HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Julmusik - en tradition
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/04 :  08:07:24  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Nog ligger det nåt visst i luften? Kylan har slagit klorna i riket och snön har legat sedan länge... i alla fall där jag bor. Så här års kan man välja att ta på sig surmulen och plågas av allt som hör årstiden till. Plågas av den nämnda kylan och snön. Svära över att få skrapa rutorna på bilen, den försenade kollektivtrafiken, influensatiderna och halkan eller varför inte klaga över den hysteriska kommersen för att inte tala om den förbaskade musiken...

Eller så kan man välja att bara gilla läget. Sambon hävdar mer att det liknar en "nostalgisk snedtändning", men står tack och lov ut med mina utsvävningar från år till år. Traditionen trogen läggs första julskivan i släden i november varpå det följer en sammankomst av endast hårdnackade entusiaster. Ingen prestige eller något navelskåderi. Endast ett totalt insnöeri vad gäller musiken för högtiden./M

Edited by - rannagarden on 2010/12/04 08:08:02

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2010/12/04 :  08:24:56  Show Profile Send huzze a Private Message  Reply
Ingen jul är komplett utan rannagarden's jultråd.
Go to Top of Page

bibl
100.000-klubben

987 Posts

Posted - 2010/12/04 :  08:35:07  Show Profile Send bibl a Private Message  Reply
Spännande, spännande äntligen får vi se vad för anrättning som dyker upp på rannagardens julbord i år. Har själv just införskaffat den skiva som vi spelade mest förra julen på spotify; Sting / If on a winters night... på cd.

Edited by - bibl on 2010/12/04 10:45:50
Go to Top of Page

PB
Member

127 Posts

Posted - 2010/12/04 :  10:08:50  Show Profile Send PB a Private Message  Reply
Äntligen! Började bli lite orolig att det inte skulle bli någon julmusik i år...

Primare 30.1 --> Scan-Speak
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/12/04 :  10:53:07  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Hehe, det här är ju en sån skön koncept-tråd.

Och alltid fina bilder osv ...


Shooot, grabben ...
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/04 :  11:56:23  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Det har varit ett tufft år med en stor husrenovering som tagit mycket tid och kraft. Den har också till naturen bidragit till att hålla vännerna på behörigt avstånd då huset sett ut som kriget. Husets hjärt, köket, och två angränsande rum har totalrenoverats från krypgrund och upp inkl. plusmeny. Idag är det i det närmaste färdigställt och en välförtjänt lugn december följer. Vi vågar förkiktigt bjuda hem folk igen och livet har så sakteliga börjat återgå till det normala.

Vad vill jag säga med detta då? Jo, att jag ett tag inte trodde att det skulle bli tid för att åstadkommas någon lyssning och att jag istället fått göra någon form av uppsamlingstråd från tidigare år. En highlightstråd kan man säga. Låter i tanken faktiskt lite lockande, men får vänta till ett annat år. Vilket får vi se.
Som alla vet (nåja) föreligger det, som vid alla tillfällen då det kommer till tradition, vissa inslag av ritualer. I detta fall är det så att tillresande vise män inte kommer förbi gårdsgrindarna utan kostsamma gåvor till värden. Gåvornas attribut må skifta men innehållet förefaller ha liknande egenskaper från år till år.

Billiga bönor och glödgat vin.


Gränsfall i år. Hoppas följets skivor har mer att bjuda till...

/M
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2170 Posts

Posted - 2010/12/04 :  13:36:28  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
Chokladglögg?

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/04 :  22:23:40  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

bibl - Tror mig ha sett en "making of" på tv förra året. Intressant koncept och jag tror det blir en närmare titt på On a Winter´s Night vid något senare tillfälle.
quote:
Chokladglögg?
En favorit som snabbt brukar ta slut där den säljs.

Men vart är musiken nu då? Lugn, det kommer...


Kylan håller vi på utsidan - värmen på insidan. Vad kan vara mer värmade än smäktande körsång? Juletid är alla körers högtid. Fullt förståeligt blev det en del körskivor till lyssning.Orphei Drängar - Christmas Songs blir först ut. Vi får tacka BIS Records för en eminent föreställning, upptagning och särdeles informativ booklet. Orphei Drängar (OD) - Christmas Songs listar en klassisk radda julsånger med en och annan traditionell avstickare. Vi känner igen upplägget. Men här skall vi inte bli blasé utan erkänner från första ton att den här skivan förtjänar sin chans som alla andra.

