HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Köp, Sälj & Byt på Sveriges största 2-kanalforum!
 Butikshyllan
 Två Halmstadflyttar och en björn i Nissan
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 40

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/14 :  20:09:02  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Då jag har fått ett flertal frågor om hur min musikanläggning ser ut, vad jag använder att lyssna på, och önskemål om en redogörelse här på "vårt" forum så kommer här en liten titt på hur jag lyssnar på musik. Detta är placerat på denna plats då sluttampen handlar om mocar och således blir reklam för mina egna produkter.

Anledningen till att detta kommer nu är dels att John flyttat till Halmstad och mocarna inom kort skall flytta efter.

Björnen kommer också in i bilden strax.

Jag spelar till 98,76% LP skivor hemma, de oftast använda står här, ordentligt övervakade:


Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/14 :  20:48:04  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Det hela börjar mestadels här, med en rund nål från Japan, Thorens TD321 mk2 med en Moerch UP4 och, oftast, en Denon DL103R, ibland sitter där en Dynavektor Karat 23r eller en Grado Reference Signature (sonata), har dock bara två armrör så jag byter sällan (observera att detta var en köpes-annons, har Ni armrör till en Moerch UP4 över så kontakta mig gärna).Det som står under gramofonen är en Pioneer PD-D6-J, tror jag den heter, i alla fall en riktigt trevlig apparat för rena struntpengar, känns riktigt välbyggd också, sen tycker jag att det är trevligt att den spelar fler format, dels SACD och dels MP3, det finns en del skivor på SACD som är inspelade för detta format, Opus 3 t.ex, som låter riktigt ok, sedan är ju möjligheten att göra en 3 timmars festskiva på MP3 och låta gå medans man äter plankstek inte helt dum.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/14 :  21:50:23  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Det som kommer utur signalkällorna ramlar sedan ner till dessa två apparater:

observera att jag inte kommer överens med den här digitalkameran, jag trivs fortfarande bäst med min OM1:a det käns erbarmligt svårt att få det här eländet att fokusrea i svagare ljus.
Försteget är ett Precision Fidelity C7a, fortfarande betrakatat som ett av de bästa försteg som finns, det är ett rent RIAA steg, har inget line steg alls, så för CDn fungerar det endast som en pssiv volymkontroll, potentiometrarna är för övrigt ren pornografi för oss idioter, byggkvaliten däremot är t.o.m under normal amerikansk skrotnivå.

Slutsteget är ett Mark Levinson ML11, det sista Tom Collangelo konstruerade innan han och Mark gav sig iväg och startade Cello.
Specat som 50W/kanal så är det ett vettlöst kraftverk men ändå med en upplösning som är förbluffande.

Det här med att John flyttade till Halmstad för att plugga på högskolan sluter liksom en cirkel, min mor är född i Halmstad och min morfar, Gottfrid Isidor Högfeldt, var ångpannesmed, 150 Kg i strumplästen och 54 i kragnummer.
Snart komer björnen.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1525 Posts

Posted - 2009/11/15 :  00:26:36  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
quote:
och min morfar, Gottfrid Isidor Högfeldt, var ångpannesmed, 150 Kg i strumplästen och 54 i kragnummer
Oj, sicken bjässe, har du någon bild smeden?

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/15 :  00:32:47  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Som hörlursförstärkare tjänstgör denna trotjänare från 74:Den extremt observante kanske upptäcker att ett par kondensatorer sticker upp några millimeter ur chassiet men jag tycker inte att det stör nämnvärt.

Någon gång, en sensommar i slutet på 30-talet, så slog ett av alla dessa kringresande tivolisällskap upp sina tillfälliga bopålar i Norre Park i Halmstad.
En av attraktionerna var att brottas med en "Grizzlybjörn" (det var nog en svartbjörn, men ändå en ganska bastant herre, så att säga)utmaningen var att stå en rond mot björnen varpå man vann 10 riksdaler, en ganska ansenlig summa pengar vid denna tiden.

Då björnen var utrustad med både munkorg och stora tumvantar, snarare skinnsäckar, på ramarna så var det många som tog sin chans att vinna denna rejäla slant.

Nu var det så att björnen var både tam och tränad att leka sådana lekar, han hade fått lära sig att ta sin motståndare och hysta honom ut ur ringen, punkt slut.

Vid ringside stog dock Gottfrid Isidor Högfeldt och observerade noga när björnen tog sin oponent i ett famntag och sedan slängde ut honom över ringrepen. Han hade en plan, och när det blev morfars tur att brottas med björnen så rusade han på honom, tog ett livtag och kramade.

