HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 2år med LCHF
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/23 :  16:00:35  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Jag gav en introduktion, jag trodde det var vad du ville ha. Om du följer upp den ordentligt kan du hitta rätt mycket av det du söker. Lycka till.

Ps. Jag skrev här för att jag fått för mig att detta forum ibland kan ha trevligare ton än Faktiskt.se.

Ps 2. För att hålla on topic: Kolhydrater höjer insulinet, högt insulin ger hög fettinlagring. Kroppen/hjärnan behöver inte stora mängder kolhydrater, kolla vad t ex Martin Ingvar säger om det.

eoJeud!!!

Edited by - Xiro on 2014/09/23 16:04:39
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/23 :  16:45:19  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Xiro, det är faktiskt så att jag inte är helt okunnig inom området.

Angående din referens till Kostdoktorn så kan man väl knappast säga att den på något sätt intar en neutral eller objektiv position i ämnet.

Den här länken ger en mer nyanserad bild av LCHF.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat


Om jag uttryckte mig otrevligt vill jag be om ursäkt för det. Det var inte alls min mening, utan ville bara vara tydlig.


När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/23 :  22:27:50  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Rolf-san, det var min syn du fick, i korta ordalag, vilket jag var ärlig med. Jag blev överrumplad av din sågning. Men jag godtar din ursäkt, låt oss diskutera vidare.

Vad gäller Wikipedia så är artikeln hyfsad i en del, men brister t ex i "Metoden är kontroversiell därför att den går emot de officiella rekommendationerna för diabetiker". Det stämmer ju inte, Socialstyrelsen erkänner faktiskt LCHF för diabetiker, se http://www.kostdoktorn.se/socialstyrelsen-rekommenderar-mattlig-lagkolhydratkost-vid-diabetes.

Och Wikipediaartikeln förknippar LCHF starkt med kött, men LCHF går att praktisera som vegetarian. Och om man inte är vegetarian så innebär LCHF inte mer intag av kött och annat animaliskt än typisk annan kost. Man ser bara till att det animaliska är mer fettrikt, inte av större mängd. Så hela den delen om djurhållningens miljöaspekter är helt malplacerad.

eoJeud!!!

Edited by - Xiro on 2014/09/23 22:30:56
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/23 :  22:50:32  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
http://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

MatsT, jag ber om ursäkt ifall jag lite bryskt sågade ditt uppmärksammande av tvillingstudien som visades av Vetenskapens Värld. Men jag håller fast vid min åsikt om studien, länken ovan förklarar varför.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2014/09/23 :  23:38:15  Show Profile Send BosseBula a Private Message  Reply
Bara ett kort inlägg, min enda personliga slutsats sen tidigare är det gäller LCHF är att kostdoktorn.se är rätt biased, och dietdoctor.com domänen ägs av Kostdoktorn Sverige AB. Med det sagt är jag fortfarande intresserad av LCHF men orkar inte sätta mig in i det igen. Det enda är väl jag möjligen försöker göra att dra ner lite på mitt kolhydrat-intag.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/24 :  00:30:25  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Glöm inte att lägga till lite fett då min gode vän, annars blir det lätt lite skralt med energi och då är det svårt att upprätthålla i längden. Risk för liknande fenomen som jojo-bantare drabbas av.

Tänk på att alla har någon form av bias. Vilken bias har motståndarsidan? ;-) Finns det något i allt detta som är utan bias? Menar du att kostdoktorn går för långt i att försvara sitt ställningstagande? Tänk om han har rätt och står på sig för allas vårt bästa? Tänk om det är motståndarsidan som gått för långt och fört oss bakom ljuset i många många år finansierade av våra skattepengar och med många människors ohälsa och liv på sitt samvete. Läkaren Annika Dahlqvist stod på sig och miste jobbet två gånger, och i efterhand visade det sig att hon hade rätt. Se http://annikadahlqvist.com/om-dr-annika-dahlqvist/.