Inspelad oktober 2009 i Uppsala Univeritets aula med Cecilia Rydinger Alin som konduktör, 2008 års Solistprisvinnare Ida Falk Winland som kompletterande sopran på flera stycken och allt uppbackat av Linné Blåskvintett tillsammans med Uppsala Kammarorkester. Det är en stor aula...


Juleskiva och julekuse...I jämförelse med OD´s julskiva från 1991 - Christmas Music, som låg i rakt nedstigande led av traditionella julskivor för körer med lite trad. och sakralt, har man inte strövat långt från stigen med nya Christmas Songs. Men denna kan nog ändå ses som mer vågad, lite mer samlad och lite mer spännande(?). Inspelningsmässigt är det högkvalitativt i alla avseenden. Inte minst dynamiskt. Lägg ett öra på Vittskövlevisan!

Även om musikvalet på konvolutet inte mer än trött kittlar julsuget får det lov att sägas att väl i spelaren samsas det mer lättillgängliga med sådant som är svårare att ta till sig. Det gör skivan mer svårplacerad. Slutligen enas juryn att det är aktiv lyssning som gäller. Lägg skivan i släden och följ med till Uppsala Universitets aula för utsökt underhållning. Det resoneras fram 3½ glöggar av 5.

Ett besök på drängarnas hemsida gör alla kördiggare glada.OD´s hemsida

/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/05 :  10:10:55  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Ingen sittning är komplett utan de rätta tillbehören. Det slängs suktande blickar kaffemaskinen till och det passas på att fylla på bullfaten.

När väl den svarta drycken sörplas och kusar och pepparkakor inmundigas med aptit upptäcker vi att det smugits ned mer godsaker bland tilltugget.


Knaprigt?


Hur har jag kunnat missa den här pärlan under så lång tid förblir ett mysterium att begrunda. A Star is Shining med Erik Westbergs Vokalensamble är sjutton sånger från den av årets högtid som bäst klär i vinterskrud. Får skivans förstaspår inte ned dig på jorden mitt i julstressen är troligen något annat på tok. Föreställ dig att lyssna på spår #1, Nativity Carol, efter en tuff dag med arbete, matlagning, läxförhör och träning hit och dit. Man sätter sig till rätta i lyssnarsoffan, får upp fötterna på bordet, blundar och blir bara omhändertagen. Musiken är balsam, honung och en filt för själen. Luleå domkyrka öppnar sina dörrar för en traditionellt sakral högtid. Här blandas, som man kan ana, klassiska engelska högtidsstycken med svenska och inte minst tyska Es ist ein Ros entsrpungen. Här har man fångat högtidlighetens alla nyanser.

En annan kanonskiva, inte minst hifimässigt, är Hush! The angels are Singing. I ett sådant startfält slår ingalunda A Star is Shining skivan Hush! på fingrarna, men Opus3 Records har ändå gjort en enastående upptagning och dessutom fått ned det på skiva. Inte den laserprecision och detaljfokus som Hush!, utan mer naturlighet, ärlighet och värme. En vild gissning skulle vara en viss skillnad i ljudfilosofi vad gäller inspelningsteknik och slutprodukt.
Har du en mjuk-fläck för julmusik och kan uppskatta en körinsats är spår #10 vacker så det värker - Jul, jul, strålande jul.

En perfekt skiva att antingen mjukstarta eller runda av dagen med. Stämningen, lugnet, musiken och ljudkvalitén är på topp. Några spår sätter, men hjälp av orgeln, dessutom anläggningens baskoner i tufft arbete. 4½ raka glöggar av 5 möjliga.

/M

Edited by - rannagarden on 2010/12/05 10:11:59
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21942 Posts

Posted - 2010/12/05 :  12:33:57  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply

Härligt Rannagarden!!!! Klicketiklick!!!!

Nu skall jag njuta av prenumerationen på den här tråden!

