HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 tre aktiverade sydeuropéer - Stativare
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 25

martinsson
100.000-klubben

3235 Posts

Posted - 2012/08/03 :  23:28:14  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Hejsan !

Kände värmen och tänkte - varför inte droppa in och se vad som händer :) jag använder mig själv som exempel nedan då de alster jag varit del av dyker upp här.

Först och främst - jag har ingen aning om vad som är 100% och har aldrig någonsin påstått anorlunda, kommer därtill aldrig att göra så.

Ett exempel är att jag kontinuerligt använt mig av en förenklad metod för att simulera THAM konstruktionerna, varför ? - jo därför att jag känner att vinsten finns i att relativt snabbt komma ca 75% fram till mål, de resterande 25% kan likväl vara av sådan art att jag aldrig kan påverka dem, driftsfall, paramtertoleranser, approximationer i logiken (systembeskrivningen) som ligger till grunden för den exakta mattematiken.

Basmodeller, plattformar, byggstenar, kan någon ta det vidare så SKA detta göras !

Så innan vi springer i väg i jakten på det perfeta sättet att beskriva HUR verkligheten ter sig genom dessa kvalificerade gissningar, givet att de är de bästa medlen vi har till vårat förfogande om vi bortser från den ack så svåra att beskriva ""känslan", så bör vi ta en funderare på HUR de kommer att upplevas, dvs hur nöjd kommer en potentiell byggare att vara med resultatet.

En konstruktörs (som vi alla är här) högsta prioritet ska alltid vara att möta en kravspec, men hur kan man som sådan se till att möta alla kravspecar som finns där ute ? vad är gott nog ? vart drar vi gränsen för vad vi känner och erkänner att vi är nöjda med ? många väl underbyggda konstruktioner, hur exakt de än är beskriva i terorin missar ibland målet, men samtidigt har vi en skyldighet att göra vårt absolut bästa, utnyttja alla modeller och teorier som står till vårat förfogande, för att se till att vi verkligen gjort allt vi kan för att nå målet.

Svåra grejjer, inga tvivel om saken, ibland faller teoretiska kunskapen kort och i ärlighetens namn är vi ju alla här för att vi tycker detta är kul, detta är ingen disputation, det handlar primärt om att göra vad vi tycker är givande, och om det ger någon annan något positivt så är det ju kalas.

Jag är definitivt ingen expert, inget skiljer mig från mängden, nada!, jag seglar långt efter Petters eminenta kunskaper inom teorin och han har byggt massor också vilket absolut inte ska underskattas i detta avseende, glana prylar desutom, respekt så det räcker och blir över, och jag faller kort jämfört med Johannes känsla för nytänkande och systemförståelse på en nivå jag tror mig sakna andra exempel på, oerhört imponerande.

Har jag tur ? har jag känsla ? har jag koll på vad som behövs därute ? kan jag räkna ut hur det hänger ihop med god nog säkerhet ?

Tur - u bet ! inget snack om saken, end of story.
Känsla - kanske, man har varit med ett tag då det var ca 27 år sedan jag byggde min första högtalare.
koll - jovisst, jag har rattat en del innan jag kom till HF.
Mattematik - en summa av allt ovanstående, så mja... kanske, jag är ju en akademisk katastrof.

Poängen är att allt behövs, och det jag itne kan, kan andra, så varför inte surfa på det, bortse från erfarenhet och käsnla och mattematiken får kanske fel riktning, bortse från mattematiken och resultatet blir inte det vi kände och ville det skulle bli, resurser utan känsla är lömskt, och känsla utan resurser kommer få svårt att nå fram.

Likare eller aktiv programering är bra exempel där båda världar möts på ett bra sätt.

Alla behövs, alla åsikter ska fram, allt kunnande och erfarenhet ska läggas i dagen, med all friktion som därav kommer, behövs, för att vi ska nå som längst,

Jag har aldrig åstadkommit något själv, aldrig, och jag har fått tänka om fler gånger än jag kan räkna, hur säker jag än varit momentant kom där alltid ett nytt irriterande sätt att se på saken, helt underbart!


Slutligen och viktigast ! - snyggt jobbat Forsman !

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/08/04 :  15:27:01  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Tänk att jag måste presentera fakta för att kontra dina osanningar!