No offense, och med all respekt, men detta är bara min ärliga åsikt i all välmening. LCHF är ett starkt koncept värt att prova seriöst. Skulle tro att den som inte testat i några månader åtminstone egentligen inte testat seriöst. Det tar tid att fullt ut ställa om kroppen och känna av ordentligt.

Ps. Notera gärna också vilka krämpor Annika fått bukt med genom LCHF. Om bara hälften är sant är det ändå fantastiskt bra.

eoJeud!!!

Edited by - Xiro on 2014/09/24 00:38:02
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/24 :  00:50:23  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
quote:
Eftersom målsättningen är bättre hälsa ingår också att råvarorna ska ha hög kvalitet (t ex ekologiskt), och tillagas på bra sätt. Oavsett siffrorna så är det god hälsa som är fokus.


Häri ligger en stor del av hemligheten. Att man bryr sig om vad man stoppar i sig. Det innebär ju att det mesta av skitmaten utgår. Alltifrån traditionell junk till halvfabrikat.

Det är välkänt att det för många funkar bra för viktnedgång men långtifrån för alla.
quote:
Tänk på att alla har någon form av bias. Vilken bias har motståndarsidan?

Det behöver inte ens finnas någon motståndssida: Det gäller bara att väga för- respektive nackdelar mot varandra och de kan vara olika för dig och mig.
Det jag har svårt för är den ensidiga fanatism som väldigt ofta dyker upp i samband med LCHF. Som om det vore det enda saliggörande för hela mänskligheten.
Det viktiga är dock att var och en må bli salig på sin fason.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/24 :  07:08:35  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Oavsett kvaliteten på råvarorna tror jag (just nu) inte man når lika långt om man fortsätter med samma mängd kolhydrater, då missar man väl poängen med t ex insulinet, och minskat gluten, och den ökade fettförbränningen? Missar man inte då också poängen med att närma sig 1:1 mellan omega-3 och omega-6? Menar du att man egentligen inte behöver någon kolhydratrestriktion? Om vi säger att det ska funka, är det något mer än bra råvaror och mindre "processning" som ska till - några andra riktlinjer? Är det rentav någon kostskola du kan rekommendera mig att läsa om?

Jag är genuint intresserad och vill gärna lära mig.

Ps. Jag ska tillägga att jag inte är en person som ser svart och vitt eller vi och dom. Jag brukar inte vara benägen att hitta motståndarsidor. Men vad gäller LCHF är mitt intryck att det ofta kritiseras av folk som inte ens greppat dess grundläggande tänk. Hur kan man avfärda något utan att ens förstå det? Men om LCHF kritiseras av någon upplyst, då är det verkligen intressant.


eoJeud!!!

Edited by - Xiro on 2014/09/24 12:59:16
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2014/09/24 :  07:41:12  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Min egen tolkning av "sugar vs. fat" som behandlas i länken jag gav är att det inte i första hand var en bedömning av olika dieter utan ett försök att förklara fetma-explosionen och där tycker jag det är det trovärdigaste som kommit fram. Ett par av experimenten var också rätt tydliga och ger en inblick i hur kroppen reagerar vid olika typer av förbränning (långsam/snabb t.ex).

LCHF fungerar bevisligen för många men det är säkert inte optimalt på alla sätt.

Edited by - MatsT on 2014/09/24 07:41:29
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/24 :  13:36:40  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
quote:
Är det rentav någon kostskola du kan rekommendera mig att läsa om?

Nej! Det finns ingen annan än måtta av allt.

Jag håller självklart med om sockerbruket/-missbruket liksom annat intag av tomma kalorier.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/24 :  14:11:14  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Rolf-san, har du någon åsikt om vad som är måttligt, t ex hur mycket kolhydrater och fett som är måttligt? "Varierad" kost, som många uttrycker det, kan ju innebära väldigt mycket spannmål och stärkelserik mat (bröd, pasta, potatis etc) utan att gemene man ens noterar det. Som sagt är jag helt öppen för nya insikter. Fokuset på kolhydrater och fett är kanske inte jätteviktigt, det kanske är något annat man ska fokusera på? Jag kan tycka att "måtta i allt" är lite vagt, det lämnar rätt mycket utrymme för snedsteg, beroende på person givetvis. I synnerhet med tanke på rätt starka influenser som vi får från myndigheter, media och industri - och som ibland visar sig vara fel.