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Cyrus
Member

732 Posts

Posted - 2010/12/06 :  10:55:15  Show Profile Send Cyrus a Private Message  Reply
F5 F5 F5
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/06 :  18:39:41  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Under normala omständigheter är Ken Navarro en gitarrist vars musik beskrivs som latin-jazz, soul-jazz, smooth-jazz eller varför inte modern-jazz. Låt säga att det av Navarro jag hittills hört inte har gjort några djupare avtryck på mitt musikintresse. Helt enkelt inte min musiksmak. Men här har han testat sitt stränginstrument på julens toner. Kan bli helintressant eller hur trist som helst. Vi kan kalla det ett vågat steg att ta i och med införskaffandet av Christmas Cheer. Skulle isen bära eller brista? Troligen brista.


Bära eller brista?


Ken Navarro på akustisk gitarr bildar team med pianisten Jay Rowe och lyckas ta det enkla konceptet på denna skiva, från gamla goda 1996, ett steg till. Från att försökt få grepp om den smooth-jazz dessa herrar normalt petar ur sig kan det direkt sägas att det här är absolut mer lättillgängligt. Här trängs idel juldängor och tävlar om vilka som har mest jazz mellan tonerna. Ingen fara, det går bra att höra och känna igen de gamla kompositionerna men de har fått ett härligt tillbakalutat stuk. Det leks och gungas mellan begreppen och skivan är som en blossande vinterpicknick. Ett soundtrack till dagsutflykten. Stök, skoj och bus!

Bara en sådan sak att barnen här hemma, som ledsnat på trista orglar och kyrkor, fick spritt i benen och rev av ett dansnummer på öppningsspåret. Det bådar alltså gott. Funkar till glöggbjudningen med vännerna, för att få fart på familjen när det bär av till släkten på julafton, eller för att ge klipp i steget på joggingturen. Eller varför inte som en rak genomlyssning i favoritfåtöljen. I all sin anspråkslöshet lyckas den faktiskt hålla intresset hyggligt uppe. 3 glöggar av 5 för Christmas Cheer.

/M
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2010/12/06 :  20:22:49  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
Äntligen, som nån skulle ja sagt,,
Får se vilka skivor som finns i gemensam säck...

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/07 :  18:01:09  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Inga ny-nyheter i årets säck, Zalve. Troligen känner du igen de flesta. Men kanske nån sticker ut lite extra. Vi får se...


I år går den sakrala musiken i tretton på dussinet och vi är inte färdiga än.
Nästa skiva som laddas, utan omsvep eller nåd, är My Heart is Ever Present med norska Tine Thing Helseth.
Vi hittar O, helga natt, jämte Ave Maria och In dulci jubilo blandat med engelska och norska traditionella skatter. Tine gör ett fint jobb i sina tolkningar tillsammans med Norska kammarorkestern, violinisten Elise Båtnes och sopranen Isa Katharina Gericke. Det hela dessutom intressant arrangerat av kompositören Gaute Storaas.

Första spåret, In the bleak midwinter, lägger ribban högt för resten av skivan med sin nästan lite trollska tolkning. Med den stilla inledningen hoppar vi vidare till en mer jordnära upplevelse på spår #2 och A Tiny child so full of joy. Sedan fylls det på med idel vackra och stilla arr. Alla gör ett bra jobb och Isa Katharinas sopran gör bland annat en vacker duett med trumpetande Tine på Eternal source of light. Helt klart värd en lyssning.
Allt som oftast låter det ypperligt. Upplägget är som sagt intressant och flera spår skulle till exempel kunna fungera som filmmusik. Lyssna på spår #10. Hade platsat utan problem för nåt på vita duken. Ibland kan det bli lite för mycket "antikrundan" och "á la Händel", som någon uttryckte det, och det hade vi klarat oss utan. Till slut blev det 2½ glöggar av 5. Ingen enighet bland gästerna då några hyllar mer än andra och tvärt om, så vi får se det som ett snittbetyg.

/M

Edited by - rannagarden on 2010/12/07 18:02:40
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2010/12/09 :  11:07:44  Show Profile Send Mahler a Private Message  Reply
Mysfaktor 10 upphöjt till 10

-----------------------
Tabula Rasa!

Edited by - Mahler on 2010/12/09 11:07:59
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/09 :  14:43:09  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Mahler, din gamle skojare! Jo´rå, här ligger myset som ett lock över tillvaron.