Hade jag inte gång på gång visat på vad som är fel i dina påståenden så hade de blivit till fakta här på forumet. Är man ansedd expert så har man en hel del ansvar. Ett ansvar jag tycker du missbrukar med att komma med mycket självsäkra påståenden som ofta är fel. Synd när vi alla är här för att lära oss, inte tjafsa om sånt som för mig är självklart.

Jag hoppas på att den undermåliga kvalitén i en del av dina påståenden beror på din utbildning, ålder och bristande erfarenhet och inte på illvilja eller medveten vilseledning av ekonomiska skäl.Detta kanske var lite väl hårda ord. Jag lackar till när jag tycker mig bli påhoppad/emotsagd utan sakliga grunder.

Jag har efterlyst mer data/studier/simuleringar som strider mot vad jag säger och istället får, vad jag tycker, mest är lite "lyssna på mig - så här är det" uttalanden tillbaka.

Jag har ganska svårt att översätta min "känsla" förståelse, eller vad man nu vill kalla det, till korrekta termer och uttryck. Jag försöker så gott jag kan att förklara mig och då hoppas jag såklart att mötas av samma goda vilja och ansträngning.

Jag vill inte på något sätt attackera PetterPersson personligen, då han är en trevlig och glad kille med mycket kunskaper, men nu när jag läste gårdagens post ser jag att det bidde väl hårda ord. Jag vill be om ursäkt för ordvalet och en del av innehållet. Det är inte meningen att nedvärdera dina (PetterPersson) kunskaper och erfarenheter. Jag hoppas och tror för det mesta att du försöker så gott du kan utifrån dina kunskaper och erfarenheter att bidraga till diskussionen och hififorums kollektiva enorma kunskapsbank, och hoppas på att du fortsätter med det länge till.

Jag vill förklara vad jag menar med "din utbildning" då det låter synnerligen nedlåtande och trist. Jag kan ibland (ganska ofta faktiskt) vara föraktfull mot högskoleutbildning, vilket kan te sig ganska konstigt för dom som inte känner och förstår mig.

Jag umgås en hel del med chalmerister och annat högskoleutbildat folk, och även då detta är en grov generalisering så finns det fortfarande en hel del sanning i det. Utbildning gör folk korkade!! Det är inte menat mot utbildning som sådan, utan mot det system, det sätt som utbildning bedrivs idag. Lite grovt förenklat så är en teknisk utbildning baserad på att en massa ganska tunga och trista böcker skall plöjas igenom, utan möjlighet till nån större möjlighet till verklighetsförankring eller tester i verkliga livet. Det är ofta ett tekniskt tungt språk, med mycket termer som ofta inte blir till fullo förstådda och det blir ofta en mycket abstrakt och teoretisk diskussion och nivå. Detta gör att många nybakade ingenjörer fokuserar på fel saker, förstorar värdet av vissa aspekter och förmiskar andra, utan att ha en känsla för lämplig rangordning av data.

Just detta med rangordning av data är den viktigaste delen. En felaktig rangordning kommer ofelbart leda till en sämre förstålse och förmåga att skapa och tänka i nya banor.
En grov jämförelse skulle vara en som konstruerar bilar och lägger större vikt vid infästningen av backspegeln än infästningen av motorn. Nu förstår vi alla att detta är ett överdrivet exempel, då det är övertydligt, men principen är den samma.

Självfallet finns det ett enormt spektrum av resultat av en utbildning, och vissa kan suga åt sig alla data och rangordna dem till ett väl fungerande kunskapsträd där varje bit data är förstådd, analyserad och länkad till andra relevanta data. Sådana människor brukar kallas genier och få välbetalda jobb inom NSA, Lockheed-Martin eller annan pengastinn verksamhet.
Tyvärr är det mycket ovanligt med den typen av resultat.

Så Pettson! Jag vill inte attackera din valda utbildning som sådan, utan tycker det är skoj att du valt att utbilda dig inom denna intressesfär. Jag nämner den (på ett allt för trist sätt i mitt tidigare inlägg) för att jag tror att du, liksom miljoner andra, sitter på ett antal missförstådda ord, brist på verklighetsförankring och rangordning av data. Detta är såklart nått som vi alla lider av i olika grad. Annars hade forumet varit totalt onödigt.