Nu börjar björnen tappa koncepterna en smula, den här motståndaren gör ju fel, han klamrar sig fast med ett järngrepp och väger dessutom 150 Kg, inte lätt att slänga bort, så björnen får ett spel, eller kanske lite panik, och får av en av sina vantar och river min morfar över ryggen, jag har sett ärren, now the shit has hit the fan, som man säger. Det är nu som Gottfrid Isidor Högfeldt blir arg, det gör ju ganska ont att bli riven över ryggen av en björnram, så han tar björnen och kastar honom ut ur brottningsringen och ner i Nissan, vinner också sina tio kronor.

Exakt hur sant detta är vet jag inte men min mor har tidningsklippen där det hela beskrivs och hon såg det i verkligheten, bara 8, kanske 9 år gammal, och det är en trevlig historia som lär oss:

Brottas inte för nära vatten!
Ge dig inte på en ångpannesmed!

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2283 Posts

Posted - 2009/11/15 :  12:41:07  Show Profile Send govinda a Private Message  Reply
Hej Ingvar

Kul att ha fått lyssnat på din stereo Och Katt]
quote:
En Björn i Nissan
Underbar historia! Kanske blev du inspirerad av Bulgariska Björntämjarlåten vi spelade?
Berättelsen Låter i samma anda som ur filmen Big Fish. Har du inte sett den så hyr den eller låna den av mig underbar film som suddar ut gränsen mellan fantasi och verklighet.

Min far var en riktig historierberättare

Mvh Anders.S
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/15 :  19:25:10  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Hej Anders!

Jovisst, björntämjarsången fick mig att tänka på denna släktskröna, den är faktiskt sann, det enda jag inte har belägg för är huruvida nallen hamnade i ån eller inte, men Gotfrid slängde björnen ut ur brottningsringen, det finns dokumenterat i pressklipp som min mor har.

Den skivan vi lyssnade på är för övrigt en guldgruva, i likhet med hela packen jag fick, det var dumt att vi missade att spela Odd Börretzen när Du var här, en av mocarnas mest magiska egenskaper är ju manliga röster och den skivan, ojojoj!

Ibland får ML steget lämna plats för denna:Just nu så håller jag på och byter nättrafo då den ursprungliga var underdimensionerad, den nya, som Transformatorteknik tillverkar åt oss, är lite för stor så det blir lite pilligt att få plats, men det finns inget som inte går att lösa med silvertejp.

Nu kommer här att följa lite marknadsföringsprat, mestadels relaterat till moc-högtalarna men kanske även rörande en del andra produkter vi har.Han med tatueringar är John, 183cm, katten har också tatuering men det är bara ett registreringsnummer i vänsterörat, mocarna är de något större av högtalarna på bilden.

IngvarAnsvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/18 :  19:18:02  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Rörslutsteget är ett 6550 pp steg, katodbias, kallas väl också autobias, så det lämnar inte så hemskt mycket effekt,ca 35w, ganska blygsamt för 6550 pp kopplade.
Fasdelare är 6N1P och ingångsrör EF86, triodkopplat för att få minimalt brus då högtalarna har hyffsad känslighet.
Utgångstrafar på detta ex är Luxman, UL-kopplat, har även provat att pseudotriodkoppla, låter väldigt lika, ej kört pentodkopplat. Har även byggt med Lundahl trafo, låter i pseudotriokoppling minst lika bra som med Luxtrafo men lite rundare, lite för mjukt i UL-koppling.

Lundahl går ju inte att ha ovanpå chassiet utan extra kåpa över vilket jag tycker är tråkigt.

Väntar på nytillverkade trafo (svenska) efter våra specar, till stor del efter LUX-specarna men med bättre anslutningar för att enkelt kunna koppla ommellan Pentod,UL,Pseudotriod och triodkoppling.
Om dessa blir bra kommer de även att finnas för DIY byggarna.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/18 :  20:16:52  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Vid första anblick kan moc-högtalarna synas stora men i verkligheten så är dom inte det, här ser man hur dom smälter in i den övriga inredningen och blir i stort sett "osynliga"
Tanken bakom dom här är att skapa en riktig fullrangehögtalare i ett hanterbart format. De primära målen har varit dynamik, upplösning och bibehållen basåtergivning, oavsett ljudtryck och där har vi , känns det som, kommit oerhört nära. Man kan spela ytterst svagt när resten i huset sover utan att förlora något och man kan producera, i detta rummet på lyssningsplats, mer än 136dB, då kan man i och för sig inte vara där. Den mycket fysiska basen bibehålls även vid svaga nivåer, precis som en baskagge i verkligheten, den känns även om man bara "duttar" på pedalen.