Snart blir det mer mysik i tråden också...
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/09 :  19:16:42  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Putpurri - Putanova - Putumayo. Ursäkta den fadda ordleken. Men Putumayo står som utgivare för nästa skiva att läggas i spelaren.

Putumayo World Music har gett ut musik i sjutton år och är en dedikerad spridare av musik från världens alla hörn till världens alla hörn. Företagets motto: "Guarenteed to make you feel good", ger en fingervisning om vad komma skall när cd´n laddas.
Ja, det här var nåt annat det, som Lars Stenberg brukar säga.

Johnny Bregar - Santa Claus is Coming to Town
Johnny Bregar river av en rockakustisk och effektiv version av denna dänga från från -34(!). Denna version speciellt inspelad för denna skiva.

Martin Sexton - Holly Jolly Christmas
Ännu en populär låt från mannen som gav oss Rudolf the Red-nosed Reindeer. Inte Martin Sexton dock utan Johnny Marks.

Bid Bad Voodoo Daddy - Iz that You Santa Claus?
Okej, nu händer det grejer. Det här är absolut av sådant virke som ger en ett leende på läppen. En riktigt lustig låt där man inte är rädd att ta ut svängarna. Lite Storbandjazzig med tungt sväng och en sångare som sjunger som med en skruvad Bela Logusi-dracula röst(?). Ni kommer fatta när ni hör det...

Leon Redbone - Let it Snow
Tanken går direkt till amerikanskt 30-tal? Leon sjunger liksom lite som de gjorde då. Klämkäckt och prydligt. Var det Rag-time det kallades?

Deana Carter - Winter Wonderland
Bossanovatakter slår an en och annan countrysträng... Blir lite udda. Bara att vänja sig. Den här skivan kommer snurra mycket i spelaren i vinter.

Sam Bush - Sleigh Ride
En instrumental bluegrass. Sam - skaparen av Newgrass - är känd för sitt mandolinospel. Jag tror på dem som hävdar det.

Kate Rusby - Here we Come A-wassailing
Fler artister jag inte är bekannt med. Det här blir bättre och bättre. En brittiskt folksång där man genast i tanken landar runt Irland eller tillsammans med The Pogues. Vacker, engagerande och perfekt. Svårt att inte gilla från första genomlyssningen.
Brave Combo - Jolly old St.Nick
Än tokigare och bara så rätt. Igen. De här snubbarna kommer det införskaffas ett album från. En instrumental stojversion av denna kända melodi (dock med okänd kompositör), som bygger på histrorien om Sankt Nicholaus. Brave Combo är tajta som få och korsar stilar med genres. Gör lite som de vill helt enkelt. Även så med denna låt.

Debbie Davis och Matt Perrine - Mele Kalikimaka
Första svackan. Den här gör till ochmed gamle Bing C. bättre.

The Christmas Jug band - Boogie Woogie Santa Claus
Ingen smällkaramell detta heller, men värt att notera är att instrumenten som används i låten till stora delar är hushållsartiklar (=Jug band).

Lars Edegran & His Santa Claus Revelers feat. Big Al Carson - Frosty the Snowman
Storband, ragtime, rythm and blues. Håller samman bättre än vad man kan tro.


Här framför vi ett Tack! till Putumayo för deras skiva A family Christmas. Som antytt, den kommer snurra varv på varv över julen. Till glöggbjudningen, till paketislagning, till granklädningen(?) osv... 4 glöggar av 5.

/M

Edited by - rannagarden on 2010/12/12 09:16:12
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2010/12/09 :  21:47:04  Show Profile Send Mahler a Private Message  Reply
Hehe!!

Storgillar när mysfarbror nr:1 går igång på julmusik...
Det är hifi/musikglädje på högsta elitnivå!!

Har ju en julskiva jag är nyfiken på jag hoppas dyker upp här men framtiden får la utvisa.. Skall bli spännande att läsa fortsättningen..

Hoppas det är bra med familjen!! Skulle vara kul att ses nån gång snart igen.. Kommer kanske över med en säck bönor nån dag när det passar!!

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/12 :  09:15:04  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Som du kan läsa inledningsvis här i tråden, Mahler, så kommer man långt med lite rostade bönor i casa rannagarden. Något som julgästerna blivit tuktade att veta.


