfta dem på plats.

* Tappade horn, placerade på samma plats som de tänkta linjekällorna.
Har inte kunskap att designa dem själv och hos de flesta simulerade varianter jag sett verkar frekvensgången bryta ihop fullständigt innan den nått upp till mina midbashorns nedre gränsfrekvens.
Vet inte heller hur de ska placeras för att stämma tidsmässigt med övriga register.

* Inte så rejäla baslådor, t.ex. 1x10" per kanal, placerade ovanpå midhornen. Vid behov skulle jag kunna gömma ett tappat horn bakom soffan för att få med det lägsta.
Det här varianten skulle jag också kunna testa nästan gratis genom att knycka Eminence-tiorna som sitter i bashornen och bygga ett par slutna lådor på 50-60 liter åt dem.

Som sagt, lösa idéer alltihop!

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/07/10 :  14:33:47  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Hmmm, bashornets var det...Det borde inte vara något problem att ha
de stående så där med avseende på dess frekvensomfång samt att du
sitter i mitten. time delar vid 70 och det fungerar klockrent. Något
denna placering är väldigt känslig mot däremot är distorsion. Med
tanke på ditt beskrivna problem och hornets dimensioner samt mina
erfarenheter från "Luvan" så svänger väggarna med rätt friskt. Det
skapade ett ljud som fick basen att låta "frikopplad" från de övriga
registren. Efter att ha limmat på 6,4 mm björkplywood med
polyuretanlim, som skapar ett litet tunt limmellanskikt likt
dämplim, men inte lika bra så integrerade det betydligt bättre.
Detta trots att hornen var bra stagade från början.

Jag skulle alltså ordinera att du dämplimmar bashornen. Det skulle
bli sjukt tungt att använda ytterligare 22 mm. Dock behövs något som
är lika eller åtminstone ungefär lika styvt som 22 mm spån. Dämplim
är ju tyvärr inte gratis men väl värt priset. Klick/laminatgolv är
väldigt styvt och tunt och relativt billigt. Du borde även
experimentera med dämpning i hornet med.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/10 :  16:15:38  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Intressanta tankar det där. Att hornväggarna behöver "dödas" har jag varit inne på hela tiden, att de ser ut som de gör beror bara på att hornen inte är färdigbyggda.
Brantare delning kan nog också vara nödvändigt, med 90Hz 12dB/oktav läcker det ut en hel del skrammel som inte hör hemma där.

Nu är det förstås så att jag redan kapat upp lite spillvirke till ett par 60L lådor som jag ska testa Beta 10:orna i, jag behövde ändå in till byn och såga material till ett par små bord som midhornen ska stå på.
Tanken är att bashornen ska få stå kvar medan jag testar med elementen i slutna lådor, om inte experimentet faller väl ut är det alltså bara att skruva tillbaka.

Nu måste jag iväg och jobba en sista helg innan semestern så det blir inget utlåtande förrän till veckan...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/17 :  10:42:39  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
En bra sak med att åskan knäckt moderkortet är att man får lite gjort istället för att sitta vid datorn hela tiden.
Så här såg det ut i söndags:


Provspelades sent inatt, till en viss belåtenhet dessutom.
För de som inte kan gissa rätt utifrån bilden så är det ett par multiceller med 350Hz brytfrekvens avsedda för 1" drivers.
Tanken är att de ska spela i vardagsrummet framöver tillsammans med något passande bassystem även om den egentliga orsaken nog var att jag ville ha något trevligt att pyssla med i början av semestern innan jag drar igång med omtapetseringar och annat tråkigt...

Fler bilder kommer, jag är som sagt utan dator hemma för närvarande.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

classe
Member

1625 Posts

Posted - 2009/07/17 :  21:58:23  Show Profile Send classe a Private Message  Reply
fast i multicell träsket

18 ska de va.
Go to Top of Page

hoktuna
Jultomte

2786 Posts

Posted - 2009/07/17 :  23:00:17  Show Profile  Visit hoktuna's Homepage Send hoktuna a Private Message  Reply
Now we are talking
Välkommen i multiträsket...

Delägare och driver företaget www.westerasmarkiser.se
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/18 :  12:48:12  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Allt är förstås Gurus och Petters fel, utan dem hade jag fortfarande levt i relativ harmoni med mina bredbandare

Är fortfarande utan dator hemma så ni får vänta någon dag till med att se bilder på de nästan färdiga multicellerna.
Kan dock berätta att jag, precis som Petter, tänkte fylla mellanrummen med polyesterplast och återigen precis som Petter råkade ut för läckage och det hamnade polyester överallt. Under några minuter var hela situationen ett brinnande inferno innan jag snabbt fattade beslutet att överge polyesterplanerna och istället gick in för att försöka få bort så mycket plast som möjligt innan den härdade. Det lyckades skapligt...
Plan B är underredsmassa i och utanpå cellerna, måste prova först så att det fäster på polyesternskiktet...