För övrigt så bestod min frukost av några matskedar grekisk fet yoghurt med två matskedar creme fraise, toppat med bitar av trädgårdsäpple, mandel och hasselnöt samt hela linfrö.
Lunchen var hemmarullade köttbullar av hjort, och blomkål med en rejäl klick smör. Hann inte med att piffa lunchlådan ytterligare idag.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2014/09/27 :  22:44:50  Show Profile Send BosseBula a Private Message  Reply
Xiro, min käre vän och kollega. Du borde bli försäljare istället. Drygt 2 dagar efter mitt förra inlägg så är jag nu LCHF-fantast. Gjorde LCHF-bröd ikväll och allt. Men det känns ändå som man får i sig mer "skit" på nått sätt. Kanske "fett-är-dumt" mentaliteten som är så djupt rotad. Ska försöka äta mer blomkål och broccoli i veckan som kommer.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/28 :  13:00:17  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Bosse vännen, kul att du är entusiastisk! Jag vet att du behåller ett kritiskt öga och det är bra. Gäller att fortsätta lyssna på kroppen. Mitt första LCHF-bröd blev kanon, tack för inspiration o tips! Dock fick jag äta halva satsen då det inte var jättepoppis hos övriga familjen. Direkt efter frukost gick jag rakt på hård höststädning i trädgården, trots träningsvärk från igår. En bra måltid kan man vara aktiv direkt efter, och man står sig utan mellanmål i minst fyra timmar. (Med undantag för extrem aktivitet såklart.)

eoJeud!!!

Edited by - Xiro on 2014/09/28 13:02:28
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/28 :  17:58:03  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Vi stod oss bra på LCHF-brödet, vilket vi åt till sen frukost, med smör, brie och rökt korv. Därefter åt vi först för en stund sedan - rostbiff, vaxbönor och peppersås. Trots (tack vare?) detta har vi varit aktiva hela dagen, trädgården är fint städad nu.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/28 :  20:10:54  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Xiro, jag har inte schappat, bara AFK.
Du undrar om någon kostskola, och som förut så tror jag inte på någon sådan. Även tallriksmodellen är ju sådan. Den sägs ju vara baserad på forskning och beprövad erfarenhet. Alla med en gnutta insikt om vetenskap vet att sanningen ändrar sig med tiden som kunskapen ökar och fördjupas.

För egen del har jag sedan länge, decennier, varit LC med betoning på snabba kolhydrater och för övrigt tomma på annat än kalorier. Godis, läsk mm. Dricker ALDRIG kåla eller sweppes outspädd.

HF däremot tror jag är helt förkastligt för kroppen i långa loppet.
Visserligen från Livsmedelsverket, men i alla fall. Det har ju svängt en aning som du skriver.
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-LCHF/
quote:
Rolf-san, har du någon åsikt om vad som är måttligt, t ex hur mycket kolhydrater och fett som är måttligt?

Det beror ju bland annat på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig och även din ålder. Dvs din genomsnittliga energiförbrukning per dag.
http://matkalkyl.se/berakna-energibehov-kcal.php
Här kan du även se olika sammansättningar av energiintaget för att klara dagen.
quote:
Vi stod oss bra på LCHF-brödet, vilket vi åt till sen frukost, med smör, brie och rökt korv. Därefter åt vi först för en stund sedan - rostbiff, vaxbönor och peppersås. Trots (tack vare?) detta har vi varit aktiva hela dagen, trädgården är fint städad nu.

Lite självironi skadar inte.

Själv äter jag inte frukost. Jag har ett ätfönster mellan 12.00 och 18.00 cirka. Alltså en form av intermittent fasta. Naturligtvis undantag i sociala sammanhang. Ett par dagar i veckan drar jag till gymmet och lyfter skrot och äter först när jag kommit hem igen. Inga problem. Klara mig bra med kroppens lagrade energi. IF har den fördelen att kroppen kommer in i ett kortvarigt fastetillstånd, dvs senaste måltiden har brutits ned och använts och energin får därmed tas från det kroppen har lagrat.