Även om Putumayo gav ordentligt med variation från världens alla genres och hörn så räcker det tydligen inte för vissa. I alla fall inte för Wolgang Plagge och skivbolaget 2L - The Nordic Sound.
På Julevariasjoner/Christmas varations leker Wolfgang på sin flygel och improviserar och vandrar inuti kända som okända traditionella julmelodier.
Någorlunda fritt översatt från nothäftet:
"Julen är en tid fylld av förväntan, stillhet och glädje. Men glädjen kan lätt slå över i stress och stillheten bli till ensamhet. Då är det skönt att kunna ta en paus, sätta sig ned, lyssna till Wolfgang Plagges pianotoner och låta sinnet fyllas av eftertänksam ro. Allt medans de vackraste julmelodierna fyller rummet".


Absolut en text som hamnar nära målet om man har det i bakhuvudet när man lyssnar på skivan.
Vackert och förstklassigt ljud som man kan ana när det gäller skivsläpp från 2L. Inspelad i Sofinberg kyrka i Olso. Är man inte pianofantast kan det eventuellt bli tradigt i längden, men de första två varven lider man inte. En skiva att njuta av. 3½ glöggar av 5.

/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/12 :  18:36:34  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Det är tufft arbete att lyssna skivor. Tar på krafterna. Vänligen, men bestämt slår vi stopp i maskineriet för lite paus och tid för att samla tankarna. Det är dags att testa årgångsglöggen.

Men vad nu?! Brödfatet har gått tomme och inget glöggande utan dopp! Sagt och gjort. Här är man inte det som är den. På med förklädet och ut i stöket... *harkel* köket, menar jag.

1. Ingridienser!2. Knåda och forma snigel!3. Vik in ändarna!4. Vik in många ändar och plåta för jäsning!5. Servera nybakt för bästa effekt!
Där hittar vi också nästa skiva för lyssning. Dags att värma glöggen och hugga in...

/M
Go to Top of Page

shifts
Member

375 Posts

Posted - 2010/12/13 :  21:33:11  Show Profile Send shifts a Private Message  Reply
Och den sista lyssnade jag på så sent som i går. En mycket trevlig skiva. Och inspelning, inte minst.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/14 :  09:07:04  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Befolkningen i soffan spratt till på första ton."Höj volymen!" skallade ropen. Redan bortskämda med bra inspelningar är det ändå alltid trevligt att råka på någon som vet vad de pysslar med.

Sagt och gjort - upp åker volymen. Orgeln som inleder Cantate Domino släpper ned lyssnarsoffan mitt i kyrkan och drar upp rummets konturer med ett kyrktaks höga aura och musiken är omslutande för att säga nåt.
Vad gäller Propris´ Cantate Domino vet jag inte riktigt vart jag skall börja. För om det finns någon "audiofil"-skiva som spridit sitt ljud genom mången anläggning så är det denna. Urskivan som många påstår gjorde Priprius Music till vad det är idag, samt givit både skivbolag och övriga inblandade på skivan hängivna fans. Otaliga recensioner och spaltkilometrar har redan skrivits så vad som hamnar här känns ganska överflödigt. Men det kan inte hjälpas... Vi får fylla på med lite till.

Inspelad i Oscarskyrkan, Stockholm, tidigt 1976. Första upplagan utgiven givetvis på LP, men sedan dess alltjämt populär och släppt på otaliga format. Exemplaret under lupp är sacd-utgåvan från 2003. Redan från första utgåvan höjd till skyarna för sitt fantastiska ljud och här och nu snabbt konstaterat att medhåll erhålles. Spår #8 med Marianne Mellnäs som ensam sopran är riktigt kuslig (på ett bra sätt alltså!). Eller varför inte spår #11, Julsång. Upp med volymen och tappa andan när kören klämmer i. Det spåret fick två lyssningar på raken!
Max Regers Marias vaggsång (Maria Wiegenlied) är något av en personlig favorit som jag tycker mycket om. Där ligger min referens solitt fast på Hush! The Angels are Singing och versionen på Cantate Domino får se sig krossad i alla avseenden faktiskt. Om det skulle till en skivduell (nu får vi se hur många fiender man får...) så ligger Proprius mycket bra till. Säkert topp 20 över bästa inspelningar jag fått äran att höra, men Hush! lägger sig på topp 5. Favoriten på Cantate är näst sista spåret Zither Carol. Vilken inspelning!