Kör för närvarande med mina Eminence PSD2002-drivers, om jag kan mäta mig fram till att själva hornen är värda det så blir det nog uppgradering till bättre drivers framöver.

Mina multiceller är för övrigt rena latmansbyggena med bara 8 celler per horn. Hade gärna byggt dem lite större för att få ner brytfrekvensen men det material jag hade gratis var redan uppkapat i bitar på 30x30cm. Är väl förresten inte främmande för att bygga fler i framtiden, nu har jag gjort nybörjarmissarna så nästa par borde bli finare. Tillverkningsmetoderna skiljde sig inte nämnvärt från de Petter beskriver i sin tråd men ska jag bygga fler multiceller så ska jag investera i lite finare frässtål m.m, det var på gränsen att det gick ihop med mina slita ÖoB-verktyg.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/19 :  14:10:23  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Multicellerna:



Ett par Tractrixlurar avsedda att komplettera multicellerna ner till ~250Hz (Fc=185Hz), får tyvärr inte plats med större horn inne...
Jag säger nog inget mer om de här hornen förrän jag vet hur de spelar, hela upplägget är (som vanligt) aningen experimentiellt...:



"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Guru
Member

2761 Posts

Posted - 2009/07/19 :  14:55:35  Show Profile Send Guru a Private Message  Reply
Vilken monsterhögtalre det kommer bli när du får ihop allt
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/19 :  16:25:46  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tanken är att det inte ska bli så monsterstort, tractrixarna är bara ca. 46x60cm i öppningen och multicellerna 37x20cm.
Under alltihop blir det ett par väldigt blygsamma baslådor med samma "fotavtryck" som hornen, har inte räknat men det blir knappast mer än 15-20 liters volym per kanal att leka med. Gäller att hitta rätt baselement för ändamålet om det ska kunna bli likt något.

Tanken är alltså att de här grejorna ska stå i vardagsrummet, det har inget att göra med anläggningen i uthuset. (Hornsmittan har alltså spridit sig in i huset...)
Mitt vardagsrum är osymmetriskt och allmänt knepigt så jag tror det kan vara en fördel med hornens mer riktade ljud.
Nu ska jag fila färdigt faspluggarna (!) medan tid finnes.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2009/07/19 16:26:02
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2009/07/19 :  21:39:33  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Vilka högisar du bygger!!! Jag blir mäktigt avis! Vill ha. Snygga multiceller. Detta skulle jag vilja höra. Nästa års DIY-mässa är ju ett måste.
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2009/07/20 :  01:12:50  Show Profile Send ohmega a Private Message  Reply
Rackarns stiligt!!!

Tror iofs att det borde gå att få till mer än 15-20 liter för basen va?..en kub med innermått på 4x4x4 dm = 64 liter..

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2009/07/20 :  08:50:44  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
quote:
Brantare delning kan nog också vara nödvändigt, med 90Hz 12dB/oktav läcker det ut en hel del skrammel som inte hör hemma där.
Det där har jag experimenterat med nu i veckan och skriver gärna under på att det finns stora fördelar med brant delning för att hålla borta skramlet.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/20 :  11:52:08  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Circlo: Tackar! Tanken är att jag ska ha med mig lite horn till Uppsalamässan i höst, exakt vad är inte bestämt än och beror nog mycket på vad jag kan ordna för transport.

Ohmega: 4dm på höjden går inte, snarare 16-18cm invändigt. Hade jag varit lite klyftig skulle jag förstås ha byggt ihop baslådorna med tractrixhornen och på så vis kunnat utnyttja en massa överskottsvolym i hornen men det kom jag ju inte på förrän det var för sent.

Bernt: Jepp, 12dB är nog alldeles för flackt för ändamålet.
Bör bli bättre när (om) jag lyckas laga mitt riktiga filter, annars är det väl inte värre än att jag kan bygga ett skräddarsytt lågpassfilter till bashornen. Midbasarna verkar inte behöva högpasfiltreras och det ser ut som att jag kan komma undan med passiv delning mellan midbas och mid.