Det här är en sida som jag gärna rekommenderar. Den har visserligen träning som huvudämne, men även väldigt mycket allmäninfo. http://traningslara.se/

Det här blev långt. Men tro för guds skull inte att jag kan det här, utan jag har bara funnit min väg och tagit lite här och lite där som passat och övertygat mig för stunden. Och är precis som du intresserad av att må bra helst utan att det påfrestar omgivningen och en själv. Dessutom fuskar jag en hel del när det passar mig.
"De ska va gött att leva!#8221;

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/28 :  20:41:44  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Tack Rolf-san, kul att du är med här fortfarande. Jag tror också på fasta lite här och var. Idag blev det endast två mål för mig t ex. Har stor egen erfarenhet av fasta.

Dock tror jag inte på kalorikalkylerande tillsammans med LCHF eller annan insulinbegränsande kost. När insulinet är lågt är fettinlagringen låg, inte sällan lägre än fettförbränningen. Och ev överskott av fett kommer ut den naturliga vägen s a s.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/28 :  20:43:58  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Apropå mellanmål - igår var jag ute med Strövarna. Från att vi samlades på morgonen tills vi var framme vid lägerplatsen gick max en timme. Väl framme åt alla barn och ledare frukt, utom jag och min son. Jag frågade honom om han ville ha frukt, varpå han svarade "vi har ju precis ätit frukost!". Till frukost åt han två tunna knäcke packade med smör, ost och rökt korv och drack fet ohomogeniserad mjölk. Någon timme efter lunch var det dags för fika. Alla packade i sig gifflar och annat fikabröd. Men inte min son, han hade fullt upp med att hugga ved, och jag åt camenbert och en liten bit mörk choklad. :-)

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/28 :  21:09:07  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Livsmedelsverket får jag be att återkomma till. De bor ju innanför höga tjocka murar av djupa hjulspår, behövs rejält med krut och kulor ;-)

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/29 :  00:21:58  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
quote:
Dock tror jag inte på kalorikalkylerande tillsammans med LCHF eller annan insulinbegränsande kost. När insulinet är lågt är fettinlagringen låg, inte sällan lägre än fettförbränningen. Och ev överskott av fett kommer ut den naturliga vägen s a s.


En länk till läsvärt. Den är lång, och med alla kommentarer emellanåt rätt jobbig att läsa. Kommentarerna kan vara såväl underhållande som deprimerande. Fem avsnitt, men börja kanske vid del3.
quote:
http://traningslara.se/taubes-skitsnack-del-3-kolhydrater-insulin-fettinlagring/

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/29 :  09:42:06  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Rolf-san, angående artikeln du länkade till. Jag är ingen expert på detta, har inget eget labb, ingen relevant doktorsexamen. Och jag antar att inte heller du har det. Men jag ser flera brister i Gudiols tänk, vilket framgår av några av kommentarerna (d v s jag tycker en del kritiska kommentarer verkar rimliga, har inte skrivit där själv). Protein har viss insulinhöjande effekt, dock behöver vi protein. Men vi behöver inte stora mängder kolhydrater. LCHF tar fasta på allt detta. Och Gudiol är ju inte emot LCHF om jag förstått rätt, han bara diskuterar förklaringen bakom.

Här är en relevant kortare text av "kostdoktorn" med lite enklare argument: http://www.dietdoctor.com/guyenet-taubes-and-why-low-carb-works.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/29 :  10:51:22  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
quote:
Protein har viss insulinhöjande effekt, dock behöver vi protein. Men vi behöver inte stora mängder kolhydrater.

Dock behöver vi kolhydrater

Och proteiner utgör de viktigaste byggstenarna, liksom mycket annat.
Fettet behöver vi som energibärare och som lösningsmedel till fettlösliga vitaminer, bas för tillverkning av diverse hormoner. Men det utgör ingen fundamental byggsten på samma sätt som proteiner.