Du har kommit längre på de åren jag kännt dig än jag gjorde de första 20 åren av hifiintresse och på en hel del områden är du otroligt mycket mer kunnig än mig.

Jag hoppas att vi kan fortsätta diskutera hifi i alla olika aspekter, då jag tror att vi lär oss mycket av varandra. Undvik inlägg som "Tänka att man behöver provocera dig lite för att få
fram fakta"
då just provokation är en dålig ingrediens i en diskussion. Grymt trist smak på den kryddan helt enkelt.

Mvh Johannes.

Go to Top of Page

BuffaloBengt
Member

376 Posts

Posted - 2012/08/05 :  15:13:06  Show Profile Send BuffaloBengt a Private Message  Reply
"Vill du förlänga horngången kan du bara göra hela THAM-lådan lite djupare. Gör du lådan 1 dm djupare så blir horngången 4 dm längre.
Inga andra ändringar krävs egentligen om du vill förlänga.

Mvh Johannes."

Behhåller man alla andra mått då och fortsätter utvidgningen blir den inte högre också? och hur ser simuleringen ut?

Bengt

"Om det inte känns så hörs det inte"
Och nu känns det
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2012/08/05 :  15:19:21  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Man kan antagligen behålla lådans originalbredd (eller höjd, eller vad man nu ska kalla det), utan att det påverkar knappt nämvärt.
Antagligen simmar den pyttelite annorlunda, men det gör den även om man samtidigt ökar arean i horngången.
Allt hänger ihop på så många olika vis.

Men detta förutsatt att förlängningen håller sig sådär någorlunda kort, för börjar man addera ännu mer längd är det nog smart att även simulera om det hela.
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2012/08/05 :  21:25:14  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Men jag ska kanske delvis rätta mig själv.
Självklart är det bra att prova att simma upp även det förlängda hornet.
När jag simmat TH så har jag upptäckt att för det mesta ändras saker inte speciellt dramatiskt om man bara förlänger eller kortar ner lite, en redan bra sim/konstruktion.

Men visst kan det ibland hända lite konstiga saker när man ändrar även lite på en längd. Så simma gärna upp det nya, det går ju snabbt.
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/06 :  11:08:59  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
quote:
Behhåller man alla andra mått då och fortsätter utvidgningen blir den inte högre också? och hur ser simuleringen ut?
Lite tidigare i tråden har jag gjort att par försök som utgått från Martinssons/Circlos THAM12 och försökt få ut lite djupare basåtergivning men utan att förlora allt för mycket känslighet. Detta kommer såklart på bekostnad av storlek. Circlo är också tydlig med att med djupare avstämning tappar man troligen lite dynamik och attack. Jag förstår inte det på rak arm, kanske är det så minskad känslighet upplevs. Antingen kommer jag att bygga THAM12 rakt av då det är en beprövad konstruktion eller så gör jag ett försök att få ut några med Hz bas men då blir det nog en helt ny sim och ny ritning utifrån det. Faktiskt så tycker jag det är ganska kul och utmanande att simma och vecka så det är en anledning att göra nytt bara det.

/mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/08/06 :  11:34:52  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Circlo är också tydlig med att med djupare avstämning tappar man troligen lite dynamik och attack. Jag förstår inte det på rak arm, kanske är det så minskad känslighet upplevs


Troligtvis är det mer problem med rippel och sämre impulsrespons och större grupplöptid uppe i området för kick - dvs runt 80 - 120 Hz. Man tappar egentligen inte attack och dynamik, utan bara att den flyttar nedåt i frekvens. Det finns oxå en koppling mellan storlek på drivande yta, dvs storlek på elementet och upplevd dynamik för ett frekvensomfång. Man skall inte ha för lång horngång. Över 200 cm L23 så börjar man troligtvis få problem med stående vågor och utsläckningar inom "kick"-området.

Vill man ned i frekvens med bibehållen upplevd dynamik så måste nog konytan öka dramatiskt för given förlängning av L23. För en 300 cm L23 skulle jag säga 4 st 15-tummare.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/06 :  13:40:33  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
- Hmm, intressant...