Provlyssnade förresten en av tractrixtrattarna lite snabbt igår, dock inte med rätt element utan med en Fostex FE167E i sluten låda med hornet framför. Inte rätt på en punkt men det lät ändå mer lovande än avskräckande!!

...förresten lyckades jag skära ett djupt hack i tumspetsen när jag skulle karva till de sista bitarna till multicellerna igår så tyck synd om mig nu, det var blod överallt...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2009/07/20 :  19:51:49  Show Profile Send ohmega a Private Message  Reply
quote:
Ohmega: 4dm på höjden går inte, snarare 16-18cm invändigt. Hade jag varit lite klyftig skulle jag förstås ha byggt ihop baslådorna med tractrixhornen och på så vis kunnat utnyttja en massa överskottsvolym i hornen men det kom jag ju inte på förrän det var för sent.


Oh...Ja...då blir det ju lite svårar förstås. Annars kan man ju forma baslådan efter hornen...men det vet i spöss om jag själv hade "orkat" om jag ska vara ärlig.

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/20 :  21:07:30  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Annars kan man ju forma baslådan efter hornen


Baslådorna kommer att ha samma form, sett ovanifrån, som hornen.
Högtalarna är tänkta att stå hörnplacerade och är trapetsoidformade för att ta upp så lite plats som möjligt (enda chansen att få plats med någorlunda vettiga högtalare i det rummet)

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/22 :  22:02:46  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Sådärja, nu har man lyckats klanta sig med underredsmassan så att det blir att köpa nya byxor och byta fem plankor i altangolvet...
Skulle bara flytta en burk med utspädd underredsmassa men lösningsmedlet hade löst upp plasten så att botten gick ur burken

Misstänker dessutom att geggan på hornen aldrig kommer att bli helt torr och att den kommer att färga av sig och eventuellt rinna när solen ligger på. Överväger att bygga nya multiceller, sååååå mycket jobb var det inte och MkII skulle nog bli bättre byggda nu när jag vet en massa om hur man inte ska göra
Polyester och underredsmassa går bort om jag ska bygga nya, kvar står min gamla kompis Fogskum

Update: Det går lite sådär på hornfronten nu...
Egentligen har jag inte tid alls att hålla på men jag stjäl en stund då och då för att pyssla med Multicell mkII. Har gjort en ny fräsmall och sågat/fräst hälften av bitarna. Den här gången kör jag med fiberriktningen på ytterlagren längs med ämnena vilket nog var ett misstag: hornsidorna buktar in så mycket när de limmas ihop att fogarna verkar vilja spricka upp när cellerna limmas ihop med varandra. Har visserligen bara hänt en gång hittills men det känns som att det kan vara början på en trend, i så fall ger jag nog upp multicelltankarna för en bra stund framöver...

MkI:orna är visserligen i användbart skick men underredsmassan verkar som befarat färga av sig trots flera dagars torkning så dem vill jag inte ha inomhus.

Nåja, jag ska prova mig fram lite till med mina färdigfrästa bitar. Kanske går att hitta en pålitlig lösning på problemet med uppsprickande limfogar. En variant vore att fixa böjningen på bitarna i förhand med hjälp av ånga och någon sorts pressverktyg innan de limmas. Det tråkiga är att jag redan limmat 15 av 30 celler...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2009/07/26 17:04:58
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/07/26 :  22:04:05  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Hej Fuling!
Härligt att läsa om dina upptåg och jag lider med dig i alla motgångar.
Jag vet precis hur det är. Kör med fogskum. Kom bara på något bra sätt
att vara säker på att det fyller överallt. Ser fram mot fortsättningen!
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7509 Posts

Posted - 2009/07/27 :  16:40:41  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tack för uppmuntran, det behövs känner jag...
MkII:orna är på god väg åt helvete för att ta det på ren svenska.
Fräsformen verkar slitas ner en aning av kullagret på fräsen för ämnena blir mindre och mindre för varje batch jag fräser i ordning = dålig precision främst i halsdelen. Limfogarna är hela tiden på gränsen att spricka av spänningen och motivationen att slutföra bygget är ungefär lika med noll.

Blir nog Tractrix eller Kugelwellen istället nån gång i framtiden, tills vidare får jag väl göra klart MkI:orna och hantera dem varsamt så att jag inte smetar ner vardagsrummet med vidrig underredsmassa...
Något dygn framför en värmefläkt kanske bättrar på klibbigheten och asfaltlukten.
Närmast på tur står väl att göra klart de stora tractrixhornen och få ljud ur dem, elementen kom i fredags och ser lovande ut (för priset, tyska budgetelement).

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page
Page: of 77 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000