Personlig kuriosa:
Jag ropade in sambon till lyssnarsoffans illusion av kyrkorum och bad henne stänga av tvättmaskinen som centrifugerade. Stomljuden som uppstod i andra ändan av huset var störande för musiken. Fick svaret att tvättmaskinen inte var igång. En djupare undersökning initierades. Misstankar om att det var blåsljud/bäljljud från orgeln(?) som mullrade bakom soffan uppstod. Att det var på själva skivan bekräftades med volymsänkning.


Cantate Domino är kanske inte den första skivan man greppar i hyllan för att få lite christmas feeling, då den inte är helt lättsmält musikmässigt. Det är en mäktig skiva som tar plats. Hade vi bara belönat ljudkvalité hade det varit en självskriven glöggfemma. Men i juletid handlar det som så mycket mer än så. Det handlar om känsla, julen som högtid, tradition, nostalgi och var och när en skiva passar. Skivan är enastående - för hifilyssning är det en en underbar upplevelse - men den tappar på julkänslan. Tjänstefel att ge mindre än 4 glöggar av 5.

/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/15 :  23:52:42  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Okej, det är dags att runda av årets traditionella vända i julmusikens tecken. I vanlig ordning rundar vi av med det rundaste av allt - en bubblare.Årets bubblarbidrag blir en riktig pepparkaka signerad gräddan av svårmodig sverigepop de omtumlande åren slutet av -80 början -90. En populär låtpulare jag idag lyssnar tillbaka på och känner små stick av "tonårstider". Milde himmel... Att man ens överlevde.

Hur som haver, den här snubben satte sin personliga prägel på allt under de åren (och gör än idag, men inte lika lätt att höra nu som då) och det som passerade Diesel Music kunde plockas i vilket blindtest som hellst. Snackar vi Diesel Music snackas det självklart om Mauro Scocco.
Kalla 90-talskårar ilar längs ryggraden på samtliga lyssnare i soffan och för somliga blir det bara för mycket. Dofter från matlagningen i köket bryter upp gruppen med ursäkter om hunger och dylika undanflykter. Kvar blir de riktigt inbitna. dr space dagbok innehåller flera av Scoccos kändare alster. Så också den låt jag var ute efter att servera som bubblare. Spår #5, hem till jul. Ett spår som snurrade många, många varv genom tonårens dystra vintertid. Låten i sig en ganska sorgsen historia och ingen lättsmält julvals i den bemärkelsen. Men temat är längtan, separation, att växa upp och den högtid som förhoppningsvis står för ett av de tillfällen som spridda nära och kära återförenas. Duger för mig. Och även om det är ganska "glassigt" producerat har tidens tand inte nött kvalitén nämnvärt.
I ett synnerligen nostalgiskt, och dramatiskt, töcken blir det en sista glöggutdelning för året. Som bubblare dunkar vi in 4 glöggar med tanke på att det snart är jul och allt.Den traditionella lyssnarstunden skarvar perfekt in till dukat bord och det blir dags att bryta upp. Skall det plockas någon/några favoriter som kommer spelas lite mer än andra från denna trådens skörd blir det A Star Is Shining med Eric Westbergs vokalensambel och Putumayos A Family Christmas. Den första för sin täta stämning, sammansättning och välljud. Den andra för sitt frisläppta nu-skall-vi-bara-ha-kul sätt.
Rannagarden önskar eder alla platta, välljudande paket och må julen bli på vars och ens bästa vis.

/M
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/12/16 :  10:09:33  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Jag lyfter glöggmuggen högt åt rannagarden's håll (med alkoholfri glögg i givetvis).

Som vanligt ett fantastiskt repotage.
Först nu kan Julen starta på riktigt.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2010/12/16 :  22:43:24  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Tackar, tackar. Mickel-mackel får 5 glöggar för ett trevligt inlägg.
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2010/12/16 :  22:59:14  Show Profile Send huzze a Private Message  Reply
quote:
Rannagarden önskar eder alla platta, välljudande paket och må julen bli på vars och ens bästa vis
Tack detsamma!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000