Som jag skrivet tidigare är jag inte imponerad av vad HF har att erbjuda som livsstisldiet. Självklart finns det fördelar med den för många i något visst syfte såsom viktnedgång, dock inte alla.
För din egen långsiktiga hälsas skull, skulle jag försöka finna tre invändningar mot HF för att på sätt få en mer nyanserad bild.

Att hänvisa till fallbeskrivningar har inget som helst vetenskapligt värde förutom att det kan ge uppslag till studier.

Din länk var till engelsk text och jag har inte doktorerat i engelska.

Edit:
quote:
Och Gudiol är ju inte emot LCHF om jag förstått rätt, han bara diskuterar förklaringen bakom.


Att inte vara emot är inte samma sak som att vara för.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.

Edited by - Rolf-san on 2014/09/29 10:55:20
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/29 :  11:32:14  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Vi verkar överens om LC. Går det bra att hålla LC genom hela livet utan HF? (Jag har inte kollat upp det så noga, bara i samband med LCHF, och då är det ju inte utan HF.) Du kanske vet?

Jag har läst massor om HF, men vet såklart inte vad som egentligen är rätt och fel, jag provar genom LCHF. Jag är väldigt nyfiken på vad du anser/tror är huvudargumenten mot HF.

HF ger ju en jämn och fin energitillförsel, med jämnare insulin. Det är väl en fördel, bortsett från viktminskningsaspekten. Jag provar som sagt inte LCHF för viktens skull.

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/29 :  18:49:54  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Här är ett par kostskolor till.
Ibland överlappande, ibland divergerande i förhållande till din.

http://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/
http://ifdtabell.se/IFD-tabell.php Högt positivt värde ska vara bra.

http://www.blueberrylifestyle.se/food-for-thought/artiklar/var-inte-sa-sur/
http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

Observera att jag inte lägger några värderingar på dem, utan endast hänvisar till dem.


När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Xiro
Member

95 Posts

Posted - 2014/09/30 :  07:53:11  Show Profile Send Xiro a Private Message  Reply
Godmorgon, Tack för intressanta länkar Rolf-san!
Har bara skummat igenom dem snabbt, ska läsa ordentligt och följa upp snart. Några nyfikna frågor så länge:
a) Tror du detta är särskilt viktigt för LCHFare att tänka på, eller är det i princip lika viktigt för alla, t ex "tallriksmodellare" och vegetarianer? Är det någon "kostskola" som typiskt automatiskt brukar få rätt på dessa aspekter?
b) Vore intressant med lite kött på benen i form av erfarenheter/historik/vittnesmål, för att få en känsla hur det funkar och upplevs i praktiken. Har du något tips där?
c) Är det något du själv lägger stor vikt vid och praktiserar, vad är din egen erfarenhet med detta? (Var inte rädd för att värdera, jag förstår att det är din värdering och respekterar den, jag fortsätter att tänka själv ändå.)

eoJeud!!!
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2014/09/30 :  10:14:45  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Det jag egentligen menar är att om man ska göra intagandet av föda till "vetenskap" är det så mycket mer att ta hänsyn till än en profets utsagor. Mattrender kommer och går. Inte tusan skulle jag vilja äta stenåldersmat! Nej, nej!
Jag får hänvisa till mig själv.
quote:
Det finns ingen annan än måtta av allt.
Sedan får man pejla in vad som är lagom av allt.

Min enda kostskola är att låta bli junk, färdigmat, tomma kolhydrater och liknande. Rotfrukters fördelar jämfört med intaget av kolhydrater är överväldigande.

Sedan får vi inte glömma att vår livslängd har ökat, trots skiten vi stoppar i oss. Sedan kan man undra om det kommer att vända.

Du använder ordet vittnesmål och det ger mig inga bra vibbar. Det går inte att basera sin kunskap på fallbeskrivningar, om än många. I synnerhet då de är skrivna på ett forum för likasinnade.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.41 sekunder. Snitz Forums 2000