Det är däremot inget okontrollerat, mullrande basmonster som man lätt kan tro, basen är extremt ren och välkontrollerad och återger harmonier korrekt i alla basinstrument, förutsatt att det finns i inspelningen, finns det ingen bas i källan så kommer det ingen ut heller.

Detta beror delvis att dom är utrustade med adaptiv, aktiv basätare som kuntinuerligt monitorerar vad som händer.Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

bearwik
200.000-klubben

4289 Posts

Posted - 2009/11/18 :  21:55:13  Show Profile Send bearwik a Private Message  Reply
I stort sett "osynlig".

Jävligt nöjd Tannoyägare!
Mer membranyta åt folket!
Min rigg: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70066


Go to Top of Page

Mey
Member

899 Posts

Posted - 2009/11/18 :  23:45:49  Show Profile Send Mey a Private Message  Reply
Vad har den för WAF-koefficient?
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/19 :  06:53:35  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
42


Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/19 :  20:46:25  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Dom här små högtalarna har varit på tapeten här tidigare, det var så jag hamnade här som medlem då det diskuterades om dessa mellan andra forummedlemmar innan jag var deltagare.

När jag läste det som skrevs och bläddrade runt bland allt spännande och läsvärt så registrerade mig som medlem, inte för att marknadsföra det jag tillverkar utan för att delta i ett levande forum med många spännande och intressanta ämnen.

Nu har jag ändå hamnat här i krämarkostymen och skall pladdra om en av mina varor.

Har för avsikt att vara så saklig som möjligt och försöka hålla en tydlig linje mellan mina tyckanden och fakta.

Jag tänker försöka beskriva ideer och tankar bakom moc och vad jag använder för hårdvara och hur det är konstruerat och byggt.

Upprepande det jag säger hela tiden så: tanken bakom moc är att skapa en högtalare som återger det som sker i livemusik, allt från en man med gitarr till till stadiumrock, men kanske först och främst, förmedlar det som finns på en bra inspelning, upplösning, ambiens och , väldigt viktigt, "mikrodynamik" det som händer runt stränginstrument, röster och blås vid riktigt låga nivåer, kanske vi skulle kalla det livet i ettt framförande.
Försöker klargöra utan alltför mycket flum framledes.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7764 Posts

Posted - 2009/11/19 :  20:58:07  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message  Reply
Det är helt OK Ingvar, du är på "Rätt forum", berätta gärna mer.........

BEFRIA MUSIKEN- LYSSNA PÅ SPOTIFY
Bättre jeud med eojeud....
Säljer gräsklippare, motorsågar. Riktiga skogshuggare har Stihl......
Och vill ha ännu mer av Jill Johnsson på TV:n

Go to Top of Page

Jamo
Member

721 Posts

Posted - 2009/11/20 :  00:24:33  Show Profile Send Jamo a Private Message  Reply
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70420

Hälsningar Jamo
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/20 :  21:03:00  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Den lite större av de två runda attiraljerna är en Beyma 21L50, boende i något som är ganska nära en öppen låda, ni ser att porten är ganska stor. Baffeln är 36mm björk och 13mm tritex, lådan i övrigt är 18mm björk, 11mm gips och 13mm tritex, en förskräcklig massa stag.

Det här elementet har varit i produktion i mer än 20 år, med moderniseringar och förbättringar utefter vägen, det var faktiskt snyggare förut då korgen var lackad rödbrun i stället för svart som den är idag. Jag tycker att det här är det bästa baselement som finns, med en otrolig kraft och pondus utan att förlora i upplösning och tonsäkerhet. Det är ett ganska rejält bygge, 17,5 Kg, BL 28, och en riktig, lufttorkad, papperskon.

Varför använder vi en sån här?

Enklast uttryckt:
Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/21 :  22:59:44  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Det runda som sitter överst i ovandelen av lådan, nej den är inte delbar, dumskallen som konstruerat har satt ihop hela schabraket i en bit, därför hade naturligtvis ångpannesmeden varit bra att ha som bärhjälp, 110kg/st känns uridiotiskt när man burit upp det hallvägs hit.
Nåväl, valet av denna 10:a förlåter förhoppningsvis en hel del.Den här, Beyma 10G40, använder vi därför att jag tycker att det är det absolut bästa element som finns för röster och fundament och grundtoner i så gott som alla instrument.

Den tjänstgör upp till drygt 1Khz, parallellt med 21:an upp till 100hz, således inget hp filter till 10:an.
Formen på den övre delen av lådan beror på att den är ett bakladdat horn till denna 10:a.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/11/23 :  23:06:47  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Så den fyrkantiga mackapären då, en airmotiontransformer, TPL 150 också från Beyma, ett gammalt patent från Oscar Heil, numera en fri teknik. Jag tycker att det här är det bästa HF-element man kan hitta idag, RAAL banden är en stark konkurent men går inte att dela tidigare än drygt 3KHz.