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/07 :  17:40:45  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Lite slipning och radiefräsning av kanterna. Bedrövligt vad mycket luft kexskiva innehåller. Resultatet är allt annat än mjukt vare sig för ögat eller handen. Det går säkert att lösa med spackel men nästa gång jag ska till och bygga så kommer jag välja ett trevligare material tror jag. Dessutom så flisar det sig väldigt lätt...

... men det blir nog bra med lite puts.
/mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/08/07 :  20:01:49  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Det bästa spacklet är förtjockad lamineringsepoxi. Dyrt och giftigt, men det blir hårt och starkt i överkant. Lätt att ytbehandla. Med det så kan du spackla upp vilken radie du vill och d#180;sedan slipa det till en hög-glans innan lackning.
Go to Top of Page

hoktuna
Jultomte

2781 Posts

Posted - 2012/08/07 :  20:11:10  Show Profile  Visit hoktuna's Homepage Send hoktuna a Private Message  Reply
Prova att vispa upp spackel o slipgrund med borrmaskin.
Stryk på alla kanter som har ändträ.

Delägare och driver företaget www.westerasmarkiser.se
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2012/08/07 :  20:53:30  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Är vi inte lite löjliga och känsliga nu?

Det är ju bara att blunda när det ska lyssnas.

Kan kanske t.o.m bli en blindtest.


Alla mina högtalarprojekt har stannat upp vid detta läge, det spelar ju!!! och nästa projekt har ju redan tagit fokus.
Jag skrotade ett par kvartsvågspipe-lådor för två år sedan. Då hade dom "bara" väntat på tillfixning av ojämna kanter, spackling slipning och ytbehandling i ca 25 år.
Den obehandlade MDF'n hade antagit en så mörk ton att man nästan kunde missta det för mahogny, ja kanske dammig sådan då!
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/07 :  21:33:47  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Epoxi är nog lite over the top men kanske spackel och slipgrund. Något billigt och enkelt som är snäppet ovanför MDF-mahogny.

Idag fick jag hjälp av minstingen./mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3235 Posts

Posted - 2012/08/07 :  21:47:46  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Grym bild :) snyggt som bara den, tack för att du delar med dig såhär.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Elgstrand
Member

473 Posts

Posted - 2012/08/07 :  21:52:36  Show Profile  Visit Elgstrand's Homepage Send Elgstrand a Private Message  Reply
Kanonbild! Ser ut som ni har det gott!

Mvh.

Its not about vintage, its about good music.
Go to Top of Page

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2012/08/07 :  23:12:06  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message  Reply
Kul med små söta medhjälpareJag kletade bara på snickerispackel och slipade, spacklade, slipade osv.

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2796 Posts

Posted - 2012/08/08 :  09:47:14  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Kul med bilder

Minns när jag försökte få finish på mitt fostexbygge, efter det tog
jag det kloka beslutat att aldrig bygga i enbart spån igen.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/08 :  12:49:46  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Tack. Ja, söta små medhjälpare blir lätt medstjälpare men det är det värt. Kul att de vill hänga med farsan. Jag har en stark känsla av att just det behovet kommer att gå över med besked förr än man anar.

/mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/08/08 :  13:40:00  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Kul att de vill hänga med farsan. Jag har en stark känsla av att just det behovet kommer att gå över med besked


Mina grabbar bangar aldrig på att spränga rörbomber eller gastuber med "farsan" deras. Jag tror att det där med "tröttna på föräldrar" är väldigt avhängigt vad man gör för nått skoj.
Äventyr och lite roliga upptåg gör mycket för far-son förhållandet. Blir man tråkig så så tröttnar dom såklart.

Man måste såklart inte vara lika galen som mig och spränga rörbomb. LAN-kvällar där de får "headshotta" och grilla pappa gång efter gång i Team Fortress 2 funkar minst lika bra.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/08 :  14:07:32  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
- haha, det låter lovande. Om det är det som behövs kommer kidsen inte tröttna.

/mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/09 :  00:14:32  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Har satt av ett par timmar de senaste kvällarna för att försöka göra en veckning av de simuleringar jag tidigare gjort. Det är inte helt självklart att få ihop det. När man börjar vika är det fler beroenden än man först kan ana. Den ena ritningen som till en början verkar lovande skrotas efter den andra. När jag väl upptäckt ett problem och en potentiell lösning gör jag en ny simulering i HR, exporterar nya tvärsnittsparametrar och ritar om. Jag har ju gjort detta tidigare men måste haft flyt. Just nu saknas det just, flyt./mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/10 :  22:48:35  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Nu har min arma hjärna fått återhämta sig och ladda om. Fantastisk, jag märker verkligen att jag inte alls kan tänka lika klart sena kvällar som på dagen. Med det sagt måste jag också tillstå att den här ritningen inte på något vis är felfri men just nu känns det ganska ok även om det bara är att betrakta som ett utkast.

Allt är kompromisser. Vad är mina mål?
  • Kvalitetsbas för musiklyssning i hemmamiljö
  • Uträckning neråt för att kunna återge de flesta akustiska och elektroniskt förstärka instrument, djup synth kan jag vara utan.
  • ska helst inte sticka ut från väggen mer än 50 cm i liggande position.
  • Vill ha så mycket klick och attack som möjligt men utan att offra 50 Hz basen
  • Möjlighet att lägga delningen över 100 Hz, helst så nära 150 Hz som möjligt för att få så mycket "kick" som möjligt.

Jag har som bekant utgått från THAM12. De förändringar jag gjort är bl.a. att öka totallängden på pipan med lite drygt 30 cm. För att få veckningen att funka har jag också ökat inner bredden från 32 till 42 cm och lagt till ett veck i början av hornet. Yttermåtten har således ökat till ca. 50*46*65 cm.

Jag går medvetet mot ett antal råd jag tidigare fått i tråden samtidigt följer jag andra, exempelvis val av elementtyp. Jag försöker designa utifrån vad jag tror jag förstår och sedan balansera det jag bara har vaga uppfattningar om som olika vecks inverkan på tonkurvan mm. Så utifrån mina preferenser så tror jag ett TH kanske skulle se ut så här:Vad tror ni, kan detta bli nåt?

Edit:


/mvhff
Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.


Edited by - FForsman on 2012/08/10 23:22:09
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3235 Posts

Posted - 2012/08/11 :  15:39:18  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Härligt att se hur man kan bygga vidare på, utveckla, en konstruktion, en detalj jag lade märke till i skissen ovan är att du har en högre utveckling starx innnan mynningen än du har i själva mynningen, inte för att jag vet om detta har någon praktisk inverkan, men ifall du inte sett det vill säga.

Hurvida vecket i början har en inverkan eller inte har ju diskuterats innan, och detta kan ju vara ett bra sätt att se ifall det påverkar i praktiken, hur man nu ska verifera detta, eller tom. varför för om resultatet blir bra så är det ju rätt mkt strunt sammma, det är ju det som räknas, att du blir nöjd vill säga, och det tror jag du blir.

Kul att se !

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/12 :  19:45:41  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Tack martinsson!

Det återstår att se om det verkligen är utveckling, det skulle kunna vara det omvända också men det återstår att se. Bland annat är jag mycket nyfiken på att se hur det extra vecket påverkar återgivningen. Jag gjorde ett överslag och om jag räknat rätt rör sig luften i början av hornet ca 2 cm vid Xmax och 60 Hz. Kanske är en 180 gradare i början döden eller så är det inte men om jag bygger på det här viset så kanske vi kan få en bättre uppfattning i frågan.

Tacksam för att du uppmärksammade expansionsmissen. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte men det kändes rätt då. Jag var nog lite exalterad av att jag äntligen fick ihop ekvationen någorlunda.

/mvhff

edit: stavfel

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.


Edited by - FForsman on 2012/08/12 19:47:29
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2328 Posts

Posted - 2012/08/12 :  22:28:21  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
OK, nu har jag justerat först ritningen något och sedan simmat efter den för att se hur det blir. Sista biten i hornet är nu helt rakt förutom den absolut sista 45 graders expansionen precis i mynningen och då blir sim och ritning så här:

45 gradaren är inte med i simmen. Jag gissar att den kan lyfta upp responsen något över ca 100 Hz.

Den har enligt mitt tycke kanske blivit något för djupt avstämd. Däremot tror jag inte att den sista puckeln vi ca 50 Hz är så farlig som den kan se ut. Tolkar jag mätningar gjorda på motsvarande horn verkar den puckeln försvinna tack vare veckningen.

/mvhff

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.

Go to Top of Page
Page: of 25 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000