Det har, ett flertal gånger, kommit fram åsikter om prissättningen på mochögtalarna.

Det tänkta priset, från butik till kund, var 118.000:- en förskräcklig massa pengar.

Utav detta vill Anders Borg ha sin moms 20%, kvar är då 94.400:-, vi har sökt land och rike runt efter en hifihandlare som inte vill ha förtjänst på de varor hon/han säljer utan framgång så vi får dra av ca 30%så att butikerna också kan leva kvar, då återstår 66.080:-.

Vårt inpris för elementen är ca 22.000:-, filter och tillhörande komponenter ca 3.500:-, material till lådor ca 2.500:-, dvs ca 28.000 exkl, moms. Kvar finns 38.580:- som vi kan använda för produktion, man får dock inte glömma att det skall inkludera vår pålagda moms ut till åf, dvs att vi har på oss för produktion ca 30.000:-,således, om vi klarar att bygga ett sånt par på ca 60 timmar,inklusive ytbehandling, packmaterial, (minst 1000:- för en så här stor lågvolymprodukt) och går vi jämnt ut, dvs vi har inte förlorat pengar, det tar tyvärr minst 60 arbetstimmar att bygga ett par sådana här åbäken. Sedan skall vi ytbehandla, packa och leverera till åtrförsäljaren, en pall drygt 150cm hög, där går en tusenlapp till, således har vi inte tjänat en krona. Kritiken om finish rörande en del bilder här på forumet skiter jag i, dels har endast detta prototyppar visats, samt prototyper på andra modeller, dels tycker jag funktion går före form.

Jag sticker däremot inte ut hakan speciellt långt när jag påstår att det finns högtalare i samma prisklass, eller högre, där hela elementbestyckningen för ett par kostar tillverkaren mindre än en av våra 21" basar kostar oss.

Ingvar


Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/12/19 :  15:53:26  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Så är då mocarna hos sin nya ägare i Halmstad.

Jag vill ta tillfället i akt och påpeka att detta är helt och hållet Petters fel, han talade om att dessa högtalare egentligen är ganska små då de kan flyttas av endast två man med bärsele och trappkärra, eller kanske en ångpannesmed, och egentligen ganska fjolliga. Jag måste således bygga horn.

Tills dess måste jag ha något annat att lyssna på och valet föll på dessa:QW-1 i mk2 versionen med 12P1000nD basar, väl inspelade då jag har haft detta demopar runt överallt, även kört livemusik i dem.

Det här är roliga högtalare, tycker jag, saknar inte mocarna så hemskt faktiskt.
För er diy snickare kan jag absolut rekomendera denna bas.

Drivern i hornet är SMC225nD, delad vid 1200, faktiskt en riktigt fin driver för ett ytterst modest pris, mycket bra upplösning och mycket "luft", mylarmembran som jag oftast föredrar framför metallvarianterna.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

matsj
Member

937 Posts

Posted - 2009/12/19 :  16:10:32  Show Profile Send matsj a Private Message  Reply
Kan du bjuda på en ritning till Qw-1 mk2 Ingvar ? De skulle passa mina waveguides bra.

mats

1W=115db.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/12/19 :  18:36:58  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Inga ritningar i denna datorn, de ligger på ritningsservern på jobbet.
Lägger upp dem som PDF här på måndag.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/12/21 :  09:17:36  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Ritningar QW-1

http://www.seaside.se/~manoviia/QW-1draw.pdf

Alla fogar är falsade, det blir starkare och det blir tätt.
Går aldeles utmärkt att göra med handöverfräs om man är lite noggran.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2009/12/21 :  09:57:19  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
quote:
så han tar björnen och kastar honom ut ur brottningsringen och ner i Nissan,

Då kan jag inte hålla mig från ...
http://www.youtube.com/watch?v=nDGbHH2Lobc
Go to Top of Page

matsj
Member

937 Posts

Posted - 2009/12/21 :  14:31:31  Show Profile Send matsj a Private Message  Reply
Tack Ingvar.

mats

1W=115db.
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2009/12/22 :  08:23:26  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message  Reply
Det bakre staget är felaktigt på den ritningen.

Korrekt stag: http://www.seaside.se/~manoviia/QW-1stag.pdf
Måtten är inte så kritiska, håll bara vinklarna riktiga så knakkar man det på plats.

Ingvar

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4693 Posts

Posted - 2009/12/22 :  13:47:34  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
42


Ohh! Svaret på frågan om meningen med livet om jag inte missminner mig?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page
Page: of 40 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000